LIIKEMIEHEN ON HYVÄ TIETÄÄ, KUINKA KÄYTTÄYTYÄ KAUKOIDÄSSÄ

Julkaistu:

Singapore Konecranesin Kaakkois-Aasian aluejohtaja Jyri Jusslin on asunut kymmenen viime vuotta Singaporessa ja Aasiassa. Hännaurahtaa kysymykselle, ovatko aasialaisten asenteet tai perinteet jollakin tavoin muuttuneet tuona aikana

-Aasialaisten omat uskomukset ja tavat tulevat säilymään, siitä ei ole epäilystäkään. Edes talouden globalisoituminen tai länsimaisten tuotteiden kasvava suosio ei ole muuttanut aasialaisen tapakulttuurin ja perinteiden merkitystä.

Vaikka perinteet ovat pysyneet muuttumattomina, Jusslinin mukaan jotakin myönteistä kehitystä hänen alansa kannalta on kuitenkin tapahtunut. Maanosaa vaivaavan talouskriisin vuoksi aasialaisten ja etenkin paikallisten kiinalaisten suhtautuminen on muuttunut nostureiden huoltotoimintaan, jota Jusslin edustaa.

-Kun laite aikaisemmin ostettiin, asennettiin ja käytettiin loppuun ilman huoltoa, laman ja rahapulan takia paikalliset ovat alkaneet kiinnostua yhä enemmän huollon mukanaan tuomista eduista. Ilmiössä piilee selvä mahdollisuus meidän kaltaisellemme yritykselle.

Kiinalaiselle nelonen tarkoittaa kuolemaa

Liiketoimintaa alueella harjoittava länsimaalainen ei voi olla törmäämättä paikallisiin, kummallisen tuntuisiin tapoihin. Monien aasialaisten ja lähinnä kiinalaisten keskuudessa, jotka hallitsevat valtaosaa Itä-Aasian talouselämästä, taikauskoisuus ja niin sanotun Feng Shui -oppien noudattaminen on yleistä. Esimerkiksi lukua neljä karsastetaan, sillä sen kiinankielinen merkki tarkoittaa myös kuolemaa. Kuutosta ja kahdeksikkoa suositaan, koska ne kuvastavat menestystä ja vaurastumista.

Suomalaiselle ne saattavat kuulostaa naurettavilta, mutta niiden väheksyminen vaikeuttaa liikesuhteiden luomista ja saattaa pahimmillaan olla jopa este kauppojen syntymiselle.

Vuosia sitten, juuri Aasiaan muuttaneena Jusslin vuokrasi auton. Kun hän seuraavana päivänä saapui sillä töihin, paikalliset työtoverit kehottivat häntä heti vaihtamaan auton. Jusslinille selvisi vasta myöhemmin, että todellinen syy vaihtoon ei ollut mikään tekninen vika, vaan se, että rekisterinumero päättyi neloseen.

-Työkaverini selittivät, että kuolemannumero autossani voi tarkoittaa huonoa onnea koko yritykselle. Vaikka minulle rekisterinumero oli yhdentekevä, paikallisille työtovereilleni nelonen oli ongelma, kertoo avoimen tuntuinen Jusslin, jonka maailmankatsomusta Aasiassa vietetyt vuodet ovat ilmiselvästi avartaneet.

Kun asiakkaalle lähetetään tarjous, Jusslin varmistaa, ettei se pääty neloseen, vaan kahdeksaan tai 68:aan.

-Ajattelumaailmani on muuttunut ja kyseiset seikat ovat nykyään minulle itsestäänselviä, sillä työtovereilleni ja asiakkailleni ne ovat tärkeitä. Muutin myös puhelinnumeroni siten, että se päättyy 68:aan.

´Anna eurooppalainen selitys murjotukseen´

Jyri Jusslinin mukaan vaikeinta hänen työssään on ollut tietää, miten käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Aasiaan ensimmäistä kertaa liikkuva liikematkailija ei välttämättä edes huomaa tehneensä jotain sopimatonta. Kokemattomana tekee helposti virheitä, jotka saattavat loukata paikallisia liiketuttavuuksia tai työtovereita.

Tilanteen arvioinnin tekee vaikeaksi aasialaisten haluttomuus paljastaa todellisia tunteitaan. Kielteisistä asioista ja etenkin virheistä puhuminen on erityisen vaikeaa. Hän kertoo tapauksesta, jossa hän Aasian tapoihin tottumattomana loukkasi erästä malesialaista kiinalaissyntyistä työtoveriaan. Jusslin, eräs toinen suomalaismies ja heidän paikallinen kollegansa lähtivät yhdessä autolla syömään.

Kiinalaismies, joka ajoi, kehotti Jusslinia istuutumaan hänen viereensä etupenkille, mutta tämä totesi istuvansa mielellään takapenkillä.

-Sillä hetkellä tein tietämättäni hänestä itselleni autonkuljettajan muiden silmissä. Meni melkein kaksi viikkoa ennen kuin hän sai kerrottua, miten syvästi loukkasin häntä. Jos joku etupenkiltä lähtee pois, takapenkiltä on automaattisesti jonkun toisen siirryttävä eteen istumaan. Sen jouduin opettelemaan kantapään kautta.

Yhteistyö ja kommunikointi länsimaalaisten ja aasialaisten välillä on sitä helpompaa, mitä kauemmin on tuntenut asiakkaansa ja työtoverinsa.

-Jos pitkäaikainen sihteerini muuttuu hiljaiseksi, kehotan häntä ystävällismieliseen sävyyn unohtamaan aasialaiset tavat ja antamaan minulle eurooppalaistyyppisen selityksen murjotukseen. Siten asiat saadaan helpommin ja nopeammin selvitettyä, Jusslin kertoo.

Pahin virhe on väheksyminen

Pahin virhe, minkä Aasiassa voi tehdä on väheksyä paikallisten tapoja ja uskomuksia. Kanssakäymisessä ja neuvotteluissa nöyryys ja kyky kuunnella ovat hyödyllisiä avuja. Asioiden tulee edetä asiakkaan tahtiin, eikä hoputtaminen ei ole viisasta.

-Suomalaiset on varmasti parempia kuuntelemaan ja sopeutuvaisempia kuin esimerkiksi nopeatempoiset ja kiireiset yhdysvaltalaiset. Koska suomalaiset tuotteet ovat yleensä varsin korkealaatuisia, mielestäni suomalaisilla on ihan hyvät mahdollisuudet pärjätä näillä markkinoilla.

Jusslin kertoo esimerkin eräästä malesialaisesta asiakkaasta, jonka kanssa oltiin sopimassa merkittävää, yli kymmenen vuoden pituista huoltosopimusta. Neuvottelut sujuivat ihan hyvin, kunnes yhtäkkiä pääjohtajan sihteeri ilmoitti, ettei sopimusta voidakaan allekirjoittaa nyt, vaan vasta ensi kuussa, mikä oli marraskuu. Lokakuu oli kuulemma on huono kuukausi hänen esimiehelleen.

-Ei siinä muu auttanut kuin kärsivällisesti odottaa, sillä meillä oli sopimuksessa paljon menetettävää. Kieltämättä monta kertaa kävi mielessä, että tullaankohan tässä nyt huijatuksi.

Tapaus päättyi kuitenkin hyvin ja paperit allekirjoitettiin marraskuussa, jolloin tähtien asento oli kääntynyt asiakkaalle suotuisaksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  3. 3

   EU poisti Kreikan budjettivajeiden mustalta listalta

  4. 4

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  5. 5

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  6. 6

   Yle: Valtion omistama Terrafame järjestää hirvijahtiviikonlopun – yt-neuvottelut käynnissä samaan aikaan

  7. 7

   Jan Hurrin näkökulma: Ennusteet lupaavat talouskasvua, mutta kuinka oikeaan ne ovat aiemminkaan osuneet?

  8. 8

   CGI:n tarjous Affectosta sai siunauksen Kilpailu- ja kuluttajavirastolta

  9. 9

   Ilmainen porno palaa televisioon

  10. 10

   Uutuuskirja avaa Mustin ja Mirrin tarinaa: Viis uudesta autosta tai asunnosta, kunhan koiralle on leluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Minua höynäytettiin kotisohvallani – matkija nappasi helpot viisi euroa

  2. 2

   Näin pankit suojelevat asiakkaitaan nettihuijareilta: suomalaisten rahoja pelastettu jo miljoonia euroja

  3. 3

   Rovion yleisöanti keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi

  4. 4

   Näin nappaat verohyödyn eläkkeen nostamisesta ennakkoon: töitä ei tarvitse lopettaa – katso laskelmat

  5. 5

   Panun sikala täyttyy pian sirkoista – ”Sirkkakeittoa, friteerattuja sirkkoja ja suklaasirkkoja on tullut syötyä”

  6. 6

   Francoise Bettencourt Meyers nousi maailman rikkaimmaksi naiseksi

  7. 7

   Nyt vienti vetää! Ministeriö: Kasvua koko maassa

  8. 8

   490 kilometriä ali Englannin kanaalin ilman vessataukoja: tästä maksetaan jopa 6 000 e/kk

  9. 9

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  10. 10

   Saksan vaalitulos syöksee euro­alueen yhden­tymisen epä­varmuuden aikaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yli sadan ammatin tulot julki – saatko näin paljon tuntipalkkaa?

  2. 2

   Opettaja menetti yllättäen 2000 euron tuet – työttömille kaikessa hiljaisuudessa luotu uusi nettivelvoite raivostuttaa

  3. 3

   Palkka 4100 e/kk, mutta töihin ei löydy osaajia – liitto: syynä kaksi ongelmaa

  4. 4

   Katso tienaatko enemmän kuin tavallinen suomalainen – uudet palkkatiedot julki

  5. 5

   6 esimerkkiä: Eläkeläispari, yksinhuoltajat, duunarit... Näin erilaisten perheiden tulot muuttuvat ensi vuonna

  6. 6

   Uuden ammattibarometrin Top 15 -listat: Näillä aloilla työntekijöistä on pulaa – eniten tarjokkaita sihteereiksi

  7. 7

   Kun riita yksityistiestä kestää sukupolvien ajan: mökkiläinen kiusaa perhettä Savossa – ”Pahinta on arvaamattomuus”

  8. 8

   Asumistutkija tyrmää 15,5 neliön miniasunnot: ”Mennään sellaista rajaa kohden, mikä pelottaa”

  9. 9

   Katastrofaalinen sää uhkaa tuhota Juhon, 43, sadon – aamulla tuli uusi takaisku

  10. 10

   Suomalaiselle duunarille tarjotaan Norjassa lähtöpalkaksi 3500 €/kk – ”Kyllä siellä säästöönkin pystyy rahaa saamaan”

  11. Näytä lisää