TUPSUHATTUVIIKARIT

Julkaistu:

Suomen suuryrityksiä johtavat entiset teekkarit. Työntekijöille se saattaa tietää mitä huikeimpia vappupiloja. Ainakin niihin on hyvä varautua.

Maan tulevaisuus on pelottava, sillä se on todennäköisesti vappuna hassuttelevien teekkareiden varassa.

Teekkarit löytävät poikkeuksetta tiensä yritysten johtoon. Heissä on ominaisuuksia, joita johtajilta odotetaan: selkeä ja määrätietoisesti kammattu sivujakaus, jämäkkyyttä, lehmän hermot ja näkemystä. He taitavat myös hyvävelijärjestelmän arvostaman poikamaisen huumorin.

Teekkarit ovat tupsuhattuisia viikareita läpi elämän.

Tempauksia muistellaan vielä vanhoina, teekkareiden kesken. Ulkopuolisille koukkuja ei paljasteta, ei etenkään niiden tekijöitä. Mutta kyllä sivullisetkin johonkin kelpaavat: pilojen kohteiksi.

Ja onhan teekkarihuumori ainutkertaista. Esimerkiksi ekonomipiireissä ei sen kaltaiseen hauskuuteen pystyttäisi. Vai onko joku joskus nähnyt kaksikymmentä alastonta ekonomia saunomassa paikallaan hytkyvässä pakettiautossa tai tekemässä hitsauspillit käsissä siveysvyötä?

Otaniemestä on sen sijaan lähdetty Helsinkiin Kolmen sepän patsaalle ripustamaan abloylukkoja seppien muniin.

Koska monen yrityksen johdossa on entinen teekkari, henkilöstöä on hyvä valmistella vapun varalle. Teekkariaikoinaan johtajat ovat oppineet sen verran reilun määrä jippoja, että niistä riittää jaettavaa pitkälle tulevaisuuteen.

Erityisesti Nokialla kannattaisi valmistautua pikku jekkuihin, onhan pääjohtaja Jorma Ollila ja monet hänen esikunnastaan valmistuneet Teknillisestä korkeakoulusta. Ettei Ollila vain saisi vaikutteita siitä kerrasta, kun teekkarit päättivät uskotella ruotsalaisille insinööriopiskelijoille, että Dipolin maaperässä sijaitsee toivomusten lähde.

Maan alle oltiin rakentamassa satojen metrien atomikäytäviä, kun yhteen kohtaan muodostui muutaman metrin syvyinen vesilammikko. Dipoliin tutustumaan tulleet ruotsalaiset insinööriopiskelijat ohjattiin tunneliin kiertokäynnille, mutta sitä ennen veteen oli viety valmiiksi sukeltajateekkari ja kori kaljaa.

Ihmeitä tekevä lähde esiteltiin naapurikansalle ja kehotettiin, että nyt saa toivoa. Yksi ryhmän mukana liikkunut suomalainen tiesi jäynästä, joten hän kiljaisi heti ruotsiksi: ´Jag vill ha en öl´. Muut nyökyttelivät, että hyvä valinta, kun veden pintaan nousi kokonainen olutkori.

Entäpä vappu Nesteellä? On täysin mahdollista, että pääjohtaja Jaakko Ihamuotila yllättää henkilökunnan vappuna makaamalla vatsallaan pääkonttorin aulassa. Sillä hän on varmaankin kuullut siitä, kuinka teekkarityttö Tutsa poisti nestevajausta vappuna.

Tutsa makasi mahallaan kalliolla Otanniemessä jo vappuaaton aamuna. Ohikulkijat ihmettelivät, että nytkö jo Tutsa noin tuiterissa? Mutta siitähän ei ollut kysymys. Tutsa oli vain kaatanut konjakkipullon sisällön kallioon porattuun reikään ja veteli nestettä suoraan pillillä. Varmisti, ettei humalassa hyvä tavara kaatunut hukkaan.

Pääjohtaja Pekka Vennamo saattaa pilan päiten ottaa Postissa käyttöön Retuperän VPK:n hätätilanteita varten kehittämän kenkälaatikon. Teekkarit menivät yhtenä vappuna Otaniemessä paikalliseen ravintola Servin Mökkiin ja naulasivat seinään kenkälaatikon. Laatikkoon oli pakettinyörillä kiinnitetty jalallinen viinilasi ja suuri palttoon nappi. Yläpuolelle iskettiin toimintaohjeet. Niissä kehotettiin: ´Tulipalon sattuessa riko lasi ja paina nappia´.

Finnairin pääjohtaja Antti Potila on nostanut yrityksensä jyrkkään nousukiitoon. Siksi hänen olisi ehkä hyväkin valmistella henkilöstönsä taivaalla vaanivan säteilyn varalle. Potila muistaa varmasti teekkariajoiltaan, kuinka kävi, kun Suomessa syntyi kansaa villinnyt atomisäteilyhysteria.

Teekkarit halusivat tietenkin ottaa osaa yleiseen hämmennykseen. He vuokrasivat linjaauton ja ajoivat Helsingin keskustaan Paasikiven patsaalle. Bussin kylkiin kiinnitettiin laput, joissa kehotettiin tarkastuttamaan henkilökohtainen säteilytaso.

Yli 300 ihmistä jonotti sisään etuovesta linjaautoon, jossa istui kaksi Teknillisessä korkeakoulussa opiskellutta etiopialaista mustaa miestä. Heille oli pantu päälle valkoiset takit. Kädessään miehet heiluttelivat volttiamperimittareita ja tekivät hölmöillä helsinkiläisillä tutkimuksiaan. Pelokkaat potilaat saivat lähtiessään vapauttavan tuloskaavakkeen. Bussista nähtiin poistuvan kansaa tyytyväisyydestä säteillen.

Imatran Voimalla tuskin on edes kuultu siitä, että entinen pääjohtaja Kalevi Numminen oli aikanaan teekkarikylän tuntipalkkainen puhelinvaihde. Puhelinvaihteena Numminen sai hyvän peruskoulutuksen suuryrityksen johtajaksi: hän oppi yhdistämään oikeat ihmiset keskenään.

Nykyisellä toimitusjohtajalla Kalervo Nurmimäellä ei ole vastaavaa perustietoutta vaihteen toiminnasta, mutta puhelinpilat ovat mahdollisia, sillä ehkä Numminen on kertonut seuraajalleen, mitä tapahtui Otaniemessä.

Puhelinkeskus ei säästynyt teekkareiden pikkujäynältä, olihan se älyllisesti kehittyneille teekkareille niihin aikoihin hieman turhan vanhanaikainen. Keskusneiti yhdisti puhelut tökkäämällä johdon asuntoa varten varattuun reikään. Jos teekkarit olivat sattumalta soitelleet sussuilleen yli varojensa, reikään työnnettiin tulitikku merkiksi maksamattomasta laskusta.

Teekkareiden lemmenpuheluja rahapula ei kuitenkaan voinut pidätellä. Joku tajusi soittaa omasta puhelimesta paikallispuhelun ja tilata sitä kautta puhelun kaverin huoneeseen. Näin auenneella linjalla pystyi paikallispuhelun hinnalla soittamaan maan ääriin, minkä hän tekikin hyvin usein.

Asian selvittyä puhelinyhtiö juotti johtoja yhteen vastaavan ongelman ehkäisemiseksi. Peräänantamaton teekkari ei kuitenkaan luovuttanut, vaan uhosi, että menipä hankalaksi, ensi kerralla pitää käyttää kolmea puhelinta.

On myös olemassa häviävän pieni mahdollisuus, että teekkarivetoisten yritysten henkilökunta saakin olla tänä vappuna ihan rauhassa. Ehkäpä entiset teekkarit ja nykyiset megajohtajat päättävät näyttää kykenevänsä viettämään edes yhden vapun ilman pienintäkään jäynää. Se vasta vuosisadan tempaus olisikin.

Lähde: Ossi Törrönen,

Ossin parhaimmat lässyt.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  2. 2

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  3. 3

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  4. 4

   Jollan perustajalta startup-alusta – Tavoitteena tuhat yritystä ja miljardi dollaria

  5. 5

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  6. 6

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  7. 7

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  8. 8

   Näin ex-microsoftlaiset loivat itselleen uuden työpaikan – ”Kehuimme maasta taivaaseen”

  9. 9

   Osakeasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla

  10. 10

   860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  2. 2

   Suomeenkin iskeneellä kiristysohjelmalla venäläiset juuret – ”Tosiaan on syytä huoleen”

  3. 3

   Kuva paljastaa hurjan eron: ”Helsingin hinnat karkaavat”

  4. 4

   Laaja kyberhyökkäysaalto iski Suomeen – yrityksiltä vaaditaan lunnaita

  5. 5

   Suomalaisten kuluja maksettiin miljoonilla euroilla ulkomaille – tällä kortilla sinäkin voit hyötyä

  6. 6

   Terrori kiristää turvatoimia – suomalaisfirma keksi markkinaraon

  7. 7

   Vanha nainen heitti kolikoita lentokoneen moottoriin – toivoi turvallista lentoa

  8. 8

   Luksushotelli hylkäsi Trump-brändin

  9. 9

   Tekaistuja alennusprosentteja ja vertailuhintoja – urheiluketjut saivat 100 000 euron uhkasakot

  10. 10

   Henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälit harvenevat – ei koske yli 10-vuotiaita autoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa, osaatko raha-asiat – 11 kysymystä kertoo, oletko parempi kuin muut suomalaiset

  2. 2

   Posti perustelee jakelumuutosta – ”Suo siellä, vetelä täällä”

  3. 3

   Kommentti: Suomalaisten kukkaroissa kytee ikävä yllätys – miksi poliitikot vaikenevat?

  4. 4

   Nuoren palkka 2000 e/kk, kokeneen jopa 5000 e/kk – onko tässä järkeä?

  5. 5

   Lähes sadalle potkut Terveystalosta ja Diacorista – osa lomalla, eikä vielä tiedä irtisanomisesta

  6. 6

   Jättilainoja on yhä useammalla – ylitätkö tämän rajan?

  7. 7

   Katso, nouseeko oma Yle-verosi – 400 000 vapautuu maksusta kokonaan

  8. 8

   Suomalaisen kaivosyhtiön osuma yllätti geologinkin – ”Tulokset ovat erittäin hyviä”

  9. 9

   Olisitko valmis tällaiseen lomanviettoon? 4 suomalaispomoa kertoo, millainen kesä heitä odottaa

  10. 10

   Jos olen 18-vuotiaana miljonääri, en mene yliopistoon – yhdysvaltalaispoika löi uhmakkaan vedon vanhempiensa kanssa

  11. Näytä lisää