Erikoinen yhtiökokous

Julkaistu:

Tietoenatorin yhtiökokouksen 18. maaliskuuta puheenjohtajan käytös ja asioiden hallinta olivat alkeellista tasoa. Puheenjohtajaksi valittu asianajaja Pekka Puhakka näytti ottaneen oppia Wärtsilan vuoden 2002 yhtiökokouksen kokousmenettelystä ja toimeenpani koeäänestyksen nostattamalla pystyyn ne osakkeenomistajat, jotka olivat hallituksen esitystä vastaan. Tämän jälkeen hän totesi, että enemmistö näytti olevan hallituksen esityksen takana ja sai siten ehdotusta vastustaneet vetämään takaisin ehdotuksensa.

Mistä puheenjohtaja tiesi, montako osakkeenomistajaa olisi ollut ehdotuksen takana todellisessa äänestystilanteessa ja montako ääntä näillä oli takanaan? Osakkeenomistajat olivat viisastuneet Wärtsilän tapauksesta siinä määrin, että tuskin kukaan Wärtsilän yhtiökokouksessa 2002 mukana olleista nousi puheenjohtajan määräyksestä seisomaan.

Puheenjohtaja ei myöskään millään tavalla pyrkinyt selvittämään niiden osakkeenomistajien määrää, jotka eivät halunneet äänestää tai joilla ei ollut kantaa asiassa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten koeäänestysmenettely kirjataan pöytäkirjaan. Kokouksen kulkuhan tulee kirjata pöytäkirjaan. Tässä tilanteessa loukattiin nimenomaan äänestäjien oikeutta vapaaseen tahdonilmaukseen.

Edelleen tilanteessa, jossa salissa istuva asiaa tuntematon henkilö ilmoitti, että äänestysehdotusta ei ollut kannatettu ja että äänestystä ei sen vuoksi voitaisi suorittaa, puheenjohtaja ei näyttänyt tietävän, että mikäli henkilö omistaa useamman kuin yhden osakkeen, kannatusta ehdotukselle ei tarvita. Osakkeenomistaja joutui itse selvittämään asian puheenjohtajalle.

Näin ollen Tietoenatorin hallituksessa istuu yrityksen toimitusjohtaja näiden sääntöjen vastaisesti 1.7.2004 alkaen. On hämmästyttävää, että toimitusjohtaja itse ei vetänyt asiasta johtopäätöksiä. Samoin Tietoenatorin hallitus ei ole antanut riittävästi etukäteistietoja osakkeenomistajille ennen yhtiökokousta käsiteltävistä asioista kuten nimenomaan hallitukseen valittavien lukumäärästä ja nimistä.

Yli 30-vuotisen "pörssiurani" aikana ei vielä kertaakaan ole tapahtunut sellaista, että osakkeenomistajalla ei yhtiökokouksen jälkeen ole tiedossaan kaikkien hallitukseen kuuluvien nimiä. Niinpä sekä kokouksen puheenjohtaja että yrityksen oma juristi ilmoittivat kokouksessa, että lain mukaan hallituksella on oikeus nimittää henkilökunnan edustajat hallitukseen. Kun osakkeenomistaja ehdotti, että äänestettäisiin siitä, valitaanko henkilökunnan edustajia hallitukseen, puheenjohtaja vain viittasi lakiin, jonka perusteella hallitus voi nimittää nämä henkilökunnan edustajat eikä ryhtynyt toimittamaan äänestystä. Todennäköisesti puheenjohtaja tarkoitti lakia henkilöstön edustuksesta yritysten hallinnossa (24.8.1990/725). Tässä yhteydessä on muistettava, että henkilöstöön kuuluu muitakin kuin ammattiyhdistysliikkeeseen järjestäytyneitä henkilöitä. Miten asiasta on ilmoitettu heille ja miten he ovat voineet osallistua vaaliin ja saattaa omat ehdokkaansa vaalin piiriin ja valittaviksi?

Puheenjohtaja ja yrityksen juristi näyttivät unohtaneen osakeyhtiölain ja yhdenvertaisuuslain sekä corporate governance -säännöt. Yhtiökokous on yrityksen ylin päättävä elin, joka valitsee kaikki hallituksen jäsenet, eikä hallitus voi sivuuttaa sen päätöksiä. Lisäksi yhtiökokous valvoo hallituksen toimia, ja mikäli hallitus on valinnut hallituksen jäsenet 1.2. voimaan astuneen yhdenvertaisuuslain tai osakeyhtiölain sääntöjä loukaten, yhtiökokouksen on ryhdyttävä asiassa toimenpiteisiin, koska osakkeenomistajat osallistuvat yhtiökokouksessa sekä yhtiön ohjaukseen että valvontaan.

Nyt osakkeenomistajat eivät tiedä, istuuko Tietoenatorin hallituksessa seitsemän tai yhdeksän jäsentä ja jos heitä on yhdeksän, keitä he ovat. Aiemmin Tietoenatorin yhtiökokouksissa hallituksen puheenjohtaja on edes ilmoittanut kokoukseen osallistuneille henkilökunnan edustajien nimet.

Soittaessani 22. maaliskuuta Tietoenatorin tiedotukseen siellä ei tiedetty, keitä uudet henkilöstön nimeämät hallituksen jäsenet ovat eikä edes sitä, kuka heidät oli valinnut ja miten. Tiedotuksessa todettiin, että vanhat jäsenet, joista toinen on Ruotsin kansalainen, jatkavat, kunnes uudet on valittu. Tietoenatorilla on toimipaikkoja muissakin maissa. Miten Tietoenatorin henkilöstövaalit näissä maissa on toimitettu ja miten yhdenvertaisuuslakia on tässä yhteydessä sovellettu? Miten hallitus voi olla päätösvaltainen, jos kaikkia sen jäseniä ei ole valittu samassa kokouksessa, ja kuka on antanut entisille hallituksen jäseninä toimiville henkilökunnan edustajille jatkoajan? Hallituksen jäsenten valinta ei voi olla vain hallituksen ilmoitusasia, vaan heidät on kaikki valittava samanaikaisesti yhtiökokouksessa.

fil. maisteri, valtiot. maisteri

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  2. 2

   Äänekosken suuri biotuotetehdas käynnistyi

  3. 3

   Lakan jättisato johti poikkeukselliseen pyyntöön: Ostakaa marjaa ja myykää mahdollisimman halvalla

  4. 4

   Kyberhyökkäys kävi kalliiksi varustamojätille: hintalappu satoja miljoonia

  5. 5

   Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

  6. 6

   Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

  7. 7

   Asumistukiin palaa jo liki 2 miljardia vuodessa – summa uhkaa kasvaa lisää

  8. 8

   Taksiyhtiöt Kovanen ja Mankkaan Taksi myydään ruotsalaisyhtiölle

  9. 9

   Pyörä päihittää bussin – Valtaosa pk-seudun asukkaista pääsisi töihin nopeammin pyörällä kuin julkisilla

  10. 10

   Saksa: EU saattaa asettaa autonvalmistajille kiintiöt sähköautoille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  2. 2

   Lakan jättisato johti poikkeukselliseen pyyntöön: Ostakaa marjaa ja myykää mahdollisimman halvalla

  3. 3

   Työpaikkoja auki yhä enemmän, mutta tekijöitä ei löydy

  4. 4

   Näkökulma: Sijoittajien hurja tuolitanssi – jäätkö sinä ilman tuolia, kun soitto sammuu?

  5. 5

   Maailman rikkain mies teki salaperäisen lahjoituksen – peräti 4,6 miljardia dollaria

  6. 6

   Kommentti: Mikä on, kun talletukset eivät kelpaa pankille?

  7. 7

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  8. 8

   Asumistukiin palaa jo liki 2 miljardia vuodessa – summa uhkaa kasvaa lisää

  9. 9

   Netflixin perustajalla on hurja suunnitelma: maksa 10 dollaria kuussa, käy elokuvissa joka päivä

  10. 10

   Paisuvista talletuksista tuli ongelma Danskelle – ei halua suurimpien asiakkaidensa talletuksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Näin pankkien johtajat ja talousasiantuntijat lyhentävät lainojaan – elävätkö niin kuin opettavat?

  4. 4

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  5. 5

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  6. 6

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  7. 7

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  8. 8

   Autoilija hämmästyi: Liikennevakuutuksen täysbonus nosti vakuutuksen hintaa

  9. 9

   Veturimiesten lakko kärjistyy – kuljetusalan liitot uhkaavat tukitoimilla

  10. 10

   Maailman rikkain mies teki salaperäisen lahjoituksen – peräti 4,6 miljardia dollaria

  11. Näytä lisää