Atrian alkuvuodentulos tuplaantui

Myynti kauppoihinkasvoi markkinoitaripeämmin,Liettuan tehdasinvestointi valmis toukokuussa

Elintarvikekonserni Atria kaksinkertaisti tuloksensa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Atrian tulos rahoituserien jälkeen nousi tammi–maaliskuussa neljään miljoonaan euroon, kun se vastaavaan aikaan viime vuonna oli kaksi miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi noin 12 miljoonaa euroa 185,6 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Seppo Paatelaisen mukaan Atrian menestyksen taustalla on muun muassa voimakkaasti kasvanut myynti. Atrian myynti vähittäiskauppaan kasvoi alkuvuoden aikana 8,3 prosenttia, kun alan kokonaismarkkinat kasvoivat runsaat kuusi prosenttia.

Tuloksen kasvuun vaikutti myös se, että yhtiön rahoituskulut laskivat viime vuoden alkupuoleen verrattuna 0,6 miljoonaa euroa.

Myös Atrian lihanhankinta sujui mallikkaasti. Broilerin teurastusmäärä kasvoi yli 10 prosenttia. Yhtiö onnistui lisäämään hankintaansa myös sianlihassa yli kaksi kertaa tuotantomäärän kasvua enemmän. Naudassa hankintamäärät kasvoivat, vaikka tuotanto Suomessa laski.

Lähes kaikkien toimialojen kannattavuus on parantunut. Teurastukseenkin on tulossa kohennusta, kun sikateurastus keskittyy kokonaan Nurmoon. Lähivuosina tapahtuva siirto merkitsee 125 työpaikan häviämistä Kuopiosta.

Kaupan merkit eivät uhkaa

Paatelaisen mielestä kaupan halu lisätä omien merkkiensä osuutta ei ole ongelma Atrialle. Esimerkkinä hän mainitsee saksalaisen Lidlin.

– Lidl on ollut tyytyväinen yhteistyöhön kanssamme. Toimitamme Lidlille tuotteita Suomeen ja Ruotsiin. Yhteistyö myös Norjan markkinoilla on alkanut, ja Keski-Euroopassa sitä selvitetään. Yhteistyössä on kysymys paljon muustakin kuin rahasta, Paatelainen muistuttaa.

Atrialle on valmistumassa toukokuussa tehdas Liettuaan. Atria on tutkinut myös pitkään mahdollisuutta tuotannon aloittamiseen Venäjällä. Paatelaisen mukaan on erittäin todennäköistä, että asiassa edetään.

– Todennäköisesti etenemme yritysoston kautta. Ongelmana on, kuinka suuren riskin uskallamme ottaa, Paatelainen pohtii.

Atrian riskinottokyky parani merkittävästi viime vuoden lopun osakeannin ansioista. Yhtiön omavaraisuusaste on nyt 50 prosenttia.

Loppuvuoden näkymiä on Paatelaisen mukaan vaikea ennakoida, koska niihin vaikuttaa kansainvälisten lihamarkkinoiden kehitys.

– Sianlihan tuottajahinnat ovat lähteneet nousuun. Se nostaa tuotantokustannuksia, mutta parantunut lihamarkkinakehitys on Atrian tuloskehitykselle myönteinen asia, Paatelainen muistuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää