MAISTUVA JA HAISEVA BRANDI

Julkaistu:

Ravintola pyörii yhden asian eli valkosipulin ympärillä joka päivä, ympäri vuoden
Timo Kivi-Koskinen valitsee ravintola Kynsilaukan listalta lounaan alkajaisiksi valkosipulikoskenkorvasnapsin ja teen hänelle seuraa. Olemme ravintolassa, jonka liiketoiminta rakentuu yhden mausteen - valkosipulin - ympärille. Valkosipulia on jopa oluessa.

Kynsilaukka on toiminut tauotta jo yksitoista vuotta ja on avoinna joka päivä. Tässä, jos jossain on, kysymys vakiintuneesta tavaramerkistä, josta on kehittynyt brandi. Jos ravintolan omistaja vaihtuisi ja uusi omistaja vaihtaisi nimen joksikin muuksi, katoaisivat asiakkaat todennäköisesti etsimään vanhaa valkosipuliravintolaansa jostain muualta.

Brandit ja tavaramerkit ovat Timo Kivi-Koskisen alaa. Viimeksi hänen yrityksensä Oy Ipec Ltd on arvioinut Ilta-Sanomien henkisen pääoman arvon. Kivi-Koskinen on ollut mukana kehittämässä suomalaisille yrityksille kansainvälisiä nimiä ja tavaramerkkejä. Kivi-Koskinen on koulutukseltaan juristi ja ammattitaitonsa patentti- ja rekisteriasioissa terästänyt mies, joka on myös Kansainvälisen Kauppakomiten henkisen ja teollisen pääoman komitean varapuheenjohtaja. Siis brandipoliitikko.

Yllättävän usein nimeä tehtäessä törmätään samaan tai samankaltaiseen nimeen, joka on jo olemassa ja suojattu. Näin kävi esimerkiksi Soneralle, jolle löytyy kaima Yhdysvalloista. Kivi-Koskinen, joka ei ollut tekemässä Soneraa, toteaa, että ilmeisesti ei oltu tutkittu tarpeeksi kansainvälisiä nimirekistereitä.

-Brandi perustuu siihen, että jollain on rekisteröity oikeus tiettyyn kuvioon tai merkkiin, sanaan tai ääneen, kirjainyhdistelmään tai tuotteen muotoon. Brandiksi tavaramerkki muuttuu silloin, kun se alkaa itsenäisesti vaikuttaa kuluttajan päätökseen valintatilanteessa, Kivi-Koskinen selvittää.

Brandin arvonmääritykseen on kaksi tapaa, joilla voidaan esimerkiksi selvittää omistajalle tuleva taloudellinen hyöty. Tieto on niin arvokasta sijoittajille ja omistajille, että tulevaisuudessa ainakin yritysten myyntitilanteissa aineeton pääoma on merkittävä yrityksen taseeseen.

-Brandi on vakaampi kuin pörssikurssit. Se ei välttämättä menetä arvoaan, vaikka sen omistama yritys menettäisi arvonsa.

Kynsilaukan aineeton pääoma vaikuttaa valintatilanteeseemme. Kivi-Koskinen tilaa listalla (emme ryhdy seisovan alkupalapöydän äärelle, koska aikaa on rajatusti) yksitoista vuotta pysyneen lammaspadan (93 mk). Valitsen kalagaalan eli haukipyörykät (74 mk). Alkupalaksi tilaamme vihreät salaatit.

Karjalaistaustainen Kivi-Koskinen sopii Kynsilaukkaan hyvin. Vieraanvaraisuus kun kuuluu siirtokarjalaisellakin suvun perinteeseen.

-Karjalaistaustaan toivat lisänsä kesät Hämeessa. Pääsin sitten varsinaisen hyvän ruoan ja viinien makuun Pariisissa, kun työskentelin Kansaivälisessä kauppakamarissa 1982-85. Siellä elettiin brandien keskellä, ympärillä oli koko ajan kaikki ranskalaiset huipputavaramerkit. Ehkä se avasi silmäni myös tavaramerkin tarpeellisuudelle. Siellä opin myös mausteiden merkityksen.

Lammaspata on koristeltu tuoreilla retiiseillä, purjolla ja porkkanalla. Haukipullien seurana tarjoillaan kylmäsavustettua siianmätiä ja kuullotettua tuoretta kurkkua. Kynsilaukassa maut ovat täyteläisiä ja rikkaita, mutta eivät liian raskaita. Alkusalaatti tarjoiltiin kauniisti aseteltuna. Arkilounaallakin on juhlatunnelma, vaikka Kynsilaukassa istutaan ikkunapöydissä vilkkaan Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmassa.

Valkosipuli viittaa Venäjälle, mutta Kynsilaukka ei ole venäläisravintola. Silti innoitumme aiheesta:

-Venäjällä joku on keksinyt rekisteröidä juoman nimellä Cola Coka. Yllättävän moni suomalainenkin yritys on aliarvioiut Venäjän tilanteen ja jättänyt nimensä rekisteröimättä sikäläisessä tavaramerkirekisterissä. Toistaiseksi siellä tilanne on täysin arvaamaton. Sehän tarkoittaa sitä, että voidaan perustaa samnannimisä yrityksiä kuin esimerkiksi meillä ja markkinoida tavaraa jo luodulla maineella, Timo Kivi-Koskinen sanoo.

Kynsilaukka Ravintola GarlicOSOITE: Fredrikinkatu 22, Helsinki PUHELIN:(09) 651 939 AVOINNA: Arkisin 11-23.15, la-su klo 12-23.15. Lounas ma-pe klo 11-13.30. Kaikki oikeudet. Pöytävarausta suositellaan. ASIAKASPAIKKOJA: 104 HINTATASO: Lounaalla 74 markan hintainen alkupalapöytä, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Hinnat 44-106 markkaa ERIKOISUUDET: Valkosipuli ja slow food eli kaikki ruoka valmistetaan omassa keittiössä OMISTAJA: Berg & Metsola Oy VASTAAVA HOITAJA: Heikki Haipus KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Hannu Lautamäki PERUSTAMISVUOSI: 1987

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Tutkimus: Ihminen alkaa inhota työtään 35-vuotiaana

    2. 2

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    3. 3

      Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

    4. 4

      Pauligin ”hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän – syy on suomalaisten kahvimaussa

    5. 5

      Ekonomisti: Nousukauden huipussakaan ei ylletä samaan kuin muissa Pohjoismaissa

    6. 6

      Diabeteslääkkeiden korvaus pieneni yli 300 000 suomalaiselta – etujärjestö: osa jättänyt lääkkeet ostamatta

    7. 7

      Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

    8. 8

      OP: Suhdannenousu vasta alkutekijöissä

    9. 9

      Affectosta 98 miljoonan euron ostotarjous – osake ponkaisi 27,5 %

    10. 10

      Harhaluulot ikääntyneistä jylläävät työelämässä – eivät sen sairaampia tai muutosvastaisempia kuin muutkaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    2. 2

      Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

    3. 3

      Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

    4. 4

      Seppälää haetaan konkurssiin

    5. 5

      Pauligin ”hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän – syy on suomalaisten kahvimaussa

    6. 6

      Diabeteslääkkeiden korvaus pieneni yli 300 000 suomalaiselta – etujärjestö: osa jättänyt lääkkeet ostamatta

    7. 7

      Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

    8. 8

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    9. 9

      Tiimari, Anttila, Erätukku, Seppälä... – jatkuuko syöksykierre?

    10. 10

      Lindexin toimitusjohtaja irtisanoutui

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

    2. 2

      Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

    3. 3

      Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

    4. 4

      Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

    5. 5

      4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

    6. 6

      Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

    7. 7

      Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

    8. 8

      Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

    9. 9

      Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

    10. 10

      60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

    11. Näytä lisää