Lihavan ladyn eepos

Julkaistu:

Edellisvuonna suomalaisiin kirjakauppoihin ilmestyi Clarissa Dickson Wrightin ja Jennifer Patersonin kirja Kaksi lihavaa leidiä samannimisen televisiosarjan sivutuotteena. Leidien laardia pelkäämätön asenne kauhistutti, mutta myös ihastutti - siitäkin huolimatta, että Dickson Wright kuvailee Harpers & Queen -lehden tammikuun numerossa kaksikon olleen yhtä keinotekoisesti yhteen sysätty tuote kuin Spice Girls. Sarjassa leidien kattiloissa porisi kaloreita tihkuvia muhennoksia, jotka oli valmistettu perinteiseen tapaan aidolla slow food -asenteella.

Patersin siirryttyä ajasta ikuisuuteen Dickson Wright jatkaa työtään ruokakirjoittamisen parissa. Hänen uusi kirjansa, Food - what we eat and how we eat, on saanut ihastuneen vastaanoton Englannissa. Dickson Wrightin ansiona onkin se, ettei hän vain ratsasta suositun tv-kasvon maineellaan, vaan tuntee kokkaamisen maailman läpikotaisin. Omaperäisenä persoonana pidetty kirjailija on elättänyt itsensä työskentelemällä esimerkiksi kokkina risteilyjahdilla Karibialla ja pitämällä ruokakirjoihin erikoistunutta myymälää Edinburghissa. Lisäksi hän kirjoittaa maailmankuuluun viinijulkaisu Decanteriin ja toimii Harpers & Queenin ruokakolumnistina.

Niinpä 1900-luvun ruoka-antologiaksi kutsuttu kirja on takuutyötä. Dickson Wright on paitsi toimittanut lähes 400-sivuisen eepoksen, myös kirjoittanut esittelyn jokaisesta sen yli 130 teemasta. Varsinaisesta tekstiosuudesta vastaavat 1900-luvun eri ruokakirjoittajat innokkaista amatööreistä kaiken nähneisiin ammattilaisiin.

Aakkosjärjestyksessä teemasta toiseen etenevä kirja kulkee abroad- ja aphrodisiac-aiheista wedding- ja youth-teemoihin. Välillä sivutaan tabuja, kuten kannibalismia ja fasismia palaten sitten turvallisemmalle maaperälle jäätelön ja leivän pariin. Viini ei ole päässyt kirjan teemojen sekaan, sillä alkoholismista selviytynyt Dickson Wright on itse absolutisti.

Mukaan on valittu esimerkiksi George Orwellin lyhyt, poliittinen teksti siitä, miten niukasti työttömän kaivosmiehen pöydässä oli ruokaa ja Voguen neuvoja vuodelta 1939 tasokkaiden aterioiden valmistamiseen sodan keskellä. Reseptejä kirjassa ei juuri ole, joskin mukaan on otettu muun muassa ohjeet sipuleiden oikeanlaisesta pilkkomisesta ja neuvoja todella hyvän kahvin valmistamiseen.

Dickson Wrightin oma suhde ruokaan kuultaa kirjan läpi. Nykyajan hömpötyksistä leidi ei perusta. Modernin keittiön muotiasioista mukaan ovat eksyneet vain aurinkokuivatut tomaatit, joilla on oikeastaan pitkä historia takanaan kuivaamalla säilöttyinä herkkuina. Tosin sekaan on päässyt muutamia outoja kuriositeetteja, kuten katkelma kirjailija Gertrude B. Steinin rakastajan, Alice B. Toklasin keittokirjasta, joka neuvoo kotitekoisten kannabiskaramellien valmistuksen.

Pääasiallisesti kirja kuitenkin koostuu eurooppalaisen keittiön keskeisistä ilmiöstä. Esimerkiksi Robert Carrierin kirjoitus taikakeinoista saada kohokas onnistumaan kohottaa tämän helposti likilaskuiseksi jäävän ruokalajin osaksi eurooppalaista sivistystä eikä syyttä.

Kirja on kuvitettu vanhoilla mainoksilla, elokuvista napatuilla kuvilla sekä mehevillä, hyvin läheltä otetuilla valokuvilla, joiden käyttäminen on ollut kansainvälisissä ruokakirjoissa ja -lehdissä trendikästä viime vuosina. Kuvat tasapainottavat tekstipaljoutta, mutta silti jotakin jää puuttumaan. Vaikka antologia kattaa ruokateemoja englantilaisten aakkosten verran A:sta Z:aan, syödään muuallakin päivittäin kuin Isossa-Britanniassa ja sen entisissä siirtomaissa. Maantieteellisessä kapea-alaisuudessa kirja ei olekaan siirtymä 2000-luvulle, vaan muisto menneestä 1900-luvusta. Sellaisena se on kuitenkin viihdyttävä ja aihe monelle taikinakuorta syvemmälle menevälle ruokakeskustelulle.

Food - what we eat and how we eat. Toim. Clarissa Dickson Wright. London: Ebury Press 1999. Hinta Akateemisessa Kirjakaupassa 385 mk.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Asutko keskimääräistä leveämmin? Katso kotikuntasi asuntojen keskikoko – alueelliset erot valtavia

    2. 2

      Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

    3. 3

      Suomen suurimman pankin johtoon nousee intohimoinen suunnistaja ja tuloksia vaativa ”villasukkamies”

    4. 4

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    5. 5

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    6. 6

      Onko Nordean tulo riski? Jyrki Katainen: EU:n talletus­suojakysymys näyttäytyy Suomessa toisessa valossa

    7. 7

      Kommentti: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja – näin syntyi myytti holtittomista palkankorotuksista

    8. 8

      Suomalaisperheet säästävät entistä vähemmän – ”Eletään yli tulojen, muttei sentään yli varojen”

    9. 9

      Kun Nordea tulee, miten käy talletussuojan?

    10. 10

      15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    2. 2

      Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

    3. 3

      Kommentti: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja – näin syntyi myytti holtittomista palkankorotuksista

    4. 4

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    5. 5

      Valmetin tehtaalla 370 työntekijää lakkoon – johtaja: sain listan vaatimuksia

    6. 6

      Kiinalaisturistit himoitsevat Suomesta meripihkaa – ”Ostavat joskus yli 10 000 eurolla”

    7. 7

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    8. 8

      Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

    9. 9

      Suomalaisperheet säästävät entistä vähemmän – ”Eletään yli tulojen, muttei sentään yli varojen”

    10. 10

      15 maakunnan jättilista: Katso, onko sinulle töitä kotiseudullasi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lähihoitaja nipistää palkastaan 1 000 €/kk lapsille ja säästöön – näin se käy

    2. 2

      Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

    3. 3

      Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

    4. 4

      Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

    5. 5

      Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

    6. 6

      5 erilaista säästäjää kertoo: Näin sijoittaisin 100 €/kk ja 500 € kerralla

    7. 7

      Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

    8. 8

      Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

    9. 9

      Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

    10. 10

      Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

    11. Näytä lisää