ONGELMANA OMAISUUS

Julkaistu:

Bill Gates tienaa niin paljon ja niin nopeasti, ettei tiedä mihin varansa panisi. Gatesin miljardiongelmaa ratkoo henkilökohtainen omaisuudenhoitaja Michael Larson.
New York Maailman rikkaimman miehen, Microsoft-yhtymän perustajan ja pääjohtajan Bill Gatesin omaisuuden arvo oli viime keskiviikkona noin 82,8 miljardia dollaria (438,7 miljardia markkaa), mikä vastaa noin paria Suomen valtion vuosibudjettia.

Perinteisten omaisuudenhoito-oppien valossa Gatesin raha-asiat ovat vaarallisella tolalla, sillä noin 86 prosenttia miehen omaisuudesta on kiinni yhden ainoan teknologiayrityksen osakkeissa.

Niinpä on varsin luonnollista, että Gatesin henkilökohtaisen sijoitussalkun ja hänen hallitsemiensa kahden säätiön raha-asioita hoidetaan varsin konservatiivisella otteella.

Fortune-lehden toimittaja Andy Serwer on päässyt ensimmäisenä tiedotusvälineiden edustajana haastattelemaan Bill Gatesin omaisuudenhoitajaa Michael Larsonia, jonka kontolla on huolehtia Microsoftin osakkeiden ulkopuolelle jäävästä 14 prosentin osuudesta Bill Gatesin ja tämän hallitsemien kahden säätiön omaisuudesta.

Bill Gates omistaa tällä hetkellä 18,5 prosenttia Microsoft-yhtiönosakkeista. Näiden 466,2 miljoonan osakkeen arvo oli keskiviikon kurssein laskien 71 270 miljoonaa dollaria (377,7 miljardia markkaa). Päivää aikaisemmin Gatesin omaisuuden laskennallinen arvo oli 1 196 miljoonaa dollaria suurempi, mutta Microsoftin kurssi sattui laskemaan keskiviikkona 1,65 prosenttia.

Microsoftin osakkeiden lisäksi Gatesin omaisuus on kolmessa korissa. Hänen henkilökohtaisen sijoitussalkkunsa arvo on noin viisi miljardia dollaria (26,5 miljardia markkaa) ja tämän lisäksi hän hallitsee kahta säätiöityä rahastoa, joiden pääoman arvo on yhteensä 6,5 miljoonaa dollaria (34,45).

Osuus Microsoftista laskee

Gates on julkisesti ilmoittanut hankkiutuvansa eroon valtaosasta 13 vuodessa luomastaan jättiomaisuudesta. Gates uskoo pienen perheensä pärjäävän mainiosti parilla sadalla miljoonalla dollarilla. Gatesin omistusosuus Microsoftista onkin laskenut jo monen vuoden ajan.

Kun Microsoft-yhtymä listautui pörssiin 13 vuotta sitten Gates omisti yhtiöstä liki 45 prosenttia ja osakkeiden arvo oli 234 miljoonaa dollaria. Nyt Gatesin siivu ohjelmistojätistä on laskenut vajaaseen viidennekseen.

Noin puolet laskusta selittyy yhtiön osakemäärän kasvulla, koska Microsoft on suunnannut osakeanteja työntekijöilleen. Mutta toinen puoli laskusta johtuu siitä, että Gates on vuosien varrella myynyt omistamiaan osakkeita. Gates on myös lahjoittanut yhteensä 76 miljoonaa osaketta.

Gatesin omaisuuden arvo kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin hänen isänsä johtamat säätiöt ehtivät ohjata rahaa järkeviin hyväntekeväisyyskohteisiin. Ei edes Yhdysvaltain oikeusministeriön Microsoftia vastaan nostama syyte kilpailulakirikkomuksista ole hillinnyt yhtiön kasvua, vaan yhtiön osakekurssi on noussut viime lokakuussa käynnistyneen oikeudenkäynnin aikana reilut 50 prosenttia.

Michael Larsonin tehtävänä onkin ennen muuta turvata Gatesin vuonna 1994 perustaman William H. Gates Foundation -hyväntekeväisyysrahaston ja vuonna 1997 toimintansa aloittaneen The Learning Foundation -koulutus- ja sivistyssäätiön toimintaedellytykset ja auttaa Bill Gatesia siirtämään hallitusti omaisuuttaan Microsoftin osakkeista muihin sijoitusinstrumentteihin, joista Gatesin säätiöt voivat realisoida hyväntekeväisyyteen tarvittavia varoja Microsoftin osakkeita helpommin.

Gates luopuu joka vuosineljännes noin viidestä miljoonasta Microsoftin osakkeesta, jotka Michael Larson myy sisäpiirisääntöjen sallimina kausina.

-Minä en ole mikään riskinottaja. Gates ei pahemmin kaipaa osakesijoituksia. Tällä hetkellä hänen sijoitussalkkunsa muistuttaa suurta vanhanaikaista bondirahastoa, varovaisuudellaan Gatesia miellyttänyt Larson selittää sijoitusfilosofiaansa Fortune-lehden haastattelussa.

Bioteknologian suuriin mahdollisuuksiin uskova Gates on sijoittanut rahojaan muutamiin bioteknologiayrityksiin, mutta kaiken kaikkiaan osakesijoitusten osuus Microsoftin osakkeiden ulkopuolelle jäävässä osakesalkussa jää alle seitsemän prosentin.

Yhdysvaltain verolakien mukaan Gatesin hallitsemien säätiöiden tulee lahjoittaa vuodessa vähintään viisi prosenttia rahastoiduista varoista, mikä merkitsee tällä hetkellä vähintään 325 miljoonan dollarin (1 722 miljoonan markan) lahjoitusvelvoitetta.

Jotkut suhtautuvat myös Gatesin hyväntekeväisyyteen varauksin. Gatesiä on syytetty yrityksistä ostaa myötätuntoa tai totuttaa kuluttajat Microsoftin tuotteisiin kirjastoihin lahjoitettujen tietokoneiden avulla.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  2. 2

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  3. 3

   Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

  4. 4

   Nesteen henkilöstö esitti omia toiveitaan uusiksi omistajiksi – jakelunkeskeytys ei enää uhkaa

  5. 5

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  6. 6

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  7. 7

   Visa ostaa osan ruotsalaisesta Klarnasta

  8. 8

   Pankkiautomaatti täyttää jo 50 vuotta – juhlan kunniaksi kultainen automaatti

  9. 9

   Historiallinen paukku Googlelle – 2,42 miljardin euron sakot hakutulosten peukaloinnista

  10. 10

   Alkotaxi-yrittäjä ja syyttäjä hakevat valituslupaa KKO:sta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskoneiden ”valtava kupla” puhkesi – hinnat romahtivat kolmessa vuodessa

  2. 2

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  3. 3

   Suomalaisyritys nappasi miljoonadiilin Naton kanssa – ”Tykkimiehelle sotilasteknologia oli aika tuntematonta”

  4. 4

   Valtava määrä kultaa myytiin yhdessä minuutissa – ”pulskasormisen muppetin tunnusmerkit”

  5. 5

   Tiesitkö tämän nousukaudesta ja sairastelusta? ”Ilmiö näkyy selvästi”

  6. 6

   ”Hinnat ja vuokrat ovat nousseet, palkat eivät” – palvelualat vaativat lisää rahaa

  7. 7

   Suomen kaasuverkko otti askeleen kauemmas Venäjästä – ”muutos on historiallinen”

  8. 8

   Dollari syöksähti äkkiä alas

  9. 9

   Google uhkaa saada historiallisen suuret sakot

  10. 10

   Vanhakin asuntolaina kannattaa kilpailuttaa – 7 vinkkiä, joilla säästät rahaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

  2. 2

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää