Piensijoittaja jää suurempien jalkoihin

Ostojen ja myyntien epäonninen ajoitus ei välttämättä kerro vain piensijoittajien tyhmyydestä. Hölmöiltä näyttävät ostot ja myynnit voivat perustua myös ennen uutistapahtumia – ja siis ennen kurssimuutoksia – pahaa aavistamatta jätettyihin osto- ja myyntimääräyksiin.

Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa tutkijana työskentelevä Juhani Linnainmaa osoitti viime vuonna julkaistussa väitöstutkimuksessaan, että yksityissijoittajat ajautuvat kauppoihinsa usein passiivisena osapuolena eivätkä siis suinkaan säntää uutisten perässä hölmöihin kauppoihin.

Moni yksityissijoittaja ostaa ja myy osakkeita asettaen kaupan ehdoksi tietyn hintarajan. Ostomääräys jää välitysliikkeen toteutettavaksi, jos ostettavan osakkeen kurssi laskee ennalta määrätylle tasolle. Vastaavasti myyntimääräys toteutetaan, jos kurssi nousee halutulle tasolle.

Tällaiset rajahinta-toimeksiannot voivat olla voimassa toistaiseksi tai sijoittajan ennalta määräämän ajan. Toteutushinnan määräävä sijoittaja haluaa välttää yllätyksiä silläkin uhalla, että kauppa lykkäytyy. Rajahinnan määrittävä sijoittaja ei halua kauppaansa toteutettavan ”päivän hintaan”, joka voisi merkitä yllätystä suuntaan tai toiseen.

Rajahintakin voi yllättää, ilmenee Linnainmaan väitöstutkimuksesta. Rajahinnan ostoilleen tai myynneilleen määrittävät sijoittajat joutuvat usein aktiivisempien sijoittajien ostojen ja myyntien vastapuoliksi.

Kun markkinoilla tapahtuu jotakin merkittävää tai pörssiyhtiö julkaisee tärkeän uutisen, lähtevät aktiiviset sijoittajat saman tien ostamaan tai myymään uuden tiedon valossa ”väärin” hinnoiteltuja osakkeita. Aktiivisten sijoittajien osto- tai myyntitarjoukset nostavat tai laskevat osakekurssia, ja passiivisen sijoittajan asettamassa rajahinnassa kaupat toteutuvat.

Näin piensijoittajien päätyminen suursijoittajien vastapuoliksi myymään nousevilla ja ostamaan laskevilla kursseilla kertoo ehkä ennemmin passiivisten sijoittajien kaupankäyntitavasta kuin heidän hölmöydestään.

Rajahinnan asettanut passiivinen sijoittaja on jättänyt osto- tai myyntimääräyksensä ennen kurssiin vaikuttanutta uutista, eikä hän välttämättä yritä mitenkään reagoida uutiseen.

Tiedotusvälineitä ja markkinatapahtumia kannattaa Linnainmaan mielestä ilman muuta seurata, mutta ei jokaisen uutisen takia pidä osakkeita ostaa ja myydä.

– Tiedotusvälineillä on merkittävä rooli sijoittajan tietolähteenä, sillä ilman tiedotusvälineitä tiedon kerääminen kaikista pörssiyhtiöistä ja sijoitusmahdollisuuksista olisi useimmille sijoittajille ylivoimainen tehtävä, vastaa Linnainmaa kohteliaasti toimittajan kysymykseen tiedotusvälineiden roolista.

Hänen mielestään toimittajien niin kuin sijoittajienkin olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, että uutisaiheiden valinnalla ja muotoilulla voi olla suuri vaikutus sijoittajien mielikuvaan uutisessa käsitellyn pörssiyhtiön tai muun sijoituskohteen tilasta ja houkuttelevuudesta.

– Jos esimerkiksi pörssiyhtiön hyvästä tuloksesta kirjoitetaan otsikolla ”Mahtava tulos yllätti analyytikot!”, sijoittajat voivat luulla, että tämän yrityksen ostaminen tuottaa vielä seuraavana päivänä varman voiton.

Sijoittajien valistaminen on Linnainmaan mielestä tärkeää, ja tehtävä sopii luontevasti tiedotusvälineille. Sen sijaan tiedotusvälineiden esittämissä suorissa sijoitusvihjeissä hän ei näe sijoittajalle arvoa.

– Vihjeiden taustalla oleva tieto on ollut jo aikaisemmin analyytikoiden ja siis suursijoittajien käytössä ennen kuin tieto päätyy tiedotusvälineen vihjeeksi. Lehdestä luettu vihje on jo luultavasti vaikuttanut osakekursseihin sen mitä se on vaikuttaakseen. Tavallaan tällaisia vihjeitä voisi rinnastaa netin keskustelupalstojen vedätysyrityksiin, pohtii Linnainmaa.

Yksittäisiin osakkeisiin liittyvät pörssiuutiset ovat seuraavan päivän lehdestä luettuina sijoittajalle ennemmin taustatietoa kuin sijoitustoiminnassa hyödynnettävää tietoa, arvioi Linnainmaan kanssa samoilla linjoilla oleva professori Matti Keloharju Helsingin kauppakorkeakoulusta.

– Talouslehtien tuottamissa omissa analyyseissä on usein sijoittajalle tärkeätä uutta tietoa. Pankkiiriliikkeiden analyysit ovat yleensä vielä parempia, mutta lehtien palstoille ehdittyään jo vanhoja, ja siksi sijoitusmielessä lehdistä luettuina useimmiten hyödyttömiä.

Keloharju uskoo ainakin kokeneiden sijoittajien erottavan asiallisen hyötytiedon ja markkinaviihteen toisistaan. Pitkäaikainen kurssinousu tosin houkuttelee markkinoille tietämättömiä sijoittajia, jotka voivat myös mennä halpaan ja ottaa viihdekirjoittelun todesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  2. 2

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  3. 3

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  4. 4

   Fortum teki ison omistusjärjestelyn Norjassa

  5. 5

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  6. 6

   Mitä omistuksiaan valtio voisi myydä? ”Teliaan tai Sampoon voi kallistua”

  7. 7

   Selvitysryhmä ennakoi muutosta liikenteen verotukseen

  8. 8

   EK: Nollatuntisopimukset tärkeitä, rajoitukset vähentävät työpaikkojen syntyä

  9. 9

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  10. 10

   Uudenkaupungin autotehtaalle hurja hakijaryntäys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  6. 6

   12 viikon koulutus it-alalle ja takuu töistä – ennennäkemätön hakijoiden tunku

  7. 7

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  8. 8

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  9. 9

   Uudenkaupungin autotehtaalle hurja hakijaryntäys

  10. 10

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää