13 x Wallander

Viihde: Ruotsalainen rikoskomisario Kurt Wallander on pääosassa kaikkien aikojen suurimmassa pohjoismaisessa elokuvaprojektissa. Vain yksi on joukosta poissa: Suomen televisio.
Ruotsin eteläkärjessä tehdään ensi kuusta alkaen skandinaavista rikoselokuvahistoriaa. Pohjolan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluvan ruotsalaisen Henning Mankellin luoman rikoskomisarion Kurt Wallanderin seikkailuista ryhdytään kuvaamaan peräti kolmentoista elokuvan sarjaa. Hankkeen budjetti on 190 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin kaksikymmentä miljoonaa euroa.

Sarjan ensimmäinen, Innan frosten (Ennen routaa), perustuu jo julkaistuun romaaniin. Seuraavat kaksitoista osaa ovat Mankellin kirjoittamia uusia tarinoita, jotka työstetään elokuvalliseen asuun neljäntoista eri käsikirjoittajan voimin.

Wallander-projekti nähdään Skoonessa tärkeänä hankkeena. Kaikki kolmetoista tarinaa kuvataan Wallanderin kotikaupungissa Ystadissa ja sen ympäristössä.

Ystadin, Tomelillan, Skurupin, Simrishamnin ja Sjöbon kunnat osallistuvat elokuvien rahoittamiseen, ja rahoittajien joukossa ovat myös Skoonen säästöpankit.

Tuotantoyhtiö Yellow Bird Films on puolestaan luvannut, että vähintään 52 miljoonaa kruunua hankkeen budjetista käytetään Skoonessa.

Kuntien mukanaolo on loogista, koska elokuvat saattavat hyvinkin lisätä ennestään alueen kiinnostavuutta. Ystadissa vierailee jo vuosittain tuhansia Wallanderista innostuneita dekkareiden ystäviä, ja varsinkin kesäisin kaupungissa näkee joukoittain ihmisiä, jotka kiertävät Wallander-kartat käsissään katuja romaanien tapahtumapaikkoja etsien.

Wallander-sarjan ensimmäinen elokuva saa teatteriensi-iltansa ensi jouluna. Kaikki kolmetoista elokuvaa nähdään myös televisiossa. Rahoitukseen osallistuva Canal+ alkaa esittää elokuvia lokakuussa 2005, minkä jälkeen ne nähdään Ruotsissa kaupallisella TV4:lla sekä Tanskan ja Norjan televisioissa.

Wallanderin tekijät kysyivät työhön mukaan myös Suomen Yleisradiota. Hankkeesta kieltäytynyt Yle on aiemmin osallistunut Ruotsin yleisradion SVT:n Wallander-minisarjoihin. Se esitti viimeksi tänä keväänä neliosaisen sarjan, joka perustui Viides nainen -romaaniin.

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt tekevät yhteistyötä draamatuotannoissa, mutta toukokuussa alkavassa jättihankkeessa on Ruotsista mukana kaupallinen TV4 eikä valtion SVT.

Ylen mukaan kolmentoista elokuvan sarjan ennakko-ostohinta olisi ollut erittäin korkea. Yle kuitenkin harkitsee myöhemmin esitysoikeuksien ostamista, "jos hinta–laatu-suhde on hyvä". Osallistumista tarjottiin turhaan myös MTV3:lle.

Neloselle Wallander-sarjaa ei edes yritettykään kaupata.

– Tekijät tietävät, että lähdemme näin isoihin miljoonaprojekteihin mukaan vain poikkeustapauksissa ja mieluiten kotimaassa. Jälkeenpäin joko kokonaisia tai pilkottuja esitysoikeuksia saa huomattavasti edullisemmin, Nelosen kanavajohtaja Pirjo Airaksinen perustelee.

Henning Mankell kuuluu Suomessakin kaikkein luetuimpiin dekkaristeihin. Wallander-seikkailu Ennen routaa oli viime vuonna Suomen viidenneksi myydyin kaunokirjallinen teos. Dekkaria myytiin lähes 12 000 kappaletta, ja Mankellia ostetumpia olivat vain Ilkka Remes (Ikiyö), Laila Hietamies (Siellä jossakin), Matti Yrjänä Joensuu (Harjunpää ja pahan pappi) ja Arto Paasilinna (Liikemies Liljeroosin ilmalaivat).

Vaikka Mankell myy suomalaisittain hyvin, täkäläiset myyntiluvut kalpenevat Mankellin kokonaismyynnin rinnalla. Mankellin kirjoja on käännetty 35 kielelle, ja niitä on myyty häkellyttävät 22 miljoonaa kappaletta.

Yksi elokuvasarjan suurimmista riskeistä liittyy uuteen pääosan esittäjään. Tähän asti Wallanderia on esittänyt erittäin vahvan roolin luonut Ralf Lassgård. Jopa Henning Mankell on sanonut oppineensa uusia puolia äkkipikaisuuteen ja masentumiseen taipuvaisesta Wallanderista Lassgårdin esiintymistä seuratessaan.

Nyt Lassgård ei kuitenkaan enää tuhise ja ryntäile pitkin Ystadia, vaan uudeksi Wallanderiksi on valittu Ruotsin eturivin näyttelijöihin kuuluva Krister Henriksson.

Lassgård on jättänyt maneerinsa myös monien Mankellia lukevien mieleen, ja uusien elokuvien tekijöillä on täysi työ kumota Lassgård jalustaltaan ja nostaa Henriksson tilalle.

– En aio esittää Lassgårdin Wallanderia. Aion esittää Henrikssonin version Ystadissa asuvasta poliisikomisariosta. Muita yhtäläisyyksiä ei tule olemaan, Henriksson sanoi hankkeen julkistuksessa.

Kolmentoista elokuvan ruotsalaisponnistus ei ole ainoa Wallanderiin liittyvä filmihanke. Hollantilainen elokuvaohjaaja Paul Verhoeven kuvaa ensi vuodenvaihteessa Yhdysvalloissa Askeleen jäljessä -kirjasta ensimmäisen englanninkielisen Wallander-elokuvan.

Myös Ruotsin yleisradio jatkaa Mankellin kuvaamista. SVT on ostanut oikeudet romaaneihin Askeleen jäljessä, Palomuuri ja Pyramidi. Mankellin filmiversiot ovat kotimaassaan erittäin suosittuja; kun Hymyilevä mies esitettiin televisiossa viime jouluna, katsojia oli kaksi miljoonaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jopa 15 000 euron erot eläkeläisten keskituloissa – näin eri ryhmät pärjäävät vertailussa

  2. 2

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  3. 3

   Kahden kastin eläkeläiset: Toisten tulot pomppasivat, toisille 750 euroa kuussa

  4. 4

   Mahdottomana pidetty suomalaiskeksintö saikin sijoituksen Japanista

  5. 5

   Euroalueen talous reippaimmassa kasvussa kuuteen vuoteen

  6. 6

   Lindström setvii sotkua: Yksityiset yritykset eivät haastattele työttömiä

  7. 7

   Talvivaaran velkojien kärsivällisyys loppui: menot 400 000 euroa kuussa – ei tuloja

  8. 8

   Alko: Suomalaiset siirtyneet laadukkaampiin juomiin

  9. 9

   Mallia Ruotsista – Finanssivalvonta harkitsee laina-aikojen rajoittamista

  10. 10

   Finnair valittiin Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi Kiinassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  2. 2

   Mahdottomana pidetty suomalaiskeksintö saikin sijoituksen Japanista

  3. 3

   Velkojat hakevat Talvivaaraa konkurssiin

  4. 4

   Onnibusin perustaja tarjoaa taksimatkaa jopa 2 eurolla – tällainen kyyti on luvassa

  5. 5

   Talvivaaran velkojien kärsivällisyys loppui: menot 400 000 euroa kuussa – ei tuloja

  6. 6

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  7. 7

   Professori vertaa Sipilän hallitusta Trumpiin: ”Tulee sutta ja sekundaa, haukkua ja parkua”

  8. 8

   Onnibus irtisanoo 60 työntekijää

  9. 9

   Yksi kuva kertoo, miten asuminen kallistuu – näillä eläkeläisillä jo 44 % tuloista

  10. 10

   Lindström setvii sotkua: Yksityiset yritykset eivät haastattele työttömiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Palkka 30 000 euroa/vuosi, koulutusta ei tarvita – yksi vaatimus autotehtaalla kuitenkin on

  2. 2

   Ei työkokemusta, palkka liki 4 000 euroa – näissä ammateissa saa heti hyvät ansiot

  3. 3

   Kiinalainen verkkokauppa koukuttaa – Suvi, 28: ”Haluan, että minulle on koko ajan tulossa paketteja”

  4. 4

   ”Omat rahat menneet ja ehkä vieraatkin” – toimi näin, jos epäilet katalaa +44 -huijausta

  5. 5

   Wahlroos lahjoitti yli 60 miljoonan osakepotin perheenjäsenilleen – myi Sammon osakkeita yhden sentin hinnalla

  6. 6

   Uusi suomalainen nousi Forbesin miljardöörilistalle

  7. 7

   Bruce Oreck: Tätä Suomen suurinta ongelmaa Slush ja Supercell eivät ratkaise

  8. 8

   Autotehdas palkkaa yli tuhat – näin paljon he saavat palkkaa

  9. 9

   Sote-uudistus: Jopa 60 000 suomalaista voi saada tuhansia euroja kuukaudessa omaan käyttöön

  10. 10

   Onnibusin perustaja tarjoaa taksimatkaa jopa 2 eurolla – tällainen kyyti on luvassa

  11. Näytä lisää