KÄYTÄ LUOTTOKORTTIA VAROEN INTERNETISSÄ

Kaupankäynti internetissä käy vilkkaasti, mutta ei aina ongelmitta. Ongelmia on aiheuttanut erityisesti luottokortin käyttö maksuvälineenä ja asiointiin liittyvä tietoturvallisuus.

Luottokortteja käytetään internet-kaupassa maailmanlaajuisestikin vielä erittäin vähän. Internetin osuus Visalla, Mastercardilla ja Eurocardilla maksetuista kaupoista on vain yhden prosentin luokkaa, eikä sen odoteta kasvavan yhtä prosenttia enempää parin vuoden sisällä.

Luottokorttimaksujen karttamista selittää muun muassa se, että internet tarjoaa epärehellisille mahdollisuuden luottokorttitietojen nopeisiin ja massamaisiin väärinkäytöksiin. Valvonta on vaikeaa, siksi luottokorttia käytettäessä täytyy olla erityisen varovainen.

Liikkeestä ostava asiakas voi varmistua maksun perille menosta sekä ostamansa tuotteen laadusta. Internetissä kauppaa käydään vähän kuin säkki päässä. Tuotetta ei voi nähdä sen paremmin kuin tutkiakaan, eikä voi olla varma edes kauppiaan todellisesta olemassaolosta. Asiakkaan täytyykin miettiä tarkkaan kenelle ja miten luottokorttitietojaan luovuttaa.

-Eniten ongelmia on koitunut pornopalveluista. Ihmiset syöttävät korttiensa tiedot suoraan www-sivuille lukematta ehtoja huolellisesti. He eivät saa minkäänlaista todistetta kaupankäynnin ehdoista, joten epäkohtien selvittäminen on hankalaa. Sähköisessä kaupassa on tärkeää, että molemmat kaupan osapuolet ymmärtävät toisensa oikein, Luottokunnan projektipäällikkö Ilkka Laitinen kertoo.

Käytännössä ongelmia on syntynyt, kun ihmisten luottokorteilta on veloitettu kuukausittain maksuja, joiden perimisestä he eivät olleet tietoisia luovuttaessaan korttinsa tietoja. Laitinen painottaakin, ettei tietoja saisi koskaan luovuttaa suoraan www-sivuille tai edes sähköpostitse. Ne eivät ole riittävän turvallisia.

Kauppiaat pitävät asiakkaistaan rekistereitä, joissa kulkevat mukana myös luottokorttien tiedot. Heidän rekisterinsä aiheuttavat suojaamattomina turvallisuusriskin, koska järjestelmään voidaan murtautua ja käyttää tietoja väärin.

-Siksi on tärkeää, että kauppiaan internet-järjestelmä on suojattu. Ilman sitä rekisterien turvallisuus ei ole taattu. Kauppias on vastuussa väärinkäytöksistä, jos hänellä ei ole suojajärjestelmää, Laitinen toteaa.

Oikein käytettynä luottokortti on turvallinen maksuväline myös internetissä. Väärinkäytöksien selvittäminen maksaa melkoisesti korttiyhtiöille, siksi Luottokunta antaa mielellään ohjeita asiakkailleen.

-Varmin tapa välttyä väärinkäytöksiltä on ehdottomasti niin sanottu SET-järjestelmä. Se on teknisesti turvallisin ja sen kautta voi käydä luotettavasti kauppaa kenen kanssa tahansa ja missä päin maailmaa vain. Se piilottaa kortin tiedot myös kauppiaalta, joten edes hän ei voi käyttää niitä väärin, Laitinen jatkaa.

Järjestelmän kautta asiakas voi varmistua myös kauppiaasta, koska myös hänellä täytyy olla SET-varmenne ja sopimus korttiyhtiön kanssa, että kauppa olisi mahdollinen. Hyväksytyt kauppiaat on listattu Luottokunnan internetsivuilla.

Tilausta tehtäessä järjestelmä pyytää varmentamaan kauppiaan yhteystiedot ennen tilauksen lopullista vahvistamista, jolloin asiakas voi tarkistaa kauppiaan yhteystietojen paikkansapitävyyden. Kauppaa ei voi suorittaa, jos kauppiaalla ei ole sopimusta luottoyhtiön kanssa, eikä varmennuskoodia. Järjestelmä vaatii käyttäjän tietokoneelta Windows-95, -98 tai -NT 4.0 -käyttöjärjestelmää.

Ongelmana on, että esimerkiksi Yhdysvallat on noin vuoden jäljessä Eurooppaa SET-järjestelmän käyttöönotossa, eikä se ole täälläkään vielä kovin laajasti käytössä. Yhdysvalloissa on käytössä yleisesti niin sanottu SSL-järjestelmä, joka myös salaa tiedot suojaten tietovuodoilta. Se ei kuitenkaan auta tunnistamaan asiakasta eikä kauppiasta, siksi Luottokunta ei vastaa SSL-maksujen turvallisuudesta.

-Jos kauppiaalla ei ole käytössään SET-järjestelmää, niin suosittelemme käytettäväksi faxia. Silloin tilauksesta jää dokumentti molemmille kaupan osapuolille. Kolmas vaihtoehto on käyttää puhelinta, Laitinen neuvoo.

SET-järjestelmän käyttöä tukee myös se, ettei Yhdysvalloissa ole erityistä rekistereiden suojauslakia. Yritykset voivat luovuttaa tietoja toiselle yritykselle vapaasti. Toinen ongelma SSL-järjestelmässä on, että käyttäjän täytyy omin keinoin selvittää, onko kauppias se, joka hän väittää olevansa.

-Hyvin harva tietää, miten sen voi tehdä. Parhaan näppituntuman saa käydessään taatusti turvallisilla sivuilla. Niissä lukko tai avain muuttuu kiinteäksi ja asiakas voi varmistaa turvallisuusinfosta kauppiaan sivun olevan oikea eikä kopio jonkun toisen sivusta, selventää tietoturvallisuuteen erikoistuneen Data Fellows Oy:n tuotekehityspäällikkö Camillo Särs. Hän on kryptologia- ja tietoturva-asiantuntija.

Nettikauppa käy vilkkaana Meritan Solo-torilla, missä on noin 200 kauppiasta. Pelkästään Solon kautta kulkee asiakkaiden maksuja viikossa 1 500 kappaletta. Sen lisäksi 250 000 ihmistä hoitaa päivittäiset raha-asiansa Solo-palvelun avulla.

Myös Solo toimii SSL-järjestelmällä, joskin sen turvallisuutta on varmennettu pankin omilla suojausjärjestelmillä. Maksua ei suoriteta luottokortilla, vaan se on normaali tilisiirto suomalaisten pankkien välillä.

-Meillä ei ole ollut turvallisuusongelmia. Mielestämme tämä on turvallisin tapa hoitaa maksuja tällä hetkellä. Maksaja saa oman asiakasnumeron sekä salasanan, joka vaihtuu jokaisella maksukerralla. Sen lisäksi hän tarvitsee vahvistuskoodin, jonka yhteensopivuus omasta tunnuslukutaulukosta pitää tarkistaa, johtaja Erik Wallin Merita-Nordbankenista kertoo.

Hän uskoo suojausjärjestelmien kehittyvän jatkuvasti ja seuraavan uutuuden olevan sirukortti, jonka kortinlukija tarkistaa.

Muista ostaessasi internetissä

Älä anna tietojasi www-lomakkeelle tai sähköpostitse SET-järjestelmä turvaa luottokorttitietosi parhaiten, mutta se vaatii uusinta tietotekniikkaa Luottokunnan kotisivuilla on lista heidän hyväksymistään kauppiaista Käytä faxia jos myyjällä ei ole SET-järjestelmää käytössä, saat samalla dokumentin tilauksestasi Tutustu tarkasti kaupan ehtoihin, varmista palautusoikeus Tarkista aina kauppiaan yhteystiedot

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  7. 7

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  8. 8

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  9. 9

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää