Viini vie miestä

Julkaistu:

Juha Lihtonen valmistautuu huolella sommelierien EM-kilpailuihin. Tiukka treeni huipentuu videoitavaan harjoitteluun, jossa liikkeistä hiotaan tehokkaita ja sulavia.

– Päämäärä on voittaa kilpailu, mistään muusta ei lähdetä. Meillä Pohjoismaissa on niin kova taso, että pystymme pieksemään vanhat viinimaat, viinimestareiden epäviralliseen EM-kisaan valmistautuva sommelier Juha Lihtonen laskettelee.

Ravintola Viassa on käynnissä Lihtosen viimeistelyharjoitus. Viinikellarissa käy kuhina, pöydässä on valkoinen liina, lasit ja aterimet kiiltävät. Lihtonen on varustautunut sommelier-univormuunsa, smokki on auki ja sen alla on musta pitkä esiliina.

– Tässä on paikat kaikelle, taskut tulitikuille, pullonavaajalle ja juuri tietyllä tavalla rullatulle liinalle, hallitseva sommelierien Pohjoismaiden mestari esittelee.

Videokamera naksahtaa käyntiin. Lihtos-show alkaa, ja harjoitusyleisö hiljenee. Myöhemmin viinimestari joukkoineen katsoo nauhaa hyvin kriittisesti, olivatko maneerit kohdallaan, erottuivatko nyanssit.

Trophée Ruinart -kilpailu käydään kesäkuun alussa Ranskan Reimsissä. Kisa järjestetään joka toinen vuosi, ja sitä pidetään maailman kovatasoisimpana. Jokainen Euroopan maa saa lähettää yhden edustajan.

– Harjoittelu on tiedonjanoa. Luen koko ajan viinikirjallisuutta ja lehtiä, selaan internetistä viiniuutiset ja iskostan päähän entuudestaan tuttuja asioista. Tämä on hemmetin laaja alue, se vaatii valtavasti keskittymistä. Olen tankannut itseeni viinitietoutta järjestelmällisesti vuodesta 1998 lähtien.

Luetusta aineistosta Lihtonen on koostanut muhkean 400–500 kysymyksen patteriston vastauksineen. Harjoituskauden loppuvaiheessa Lihtonen hylkää kirjat ja keskittyy enää muistiinpanojensa lukemiseen.

Kello määrääharjoituksen tahdin

Kuukautta ennen kilpailua Lihtonen aloittaa käytännön treenit. Silloin hän hioo viinin esittelyä ja kaatoa melkein oikeissa tilanteissa, usein omassa keittiössä. Lasit, pullot ja karahvit ovat tarkkaan plaseerattuina sivupöydällä. Samoin kello, joka on kilpailussa ankara.

– Treenaan vanhoilla pulloilla, täytän ne vedellä ja laitan korkit paikalleen. Veden viskositeetti on alhaisempi kuin viinin, se läikkyy helposti, joten sillä on hyvä treenata. Kisoissa ei katsota hyvällä räiskeitä.

Viimeisen kuukauden ohjelmaan kuuluu myös aistivaraisen arvioinnin treenaaminen eli viinien sokkomaistelua ja pullojen nuuhkimista. Lisäksi sommelierin odotetaan tuntevan oluet, vedet, kahvit ja teet. Myös sikarit pitää osata tunnistaa.

Kilpailu voi jäädäLihtosen viimeiseksi

Tuomaristo katsoo sommelierin kokonaisesitystä viinin saattamisesta asiakkaalle. Esityksen pitää olla johdonmukaista, asiantuntevaa, rauhallista ja harmonista.

Pyyhkäistään pullon kaula, yksi piste, korkki otetaan pois äänettömästi, toinen piste. Ylimääräisestä temmellyksestä kilahtaa miinuspisteitä.

– Olen kilpaillut vuodesta 1998 ja vasta nyt olen saanut kaikki pistetaulukot. Ne eivät ole salaisia, mutta eivät kovin julkisiakaan. Tiedän, mistä tulee pisteitä ja harjoittelen sen mukaan.

Lihtonen on ajatellut, että Ruinart-kilpailu jäisi hänen viimeiseksi kilpailukseen. Paitsi jos voittoa ei tule, voi kilpailukipinä syttyä vielä uudelleen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

    2. 2

      Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

    3. 3

      Autoilun puolustajana tunnettu Merkel: Olemme luopumassa polttomoottoreista

    4. 4

      Ovessa lappu ”työterveydessä”, oikeasti istui pari tuntia kampaajalla – näin lorvailee myyntitykki, virkamies ja hoitaja

    5. 5

      Helsingin pörssi laajassa laskussa

    6. 6

      Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

    7. 7

      H&M joutuu laskemaan hintoja – vaatevarastot paisuivat yllättäen 27 %

    8. 8

      Jolla-pomo uudesta bisneksestä: Rahaa maailmassa on ihan riittävästi

    9. 9

      EU-komissio haluaa helpottaa eläkesäästämistä – tuo markkinoille uuden tuotteen

    10. 10

      Miten käy työterveyshuollon? Tässä 3 vaihtoehtoa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

    2. 2

      Lääkärit ihmeissään nykynuorten menosta: Sairauslomalle pitää päästä ”kissan kuolemasta”

    3. 3

      Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

    4. 4

      Asiantuntija: Kyberiskun lunnasvaade on hämäystä – yritys peittää valtion osallisuus

    5. 5

      Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

    6. 6

      Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Etera yhdistyvät – karsivat päällekkäisiä toimintoja

    7. 7

      Näin koulutus näkyi palkoissa – ero liki 1 000 euroa kuussa

    8. 8

      H&M joutuu laskemaan hintoja – vaatevarastot paisuivat yllättäen 27 %

    9. 9

      TrumpFinland.com – miksi Trump varasi Suomi-osoitteen jo 2008?

    10. 10

      Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

    2. 2

      Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

    3. 3

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    4. 4

      Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

    5. 5

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    6. 6

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    7. 7

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    8. 8

      Harvinaista alkuainetta löytyi Savosta kymmenien miljardien arvosta – tutkijat ratkovat käyttöönottoa

    9. 9

      Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

    10. 10

      Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

    11. Näytä lisää