LIIKEMIEHEN ON HYVÄ TIETÄÄ, KUINKA KÄYTTÄYTYÄ KAUKOIDÄSSÄ

Julkaistu:

Singapore Konecranesin Kaakkois-Aasian aluejohtaja Jyri Jusslin on asunut kymmenen viime vuotta Singaporessa ja Aasiassa. Hännaurahtaa kysymykselle, ovatko aasialaisten asenteet tai perinteet jollakin tavoin muuttuneet tuona aikana

-Aasialaisten omat uskomukset ja tavat tulevat säilymään, siitä ei ole epäilystäkään. Edes talouden globalisoituminen tai länsimaisten tuotteiden kasvava suosio ei ole muuttanut aasialaisen tapakulttuurin ja perinteiden merkitystä.

Vaikka perinteet ovat pysyneet muuttumattomina, Jusslinin mukaan jotakin myönteistä kehitystä hänen alansa kannalta on kuitenkin tapahtunut. Maanosaa vaivaavan talouskriisin vuoksi aasialaisten ja etenkin paikallisten kiinalaisten suhtautuminen on muuttunut nostureiden huoltotoimintaan, jota Jusslin edustaa.

-Kun laite aikaisemmin ostettiin, asennettiin ja käytettiin loppuun ilman huoltoa, laman ja rahapulan takia paikalliset ovat alkaneet kiinnostua yhä enemmän huollon mukanaan tuomista eduista. Ilmiössä piilee selvä mahdollisuus meidän kaltaisellemme yritykselle.

Kiinalaiselle nelonen tarkoittaa kuolemaa

Liiketoimintaa alueella harjoittava länsimaalainen ei voi olla törmäämättä paikallisiin, kummallisen tuntuisiin tapoihin. Monien aasialaisten ja lähinnä kiinalaisten keskuudessa, jotka hallitsevat valtaosaa Itä-Aasian talouselämästä, taikauskoisuus ja niin sanotun Feng Shui -oppien noudattaminen on yleistä. Esimerkiksi lukua neljä karsastetaan, sillä sen kiinankielinen merkki tarkoittaa myös kuolemaa. Kuutosta ja kahdeksikkoa suositaan, koska ne kuvastavat menestystä ja vaurastumista.

Suomalaiselle ne saattavat kuulostaa naurettavilta, mutta niiden väheksyminen vaikeuttaa liikesuhteiden luomista ja saattaa pahimmillaan olla jopa este kauppojen syntymiselle.

Vuosia sitten, juuri Aasiaan muuttaneena Jusslin vuokrasi auton. Kun hän seuraavana päivänä saapui sillä töihin, paikalliset työtoverit kehottivat häntä heti vaihtamaan auton. Jusslinille selvisi vasta myöhemmin, että todellinen syy vaihtoon ei ollut mikään tekninen vika, vaan se, että rekisterinumero päättyi neloseen.

-Työkaverini selittivät, että kuolemannumero autossani voi tarkoittaa huonoa onnea koko yritykselle. Vaikka minulle rekisterinumero oli yhdentekevä, paikallisille työtovereilleni nelonen oli ongelma, kertoo avoimen tuntuinen Jusslin, jonka maailmankatsomusta Aasiassa vietetyt vuodet ovat ilmiselvästi avartaneet.

Kun asiakkaalle lähetetään tarjous, Jusslin varmistaa, ettei se pääty neloseen, vaan kahdeksaan tai 68:aan.

-Ajattelumaailmani on muuttunut ja kyseiset seikat ovat nykyään minulle itsestäänselviä, sillä työtovereilleni ja asiakkailleni ne ovat tärkeitä. Muutin myös puhelinnumeroni siten, että se päättyy 68:aan.

´Anna eurooppalainen selitys murjotukseen´

Jyri Jusslinin mukaan vaikeinta hänen työssään on ollut tietää, miten käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Aasiaan ensimmäistä kertaa liikkuva liikematkailija ei välttämättä edes huomaa tehneensä jotain sopimatonta. Kokemattomana tekee helposti virheitä, jotka saattavat loukata paikallisia liiketuttavuuksia tai työtovereita.

Tilanteen arvioinnin tekee vaikeaksi aasialaisten haluttomuus paljastaa todellisia tunteitaan. Kielteisistä asioista ja etenkin virheistä puhuminen on erityisen vaikeaa. Hän kertoo tapauksesta, jossa hän Aasian tapoihin tottumattomana loukkasi erästä malesialaista kiinalaissyntyistä työtoveriaan. Jusslin, eräs toinen suomalaismies ja heidän paikallinen kollegansa lähtivät yhdessä autolla syömään.

Kiinalaismies, joka ajoi, kehotti Jusslinia istuutumaan hänen viereensä etupenkille, mutta tämä totesi istuvansa mielellään takapenkillä.

-Sillä hetkellä tein tietämättäni hänestä itselleni autonkuljettajan muiden silmissä. Meni melkein kaksi viikkoa ennen kuin hän sai kerrottua, miten syvästi loukkasin häntä. Jos joku etupenkiltä lähtee pois, takapenkiltä on automaattisesti jonkun toisen siirryttävä eteen istumaan. Sen jouduin opettelemaan kantapään kautta.

Yhteistyö ja kommunikointi länsimaalaisten ja aasialaisten välillä on sitä helpompaa, mitä kauemmin on tuntenut asiakkaansa ja työtoverinsa.

-Jos pitkäaikainen sihteerini muuttuu hiljaiseksi, kehotan häntä ystävällismieliseen sävyyn unohtamaan aasialaiset tavat ja antamaan minulle eurooppalaistyyppisen selityksen murjotukseen. Siten asiat saadaan helpommin ja nopeammin selvitettyä, Jusslin kertoo.

Pahin virhe on väheksyminen

Pahin virhe, minkä Aasiassa voi tehdä on väheksyä paikallisten tapoja ja uskomuksia. Kanssakäymisessä ja neuvotteluissa nöyryys ja kyky kuunnella ovat hyödyllisiä avuja. Asioiden tulee edetä asiakkaan tahtiin, eikä hoputtaminen ei ole viisasta.

-Suomalaiset on varmasti parempia kuuntelemaan ja sopeutuvaisempia kuin esimerkiksi nopeatempoiset ja kiireiset yhdysvaltalaiset. Koska suomalaiset tuotteet ovat yleensä varsin korkealaatuisia, mielestäni suomalaisilla on ihan hyvät mahdollisuudet pärjätä näillä markkinoilla.

Jusslin kertoo esimerkin eräästä malesialaisesta asiakkaasta, jonka kanssa oltiin sopimassa merkittävää, yli kymmenen vuoden pituista huoltosopimusta. Neuvottelut sujuivat ihan hyvin, kunnes yhtäkkiä pääjohtajan sihteeri ilmoitti, ettei sopimusta voidakaan allekirjoittaa nyt, vaan vasta ensi kuussa, mikä oli marraskuu. Lokakuu oli kuulemma on huono kuukausi hänen esimiehelleen.

-Ei siinä muu auttanut kuin kärsivällisesti odottaa, sillä meillä oli sopimuksessa paljon menetettävää. Kieltämättä monta kertaa kävi mielessä, että tullaankohan tässä nyt huijatuksi.

Tapaus päättyi kuitenkin hyvin ja paperit allekirjoitettiin marraskuussa, jolloin tähtien asento oli kääntynyt asiakkaalle suotuisaksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  5. 5

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  6. 6

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  7. 7

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  8. 8

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  9. 9

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  10. 10

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  3. 3

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  10. 10

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää