ISO-BRITANNIA VIHERTYY RANGAISTUSMAKSUIN

Lontoo Suomalaisuutisissa Iso-Britannia näyttäytyy usein hyvinkin ympäristötietoisena maana. Eläinkuljetusten vastustajat, ekopaperin kannattajat ja Britanniasta johdetut eurooppalaiset ja kansainväliset ympäristöliikkeet saavat runsaasti palstatilaa. Suomen uutisista voisi päätellä, että britit ovat ympäristötietoisuuden edelläkävijöitä.

Kuva on täysin väärä. Vaikka 55-miljoonaisesta kansasta löytyy erilaisia aktivisteja, ympäristötietoisuus on maassa eurooppalaisittain vähäistä. Suomalaiselle maahanmuuttajalle arkipäivän käytäntö on shokki, vaikka kotimaassa ei olisi ympäristöasioihin juurikaan kiinnittänyt huomiota.

Pullojen, tölkkien ja paperin kierrätys on järjestetty supermarkettien ja juna-asemien parkkipaikoille. Kotitalouksien jätteistä vain kahdeksan prosenttia päätyy kierrätykseen. Saksalaiset pystyvät kaksi, amerikkalaiset kolme ja sveitsiläiset yli viisi kertaa parempaan.

Lisäksi britit autoilevat paljon. Julkinen liikenne toimii suurkaupunkien ulkopuolella niin huonosti, että useimmilla aikuisilla on oltava auto.

Brittihallitus on kuitenkin herännyt tilanteeseen. Sen on pakko, sillä etenkin Lontoon lähistöltä on vaikea löytää tilaa uusille kaatopaikoille, ja tiet ovat hyvin ruuhkaisia. Jos kierrätys ei lisäänny ja liikenne jatkaa kasvuaan, edessä ovat valtavat investoinnit ja entistä saastuneempi ympäristö.

Hallitus kehottaa kaavoittajia, suunnittelijoita ja rakentajia välttämään rakentamista viheralueille. Kun ruokakuntien määrä kasvaa perheiden pienentyessä, olisi asuntokäyttöön otettava entisiä teollisuusalueita, joita rakennemuutoksen tiimellyksessä on jäänyt tyhjilleen.

Työmatkalaisia kehotetaan käyttämään julkista liikennettä. Kotitalouksien pitää vähentää jätteiden määrää ja opetella säästämään energiaa.

-Jos autolla on pakko ajaa, siirtykää pienempiin ja vähäpäästöisempiin autoihin, kannustaa hallitus.

Suunnitteilla on massiivinen markkinointi- ja opetuskampanja. Sen pääviesti on, että jokainen voi tehdä jotakin yhteisen ympäristön hyväksi.

Markkinointikampanjan pehmeitä arvoja lukuunottamatta hallituksen keinot vihreyden lisäämiseksi ovat varsin tylyjä: jos et viherry, tuntuu se kukkarossasi.

Ensimmäiset toimet saastuttajien rahastamiseksi on jo tehty. Jo konservatiivihallitus keksi, että bensiinin, dieselin ja jätteiden verotusta voi automaattisesti kiristää jokaisella budjettikierroksella.

Työväenpuolueen viimeisimmät budjettilupaukset panevat paremmaksi. Kun kaikki keväällä luvatut ympäristöverot tulevat kannettaviksi, valtion ympäristötulot viisinkertaistuvat. Valtiovarainministeri Gordon Brown julisti kerralla peräti 22 uutta ympäristöveroa.

Ympäristöjärjestö Friends of the Earthin mukaan uudet verot tuovat valtion kassaan yhteensä lähes sata miljardia markkaa seuraavien viiden vuoden aikana. Tavanomaisten polttoaine- ja jäteverojen korotusten lisäksi hallitus haluaa viherryttää erityisesti yrityksiä.

Työsuhdeautojen verotus kiristyy ja yritykset joutuvat maksamaan uusia energiaveroja. Sosiaaliturvamaksuja tosin laskettiin, sillä työvoima sinällään ei saastuta.

Kaikkein kiusallisimpaan tilanteeseen joutuvat suuryritykset, jotka pääsevät vuosittaiselle saastuttajien kymmenen kärjessä -listalle. Rahan lisäksi niiltä murenee maine. Tänä keväänä kärkipaikan sai kemianjätti ICI. Listalle mahtuu koko joukko jäte-, vesi- ja energiayhtiöitä, joista ainoastaan Shell on Suomessa hyvin tunnettu.

Hallitus aikoo käydä myös saastuttavan kuluttajan kimppuun. Kunnallisveroa saatetaan muuttaa niin, ettei jätehuolto enää sisälly siihen. Itse vero laskisi, mutta jätteistä maksettaisiin painon mukaan.

Ongelmana on, että jokaisen omakotitalon viikottaisen roskiksen painon mittaaminen vie aikaa ja vaatii suuria investointeja maan kaikkiin roska-autoihin. Sen jälkeen tuskin edes intomielisin kierrättäjä selviäisi nykyisillä jätemaksuilla.

Ison-Britannian lehdistö on kritisoinut hallitusta pelkkien rangaistusten tarjoamisesta. Koko ympäristöpaketti sisältää vain kaksi porkkanaa: julkisen liikenteen käyttö työmatkoilla otetaan jälleen verovähennyksen piiriin ja pienimpien autojen käyttömaksut alenevat.

Kesäkuun europarlamenttivaaleissa briteillä on ensi kertaa todellinen mahdollisuus äänestää vihreyden puolesta. Kyseessä on ensimmäinen koko valtakunnan kattava vaali, jossa käytetään suhteellista vaalitapaa. Nyt myös pienpuolueilla on realistinen mahdollisuus saada omia ehdokkaita läpi.

Aikaisemmissa enemmistövaaleissa, joissa kustakin vaalipiiristä vain eniten ääniä saanut ehdokas menee läpi, on kisa aina käyty vaalipiirin kahden suurimman puolueen kesken.

Vihreät, kuten monet muutkin pikkupuolueet, ovat valmistautuneet vaaliin huolella. Pelkkien iskulauseiden lisäksi ne joutuvat opettamaan äänestäjille, miten itse vaalitapa toimii ja miksi puolueesta on yhtäkkiä tullut varteenotettava vaihtoehto.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  3. 3

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  4. 4

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   OP:n Karhinen: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”

  7. 7

   Sampo otti haltuunsa 280 miljoonan osakepotin – miljoonia osakkeita odottaa mitätöinti

  8. 8

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  9. 9

   United Airlinesin uusi, hunajaisempi ote: taivuttelee matkustajia suurilla summilla

  10. 10

   Wahlroos: Sammon osakkeita yritettiin haalia väärin perustein – "Oli syytä sulkea ikkuna"

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  4. 4

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  5. 5

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  6. 6

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  9. 9

   Analyysitoimisto varoittaa: ”Nousukausi ei kestä pitkään”

  10. 10

   Nokian tulos heikkeni hieman – ”kartutimme tilauksia hyvin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  5. 5

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää