Tahkon korotushanke yllättää kiireisen

Julkaistu:

Kaija Lähteenmaa otsikoi hankkeen lynkkauksensa (Taloussanomat 6.4.) ”Valtio ei maksa Tahkon korotusta". Tätähän ei kukaan ole koskaan esittänytkään.

Se, ettei valtiovalta olisi mitenkään mukana maailman suurimmassa ympäristönsiistimis- ja Suomen suurimmassa työllistämisprojektissa ei voi myöskään olla uskottavaa. Sanoin kiireiselle toimittajalle puhelinhaastattelussa, että minulla on esimerkiksi Investointipankki PCA Corporate Finance Oy:n avainministeriöiden kansliapäällikkötason pulssintunnustelut hankkeesta. Nämä kaikki ovat positiivisia. Samoin olin valmis näyttämään Tahko Development Oy:n toimintasuunnitelman, jossa valtion osallistumisesta on yksilöity ehdotus sekä esitetty yhtiön ja Kemira Grow How’n välinen työ- ja kustannusjako kaivosmassojen siirrosta Tahkolle. Valtion puolelta sen ovat saaneet valtiosihteerit Risto Volanen ja Raimo Sailas. Kaivosyhtiö on hyväksynyt toimintasuunnitelman neuvottelujen pohjapaperiksi.

Se että Lähteenmaa ei halunnut useista pyynnöistäni huolimatta ottaa vastaan ja tutustua näin monitahoiseen projektiin, todistaa, että hän oli alun alkaen päättänyt teilata hankkeen.

Toimittajan mukaan Volanen olisi sanonut, ettei valtion puolelta "ole suunnitteilla askelia hankkeessa". Valtiosihteerin maakuntamatkalla Pohjois-Savoon 4.3.2004 hän uhrasi puolet ajastaan Tahkon korotushankkeelle kaivoksella ja Tahkolla.

Koillis-Savon kuntien yhteisellä lounaalla Volanen kuunteli väestötappiokuntien ikääntymis- ja taloushuolia. Kiitospuheessaan Hän totesi neljään eri otteeseen, että tilanteen pelastamiseksi tarvitaan hyviä ideoita.

Lähteenmaa toteaa kolumnissaan, että Tahkoa voidaan kehittää realistisestikin. Tiedämme kaikki, että Tahko voi kehittyä nykyrinteillä 4 500 vuodepaikasta 7 500 vuodepaikkaan. Onko Nilsiällä oikeutta tyytyä tähän? Onko Pohjois-Savolla oikeutta jättää hyödyntämättä paisuvat kaivosmassat, joita mäen valmistumisaikaan 2020 olisi viety maastoon jo yli 3 000 eduskuntatalollista. Missä muualla väestökatoalueella on mahdollisuus omalla työllä luoda 50 000 henkilötyövuoden projekti ja vielä sen päälle matkailutyöpaikat, joita ei koskaan ulosliputeta?

Jutussaan Lähteenmaa johtaa lukijaa harhaan otsikolla "Kemira ei osallistu kustannuksiin". Tekstissä hän pysyy totuudessa: Kemira ei tule Tahko Development Oy:n osakkaaksi eikä osallistu yhtiön rahoitukseen.

Nykytilanteessa Kemira vie ylijäämämassat kustannuksellaan Tahkon suuntaan kolmanneksen kaivoksen ja suunnitellun tekomäen välisestä matkasta. Toimintasuunnitelman mukaan loput kaksi kolmannesta kaivos- ja mäkiyhtiöt panisivat puoliksi.

Lähteenmaan mukaan kaivos voi elää ilman mäkiprojektia. Toimintasuunnitelma olisi avannut hänelle myös aikaperspektiivin. Ajatus on se, että kaivos- ja mäkiyhtiöt yhdessä pienellä valtion avustuksella louhisivat kaivoksen yläosassa olevaa turhaa sivukiveä, jotta Kemira voisi kannattavasti hyödyntää useamman sukupolven ajan päälouhosta, jossa puhdasta malmia riittää kahdeksi vuosisadaksi.

Hankkeen toteuttamista varten Tahko Development Oy tarvitsee 12 miljoonan euron oman pääoman. Summa on puolet pienempi kuin investointipankin laskelmassa, jossa massat siirrettiin raskaasti velkaannuttavalla kuljettimella. Nyt ne vietäisiin hiekkaputkella (Kemira) ja kuivat massat junalla (rata; valtio). Pääoman keräämiseen ja osakkaiden hankintaan on aikaa yksi kaksi vuotta. Tänä aikana tehdään kuntien maksama YVA loppuun ja maakuntaliiton maksama maakuntakaava sekä käydään neuvottelut toisaalta valtion ja toisaalta Kemira Grow How’n kanssa. Jos kaikki viisarit aikanaan osoittavat positiiviseen suuntaan, tehdään rakentamispäätös.

Tekomäki pystytään rakentamaan 12 000 vuodepaikan alppikylällä ohjaamalla kolme neljännestä kerrosalan myyntivoitosta eli grynderin läskistä mäen rakentamiseen. Kun teimme laskelmia eri vuodepaikkaversioiden vaikutuksista yhtiön osingonmaksukykyyn, kypsyttivät laskelmat tilintarkastajaksi kaavaillun Antti Eskelisen siirtymäänkin Tahko Development Oy:n osakkaaksi (yhdessä Asko Lappalaisen kanssa omistamansa Eloranta Oy:n puitteissa). Osakkaiden koonta tehdään kuntien YVA-päätösten jälkeen.

Millä ylivoimatekijöillä Tahko pystyy ohittamaan jo nyt 16 000:n vuodepaikan Ylläksen, Levin ja Rukan? Ylivertaisilla rinteillä, lyhyellä ajomatkalla, rautatiellä rinteeseen, ilmaston lämpenemisen tuomalla Ruuhka-Suomen lumettomuudella, suurten ikäluokkien jättämillä perintörahoilla sekä Pietariin syntyvällä keskiluokalla. Suomessa on tänään 460 000 huvilaa, joista neljännes hiihtokeskuksissa. Veikkaan, että pietarilaiset omistavat Suomessa vuonna 2030 satatuhatta huvilaa, joista paras osa on lähimmässä hiihtokeskuksessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  4. 4

   Korealaisyritys maksamassa 880 000 euron lunnaat kiristäjille – tulos voi olla surkea

  5. 5

   Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

  6. 6

   Pihistääkö joku työpaikan kassasta tai varastosta? Tutkijat haluavat havaintosi

  7. 7

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  8. 8

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  9. 9

   Visa ja Klarna yhteistyöhön – ”uudistavat maksukokemusta”

  10. 10

   Historiallinen paukku Googlelle – 2,42 miljardin euron sakot hakutulosten peukaloinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  3. 3

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  4. 4

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  5. 5

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  6. 6

   Tiesitkö tämän nousukaudesta ja sairastelusta? ”Ilmiö näkyy selvästi”

  7. 7

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  8. 8

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  9. 9

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  10. 10

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  3. 3

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  4. 4

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  5. 5

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  6. 6

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  7. 7

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  8. 8

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  9. 9

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  10. 10

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  11. Näytä lisää