MAISTUVA JA HAISEVA BRANDI

Ravintola pyörii yhden asian eli valkosipulin ympärillä joka päivä, ympäri vuoden
Timo Kivi-Koskinen valitsee ravintola Kynsilaukan listalta lounaan alkajaisiksi valkosipulikoskenkorvasnapsin ja teen hänelle seuraa. Olemme ravintolassa, jonka liiketoiminta rakentuu yhden mausteen - valkosipulin - ympärille. Valkosipulia on jopa oluessa.

Kynsilaukka on toiminut tauotta jo yksitoista vuotta ja on avoinna joka päivä. Tässä, jos jossain on, kysymys vakiintuneesta tavaramerkistä, josta on kehittynyt brandi. Jos ravintolan omistaja vaihtuisi ja uusi omistaja vaihtaisi nimen joksikin muuksi, katoaisivat asiakkaat todennäköisesti etsimään vanhaa valkosipuliravintolaansa jostain muualta.

Brandit ja tavaramerkit ovat Timo Kivi-Koskisen alaa. Viimeksi hänen yrityksensä Oy Ipec Ltd on arvioinut Ilta-Sanomien henkisen pääoman arvon. Kivi-Koskinen on ollut mukana kehittämässä suomalaisille yrityksille kansainvälisiä nimiä ja tavaramerkkejä. Kivi-Koskinen on koulutukseltaan juristi ja ammattitaitonsa patentti- ja rekisteriasioissa terästänyt mies, joka on myös Kansainvälisen Kauppakomiten henkisen ja teollisen pääoman komitean varapuheenjohtaja. Siis brandipoliitikko.

Yllättävän usein nimeä tehtäessä törmätään samaan tai samankaltaiseen nimeen, joka on jo olemassa ja suojattu. Näin kävi esimerkiksi Soneralle, jolle löytyy kaima Yhdysvalloista. Kivi-Koskinen, joka ei ollut tekemässä Soneraa, toteaa, että ilmeisesti ei oltu tutkittu tarpeeksi kansainvälisiä nimirekistereitä.

-Brandi perustuu siihen, että jollain on rekisteröity oikeus tiettyyn kuvioon tai merkkiin, sanaan tai ääneen, kirjainyhdistelmään tai tuotteen muotoon. Brandiksi tavaramerkki muuttuu silloin, kun se alkaa itsenäisesti vaikuttaa kuluttajan päätökseen valintatilanteessa, Kivi-Koskinen selvittää.

Brandin arvonmääritykseen on kaksi tapaa, joilla voidaan esimerkiksi selvittää omistajalle tuleva taloudellinen hyöty. Tieto on niin arvokasta sijoittajille ja omistajille, että tulevaisuudessa ainakin yritysten myyntitilanteissa aineeton pääoma on merkittävä yrityksen taseeseen.

-Brandi on vakaampi kuin pörssikurssit. Se ei välttämättä menetä arvoaan, vaikka sen omistama yritys menettäisi arvonsa.

Kynsilaukan aineeton pääoma vaikuttaa valintatilanteeseemme. Kivi-Koskinen tilaa listalla (emme ryhdy seisovan alkupalapöydän äärelle, koska aikaa on rajatusti) yksitoista vuotta pysyneen lammaspadan (93 mk). Valitsen kalagaalan eli haukipyörykät (74 mk). Alkupalaksi tilaamme vihreät salaatit.

Karjalaistaustainen Kivi-Koskinen sopii Kynsilaukkaan hyvin. Vieraanvaraisuus kun kuuluu siirtokarjalaisellakin suvun perinteeseen.

-Karjalaistaustaan toivat lisänsä kesät Hämeessa. Pääsin sitten varsinaisen hyvän ruoan ja viinien makuun Pariisissa, kun työskentelin Kansaivälisessä kauppakamarissa 1982-85. Siellä elettiin brandien keskellä, ympärillä oli koko ajan kaikki ranskalaiset huipputavaramerkit. Ehkä se avasi silmäni myös tavaramerkin tarpeellisuudelle. Siellä opin myös mausteiden merkityksen.

Lammaspata on koristeltu tuoreilla retiiseillä, purjolla ja porkkanalla. Haukipullien seurana tarjoillaan kylmäsavustettua siianmätiä ja kuullotettua tuoretta kurkkua. Kynsilaukassa maut ovat täyteläisiä ja rikkaita, mutta eivät liian raskaita. Alkusalaatti tarjoiltiin kauniisti aseteltuna. Arkilounaallakin on juhlatunnelma, vaikka Kynsilaukassa istutaan ikkunapöydissä vilkkaan Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmassa.

Valkosipuli viittaa Venäjälle, mutta Kynsilaukka ei ole venäläisravintola. Silti innoitumme aiheesta:

-Venäjällä joku on keksinyt rekisteröidä juoman nimellä Cola Coka. Yllättävän moni suomalainenkin yritys on aliarvioiut Venäjän tilanteen ja jättänyt nimensä rekisteröimättä sikäläisessä tavaramerkirekisterissä. Toistaiseksi siellä tilanne on täysin arvaamaton. Sehän tarkoittaa sitä, että voidaan perustaa samnannimisä yrityksiä kuin esimerkiksi meillä ja markkinoida tavaraa jo luodulla maineella, Timo Kivi-Koskinen sanoo.

Kynsilaukka Ravintola GarlicOSOITE: Fredrikinkatu 22, Helsinki PUHELIN:(09) 651 939 AVOINNA: Arkisin 11-23.15, la-su klo 12-23.15. Lounas ma-pe klo 11-13.30. Kaikki oikeudet. Pöytävarausta suositellaan. ASIAKASPAIKKOJA: 104 HINTATASO: Lounaalla 74 markan hintainen alkupalapöytä, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Hinnat 44-106 markkaa ERIKOISUUDET: Valkosipuli ja slow food eli kaikki ruoka valmistetaan omassa keittiössä OMISTAJA: Berg & Metsola Oy VASTAAVA HOITAJA: Heikki Haipus KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Hannu Lautamäki PERUSTAMISVUOSI: 1987

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  3. 3

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  4. 4

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  5. 5

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  6. 6

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  7. 7

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  8. 8

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  9. 9

   Etla: Tasa-arvo-ongelmat alkavat heti työurien alusta

  10. 10

   Eläkkeensaajat tyrmää verottajan linjauksen – ruoka biojätteeksi eikä vapaaehtoisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  3. 3

   Tällainen on Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi ”sauna-bussi”

  4. 4

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  5. 5

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  6. 6

   Nordean muutto näyttää todennäköiseltä – Wahlroos vihjaili uudesta sijainnista

  7. 7

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  8. 8

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  9. 9

   Euroja on enemmän kuin ikinä – jos summa olisi Suomella, valtion rahoitus olisi turvattu vuosisadoiksi

  10. 10

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää