Muodin kolme kuningatarta

Julkaistu:

Maija-Liisa Koponen, Eija-Liisa Savilahti ja Eila Koponen pukevat suomalaisen naisen päästä varpaisiin

Tyylikkään helsinkiläisnaisen ostosreittiin kuuluu ehdottomasti käynti Feminettissä. Syyskuussa 50-vuotista taivaltaan juhliva liike pitää Helsingissä hallussaan huippumuodin kenttää paitsi nimikkomyymälöillään, myös Max Maran, Marellan ja Wolfordin boutiqueilla. Feminett on silti edelleen äidiltä tyttärelle ja miniälle siirtynyt perheyritys, jota Eeva-Liisa Savilahti ja Eila Koponen pyörittävät Maija-Liisa Koposen aikoinaan luomilla periaatteilla.

Feminettin historia alkoi Helsingin Fredrikinkadulta Viiskulmasta, jonne Maija-Liisa Koponen päätti perustaa muotiliikkeen syksyllä 1949.

-Olin ollut vähän aikaa kotona lasten kanssa, mutta aloin kaivata takaisin töihin. Mieheni, konsuli Leo Koponen kuitenkin ehdotti, että unohtaisin kirjanpitäjän työt ja perustaisin oman liikkeen, hän muistelee.

Myymälän paikka löytyi liikennettä seuraamalla.

-Istuessani bussissa seurasin ihmisten liikettä. Varsinkin postin vieressä näytti riittävän trafiikkia, joten ostin sen kulmilta pienen tupakkakaupan.

-Pula-aikana oli valtavan vaikea saada tavaraa. Juoksin sinnikkäästi tukkuliikkeestä toiseen ruinaamassa sitä. Koposen rouvaa pidettiin jo kaikkien tukkureiden kauhuna, Maija-Liisa Koponen nauraa.

Pärjäämisen konstit olivat monet. Jollei valmista tavaraa ollut tarjolla, Koponen teetti tuurilla ostetusta lankaerästä neulepuseroita. Uudenlainen idea oli myös asusteiden ja sukkien tuominen liikkeeseen valmisvaatteiden rinnalle. Aluksi liike toimi kauppiaan sukunimen alla.Tukholman-matkan jälkeen takaraivoon jäi kummittelemaan nimi Feminett, joka valtasi pian paikkansa nimikyltissä.

Maija-Liisa Koponen jätti Viiskulman taakseen vuonna 1952 ja muutti liikkeineen Pohjoisesplanadille.

-Liike oli pieni, mutta hyvällä paikalla. Vitsailin aina, että vanhana voin vaikka kutoa sukkia ja myydä niitä siellä. Nyt tyttäreni Eeva-Liisa Savilahti on perustanut siihen sukkakaupan, Maija-Liisa Koponen toteaa liiketilasta, jossa nykyään toimii luksussukkia valmistavan Wolfordin nimikkomyymälä.

Tässä vaiheessa Feminett sai tuulta siipiensä alle. Tavaraa sai paljon entistä helpommin, ja Maija-Liisa Koposella oli jo ennestään hyvät suhteet tehtaisiin. Ensin myymälään alkoi virrata etenkin kotimaisia ja ruotsalaisia puseroita, mutta Feminett valmisti myös omaa mallistoaan. Neuleita saatiin etenkin Hong Kongista.

Feminettin ensimmäinen huippumerkki oli saksalainen Escada.

-Törmäsin Escadaan Münchenin muotimessuilla tasan kaksikymmentä vuotta sitten ja ihastuin sormenpäitäni myöten. Feminett myy edelleen Escadaa, joka on todistanut miten vaikeaa muotiliikkeen on luopua merkeistään. Asiakkaat eivät sulattaisi koskaan ajatusta siitä, etteikö Feminettistä enää saisi Escadaa.

Maija-Liisa Koponen jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten, mutta jo vuodesta 1989 asti yrityksen toimitusjohtajana on toiminut hänen tyttärensä Eeva-Liisa Savilahti. Tämän yhteinen taival Feminettin kanssa on kuitenkin paljon vanhempaa perua.

-Eeva-Liisa alkoi työskennellä vapaa-aikanaan Feminettissä jo 14-vuotiaana, mutta jos se hänestä itsestään olisi riippunut, hän olisi ollut tiskin takana jo polvenkorkuisena. Sanoin kuitenkin aina, ettei myymälään ole asiaa ennen kuin yletyt ylähyllylle, Maija-Liisa Koponen muistelee.

-Enhän minä ylety sinne vieläkään, tytär letkauttaa.

Eeva-Liisa Savilahden astuttua remmiin Feminett alkoi laajeta. Vuonna 1967 mukaan tuli myös perheen miniä, Eila Koponen. Kauppatieteitä opiskelleet naiset kävivät yhdessä kansainvälisillä muotimessuilla, mutta glamourin lisäksi muotiliikkeen pyörittämiseen mahtui aimo annos raakaa työtä.

-Ostomatkoilla vietimme niin paljon aikaa tien päällä, että tunsimme toisemme jo paremmin kuin omat aviomiehemme, Savilahti kertoo.

Niinpä yhdessä oli helppo tarttua haasteeseen mihin hyvänsä.

-Kun Hong Kongista tuli iso kontti, toinen kiipesi sen sisälle ja alkoi heitellä ulos vaatteita ja toinen otti lentelevät vaatekappaleet ulkopuolella vastaan, Eila Koponen muistelee.

Vuonna 1969 Feminett laajensi liiketoimintaansa muodin silloiselle must-kadulle, Aleksille. Seitsemän vuotta myöhemmin avattiin Mikonkadulla myymälä, joka on sittemmin muuttanut kivenheiton päähän Keskuskadulle. Itäkeskuksen valmistuttua myös Itä-Helsinki sai oman Feminettinsä.

Jo sitä ennen Eeva-Liisa Savilahti ja Eila Koponen alkoivat kuitenkin erikoistua. Yhdessä he perustivat Kluuvin ostoskeskukseen Helsinkiin italialaisen huippumerkin, Max Maran, myymälän, jonka toimitusjohtajaksi Eila siirtyi. Myöhemmin, vuonna 1997, myös Tampere sai oman Max Maransa. Eeva-Liisa jatkoi Feminettin toimitusjohtajana. Samana vuonna naiset avasivat vielä Kluuvikadulle nuorekkaan italialaismerkin Marellan myymälän.

Nykyään Feminett, Max Mara, Marella ja Wolford Boutique työllistävät nelisenkymmentä henkeä. Niiden yhteinen liikevaihto on 22 miljoonaa markkaa.

Kullakin myymälällä on oma profiilinsa. Keskuskadun Feminett tarjoaa käytännöllistä ja kaunista päällepantavaa, kun taas Aleksilta löytyy maailman huippumerkkejä ja iltapukuja edustustilaisuuksiin. Itäkeskuksen myymälä on yhteenveto molemmista. Max Maran pelkistettyjä asuja suosivat feminiiniset uranaiset, Marellaa heidän nuorekkaat sisarensa. Wolford Boutiquessa myydään sukkia, bodyja ja uima-asuja.

Feminett ja sen yhteydessä toimivat yritykset pitävät hyppysissään helsinkiläisittäin katsottuna lähes koko laadukkaan muodin kenttää. Muoti on muuttunut paljon niistä ajoista, kun Maija-Liisa myi ensimmäiset neulepuseronsa ja nailoninsa.

-Asiakkaat tietävät nykyään yhä paremmin mitä he tahtovat, kommentoi yrityksen kehitystä eläkkeelläkin läheltä seurannut Maija-Liisa Koponen.

-Toisaalta vaikka paljon uutta, positiivista kehitystä on ilmassa, jotain on myös menetetty. Muistan esimerkiksi kaikki ihanat iltapäiväleningit, joita myytiin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Ja entäs puserot - nykyään kuljetaan pelkissä silittämättä siisteissä trikooyläosissa.

Vaikka niin maailma kuin muotikin ovat muuttuneet, haluavat Feminettin naiset pitää kiinni Maija-Liisan luomasta periaatteesta: laadun on oltava korkea, mutta hinta-laatu-suhteen mahdollisimman järkevä. Maija-Liisa muistaa Feminettin menneisyydestä monta hyvää merkkiä, jotka ovat ajan mittaan jääneet uusien tulokkaiden jalkoihin. Eeva-Liisa ja Eila puolestaan ovat ylpeitä omien myymälöiden uusista laatumerkeistä Marellasta ja Max Marassa myytävästä Marina Rinaldista, joka tarjoaa naisellista päällepantavaa isojen vaatekokojen pukeutujille.

Maija-Liisa Koposelle muoti on aina ollut tärkeä asia.

-Kaunis leninki voi pelastaa päivän. Nykyajan muoti sen sijaan on minusta usein niin ankeaa, että tuskin enää perustaisin muotiliikettä, jos nyt olisin nuori. Kuitenkin Feminett oli minun elämäntyöni ja monella tapaa myös unelmieni täyttymys.

Yhtä intohimoinen suhtautuminen muotiin leimaa myös Maija-Liisan tyttären ja miniän elämää. Eeva-Liisa oli vain kaksivuotias, kun Feminett perustettiin. Nainen ja naistenmuotia myyvä yritys ovat kasvaneet ja varttuneet yhdessä. Eila puolestaan siirtyi muotiliikkeen palvelukseen jo nuorena vaimona ja äitinä.

Vaikka elämässä pitää olla tyyliä, ei muoti ole sen ainoa asia. Kaikilla Feminettin naisilla on oma henkireikänsä. Maija-Liisalle se on etenkin eläkepäivillä ollut puutarha.

-Eihän mikään ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, hän viittaa kiinalaiseen sananlaskuun.

Eeva-Liisa puolestaan rentoutuu golfaten ja moottoriveneillen, Eila golfaten.

-Jo muutama tunti viheriöllä riittää viemään minut toiseen maailmaan, Eila huokaisee.

Kuitenkin muoti on silloinkin mukana. Veneily- tai golf-elämä ovat hyvinpukeutuneiden naisten harrastuksia eikä kauniissa puutarhassa voi välttää puutarhakutsuista haaveilemista.

-Minulla on ihana, jo yli kymmenen vuotta vanha ruiskukansininen leninki. Kun järjestän puutarhassani rapujuhlat, pistän sen ylle ja hatun päähän, suunnittelee muodin grand old lady Marja-Liisa Koponen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  2. 2

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  5. 5

   ”Hän sanoi hinnan ja ajattelin, että ei helkkari” – välittäjän arvio talosta järkytti Pakarisen pariskuntaa

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Päiväkodeissa tehdään töitä pienellä palkalla – lastenhoitaja HS:lle: ”Jotkut joutuvat tekemään keikkatöitä”

  8. 8

   Miksi mökistä yritetään kiskoa ylihintaa? ”Monet joutuvat luopumaan itselleen rakkaasta mökistä”

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Tutkimus: Nuorten työkyvyttömien eläke jää matalaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  2. 2

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  5. 5

   VM: Hallituksen budjetti leikkaa pienituloisilta 37 euroa ja antaa hyvätuloisille 400 lisää – näin se tapahtuu

  6. 6

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  7. 7

   Päiväkodeissa tehdään töitä pienellä palkalla – lastenhoitaja HS:lle: ”Jotkut joutuvat tekemään keikkatöitä”

  8. 8

   Kaupankäynti Fortumin osakkeella keskeytetty – Bloomberg: aikoo tehdä tarjouksen energiayhtiö Uniperista

  9. 9

   Jan Hurrin näkökulma: Saksa ja Ranska haluavat erilaisen EU:n kuin Suomi

  10. 10

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lähihoitaja nipistää palkastaan 1 000 €/kk lapsille ja säästöön – näin se käy

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   5 erilaista säästäjää kertoo: Näin sijoittaisin 100 €/kk ja 500 € kerralla

  4. 4

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  5. 5

   Synkkä tutkimus suomalaisesta työelämästä: Jo 25 000 nuorta eläkkeellä

  6. 6

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   84-vuotias savolaissijoittaja lahjoitti koko 4,3 miljoonan euron salkkunsa norppien suojeluun – luksuselämä ei kiehtonut

  9. 9

   Nordea tiedusteli erikoisella kirjeellä poliittista vaikutusvaltaa – epäilevä Tuomo, 75, ei aio vastata

  10. 10

   Seppälän konkurssimyynti alkoi aamulla – ”Jotenkin arvasi, että näin tässä lopulta käy”

  11. Näytä lisää