Osinkokupla pihisee

Osakkeet: Odotukset runsaista osingoista nostivat osakekursseja alkuvuodesta, mutta osinkojen maksaminen on pudottanut kursseja osinkoja enemmän.
Odotukset normaalia suuremmista osingoista ovat olleet yksi tärkeä syy osakkeiden kurssinousuun viime syksynä ja tämän vuoden alussa. Vastaavasti osinkojen maksaminen on maaliskuun aikana painanut osakkeiden hintoja laskuun.

Taloussanomat selvitti osinkojen maksamista edeltävät ja sitä seuranneet kurssimuutokset. Osinkoa maksaneiden yhtiöiden osakekurssit nousivat keskimäärin 10,2 prosenttia vuoden alusta osingon irtoamiseen. Tämä nousu tuli viime vuotisen kovan nousun päälle.

Alkuvuoden kurssinousuun vaikutti maailmanmarkkinoiden yleinen nousu, mutta etenkin odotettua kovemmasta osingosta kertoneiden keskikokoisten yhtiöiden kurssi nousi nimenomaan osinko-odotusten vuoksi. Tästä hyvä esimerkki on Ponsse, jonka osakekurssi nousi nopeasti jokseenkin tilinpäätöksen yhteydessä luvatun osingon verran.

Osingon irtoamista edeltävän päivän kursseilla osakkeiden osinkotuotto on ollut keskimäärin noin 5 prosenttia, eli osakkeelle on saanut hyvän pikatuoton. Toisaalta osinkojen irtoaminen on pudottanut kursseja keskimäärin 5,3 prosenttia, eli osinkoa enemmän.

Keskiarvolukuihin vaikuttaa Elisaan yhdistyvän Yomin yhtiökokouksen päätöksiä seurannut poikkeuksellinen kurssinousu. Jos Yomin vaikutus jätetään pois, keskimääräinen kurssipudotus osingon irtoamispäivänä oli 5,7 prosenttia.

Osinkoja hiukan suurempi kurssipudotus irtoamispäivänä kertoo, että tällä kertaa ainakin joidenkin osakkeiden kiinnostavuus sijoittajien silmissä on lopahtanut heti osinkojen irrottua.

Historiallisesti osinkojen irtoaminen on pudottanut kursseja keskimäärin eri markkinoilla 75 prosenttia osinkojen määrästä. Suomessakin pudotus on jäänyt usein osinkoa pienemmäksi, koska esimerkiksi ulkomaiset sijoittajat ovat mielellään ajoittaneet ostojaan irtoamispäivään.

Taustalla vaikuttaa myös osakemarkkinoiden yleinen alavire juuri osinkojen maksun aikana. Ponssenkin kurssi putosi 2 euron osingon irtoamisessa 2,57 euroa.

Suuri osa osingoista on irronnut parin viime viikon aikana, joten osingon irtoamispäivää seuranneesta kurssikehityksestä ei voi vielä tehdä yleisiä havaintoja

Osakekurssin lasku osingon irrotessa on täysin rahoitusteorioiden mukaista. Tavallaan osakkaan omaisuutta siirtyy vain taskusta toiseen. Koska sijoittaja saa yhtiöstään osingon, osakkeen arvo putoaa suunnilleen saman verran.

Helsingin kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen huomauttaa, että neutraalissa verotuksessa kurssilaskun pitäisi olla tasan sama kuin irtoavan osingon. Verokohtelu ei ole kuitenkaan neutraalia.

Voittojen pidättäminen yhtiön taseessa nostaisi periaatteessa osakkeen hintaa ja osakkeen myynnissä saatavaa myyntivoittoa, mutta sijoittaja joutuu maksamaan myyntivoitosta erillisen veron. Jos yhtiö jakaa voiton osinkona, sijoittaja ei maksa veroa yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä.

Myyntivoittojen ja osinkojen erilaista kohtelua voi hyödyntää verosuunnittelussa. Sijoittaja voi hankkia osakkeita juuri ennen osingon irtoamista ja myydä ne osingon irtoamisen jälkeen.

Käytännössä sijoittaja on edestakaisen kaupan jälkeen suunnilleen omillaan, mutta hän voi tekemällään osakkeen myyntitappiolla vähentää muita myyntivoittoja ja siten maksettavaa veroa.

– Yhtiöveron hyvitysjärjestelmässä sijoittajan kannattaa myydä osake irtoamispäivänä verohyödyn vuoksi jopa osinkoa suuremmalla tappiolla, näin näyttää keskimäärin tänä vuonna myös käyneen, Puttonen sanoo.

Verohyödyn vuoksi osakkeen kurssi putoaisi osingon irtoamispäivänä teoreettisesti 1,4-kertaisesti osingon verran. Puttonen muistuttaa kuitenkin, että yhtiöt ovat omistajapohjaltaan erilaisia. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmällä ei ole juuri merkitystä ulkomaalaisten omistamassa Nokiassa. Sen sijaan Keskolla omistajajoukko on hyvin kotimainen ja pudotus olikin 1,3-kertainen osinkoon verrattuna.

Osakekurssien nousua ennen osinkojen maksamista on hankalampaa selittää. Oikeastaan näin pitäisi käydä vain silloin, jos sijoittajat olettavat rahojen olevan yrityksen taseessa katoamisvaarassa ja jaetut osingot saataisiin näin ikään kuin turvaan.

Vähän lievennettynä sijoittaja voi myös ajatella, että pääoma on yrityksessä laiskassa käytössä ja odotettua runsaampien osinkojen jako tehostaa pääomien käyttöä. Lisäksi veroetu tai sen mahdollinen loppuminen vaikuttaa tässäkin.

– Ylimääräiset osingot kertovat, että yhtiö on ottanut sijoittajien tarpeet huomioon ja se hyödyntää veroedun. Kurssimuutokset osoittavat, että tämä on ollut sijoittajien toiveiden mukaista. Jonkin verran ilmassa on ollut myös osinkohysteriaa. Sijoittajat ovat kuulleet, että nyt maksetaan runsaasti osinkoja ja sitten he ovat etsineet tällaisia osakkeita, Puttonen sanoo.

Hallitus suunnittelee osinkoverotuksen kiristämistä ja tästä syystä moni yhtiö on maksanut ylimääräisiä osinkoja viime syksynä ja normaalia korkeampia osinkoja tänä keväänä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  3. 3

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  4. 4

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  5. 5

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  6. 6

   Mnuchin vahvisti USA:n yritysveron laskun – lisätietoja odotetaan vielä tänään

  7. 7

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  8. 8

   Mitä omistuksiaan valtio voisi myydä? ”Teliaan tai Sampoon voi kallistua”

  9. 9

   Fortum teki ison omistusjärjestelyn Norjassa

  10. 10

   Selvitysryhmä ennakoi muutosta liikenteen verotukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  6. 6

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  7. 7

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  8. 8

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  9. 9

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  10. 10

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää