EU:N ON VASTATTAVA UUDEN SUKUPOLVEN HAASTEESEEN

Julkaistu:

Tämän vuosituhannen loppuvuosikymmeninä Euroopan unioni on onnistunut pääsemään lyhytnäköisten kansallisten etujen yli edistääkseen yhteismarkkina-aluetta, jolla on yhteinen valuutta ja yli 300 miljoonaa asukasta.

Tulos on hyvä, mutta ei vielä tarpeeksi hyvä. Yhtenä keskeisenä haasteena ovat työttömyys sekä uudistusmielisyyden ja kaupankäynnin mahdollisuuksien puutteet. Toinen suuri haaste on luoda tavat, joilla estetään ja ratkaistaan konflikteja maanosassamme.

Yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on vahvistettava. Suomen ja Ruotsin pitää ottaa enemmän osaa näihin elintärkeisiin asioihin. Tällä hetkellä todelliset konfliktit ovat kaukana meistä, mutta tilanne voi muuttua milloin tahansa.

Näemme riskin siinä, että Suomi ja Ruotsi tarrautuvat edelleen kylmän sodan aikaisiin oppeihin ja loitontuvat EU:n keskeisistä asioista ensi vuosikymmenellä. EU:n laajentuminen Itä-Eurooppaan ja Pohjoinen ulottuvuus -aloite on otettava todesta ja niiden eteen on tehtävä työtä. Pohjoinen ulottuvuus on kaikenkattava kokonaisuus. Sen vuoksi sitä ei pidä pitää vain tapana auttaa Venäjää, vaan keinona parantaa vakautta erityisesti Baltian maissa. Mielestämme on tärkeää myös pyrkiä WEU:n ja Naton jäseniksi.

Nykyisessä 15 jäsenmaan unionissa eurooppalainen menestystarina konkretisoituu yhdistyneenä Saksana sekä Suomen ja Ruotsin EU-jäsenyytenä. Epäilemme kuitenkin, onnistuuko historiallisiin saavutuksiin perustuva unioni löytämään yhteisen nimittäjän uudelle sukupolvelle, joka ei usko sotaan, vaan pitää rauhaa enemmän tai vähemmän itsestään selvyytenä. Jokus se kieltäytyy uskomasta, mitä tapahtuu levottomalla Balkanin alueella. Sekin on sotaa, vaikkakaan ei samanlaista kuin tämän vuosisadan suursodat Euroopassa. Eikä se ole samanlaista sotaa kuin ns. kylmän sodan aika, joka muokkasi yhden poliitikkosukupolven mielipiteet turvallisuuskysymyksissä. Se on uudenlaista sodankäyntiä, joka ammentaa vihansa etnisistä ja uskonnollisista lähtökohdista.

Tällaiset sodat tai vakavat kriisit voivat nousta esiin nopeastikin omassakin yhteiskunnassamme. Tällä hetkellä sellaisia ei ole onneksi näköpiirissä, mutta rikollisuus ja laittomuudet voivat lisääntyä, mikäli emme onnistu tarpeeksi hyvin luomaan vakautta, lisäämään vaurautta ja yhteistyötä kaikkien kansalaisten kesken.

Työkalu tämän toteuttamiseen ei ole pelkästään unionin kehittäminen, vaan yhteistyön laajentaminen turvallisuuden alueella. Avaintekijä on Euroopan unionin laajeneminen. EU:n laajentuminen on selkeä osoitus siitä, että haluamme mukaan maita, jotka olivat pitkään rautaesiripun takana ilman mahdollisuuksia kasvuun, kehitykseen ja vaurauteen. Nyt näistä valtioista voi tulla yhtäläisiä ja tervetulleita jäseniä unioniimme. Esimerkiksi Balkanin valtiot tulee nähdä eurooppalaisina valtioina, ja heti kun ne täyttävät Unionin asettamat vaatimukset ja sitoutuvat unionin yhteisiin arvoihin, niistä voi tulla EU-jäsenvaltioita. Euroopan unioni voi olla ins-trumenttina ehdokasmaiden sellaisille yhteiskunnallisille voimille, jotka tavoittelevat rauhaa, vapautta ja vakautta.

Joiltain politiikoilta puuttuu ymmärrys siitä, miten rauhan rakenteita voidaan luoda, toisaalta siksi, että erityisesti oma sukupolvemme ei näytä ottavan oppia historiasta. Suurin osa turhautumisestamme kumpuaa poliittisesta järjestelmästä ja sen puutteista. Nykyinen Eurooppa ylitti vaikeudet sekä onnistui sopimusten ja aikataulujen mukaisesti luomaan uuden valuutan, euron. Löytyykö samaa tahtoa ja kunnianhimoa toteuttaa EU:n viides laajeneminen aikataulujen ja tiukkojen uudistusten avulla?

Sosialistien hallitsemalla Euroopan komissiolla on aikomuksia saada aikaan unioni, joka keskittyy sisäisiin asioihin, kuten verojen harmonisointiin ja sosiaaliturvaan liittyviin kysymyksiin. Ne aiheuttavat kaupan esteitä, ja uusien tulokkaiden on vaikea päästä markkinoille. Tämä sosialistinen esityslista on ristiriidassa sen vapautumisen kanssa, minkä on jatkuttava EU:ssa. Meidän pitää parantaa kilpailukykyämme ja olla valmiita muuttumaan tilanteiden mukaan saavuttaaksemme nykyistä paremman aseman maailmanlaajuisesti.

Internet-aika luo täysin uusia kuvioita ei vain kommunikoinnille yleisesti, vaan myös kaupankäynnille, päätöksenteolle ja uudistuksille. Vanhat säännöt, erityisesti kansalliset lait verotuksesta, kaupan laillisista puitteista ovat vanhentuneita. Kehityksen ja kaupan esteet voivat estää työpaikkojen luomisen ja kehityksen edistymisen. Nykyinen yhteiskunnan rakenne ja ajattelumallimme pohjautuvat edelleen teolliseen aikakauteen, eikä palvelu- ja informaatioyhteiskunnan mahdollisuuksia ole vielä täysin ymmärretty.

Jos koko maanosamme ja Euroopan unioni Suomi ja Ruotsi mukaan lukien haluavat olla voittajia, näkökantojen on muututtava. Eurooppa voi myös vahvistaa vakautta, rauhaa ja vaurautta. Sen edellytyksenä on kuitenkin poliittisen näkökulman muuttuminen: pois itsepäinen nationalismi, pois keskitetty kollektiivinen tapa kohdella yksilöitä. Unionitasolla huomio on kiinnitettävä ainoastaan asioihin, jotka voidaan ratkaista eurooppalaisella yhteistyöllä.

Kysymykseemme, miten meidän sukupolvemme saadaan sitoutumaan Euroopan unioniin, ei ehkä helposti löydy vastausta. Mielestämme vanhemmat sukupolvet hyväksyvät ja turvautuvat EU:hun yksipuolisesti rauhanturvaajana. Tämä päämäärä on tärkeä luonnollisesti myös tuleville sukupolville. Meidän pitäisi nykyistä voimakkaammin ottaa kantaa rikollisuuteen ja hallitsemattomaan väkivaltaan, joka kohtaa lapsia, naisia ja miehiä Balkanin alueella.

Ajatus siitä, että yhteistyöllä voidaan vahvistaa kansalaisten vapautta ja valinnan mahdollisuuksia Euroopassa, voi saada uusien eurooppalaisten sukupolvien hyväksymään EU:n tasolla tapahtuvan yhteistyön ja lainsäädännön. On tärkeää myös ymmärtää, että EU toimii yhteistyöfoorumina niillä alueilla, jotka on siirretty sille kansalliselta tasolta luomaan entistä avoimemman ja vapaamman markkina-alueen ja kehittämään kestävän kehityksen työkaluja ympäristölle. Edellytyksenä on vahvan, mutta joustavan EU-yhteistyön luominen, minkä tulokset koituvat kansalaisten hyväksi. Samalla se tarkoittaa, ettemme koskaan luo EU:sta sellaista sääntöjen ja tukien viitekehystä, joka vaikeuttaa ihmisten elämää ja tekee jäsenmaiden eri alueista riippuvaisia EU:sta. Jos niin tapahtuu, on unioni epäonnistunut sen tärkeimmässä lähtökohdassa luoda vakaa, vapaa ja rauhallinen maanosa.

KIRSI PIHA (kok.) GUNILLA CARLSSON (mod.)

Euroopan Kansanpuolueen europarlamentaarikot

Albanialaispoika vastusti tammikuussa Brysselissä Naton sekaantumista Kosovon levottomuuksiin. Kirjoittajien mielestä EU:n tulisi ottaa voimakkaammin kantaa Balkanin alueen väkivaltaisuuksiin. Kirjoitus on laadittu ennen Naton ilmaiskua Kosovoon. Kuva: Thierry Charlier/AP

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

  2. 2

   Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

  3. 3

   Fazer pyöräytti hyönteisleivän – näinkö suomalaiset saadaan syömään hyönteisiä?

  4. 4

   Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

  5. 5

   Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

  6. 6

   ”Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta” – Osallistumistulo voisi Kelan mukaan ehkäistä syrjäytymistä

  7. 7

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  8. 8

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  9. 9

   Joka kuukausi 500 euroa säästöön – asiantuntija vinkkaa, miten tässä voi onnistua

  10. 10

   S-ryhmä aikoo lisätä käteisautomaattien määrää – Nosto tuli halvemmaksi kuin Otto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Wahlroos: Kaupan kassojen työt vaarassa 5 vuodessa – eikä mullistus jää siihen

  2. 2

   Kaupan alan romahdus on ennennäkemätön – ”Kuluttaja on aika hyvässä asemassa”

  3. 3

   Sohvatyynyissä ja taulujen takana – tällaisia rahoja koteihin kätketään

  4. 4

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  5. 5

   Konsulttiyhtiö: Suomalaiset kaupat nukahtivat – ulkomaiset verkkokaupat kahmaisivat asiakkaat

  6. 6

   Fazer pyöräytti hyönteisleivän – näinkö suomalaiset saadaan syömään hyönteisiä?

  7. 7

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  8. 8

   ”Kysymys ei ole nuorten laiskuudesta” – Osallistumistulo voisi Kelan mukaan ehkäistä syrjäytymistä

  9. 9

   Suomessa voi pian olla uusi miljardööri

  10. 10

   Tanskan kruunu poikkeuksellisen vahva euroon verrattuna – keskuspankki voi ryhtyä toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli 4 000 euron tulot, hulppea asunto ja kallis auto – tällainen voi olla ”rikas köyhä”

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  5. 5

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  6. 6

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  7. 7

   Holmströmiltä radikaali ehdotus: Eläkkeitä pitäisi voida leikata – ”Teen tässä palveluksen nuorille”

  8. 8

   Katso, miten hintojen nousu iski kukkaroosi – kaksi ryhmää kärsinyt eniten

  9. 9

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  10. 10

   S-ryhmä lopettaa yhteistyön Otto-automaattien kanssa

  11. Näytä lisää