MAISTUVA JA HAISEVA BRANDI

Julkaistu:

Ravintola pyörii yhden asian eli valkosipulin ympärillä joka päivä, ympäri vuoden
Timo Kivi-Koskinen valitsee ravintola Kynsilaukan listalta lounaan alkajaisiksi valkosipulikoskenkorvasnapsin ja teen hänelle seuraa. Olemme ravintolassa, jonka liiketoiminta rakentuu yhden mausteen - valkosipulin - ympärille. Valkosipulia on jopa oluessa.

Kynsilaukka on toiminut tauotta jo yksitoista vuotta ja on avoinna joka päivä. Tässä, jos jossain on, kysymys vakiintuneesta tavaramerkistä, josta on kehittynyt brandi. Jos ravintolan omistaja vaihtuisi ja uusi omistaja vaihtaisi nimen joksikin muuksi, katoaisivat asiakkaat todennäköisesti etsimään vanhaa valkosipuliravintolaansa jostain muualta.

Brandit ja tavaramerkit ovat Timo Kivi-Koskisen alaa. Viimeksi hänen yrityksensä Oy Ipec Ltd on arvioinut Ilta-Sanomien henkisen pääoman arvon. Kivi-Koskinen on ollut mukana kehittämässä suomalaisille yrityksille kansainvälisiä nimiä ja tavaramerkkejä. Kivi-Koskinen on koulutukseltaan juristi ja ammattitaitonsa patentti- ja rekisteriasioissa terästänyt mies, joka on myös Kansainvälisen Kauppakomiten henkisen ja teollisen pääoman komitean varapuheenjohtaja. Siis brandipoliitikko.

Yllättävän usein nimeä tehtäessä törmätään samaan tai samankaltaiseen nimeen, joka on jo olemassa ja suojattu. Näin kävi esimerkiksi Soneralle, jolle löytyy kaima Yhdysvalloista. Kivi-Koskinen, joka ei ollut tekemässä Soneraa, toteaa, että ilmeisesti ei oltu tutkittu tarpeeksi kansainvälisiä nimirekistereitä.

-Brandi perustuu siihen, että jollain on rekisteröity oikeus tiettyyn kuvioon tai merkkiin, sanaan tai ääneen, kirjainyhdistelmään tai tuotteen muotoon. Brandiksi tavaramerkki muuttuu silloin, kun se alkaa itsenäisesti vaikuttaa kuluttajan päätökseen valintatilanteessa, Kivi-Koskinen selvittää.

Brandin arvonmääritykseen on kaksi tapaa, joilla voidaan esimerkiksi selvittää omistajalle tuleva taloudellinen hyöty. Tieto on niin arvokasta sijoittajille ja omistajille, että tulevaisuudessa ainakin yritysten myyntitilanteissa aineeton pääoma on merkittävä yrityksen taseeseen.

-Brandi on vakaampi kuin pörssikurssit. Se ei välttämättä menetä arvoaan, vaikka sen omistama yritys menettäisi arvonsa.

Kynsilaukan aineeton pääoma vaikuttaa valintatilanteeseemme. Kivi-Koskinen tilaa listalla (emme ryhdy seisovan alkupalapöydän äärelle, koska aikaa on rajatusti) yksitoista vuotta pysyneen lammaspadan (93 mk). Valitsen kalagaalan eli haukipyörykät (74 mk). Alkupalaksi tilaamme vihreät salaatit.

Karjalaistaustainen Kivi-Koskinen sopii Kynsilaukkaan hyvin. Vieraanvaraisuus kun kuuluu siirtokarjalaisellakin suvun perinteeseen.

-Karjalaistaustaan toivat lisänsä kesät Hämeessa. Pääsin sitten varsinaisen hyvän ruoan ja viinien makuun Pariisissa, kun työskentelin Kansaivälisessä kauppakamarissa 1982-85. Siellä elettiin brandien keskellä, ympärillä oli koko ajan kaikki ranskalaiset huipputavaramerkit. Ehkä se avasi silmäni myös tavaramerkin tarpeellisuudelle. Siellä opin myös mausteiden merkityksen.

Lammaspata on koristeltu tuoreilla retiiseillä, purjolla ja porkkanalla. Haukipullien seurana tarjoillaan kylmäsavustettua siianmätiä ja kuullotettua tuoretta kurkkua. Kynsilaukassa maut ovat täyteläisiä ja rikkaita, mutta eivät liian raskaita. Alkusalaatti tarjoiltiin kauniisti aseteltuna. Arkilounaallakin on juhlatunnelma, vaikka Kynsilaukassa istutaan ikkunapöydissä vilkkaan Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmassa.

Valkosipuli viittaa Venäjälle, mutta Kynsilaukka ei ole venäläisravintola. Silti innoitumme aiheesta:

-Venäjällä joku on keksinyt rekisteröidä juoman nimellä Cola Coka. Yllättävän moni suomalainenkin yritys on aliarvioiut Venäjän tilanteen ja jättänyt nimensä rekisteröimättä sikäläisessä tavaramerkirekisterissä. Toistaiseksi siellä tilanne on täysin arvaamaton. Sehän tarkoittaa sitä, että voidaan perustaa samnannimisä yrityksiä kuin esimerkiksi meillä ja markkinoida tavaraa jo luodulla maineella, Timo Kivi-Koskinen sanoo.

Kynsilaukka Ravintola GarlicOSOITE: Fredrikinkatu 22, Helsinki PUHELIN:(09) 651 939 AVOINNA: Arkisin 11-23.15, la-su klo 12-23.15. Lounas ma-pe klo 11-13.30. Kaikki oikeudet. Pöytävarausta suositellaan. ASIAKASPAIKKOJA: 104 HINTATASO: Lounaalla 74 markan hintainen alkupalapöytä, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Hinnat 44-106 markkaa ERIKOISUUDET: Valkosipuli ja slow food eli kaikki ruoka valmistetaan omassa keittiössä OMISTAJA: Berg & Metsola Oy VASTAAVA HOITAJA: Heikki Haipus KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Hannu Lautamäki PERUSTAMISVUOSI: 1987

Kommentit

    Näytä lisää

    Uusimmat talousuutiset
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    2. 2

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    3. 3

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    4. 4

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    5. 5

      Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

    6. 6

      Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

    7. 7

      Jopa miljardin dollarin kaupat – George Clooney myi tequilansa

    8. 8

      Ihottumaa, kutinaa ja väsymystä – lentoyhtiön univormut liitettiin outoihin vaivoihin

    9. 9

      Alko saa uuden toimitusjohtajan Snellman Groupista – palkka 28 500 euroa

    10. 10

      Yle: Pekka Perä sai vakuutuskuoren avulla miljoonaluokan veroedun Talvivaara-osakkeistaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    2. 2

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    3. 3

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    4. 4

      Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

    5. 5

      Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

    6. 6

      Kesäbensan hinta putosi 7 vuoden pohjiin – listasimme halvimmat asemat

    7. 7

      Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

    8. 8

      Vauhti kiihtyy: suomalaiset kuluttavat enemmän kuin tienaavat – ”ei ole pidemmän päälle kestävää”

    9. 9

      Yle: Pekka Perä sai vakuutuskuoren avulla miljoonaluokan veroedun Talvivaara-osakkeistaan

    10. 10

      Alko saa uuden toimitusjohtajan Snellman Groupista – palkka 28 500 euroa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nesteen väki lopettaa polttoaineen jakelun Suomessa viikoksi

    2. 2

      Hobby Hallista tehty paljon ilmoituksia kilpailu- ja kuluttajavirastolle – toimitusjohtaja myöntää ongelmat

    3. 3

      Matka Espanjaan avasi silmät: Harri, 28, kasvattaa omaisuuttaan arjen säästökikoilla ja etenee kohti unelmaa

    4. 4

      Taco Bell tulee Suomeen – palkkaa satoja työntekijöitä

    5. 5

      Kovatuloisimpaan kymmenykseen pääsee 4 968 euron tuloilla – onko se paljon vai vähän?

    6. 6

      Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

    7. 7

      Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

    8. 8

      Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

    9. 9

      Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

    10. 10

      Ulosmarssi Meyerin telakalla Turussa – työntekijät väittävät, että ihmisiä on uhkailtu

    11. Näytä lisää