HYVÄ KONSULTTI TEKEE KOKONAISVALTAISTA JA KONKREETTISTA TULOSTA

Julkaistu:

Konsultin ura kiinnostaa yhä useampia nuoria, kuten myös kokeneita yritysjohtajia. Vaihteleva työ, nopea kehittyminen ja mielenkiintoiset projektit ovat yleensä konsultiksi haikailevien haaveina. Useimmat konsulttina aloittavat vaihtavat kuitenkin alaa muutaman vuoden ´kokeiluvaiheen´ jälkeen: tutkimukset osoittavat, että yli 70 prosenttia konsulteista lopettaa ennen kuin he ovat työskennelleet kolme vuotta alalla.

Kokonaisuutena toimiala kasvaa nopeasti ja aloituskynnys on matala. Suomessa toimivista yli 4000 konsultointiyrityksestä useimmat ovat yhden henkilön yrityksiä. Kuka tahansa voi alkaa konsultiksi, koska lainsäädäntöön pohjautuvia rajoitteita ammattinimikkeen käyttöön ei ole. Miten asiakas voi tässä tilanteessa varmistua konsultin laadusta?

Lähtökohta hyvälle työlle on riittävä tausta, koulutus ja kokemus. Referenssien tarkistukseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Kannattaa myös selvittää, mitä konkreettisia hyötyjä konsultti on saanut aikaan edellisissä toimeksiannoissaan.

Monista maista löytää jo konsultointialan kehittämistä ja laatua edistäviä järjestöjä. Suomessa Liikkeenjohdon Konsultit ry. (LJK) pyrkii edistämään jäsentensä toiminnan laatua ja keskinäistä osaamista. LJK-nimikettä käyttävien jäsenten valintakriteerit edellyttävät korkeakoulututkintoa tai vastaavia tietoja, hyviä referenssejä ja yli kolmen vuoden näyttöä päätoimisesta, vastuullisesta konsultointityöstä. Järjestöön kuuluu tällä hetkellä noin 50 yritysjäsentä ja 170 henkilöjäsentä.

Yhdessä Helsingin kauppakorkeakoulun kanssa LJK on käynnistänyt kansainvälisen liikkeenjohdon konsulttien sertifiointiohjelman CMC:n (Certified Management Consultant), joka kehittää osallistujien osaamista konsultoinnin laadunhallinnan alueella. Maailmassa on tällä hetkellä yli 10000 sertifioitua CMC-konsulttia. Suomen ensimmäiset CMC-konsultit valmistuivat viime vuonna, ja tämän vuoden ohjelmaan hyväksyttiin alle kymmenen uutta osallistujaa.

Pelkkä ISO 9000 -sertifiointi ei takaa palvelujen laadukkuutta. Toisaalta jollakin yrityksellä saattaa olla toimiva laatujärjestelmä ilman sertifikaattia.

Kannattaa tutkia, miten konkreettisesti konsulttiyritys selvittää toimeksiannon potentiaaliset hyödyt ja asiakkaan odotukset sekä millä tavalla nämä ohjaavat toimeksiantoa. Onko konsultilla käytössään laadunvarmistusmalli, jonka mukaan projektista riippumaton konsultti arvioi hankkeen aikana potentiaaliset riskit?

Lisäksi kannattaa varmistua yrityksen konsulttien osaamisenhallinnasta ja kehittämisestä. Tietävätkö konsultit täsmälliset osaamisprofiilinsa sekä eri taitoalueiden osaamistasot? Tarkistetaanko osaamistasot kunkin projektin osaamistarpeita vasten vai valitaanko projekteihin sillä hetkellä vapaat konsultit?

Useiden konsultointihankkeiden tehokkuutta lisäävät systemaattisten menetelmien ja aikaisemmin toteutettujen parhaiden käytäntöjen (best practices ) soveltaminen. Pitkälle viedyt menetelmät ja osaamiskirjastot voivat vähentää riippuvuutta yksilöllisestä kokemuksesta: osaaminen pysyy talossa vaikka jotkut avainhenkilöt lähtisivät yrityksestä.

Asiakkaan kannattaa selvittää, miten tehokkaasti konsultin yritys pystyy hyödyntämään koko organisaationsa tai yhteistyöverkostonsa osaamispääomaa. Toisaalta on varmistuttava myös menetelmien joustavuudesta ja sopivuudesta hänen omaan hankkeeseensa.

Monet organisaatiot on ´ylikonsultoitu´. Joka vuosi on koulutettu ja tuotu organisaatioon uusia teemoja - laatujohtamista, tulosjohtamista, tiimityötä, prosessijohtamista ynnä muuta. Usein kukaan ei osaa sanoa, mitä konkreettista hyötyä teemoista on saatu.

Yritysjohdon tulisi välttää innostumista irrallisiin teemoihin. Sen kannattaa painottaa liiketoiminnan kokonaisvaltaista ja konkreettista kehittämistyötä.

Asiakaslähtöisen, liiketoimintaympäristön huomioivan strategian määrittely ja sen pohjalta lähtevä konkreettisten liiketoiminnan tavoitteiden, periaatteiden ja tarvittavien muutosten identifiointi antavat pohjan tuloshakuiselle kehittämistoiminnalle.

Muutoksen läpivienti edellyttää systemaattista suunnittelua, projektien määrittelyä, niiden seurantaa, kaksisuuntaista kommunikaatio-ohjelmaa ja tarvittaessa koko organisaation suunnitelmallista osallistumista.

Konsulttien työn tulisi liittyä yrityksen kokonaistoimintamallin toteuttamiseen, ja työn tuloksille pitäisi määritellä konkreettiset odotukset ja mittarit. Laajemmissa muutoksissa konsultin pitäisi olla valmis sitomaan palkkionsa saavutettuihin muutoksiin tai hyötyihin.

Mittarien valinnassa kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, koska liian suppeat tai lyhytaikaiset tulokset saattavat olla pidemmällä aikavälillä tuhoisia. Esimerkiksi raju saneerausohjelma saattaa vähentää selkeästi yrityksen kustannuksia, mutta jos se tapahtuu asiakaspalvelun tai laadun kustannuksella, seuraukset saattavat olla katastrofaaliset.

Kirjoittaja on Andersen Consulting Oy:n toimitusjohtaja ja Liikkeenjohdon Konsultit ry:n puheenjohtaja

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkimus: Ihminen alkaa inhota työtään 35-vuotiaana

  2. 2

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  3. 3

   Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

  4. 4

   Pauligin päällikkö: ”Hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän

  5. 5

   Ekonomisti: Nousukauden huipussakaan ei ylletä samaan kuin muissa Pohjoismaissa

  6. 6

   Vahva euro huolestuttaa saksalaissijoittajia – luottamus talouteen heikkeni

  7. 7

   OP: Suhdannenousu vasta alkutekijöissä

  8. 8

   Affectosta 98 miljoonan euron ostotarjous – osake ponkaisi 27,5 %

  9. 9

   Harhaluulot ikääntyneistä jylläävät työelämässä – eivät sen sairaampia tai muutosvastaisempia kuin muutkaan

  10. 10

   Risto E. J. Penttilä lähtee Keskuskauppakamarin johdosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  2. 2

   Työntekijä on ihanneiässä vain muutaman vuoden, tutkija sanoo – ”Aikaikkuna alkaa olla jo yllättävän pieni”

  3. 3

   Pauligin päällikkö: ”Hajota ja hallitse” -kilpailutus tuli tiensä päähän

  4. 4

   Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

  5. 5

   Diabeteslääkkeiden korvaus pieneni yli 300 000 suomalaiselta – etujärjestö: osa jättänyt lääkkeet ostamatta

  6. 6

   Seppälää haetaan konkurssiin

  7. 7

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  8. 8

   Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

  9. 9

   Tiimari, Anttila, Erätukku, Seppälä... – jatkuuko syöksykierre?

  10. 10

   Tutkimus: Ihminen alkaa inhota työtään 35-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja – 3 kuvaa kertoo, miksi Suomi on pulassa

  2. 2

   Duunari, pääsetkö näille tuntiansioille? Katso, miten 99 ammatissa tienataan

  3. 3

   Keskituloinen Julia säästi vuodessa 10 000 euroa – näin se onnistui

  4. 4

   Yksi kuva Verkkokauppa.comin kasvusta kertoo Stockmannin ahdingosta – ”En tiedä miten täysjärkisenä olisi pidetty...”

  5. 5

   4 000 asukkaan Sysmä ottaa käyttöön oman rahan

  6. 6

   Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – yksi päätös voi romuttaa talouden täysin

  7. 7

   Uusi ilmiö yleistyy Suomessa – sairaalakuitteja tehtaillaan ”basaareissa”

  8. 8

   Se oli siinä: Neuvostoliiton viimeinen velka on maksettu

  9. 9

   Pula osaajista pahenee – eläkkeeltä houkutellaan takaisin töihin, ”7 tonnia ei ole poikkeus”

  10. 10

   60 000 hyvätuloiselle veronkevennys? Näin suuren osan kaikista veroista he maksavat

  11. Näytä lisää