TULIAISLASKU EU-MAISTA NOUSEE VAIN VÄHÄN

Veroton myynti loppui eilen EU:n alueella. Taloussanomat kokosi eri puolilta Eurooppaa tietoja siitä, mitä tax-freen päättyminen merkitsee matkailijoille.

BELGIA

Brysselin kansainvälisen lentokentän Zaventemin myymälät nostavat ainoastaan tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien hintoja arvonlisä- ja valmisteveron verran. Kentän vähittäiskauppaketjut Bryssels International Airport Company Biac ja Sky Shops lupaavat nipistää omista voitoistaan kustannukset, jotka syntyvät esimerkiksi hajuvesien, kosmetiikan, elektroniikan ja vaatteiden hintojen pitämisestä ennallaan.

Yrityksillä näyttää olevan tähän varaa. Esimerkiksi hajuvesien hinnat ovat olleet kentän myymälöissä usein jopa korkeammat kuin Brysselin keskustan suurissa kosmetiikkaketjuissa.

Kentän myymälät tarjoavat verovapaita tupakka- ja alkoholituotteita edelleen asiakkaille, jotka matkustavat EU:n ulkopuolelle.

Biac ja Sky Shops lupaavat säilyttää kaikki nykyiset myymälänsä avoinna. Ne arvioivat koko kentän vähittäismyynnin putoavan nykyisestä 740 miljoonasta markasta 545 miljoonaan markkaan vuonna 2000.

BRITANNIA

Ison-Britannian lentokentät ja laivayhtiöt aikovat pitää kauppojensa hintatason ennallaan tai lähes ennallaan tax-free-kaupan loputtua. Ainoastaan lentokentiltä ostettu tupakka ja muutamat väkevät alkoholijuomat kallistuvat merkittävästi.

Monia Britannian lentokenttiä operoiva British Airports Authority ilmoittaa pitävänsä 90 prosenttia hinnoista ennallaan. Sen oma kate kutistuu, mutta yhtiö aikoo kerätä lisää rahaa lentoyhtiöiltä, joiden laskeutumismaksuja korotetaan viidellä prosentilla. Aikanaan tämä korotus tietenkin siirtyy lentolippujen hintoihin.

BAA:n on pakko nostaa tupakan hintaa, koska sen valmistevero on Isossa-Britanniassa korkea. Ranskan ja Englannin välillä liikennöivät laivat sen sijaan voivat myydä tupakkaa suhteellisen edullisesti hankkimalla ja myymällä sen Ranskan alueella.

Laivayhtiöt aikovat pitää hintansa ennallaan. Ne voivat hankkia monet tax-free-tuotteista Ranskasta, josta brittituristit hamstraavat verollistakin viiniä ja viinaa. Nyt osa tästä myynnistä siirtynee laivoille, jotka toivovat suuremman volyymin korvaavan pienenevät katteet.

HOLLANTI

Amsterdamin lentokentältä EU:n sisäiselle lennolle lähtevä ei voi enää ostaa alkoholia ja tupakkaa verovapaasti.

Alkoholia saa ostaa jatkossakin, mutta hinta ei ole tavallisia kauppoja edullisempi. Tupakkakartonkeja ei enää myydä EU:ssa matkustavalle ollenkaan.

Muut tuotteet, kuten hajuvedet, kosmetiikka ja elektroniikka, säilyvät entisen hintaisina. Lentokenttä ja sillä toimivat kaupat ovat sopineet maksavansa veron matkustajan puolesta. EU:n ulkopuolelle matkustava saa ostaa verovapaita tuotteita entiseen tapaan. Noin puolet Amsterdamin matkustajista lähtee EU:n ulkopuoliselle lennolle.

RUOTSI

Turusta ja Helsingistä Tukholmaan liikennöivien laivojen tax-free-kauppa säilyy ennallaan Ahvenanmaan ansiosta. Ahvenanmaa on saanut EU:lta poikkeusluvan jatkaa verovapaata kauppaa yhdessä Kanariansaarten ja muutaman muun saarivaltion kanssa.

Viking ja Silja pysähtyvät hetkeksi Långnäsin saarelle rakennetun jättilaiturin kupeeseen, ja kiertävät siten EU:n säännökset. Tuotevalikoimiin ei ole tulossa välittömiä hintamuutoksia. Silja Linen Merenkurkun lautoilla kauppaa jatketaan tax-free-hinnoin kesän ajan, mutta sen jälkeen hintoihin on odotettavissa korotuksia.

Ruotsin ja Tanskan väliä liikennöivillä lautoilla verovapaat myymälät muuttuvat tavallisiksi viinakaupoiksi, joista saa alkoholia ja tupakkaa tanskalaisilla, 10-30 prosenttia Ruotsia alhaisemmilla hinnoilla. Lippujen hintoihin ei ole tulossa muutoksia ainakaan toistaiseksi.

Arlandan lentokentällä makeisten ja kosmetiikan hinnat pysyvät ennallaan myös EU-maihin matkustaville. Alkoholista ja tupakasta EU-matkustajat joutuvat kuitenkin pulittamaan korkeamman, Ruotsin yleisen hintatason mukaisen hinnan.

Valtaosaa Arlandan kaupoista pyörittävä SAS Trading panostaa myös vaate- ja elektroniikkakauppaan. Monet perinteiset tax-free-myymälät muuttuivat toissayönä muoti- ja elektroniikkaliikkeiksi, joiden hintataso on yhtiön mukaan ´kilpailukykyinen´.

SAKSA

Itämerellä liikennöivä laivayhtiö Scandlines aikoo avata Saksan Puttgardeniin ´rajakaupan´, jonka avulla se pyrkii korvaamaan Tanskan ja Etelä-Ruotsin turistien tax-free-ostoja. Saksan verotaso on pohjoismaista alhaisempi, ja yhtiö haluaa tarjota helpon tavan ostaa tupakkaa, viiniä, viinaa, suklaata ja hajuvesiä sataman tuntumassa.

Kun ostokset tehdään Saksan maaperällä verollisina, niiden sallitut tuontimäärät ovat hyvin korkeat.

SVEITSI

Sveitsi jää Euroopan verottoman myynnin saarekkeeksi, koska maa ei kuulu Euroopan unioniin. Niin veroton myynti säilyy ennallaan Sveitsin lentokentiltä EU-maihin. Myös kansallisten lentoyhtiöiden Swissairin ja Crossairin lennoilla veroton myynti jatkuu.

Matkustajien ostointoa voi hillitä vain Sveitsin perinteinen kalleus verottomista hinnoista huolimatta. Useista suurkaupungeista löytyykin kosmetiikan tai alkoholin halpakauppoja, joista saa tuotteita halvemmalla kuin lentokenttien verottomasta myynnistä.

Swissairin holding-yhtiöön SAir-ryhmään kuuluu myös Nuance-yhtiö, joka on oman ilmoituksensa mukaan lentokenttien verottoman myynnin suhteen maailman toiseksi suurin yhtiö. Se hoitaa useilla EU-maiden lentokentillä verotonta myyntiä. Se laskee menettävänsä 100 miljoonan frangin eli vajaan 400 miljoonan markan tulot 1,65 miljardin frangin liikevaihdostaan verottoman myynnin loppuessa EU:ssa.

Kirjoittajat: Tuulikki Kuparinen, Anna Mård, Merimari Kimpanpää, Tiina Laitila ja Kirsi Hyytiäinen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  5. 5

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  6. 6

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  7. 7

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  8. 8

   Ikea lopettaa klassikkohyllyn valmistuksen – keräilijät raivoissaan

  9. 9

   Kahvin hinta nousee ennätystahtia – syynä kuivuus

  10. 10

   Näin tienaavat eri ammattilaiset kunnissa: 1 612–9 985 e/kk

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yrittäjäperheen Joel Harkimo rynnistää politiikkaan – ”Joskus toivon, että olisin enemmän kuin isä”

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Näkökulma: Tästä syystä talouskasvu on vahvistunut edes vähän

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  8. 8

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  9. 9

   Eduskunta hyväksyi taksiliikenteen avaamisen kilpailulle

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  5. 5

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  8. 8

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  9. 9

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  10. 10

   Alkaako Suomessa pyöriä kaljatakseja? Ministeriö: Tätä se edellyttäisi

  11. Näytä lisää