KÄYTÄ LUOTTOKORTTIA VAROEN INTERNETISSÄ

Julkaistu:

Kaupankäynti internetissä käy vilkkaasti, mutta ei aina ongelmitta. Ongelmia on aiheuttanut erityisesti luottokortin käyttö maksuvälineenä ja asiointiin liittyvä tietoturvallisuus.

Luottokortteja käytetään internet-kaupassa maailmanlaajuisestikin vielä erittäin vähän. Internetin osuus Visalla, Mastercardilla ja Eurocardilla maksetuista kaupoista on vain yhden prosentin luokkaa, eikä sen odoteta kasvavan yhtä prosenttia enempää parin vuoden sisällä.

Luottokorttimaksujen karttamista selittää muun muassa se, että internet tarjoaa epärehellisille mahdollisuuden luottokorttitietojen nopeisiin ja massamaisiin väärinkäytöksiin. Valvonta on vaikeaa, siksi luottokorttia käytettäessä täytyy olla erityisen varovainen.

Liikkeestä ostava asiakas voi varmistua maksun perille menosta sekä ostamansa tuotteen laadusta. Internetissä kauppaa käydään vähän kuin säkki päässä. Tuotetta ei voi nähdä sen paremmin kuin tutkiakaan, eikä voi olla varma edes kauppiaan todellisesta olemassaolosta. Asiakkaan täytyykin miettiä tarkkaan kenelle ja miten luottokorttitietojaan luovuttaa.

-Eniten ongelmia on koitunut pornopalveluista. Ihmiset syöttävät korttiensa tiedot suoraan www-sivuille lukematta ehtoja huolellisesti. He eivät saa minkäänlaista todistetta kaupankäynnin ehdoista, joten epäkohtien selvittäminen on hankalaa. Sähköisessä kaupassa on tärkeää, että molemmat kaupan osapuolet ymmärtävät toisensa oikein, Luottokunnan projektipäällikkö Ilkka Laitinen kertoo.

Käytännössä ongelmia on syntynyt, kun ihmisten luottokorteilta on veloitettu kuukausittain maksuja, joiden perimisestä he eivät olleet tietoisia luovuttaessaan korttinsa tietoja. Laitinen painottaakin, ettei tietoja saisi koskaan luovuttaa suoraan www-sivuille tai edes sähköpostitse. Ne eivät ole riittävän turvallisia.

Kauppiaat pitävät asiakkaistaan rekistereitä, joissa kulkevat mukana myös luottokorttien tiedot. Heidän rekisterinsä aiheuttavat suojaamattomina turvallisuusriskin, koska järjestelmään voidaan murtautua ja käyttää tietoja väärin.

-Siksi on tärkeää, että kauppiaan internet-järjestelmä on suojattu. Ilman sitä rekisterien turvallisuus ei ole taattu. Kauppias on vastuussa väärinkäytöksistä, jos hänellä ei ole suojajärjestelmää, Laitinen toteaa.

Oikein käytettynä luottokortti on turvallinen maksuväline myös internetissä. Väärinkäytöksien selvittäminen maksaa melkoisesti korttiyhtiöille, siksi Luottokunta antaa mielellään ohjeita asiakkailleen.

-Varmin tapa välttyä väärinkäytöksiltä on ehdottomasti niin sanottu SET-järjestelmä. Se on teknisesti turvallisin ja sen kautta voi käydä luotettavasti kauppaa kenen kanssa tahansa ja missä päin maailmaa vain. Se piilottaa kortin tiedot myös kauppiaalta, joten edes hän ei voi käyttää niitä väärin, Laitinen jatkaa.

Järjestelmän kautta asiakas voi varmistua myös kauppiaasta, koska myös hänellä täytyy olla SET-varmenne ja sopimus korttiyhtiön kanssa, että kauppa olisi mahdollinen. Hyväksytyt kauppiaat on listattu Luottokunnan internetsivuilla.

Tilausta tehtäessä järjestelmä pyytää varmentamaan kauppiaan yhteystiedot ennen tilauksen lopullista vahvistamista, jolloin asiakas voi tarkistaa kauppiaan yhteystietojen paikkansapitävyyden. Kauppaa ei voi suorittaa, jos kauppiaalla ei ole sopimusta luottoyhtiön kanssa, eikä varmennuskoodia. Järjestelmä vaatii käyttäjän tietokoneelta Windows-95, -98 tai -NT 4.0 -käyttöjärjestelmää.

Ongelmana on, että esimerkiksi Yhdysvallat on noin vuoden jäljessä Eurooppaa SET-järjestelmän käyttöönotossa, eikä se ole täälläkään vielä kovin laajasti käytössä. Yhdysvalloissa on käytössä yleisesti niin sanottu SSL-järjestelmä, joka myös salaa tiedot suojaten tietovuodoilta. Se ei kuitenkaan auta tunnistamaan asiakasta eikä kauppiasta, siksi Luottokunta ei vastaa SSL-maksujen turvallisuudesta.

-Jos kauppiaalla ei ole käytössään SET-järjestelmää, niin suosittelemme käytettäväksi faxia. Silloin tilauksesta jää dokumentti molemmille kaupan osapuolille. Kolmas vaihtoehto on käyttää puhelinta, Laitinen neuvoo.

SET-järjestelmän käyttöä tukee myös se, ettei Yhdysvalloissa ole erityistä rekistereiden suojauslakia. Yritykset voivat luovuttaa tietoja toiselle yritykselle vapaasti. Toinen ongelma SSL-järjestelmässä on, että käyttäjän täytyy omin keinoin selvittää, onko kauppias se, joka hän väittää olevansa.

-Hyvin harva tietää, miten sen voi tehdä. Parhaan näppituntuman saa käydessään taatusti turvallisilla sivuilla. Niissä lukko tai avain muuttuu kiinteäksi ja asiakas voi varmistaa turvallisuusinfosta kauppiaan sivun olevan oikea eikä kopio jonkun toisen sivusta, selventää tietoturvallisuuteen erikoistuneen Data Fellows Oy:n tuotekehityspäällikkö Camillo Särs. Hän on kryptologia- ja tietoturva-asiantuntija.

Nettikauppa käy vilkkaana Meritan Solo-torilla, missä on noin 200 kauppiasta. Pelkästään Solon kautta kulkee asiakkaiden maksuja viikossa 1 500 kappaletta. Sen lisäksi 250 000 ihmistä hoitaa päivittäiset raha-asiansa Solo-palvelun avulla.

Myös Solo toimii SSL-järjestelmällä, joskin sen turvallisuutta on varmennettu pankin omilla suojausjärjestelmillä. Maksua ei suoriteta luottokortilla, vaan se on normaali tilisiirto suomalaisten pankkien välillä.

-Meillä ei ole ollut turvallisuusongelmia. Mielestämme tämä on turvallisin tapa hoitaa maksuja tällä hetkellä. Maksaja saa oman asiakasnumeron sekä salasanan, joka vaihtuu jokaisella maksukerralla. Sen lisäksi hän tarvitsee vahvistuskoodin, jonka yhteensopivuus omasta tunnuslukutaulukosta pitää tarkistaa, johtaja Erik Wallin Merita-Nordbankenista kertoo.

Hän uskoo suojausjärjestelmien kehittyvän jatkuvasti ja seuraavan uutuuden olevan sirukortti, jonka kortinlukija tarkistaa.

Muista ostaessasi internetissä

Älä anna tietojasi www-lomakkeelle tai sähköpostitse SET-järjestelmä turvaa luottokorttitietosi parhaiten, mutta se vaatii uusinta tietotekniikkaa Luottokunnan kotisivuilla on lista heidän hyväksymistään kauppiaista Käytä faxia jos myyjällä ei ole SET-järjestelmää käytössä, saat samalla dokumentin tilauksestasi Tutustu tarkasti kaupan ehtoihin, varmista palautusoikeus Tarkista aina kauppiaan yhteystiedot

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  2. 2

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  5. 5

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  6. 6

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  7. 7

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  8. 8

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  9. 9

   Osakkeet jyrkimmässä laskussa yli kuukauteen New Yorkissa – kyberhyökkäys iski tekno-osakkeisiin

  10. 10

   HS: Microsoft lakkautti puhelinyksikkönsä – viimeisten työvelvoite päättyi kesäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  3. 3

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  4. 4

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  5. 5

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  6. 6

   Jopa tuhansien eurojen korvausvaatimukset säikyttävät vuokranantajia

  7. 7

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  8. 8

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  9. 9

   Italian pankkien pelastaminen kuohuttaa – veronmaksajien pussille menon piti vaikeutua

  10. 10

   Harvinaisen ankea luku: Ansioiden nousu alhaisinta yli 50 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää