TYÖOSUUSKUNTA ON VIISAS TAPA TYÖLLISTÄÄ

Työosuuskuntien edut suututtavat yrittäjiä, otsikoi Taloussanomat 7. huhtikuuta. Otsikko antaa työosuuskunnista vähintäänkin omituisen kuvan, eikä mielikuva oikene Suomen Yrittäjien johtaja Martti Pallarin näkemyksillä.

Jutun mukaan yrittäjät ovat tuohtuneita työosuuskuntien kilpailueduista ja väittävät, että työttömyyspäivärahat siirtävät yrittäjäriskin yhteiskunnalle. Väittämä perustuu siihen, että työosuuskuntien omistajajäsenet voivat vuorotella ansiosidonnaista päivärahakautta ja työssäoloa.

Sama teema toistuu 8. huhtikuuta pääkirjoituksessa ´Sosialisoitu yrittäjäriski´.

Vuorottelumahdollisuus perustuu voimassaolevaan työttömyysturvalakiin, jonka 1a :n mukaan ´yritystoimintaa harjoittavaksi henkilöksi katsotaan tässä laissa henkilö, joka työskentelee johtavassa asemassa osakeyhtiössä, jossa hänellä itsellään on vähintään 15 prosenttia tai hänellä yhdessä perheenjäsentensä kanssa on vähintään 30 prosenttia osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai muutoin vastaava määräämisvalta.´.

Laki siis puhuu ensisijaisesti osakeyhtiöstä ja antaa täysin saman mahdollisuuden osakeyhtiön osakkaille kuin muillekin yhteisöjen osakkaille, esimerkiksi osuuskunnan jäsenomistajille.

Koska osuuskunta on demokraattinen yritysmuoto eli päätäntävalta jakaantuu tasan jäsenten kesken jäsen ja ääni periaatteella, tulkitsee työministeriö jokaisen osuuskunnan jäsenen toimivan osuuskunnassaan työttömyysturvalain tarkoittamassa mielessä johtavassa asemassa. Omistusosuus siis ratkaisee, pidetäänkö työosuuskunnan jäsentä työttömyysturvalain tarkoittamalla tavalla yrittäjänä.

Jos jäseniä on vähintään seitsemän, jää jokaisen omistusosuus alle 15 prosentin, jolloin jäsenellä on oikeus palkkatulosta ja työttömyysturvasta koostuvaan yhdistelmätuloon. Osuuskunnan jäsen on siis samassa asemassa kuin minkä tahansa yhteisön pienellä panoksella mukana oleva osakas.

Työttömyys on Suomessa kaikkien mielestä vakava ongelma, eikä ongelmaa ratkaista millään yksittäisellä keinolla. Yrittäjyys ja siihen kannustaminen on keinoista yksi ja hyväksi havaittu, mutta riittämätön. Kuinka monesta meistä ´palkannauttijasta´ on tosi paikan tullen yrittäjäksi?

Työttömyys lannistaa ja syrjäyttää ihmisen uskomattoman nopeasti, ja siitä tilasta yrittäjäksi ponnistaminen - mikä merkitsee työttömyysturvan loppumista - on useimmille sekä taloudellisesti että henkisesti ylivoimaista, niin kannatettava kuin ajatus onkin. Tarvitaan siis vaihtoehtoisia, palkansaajan ja yrittäjyyden välimaastoon sijoittuvia keinoja.

Työosuuskunnat ovat osoittautuneet tässä suhteessa oivallisiksi apuvälineiksi. Niiden avulla työtä ovat saaneet tuhannet sellaiset ihmiset, jotka muussa tapauksessa kuluttaisivat aikaansa tuloksettoman työnhaun lannistamina kaljakuppiloissa syrjäytyen yhä perusteellisemmin ja lopullisemmin.

Työosuuskuntien avulla on säästetty kymmeniä miljoonia markkoja veronmaksajien rahoja, sillä työttömyys on kallis pieti yhteiskunnalle.

Työosuuskunnat ovat yrityksiä siinä missä muutkin yritykset. Ne toimivat työnantajina jäsenilleen hoitaen palkanmaksun ja muut normaalit työnantajavelvoitteensa. Koska ne kilpailevat samoilla markkinoilla muiden yritysten kanssa, ne ovat selkeästi harmaan talouden vastavoima. Tekemätöntä työtä on paljon, ja kuten kaikki tiedämme, osa siitä tehdään pimeästi. Osuuskunnissa noudatetaan eri alojen työehtosopimuksia, siitä pitää ammattiyhdistysliike huolen. Väite kilpailuedusta tuntuu kohtuuttomalta.

Muut yritykset, niin pienet kuin suuretkin, voivat käyttää työosuuskuntien tarjoamia palveluja esimerkiksi ruuhkahuippujensa tasaajina tai alihankinnassa. Pk- tai mikroyrittäjälle työntekijän palkkaaminen on usein ylivoimaista, vaikka yrityksessä saattaa olla huutava pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Moni työosuuskunnan jäsen onkin tullut palkatuksi vakituiseksi työntekijäksi, kun yrittäjä on ensin testannut osaamisen ja henkilökemioiden yhteen sopimisen käyttämällä tätä pätkätyöläisenä. Moni työosuuskunnan jäsen on myös uskaltautunut itselliseksi yrittäjäksi kokeiltuaan ensin siipiään yhteisyrityksessä. Työosuuskunnat eivät siis syö kenenkään leipää, vaan tarjoavat elinkeinoelämää rikastuttavan vaihtoehdon.

Työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) totesi viime joulukuussa, että osuustoiminnan uusi nousu on hänen uransa iloisimpia asioita. Työministeriö rahoittaa luotsaamaani Uusosuustoiminnan neuvonta- ja tietopalveluprojektia 50 prosentilla, koska se mitä ilmeisimmin uskoo, että osuustoiminta on yksi viisas vaihtoehto työttömyyden nujertamiseksi.

Maassa on 26 paikallista kumppanuusprojektia, joissa pyritään saamaan yrittäjät, kunnat, työttömät, järjestöt, oppilaitokset ja muut paikalliset toimijat saman pöydän ääreen pohtimaan, mitä työttömyydelle voitaisiin paikallistasolla yhdessä tehdä. Paljon on saatu aikaan, niin vippaskonsteja kuin fiksujakin ratkaisuja. Työosuuskunnat ovat ratkaisujen fiksuimmasta päästä. Koska Suomen Yrittäjien edustaja istuu Kumppanuuden toimeenpanoryhmässä, luulisi tiedon kantautuneen myös johtaja Martti Pallarin korviin.

Hanna-Leena Asunta, projektipäällikkö, Uusosuustoiminnan neuvonta- ja tietopalveluprojekti, Pellervo-Seura

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   UPM:n toinen tehdashanke etenee Uruguayssa – ei jää kiinni ainakaan rahoituksesta

  4. 4

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  5. 5

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  6. 6

   Yhä harvempi toimeentulotukihakemus hylätään

  7. 7

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  8. 8

   Metallin Aaltoa esitetään uuden suurliiton johtoon

  9. 9

   Volvon kuorma-autot hyvässä vauhdissa alkuvuonna

  10. 10

   Ruotsalaisoperaattoreita epäillään kartellista – Telia yksi epäillyistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  2. 2

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  3. 3

   277 miljoonan euron kohtalo ratkeaa Helsingissä torstaina klo 14 – ”vastuu myös Suomen valtiolla”

  4. 4

   Jo perutut lauttamaksut iskivät saariston matkailuun? ”Alkukesä voi olla hankalaa”

  5. 5

   Google investoi Haminaan 800 miljoonaa – näin paljon jäi Suomeen

  6. 6

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  7. 7

   Sammon osakkeiden kohtalo kuumentaa tunteita – poliisille tutkintapyyntö salailusta

  8. 8

   Tokmanni etsii uutta toimitusjohtajaa

  9. 9

   Kriisissä rypevä Ericsson teki rajusti tappiota

  10. 10

   UPM yllätti tulosparannuksella – kysyntä oli hyvä etenkin Aasiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Ruotsissa kokeiltiin 6 tunnin työpäivää täydellä palkalla – näin kävi rahanmenon

  3. 3

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  4. 4

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  5. 5

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  6. 6

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  7. 7

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  8. 8

   Talo sai kuntotarkastajalta puhtaat paperit – kauppojen jälkeen synkät epäilykset heräsivät

  9. 9

   1500 ihmistä aikoo lakkoilla torstaina – ”Haluamme lähettää viestin hallitukselle, että tämä ei käy”

  10. 10

   Nordea: Varatkaa käteistä sunnuntaiksi

  11. Näytä lisää