Maktcentra

Julkaistu:

Statsvetare i EU-länder har börjat fråga sig vad som händer när utrikesministeriet inte längre har monopol på de internationella förbindelserna.

I Finland var utrikesministeriet presidentens förlängda arm. Enligt den gamla grundlagen svarade han för utrikespolitiken. Presidenten var också försvarets befälhavare och är det fortfarande. Urho Kekkonen blev president 1956. Först på sjuttiotalet fick han en fungerande relation med huvudstaben. Det skedde det när Sovjet tryckte på och ville ha gemensamma krigsövningar i norr. Tarja Halonen har som president sagt att hon tycker att landminorna skall bort eftersom man måste offra något för att behålla en internationell trovärdighet.

Kekkonens 26 år präglades av korta och instabila regeringar. Han representerade kontinuiteten. Genom att utrikespolitiken under den hårda sovjettiden gick före inrikespolitiken blev Kekkonen all makts källa. Den nya grundlagen, som trädde i kraft den 1 mars 2000, gjorde slut på den maktfördelning vi hade. Enligt den representerade presidenten det nationella intresset, statsministern samhällsintresset.

Den grundlagen decentraliserar makten. Riksdagen väljer statsminister, som presidenten utnämner. Det innebär att statsministern tas ur riksdagens största parti. Det gör – som vi såg i mars – ett riksdagsval till ett statsministerval. Presidenten leder utrikespolitiken, men det skall ske i samråd med statsrådet. Statsrådets kansli svarar för beredningen av EU-beslut. Varje minister svarar dessutom internationellt för sitt ansvarsområde.

Makten ligger spridd. Hur praxis utvecklar sig vet vi inte. Det vi har sett är att det pågår en tävlan om inflytandet. När försvarsministeriet lade fram en Natoutredning flög man på utrikesministeriet i taket. Försvarskostnaderna på 2,1 miljarder euro skulle höjas med 70 miljoner euro i året borde ha hemligstämplats.

Det är en begriplig revirhävdande UM-reaktion, men varken politiker eller allmänopinion gav detta sitt stöd. Möjligen förvånade det UM. Det hade väckt en rättsprocess mot Anneli Jäätteenmäki och presidentens utrikespolitiska rådgivare Martti Manninen och fått applåder för det.

Jäätteenmäki hade som oppositionsledare bett Manninen om uppgifter från dåvarande statsministerns besök i USA. Manninen hade börjat sända henne fax med formuleringar, som hon oförsiktigt nog hade använt sig av i valstriden.

Hon vann valet med något över 6 000 röster. Hennes tid som statsminister blev kort. Hon utnämndes den 17 april och meddelade om sin avgång den 18 juni sedan hon i riksdagen blivit utskrattad när hon sade att hon inte begärt den strida ström av uppgifter Manninen försett henne med och att de kommit som en överraskning för henne. I rätten blev hon frikänd.

Manninen kom till UM 1970, samma år Tarja Halonen blev FFC:s jurist. Han hade arbetat under fyra presidenter, under tre av dem i presidentens kansli. Halonen ansåg att han svikit hennes förtroende och gav honom sparken. Själv var han väl närblind och insåg vad han gjort först i efterskott. Det blev 80 dagsböter.

För Jäätteenmäki ledde den nya grundlagen snabbt till ett Waterloo. Men det löste inte den springande frågan: Vilka uppgifter skall en oppositionsledare få tillgång till, vilka skall statsministern kunna hålla hemliga på UM:s försorg? UM har förlorat en del av sin makt både till statsrådets kansli och försvarsministeriet.

Det är lätt att tala om det öppna samhället och allas vår rätt att informeras så att vi kan fatta våra egna beslut och bestämma oss för t.ex. vilken person och vilket parti vi skall rösta på i ett riksdagsval. I praktiken blir det svårt om statsministern anser sig representera det nationella intresset och förvisar oppositionsledaren till åskådarplats. Grundlagen är ett exempel på en teoribildning där utfallet i praktiken ännu inte stabiliserat sig.

Det är betecknande att både Manninens och Jäätteenmäkis försvarsadvokater ansåg processen som politisk. Med det avses att Paavo Lipponens särintresse gick före ett allmänintresse. Det är lätt att hålla med i denna politiska rysare som blev till juridik samtidigt som alla var ense om att frågan rent juridiskt inte hade någon tyngd att tala om. Eftersom följderna blev det de blev kan man väl inte enbart se saken så.

Säkert är att med juridik kan man inte lösa frågor som till sin natur är politiska. Slutet på dragkampen mellan maktcentra i vårt samhällsmaskineri har vi ännu inte sett. Grundlagens underliggande demokratiska förutsättningar har inte stabiliserats i spelregler som alla aktörer på den politiska arenan kan omfatta som en självklar sak.

Birger Thölix är f.d. chefredaktör för Vasabladet.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Korealaisyritys maksamassa 880 000 euron lunnaat kiristäjille – tulos voi olla surkea

  6. 6

   Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

  7. 7

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  8. 8

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  9. 9

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  10. 10

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  2. 2

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  5. 5

   Tiesitkö tämän nousukaudesta ja sairastelusta? ”Ilmiö näkyy selvästi”

  6. 6

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  7. 7

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  8. 8

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  9. 9

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  10. 10

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

  2. 2

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää