Rautataipuu

Henkilö: Rautaruukin uudistusmies Sakari Tamminen opettelee malttia. Vanhan teräsyhtiön muodonmuutos alkoi riuhtaisulla, mutta koko yhtiöön uudet tavat tarttuvat hitaasti.
Joka päivä meidän pitää olla parempia. Joka päivä meidän pitää olla tehokkaampia. Ei muutoksen kuulu helppoa ollakaan, uskoo toimitusjohtaja Sakari Tamminen.

Tammisesta tuli Rautaruukin varatoimitusjohtaja viime huhtikuussa, toimitusjohtaja tämän vuoden alussa. Viime syksystä eteenpäin jähmeä teräsyhtiö on vääntäytynyt uuteen, liikkuvampaan asentoon. Krouvin teräksen valmistajasta tulee asiakaspalvelija, metalliratkaisujen asiakasvirittynyt myyjä.

Yhtiö on uusinut johtonsa, rakenteensa, toimintamallinsa, vaihtanut ihmisten työtehtäviä ja tiivistänyt hallintonsa saman katon alle Helsingin Herttoniemeen.

– Olen yllättynyt. Ihmiset ovat ottaneet muutoksen myönteisenä ja uskaltaneet lähteä mukaan muuttamaan yhtiötä. Ja haluavat myös muuttua itse. Se on iso asia, Tamminen sanoo.

Tänä vuonna Rautaruukin 12 000 työntekijää opettelevat työntekoa uudessa mallissa. Yhtiö hioo toimintatapojaan, yhdistää tietojärjestelmiä, fiilaa johtamista. Johto janoaa tulosparannusta, näyttöä siitä, että on oikeassa.

Uusia äkkikäännöksiä Tamminen ei Rautaruukille suunnittele.

– Toimimme nyt totaalisesti uuden mallin mukaan. Olennaista on kehittää ratkaisuliiketoimintoja ja siirtää näkökulma tuotannon volyymeista asiakkaaseen. Se on kriittinen polku, hän sanoo. Ja palaa ymmärtämään muutoksen vaikeutta:

– Ei semmoista kukaan jaksa: fiilinkiä, että kaikki muuttuu ennen kuin ennättää aiempaa oppia. Joka kevät ei voi lähteä uuteen suuntaan.

Tamminen puhuu vuorotahtiin sujuvaa johtajakieltä ja satakuntalaista.

Syksyllä 2002, Rautaruukin hallituksen julkistettua nimityksensä, alkoi kuhina: Kuinka käy Rautaruukin, kun yhtiötä yli 20 vuotta johtaneen Mikko Kivimäen paikan saa talousmies-Tamminen, jolla on maine yritysjärjestelijänä?

– On ymmärrettävää ennustaa tulevaa johtajan maineen perusteella. Mutta ei maailma niin kulje, Tamminen kuittaa odotukset yritysjärjestelyistä.

Ja kun yhtiö julkisti uuden toimintamallinsa, otsikot kertoivat Tammisen pöllyttävän, kääntävän ja taivuttavan ruukkia, tekevän selväksi ja määräävän. Tamminen on ”numeromies, toiminnan mies ja satakuntalaisen itsepäinen, mutta myös hyväntuulinen ja poikamainen”, häntä kuvailtiin.

– Hyvä, jos joku on huomannut minussa satakuntalaista, Tamminen myhäilee.

– Satakuntalainen tekee mitä on sovittu. Mutta on se ehkä vähän itsepäinen.

Rautaruukki on perustettu vuonna 1960. Silloin Sakari Tamminen oli hädin tuskin kouluikäinen, nyt yhtiön kolmas toimitusjohtaja.

Eikö hirvitä muuttaa vanhaa, perinteikästä yhtiötä?

– Helpottaa, etten tee tätä yksin. Yhtiön johdossa on hyvä sekoitus kokemusta, vanhan osaamista ja uutta ajattelua, Tamminen vastaa.

Ja onhan hän muuttanut yrityksiä ennenkin, ostanut ja yhdistänyt.

– Uuden rakentaminen perustuu vanhan vahvuuksille. Olisi iso riski rakentaa uusi niin, että unohtaa vanhan. Eikä ratkaisuliiketoimintoja ole aloitettu nollapisteestä. Kaikesta vanhasta ei haluta eroon, vaikka varmaan jostakusta on siltä tuntunutkin.

Muutosvastarintaa Tamminen ei rautaruukkilaisissa tunnista – ja hän uskoo tietävänsä, mitä ihmiset yhtiössä muutosmylläkästä ajattelevat.

– Pieni osa henkilöstöstä pitää tietysti kynsin hampain kiinni vanhasta. Muutoksessa on kyse uskalluksesta. Jos ihminen ei uskalla, hänelle tulee puolustusreaktio, Tamminen miettii.

– Olen jossain määrin kärsimätön ihminen. Pitäisi olla enemmän kärsivällisyyttä, hän sanoo. Ja toistaa hiukan myöhemmin:

– Pitäisi olla kärsivällisyyttä. Johtajan pitää osata rauhoittua, rauhoittaa organisaatio ja pitää ihmiset mukana. Vaikka koko ajan pitäisi kehittyäkin.

Osaako muutosjohtaja sitten olla paikallaan?

– Sitä asiaa olen paljon miettinyt.

Onko tahto muuttaa asioita ammattisi vai luonteenpiirre?

– Ehkä ei pelkästään ammatti. Aina minulla on jokin projekti kotonakin, huushollin rakentamista. Mutta minulle on tärkeää, että työ ja koti ovat erikseen. Haen omista oloistani tasapainoa.

Tamminen on kotoisin Eurajoelta, mutta nykyisin espoolainen. Hän tuli Rautaruukkiin asiakasyrityksestä, Metson varatoimitusjohtajan paikalta.

– Se on halua saada aikaan, haastaa itsensä, kantaa vastuuta, tehdä eri tavoin, Tamminen pohtii motivaatiotaan olla Rautaruukin toimitusjohtaja.

Kauppatieteiden maisteriksi Tamminen opiskeli Tampereen Yliopistossa. 1980-luvun alussa hän työskenteli talouspäällikkönä tamperelaisessa ATK-Yhtymä Avoniuksessa – ja järjesti yhtiön myynnin Tietotehtaalle.

– Ei kukaan suunnittele kolmekymppisenä haluavansa tällaiseen positioon. Elämä vie, sattumaa työuralla on aika paljon, Tamminen sanoo.

Hallituspaikkojakin hänellä riittää: Tamminen on Kuusakosken, Lemminkäisen, Pörssisäätiön ja SanomaWSOY:n hallituksen sekä Henki-Sammon hallintoneuvoston jäsen.

– Valitettavasti aika, joka on riittänyt niin moneen tehtävään, on ollut perheeltä pois. Se harmittaa, olen uhrannut paljon.

Nyt Rautaruukki katsoo vuoteen 2008: Tammisen laskujen mukaan muutosvaihe kestää viidestä seitsemään vuotta. Rysäys seestyy hiljaiseksi kehittämiseksi.

– Tämä vaihe on kovaa työtä. Joka päivä mietimme ja testaamme, olemmeko menossa oikeaan suuntaan. Olen oppinut ymmärtämään paremmin yhtiön vanhaa perintöä.

– Johtajan työ on motivoida ihmisiä päivittäisillä pienillä teoilla, esimerkiksi olemalla itse mukana asiakaskontakteissa. Ja saada aikaan fiilinki, että työnteko on kivaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  3. 3

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  4. 4

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  5. 5

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Suri ei ole täysin tyytyväinen Nokian kehitykseen

  8. 8

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  9. 9

   Stora Enso yllätti tulosparannuksella

  10. 10

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  3. 3

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  4. 4

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  5. 5

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  6. 6

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  7. 7

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  8. 8

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  9. 9

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  10. 10

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  7. 7

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  8. 8

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  9. 9

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  10. 10

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  11. Näytä lisää