Työllisyystilasto käänsi korko-odotukset kerralla

Perjantaina julkistettu maaliskuun työpaikka tilasto ylitti hurjapäisimmätkin odotukset: Yhdysvaltoihin syntyi 308000 uutta työpaikkaa odotetun 120000 sijasta, ja samalla kahden edellisen kuun lukuja tarkistettiin ylöspäin yhteensä 87000 työpaikalla. Tilasto ei kuitenkaan ollut puhdasta riemua, työttömyysaste nousi 5,6 prosentista 5,7 prosenttiin kun aikaisemmin työnhausta luopuneet alkoivat palata työmarkkinoille. Työikäiseen väestöön kuuluu edelleen 65,9 prosenttia Yhdysvaltojen koko väestöstä, ja työllisten osuus kok väestöstä laski 62,1 prosenttiin. Samalla työpaikat lisääntyivät pääasiassa palvelualoilla, tehdasteollisuuden työpaikkojen määrä pysyi entisellään odotetun 5000 nousun sijasta. Deutsche Bankin tutkimusosasto toteaakin työpaikkojen määrän yltäneen huikeaan nousuunsa osittain tilapäistekijöiden johdosta: esimerkiksi rakennusala lisäsi maaliskuussa 71000 työpaikkaa, mihin sisältyi paljon työpaikkoja joiden syntymisen huono sää esti helmikuussa. Palvelualoille syntyi 230000 työpaikkaa, joista 47000 vähittäiskaupan alalle.

Työpaikkojen synty oli kuitenkin riittävän suuri kääntämään alkuvuoden synkeät odotukset, ja toiveet Yhdysvaltojen kasvun jatkumisesta vahvanlaisena saivat uutta puhtia. Korkomarkkinoiden odotukset Federal Reserven koronnoston ajoituksesta siirtyivät alkusyksyyn, vaikkakin työttömyysasteen nousu jarruttaa niitä hieman. Työpaikkojen määrä ja työllisyys ovat olleet Fedin pääasiallinen huolenaihe. Työllisyys lisäsi myös odotuksia inflaation käänteestä nousuun, ja pitkät korot nousivat jyrkästi. Korkojen nousupaineita lisää luonnollisesti myös Irakin tilanteen paheneva mutkistuminen, joka vaikuttaa Yhdysvaltojen poliittisiin päätöksiin ja ennen kaikkea presidentinvaalikampanjaan, joka hallitsee Yhdysvaltojen poliittista elämää jo muutenkin.

Euroopassa toivotaan Yhdysvaltojen taloudesta saatavan vetoavun kohentumista, ja rahamarkkinoiden koronlaskuodotukset ovat jo laantuneet.

Osakemarkkinoilla Yhdysvallat vietti voimakasta nousupäivää työvoimatilaston jälkeen. Dow Jones ja S&P 500 vahvistuivat vajaan prosentin kumpikin ja Nasdaq ylsi 2,1 prosentin nousuun. Japanin markkinoilla Yhdysvaltojen vauhdin kiihtyminen antoi lisänostetta vahvan Tankan-raportin vahvistamille osakemarkkinoille ja Nikkei on tänään noussut 1,4 ja TOpix 1,3 prosenttia. Hang Seng on noussut maltilliset 0,4 prosenttia ja Kospi jäänyt jotakuinkin ennalleen. Euroopassa vientialat saavat vauhtia euron sukelluksesta, ja markkinakorkojen nousu aiheuttaa omat päänsärkynsä mm. pankeille ja vakuutusyhtiöille.

Korkomarkkinoille työllisyysluku oli kylmä suihku. Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto nousi 1,63 prosentista 1,87 ja kymmenvuotinen 3,87 prosentista 4,17 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen kipusi 2,22 prosentista 2,36 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,97 prosentista 4,08 prosenttiin. Samalla Yhdysvaltojen 10 vuoden tuotto, joka vielä torstaina oli 0,07 prosenttiyksikköä Saksan alapuolella kiipesi 0,06 prosenttiyksikköä sen yläpuolelle. Euroalueen rahamarkkinakorot kipusivat yli kahteen prosenttiin, ja korkotermiinit alkoivat hinnoitella muuttumatonta ohjauskorkoa. Viikonloppuna brittilehdistössä esiintyneet tiedot siitä, että EKP:n johtokunta olisi estänyt pääjohtaja Trichet:ä alentamasta korkoa viime torstaina ovat heikentäneet euroa aamun kaupankäynnissä. Jos tieto on tosi, se merkitsee EKP:n olevan toivottuakin vakaammissa käsissä ja kykenevän estämään hätiköidyt päätökset.

Valuuttamarkkinoilla euro sukelsi Yhdysvaltojen työllisyyslukujen jälkeen, alueen kasvun arvioidaan olevan Yhdysvaltojen heikommissa kantimissa ja Yhdysvaltojen korkotason nousu vetää sijoituksia. Euro painui perjantai-iltana 1,23 dollarista 1,215 dollariin ja on tänään jatkanut kohti 1,21 dollaria. Samalla dollari on kiivennyt 104 jenistä 104,5 jeniin ja euron arvo painunut 128 jenistä 126,5 jeniin. Euron arvo on laskenut myös 9,26 Ruotsin kruunusta 9,20 kruunuun. Vellonta valuuttamarkkinoilla jatkuu keskuspankkien ja poliitikkojen lausuntojen varassa, ja Irakin soppa tuo tilanteeseen omat mausteensa: sotatoimet kasvattavat Yhdysvaltojen velantarvetta ja lisäävät euroalueen turvatalletusten vetovoimaa ainakin lyhyellä tähtäimellä. Pääsiäisen kuitenkin vähentää markkinoiden kaupankäyntiä sekä tänä että ensi viikolla,

Pääsiäisviikon tilastoanti jää niukanlaiseksi, Yhdysvalloista on luvassa tänään palvelualojen ISM-indikaattori, mutta loppuviikon tiedot kertovat vain alemman tärkeysluokan tietoja. Euroalueelta saadaan huomenna Saksan maaliskuun työllisyys, joka hallitsee korko-odotusten kehitystä. Lisäksi luvassa on hajatietoja teollisuustuotannosta ja Ranskan budjettialijäämästä. Yhdysvaltojen osakemarkkinat keskittyvätkin viikon tulosantiin,. joukko keskeisiä suuryrityksiä julkistaa osavuosituloksia tällä viikolla.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  3. 3

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  4. 4

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  8. 8

   United Airlinesin uusi, hunajaisempi ote: taivuttelee matkustajia suurilla summilla

  9. 9

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  10. 10

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  9. 9

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  9. 9

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  10. 10

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  11. Näytä lisää