Osinkokupla pihisee

Julkaistu:

Osakkeet: Odotukset runsaista osingoista nostivat osakekursseja alkuvuodesta, mutta osinkojen maksaminen on pudottanut kursseja osinkoja enemmän.
Odotukset normaalia suuremmista osingoista ovat olleet yksi tärkeä syy osakkeiden kurssinousuun viime syksynä ja tämän vuoden alussa. Vastaavasti osinkojen maksaminen on maaliskuun aikana painanut osakkeiden hintoja laskuun.

Taloussanomat selvitti osinkojen maksamista edeltävät ja sitä seuranneet kurssimuutokset. Osinkoa maksaneiden yhtiöiden osakekurssit nousivat keskimäärin 10,2 prosenttia vuoden alusta osingon irtoamiseen. Tämä nousu tuli viime vuotisen kovan nousun päälle.

Alkuvuoden kurssinousuun vaikutti maailmanmarkkinoiden yleinen nousu, mutta etenkin odotettua kovemmasta osingosta kertoneiden keskikokoisten yhtiöiden kurssi nousi nimenomaan osinko-odotusten vuoksi. Tästä hyvä esimerkki on Ponsse, jonka osakekurssi nousi nopeasti jokseenkin tilinpäätöksen yhteydessä luvatun osingon verran.

Osingon irtoamista edeltävän päivän kursseilla osakkeiden osinkotuotto on ollut keskimäärin noin 5 prosenttia, eli osakkeelle on saanut hyvän pikatuoton. Toisaalta osinkojen irtoaminen on pudottanut kursseja keskimäärin 5,3 prosenttia, eli osinkoa enemmän.

Keskiarvolukuihin vaikuttaa Elisaan yhdistyvän Yomin yhtiökokouksen päätöksiä seurannut poikkeuksellinen kurssinousu. Jos Yomin vaikutus jätetään pois, keskimääräinen kurssipudotus osingon irtoamispäivänä oli 5,7 prosenttia.

Osinkoja hiukan suurempi kurssipudotus irtoamispäivänä kertoo, että tällä kertaa ainakin joidenkin osakkeiden kiinnostavuus sijoittajien silmissä on lopahtanut heti osinkojen irrottua.

Historiallisesti osinkojen irtoaminen on pudottanut kursseja keskimäärin eri markkinoilla 75 prosenttia osinkojen määrästä. Suomessakin pudotus on jäänyt usein osinkoa pienemmäksi, koska esimerkiksi ulkomaiset sijoittajat ovat mielellään ajoittaneet ostojaan irtoamispäivään.

Taustalla vaikuttaa myös osakemarkkinoiden yleinen alavire juuri osinkojen maksun aikana. Ponssenkin kurssi putosi 2 euron osingon irtoamisessa 2,57 euroa.

Suuri osa osingoista on irronnut parin viime viikon aikana, joten osingon irtoamispäivää seuranneesta kurssikehityksestä ei voi vielä tehdä yleisiä havaintoja

Osakekurssin lasku osingon irrotessa on täysin rahoitusteorioiden mukaista. Tavallaan osakkaan omaisuutta siirtyy vain taskusta toiseen. Koska sijoittaja saa yhtiöstään osingon, osakkeen arvo putoaa suunnilleen saman verran.

Helsingin kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen huomauttaa, että neutraalissa verotuksessa kurssilaskun pitäisi olla tasan sama kuin irtoavan osingon. Verokohtelu ei ole kuitenkaan neutraalia.

Voittojen pidättäminen yhtiön taseessa nostaisi periaatteessa osakkeen hintaa ja osakkeen myynnissä saatavaa myyntivoittoa, mutta sijoittaja joutuu maksamaan myyntivoitosta erillisen veron. Jos yhtiö jakaa voiton osinkona, sijoittaja ei maksa veroa yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä.

Myyntivoittojen ja osinkojen erilaista kohtelua voi hyödyntää verosuunnittelussa. Sijoittaja voi hankkia osakkeita juuri ennen osingon irtoamista ja myydä ne osingon irtoamisen jälkeen.

Käytännössä sijoittaja on edestakaisen kaupan jälkeen suunnilleen omillaan, mutta hän voi tekemällään osakkeen myyntitappiolla vähentää muita myyntivoittoja ja siten maksettavaa veroa.

– Yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä sijoittajan kannattaa myydä osake irtoamispäivänä verohyödyn vuoksi jopa osinkoa suuremmalla tappiolla, näin näyttää keskimäärin tänä vuonna myös käyneen, Puttonen sanoo.

Verohyödyn vuoksi osakkeen kurssi putoaisi osingon irtoamispäivänä teoreettisesti 1,4-kertaisesti osingon verran. Puttonen muistuttaa kuitenkin, että yhtiöt ovat omistajapohjaltaan erilaisia. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmällä ei ole juuri merkitystä ulkomaalaisten omistamassa Nokiassa. Sen sijaan Keskolla omistajajoukko on hyvin kotimainen ja pudotus olikin 1,3-kertainen osinkoon verrattuna.

Osakekurssien nousua ennen osinkojen maksamista on hankalampaa selittää. Oikeastaan näin pitäisi käydä vain silloin, jos sijoittajat olettavat rahojen olevan yrityksen taseessa katoamisvaarassa ja jaetut osingot saataisiin näin ikään kuin turvaan.

Vähän lievennettynä sijoittaja voi myös ajatella, että pääoma on yrityksessä laiskassa käytössä ja odotettua runsaampien osinkojen jako tehostaa pääomien käyttöä. Lisäksi veroetu tai sen mahdollinen loppuminen vaikuttaa tässäkin.

– Ylimääräiset osingot kertovat, että yhtiö on ottanut sijoittajien tarpeet huomioon ja se hyödyntää veroedun. Kurssimuutokset osoittavat, että tämä on ollut sijoittajien toiveiden mukaista. Jonkin verran ilmassa on ollut myös osinkohysteriaa. Sijoittajat ovat kuulleet, että nyt maksetaan runsaasti osinkoja ja sitten he ovat etsineet tällaisia osakkeita, Puttonen sanoo.

Hallitus suunnittelee osinkoverotuksen kiristämistä ja tästä syystä moni yhtiö on maksanut ylimääräisiä osinkoja viime syksynä ja normaalia korkeampia osinkoja tänä keväänä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  3. 3

   EU poisti Kreikan budjettivajeiden mustalta listalta

  4. 4

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  5. 5

   Kosmonauttien käsistä kellohipsterien ranteisiin

  6. 6

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  7. 7

   Saksan vaalitulos painaa euroa

  8. 8

   Työttömyys laskenut lähes kaikilla alueilla

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Pohjois-Korea kiittelee Sony-murtoa, kiistää vastuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  3. 3

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  6. 6

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  7. 7

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  8. 8

   490 kilometriä ali Englannin kanaalin ilman vessataukoja: tästä maksetaan jopa 6 000 e/kk

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Saksan vaalitulos syöksee euro­alueen yhden­tymisen epä­varmuuden aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää