Närbutiken

Riksdagsman Ilkka Kanerva i Samlingspartiet har föreslagit att Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna skall ansluta sig till hans parti. Föredrar man att uttrycka det på ett annat sätt har han föreslagit att de tre skall gå ihop.

Det är hur som helst inget dåligt förslag. Det ger högern en chans att bli det största partiet.

Det är inte heller ett nytt förslag. Frågan har legat i luften innan Kanerva trädde fram. Fast då tänkte man sig en borgerlig samverkan med centern som stomme. Det blev det heller ingenting av.

Att förslaget nu plockats fram beror på att grundlagen från år 2000 gör ett riksdagsval till ett statsministerval. Med den personfixering vi har kan småpartier just inte räkna på någon uppmärksamhet i valrörelsen. Allt ljus riktas på statsministerkandidaterna i hoppet. Det såg vi under duellen Jäätteenmäki-Lipponen. Den slutade med ett rättsligt efterspel som gjorde Vanhanen till ny centerledare och en ganska ovillig statsminister. Räkna inte med att sånt skall upprepas.

Det är lättare att grunda ett parti än att upplösa ett gammalt etablerat parti som sfp. Det dör inte. Det riskerar att blekna bort. Orsaken ligger i samhällsförändringen. I ett urbaniserat samhälle föds man inte in i ett parti. Man väljer själv vilket parti man röstar på.

Så länge sfp var starkt nog att ha tre konkurrerande fraktioner, höger, center och liberaler, betecknades sfp som en diversehandel. De politiska motsättningarna tonades ut inom partiet i stället för som på finskt håll genom kompromisser mellan partierna. I dag är partiet en närbutik i samma kvarter som tre supermarketar. Tanken att närbutiken skall stängas ligger då nära till hands.

De som röstar på Sfp gör det för att partiet har tolkningsföreträde i svenska frågor och talar för en levande tvåspråkighet. Att en minoritet har en del gruppintressen att bevaka kan ingen förneka.

I senaste riksdagsval förlorade sfp stort. Efter Kanervas förslag sade en riksdagsman att de övriga partierna nu är likt gamar som seglar över ett döende djur beredda på att dela på resterna av partiet. Denna ornitologiska Stephen King -fantasi är en förolämpning av de andra partierna. Internationaliseringen innebär att det parlamentariska systemet utvecklar ansvarskänslan mot hela folket, inte enbart mot de egna väljarna. En sådan retorik går inte heller hem hos de svenska väljarna i landet. De måste fråga sig hur antikvariskt man tänker i partiet nu när det språkliga trycket är borta. Med sådana hotbilder kommer man ingen vart. Det fjärmar väljarna ytterligare från partiet och bäddar för nya katastrofval.

Partiet har fixerat sig vid att identitetsföreställningar måste följa gamla politiska gränser. När det i val efter val visar sig att de inte gör det riskerar partiet att förlora sin gamla rationalitet. Envist håller man fast vid att svenskan för alla andra utom just för sfp bara är, som riksdagsmannen säger, läpparnas bekännelse utan täckning. Ändå har svenskar i landet aldrig varit en enhetskultur.

Hur finlandssvenskheten står sig i en urbaniserad miljö vet vi inte. Det kan vara orsak nog att ha Sfp som intressebevakare. Men partiet måste inse att finlandssvenskheten i dag för väljarna är en vald gemenskap i ett samhälle fyllt av kulturrelativa värderingar och försöka handla därefter, inte med en hotfull retorik hålla fast vid att utan Sfp skulle det inte finnas någon tvåspråkighet alls.

Det finns en förändringspotential i alla partier. Vilka resultat den ger återstår att se. I högern finns det en nostalgisk längtan efter hem, tro och fosterland-parollen, i vänstern ett motstånd mot den flexibilitet på arbetsmarknaden som ter sig ofrånkomlig. Livet är hårt, men modernt. Det går inte att ta gamla tider i repris, varken för Samlingspartiet eller Vänstern. Och inte heller för Sfp.

Hur upplöser man ett parti? Genom en valteknisk samverkan med andra partier. Det resulterar i att det mindre partiet småningom går upp i det större. Samlingspartiet kan inte räkna på alla röster Sfp eller Kristdemokraterna fått. Men på så många att det blir störst i landet.

Utvecklingen i näringslivet går mot större enheter. Politiken behöver inte ta mönster av detta. Men Grundlag 2000 förutsätter att den skall göra det. Naturligtvis kommer det alltid att finnas nischpartier och ensaksrörelser. Frågan är om landets svenska och tvåspråkiga väljare vill se sig som ett nischparti eller föredrar att dela på sig och delta fullt ut i det val av statsminister ett riksdagsval är. Det är något ingen kan svara på i dag.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  3. 3

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  4. 4

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  5. 5

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  10. 10

   Suri ei ole täysin tyytyväinen Nokian kehitykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  7. 7

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  8. 8

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  9. 9

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  10. 10

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  9. 9

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  10. 10

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  11. Näytä lisää