RIIPPUMATON SIJOITUSNEUVONTA ON ALKUTEKIJÖISSÄÄN

Riippumattomat sijoitusneuvojat ja vakuutusmeklarit ilmestyivät Suomeen nelisen vuotta sitten. Vakuutuksen välitys on rekisteröityä, säänneltyä ja valvottua toimintaa ja hitaasti kasvamassa. Riippumaton sijoitusneuvonta on sen sijaan toistaiseksi Suomessa villiä bisnestä ja voi sen tähden huonosti.

Kummatkin yrittävät nyt tavallisten suomalaisten uskotuiksi miehiksi ja naisiksi.

Jo 500 markan kuukausittainen sijoitus saa neuvojat ja välittäjät innostumaan ainakin eläkevakuutuksen vaihtoehtojen tarjontaan ja noin 30000 markan kertasijoitukselle etsitään jo laajalti vaihtoehtoja.

Riippumattomat sijoitusneuvojat ja vakuutusmeklarit ovat asiakkaan uskottuja, vaikka saavatkin palkkionsa lopullisen sijoitustuotteen myyjältä, esimerkiksi sijoitusrahastolta tai vakuutusyhtiöltä. Toimintakin on molemmilla periaatteessa saman tyyppistä tilanteen ja tarpeiden kartoitusta ja ratkaisujen etsimistä.

Sijoituksesta päättää aina asiakas itse ja hän kantaa myös sijoitukseen sisältyvän riskin.

Vakuutusmeklari voi tosin joutua korvausvastuuseen asiakkaan kärsimästä taloudellisesta vahingosta.

Pientä mutta kasvavaa

Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutuksenvälittäjärekisterissä on 32 välittäjäyhteisöä ja 96 henkilöä, suurimpina suuret kansainväliset välittäjät.

Tuoreimman toissa vuoden tilaston mukaan meklarit välittivät henkilövakuutuksia 190 miljoonan markan edestä, kun koko suomalaisen henkilövakuutuksen maksutulo oli vajaat 11,9 miljardia markkaa.

Viime vuonna henkilövakuutuksen maksutulo laski 11,3 miljardiin markkaan ja vakuutusmeklareiden kautta kulkevan summan arvioidaan jonkin verran kasvaneen.

Ministeriön toimintakertomusyhteenvedostakaan ei selviä, mikä oli yksityishenkilöiden osuus välitetyistä henkilövakuutuksista. Välittäjiä pannaan järjestykseen palkkiotulon mukaan - kuusi ylitti toissa vuonna miljoona markkaa - mutta se ei kerro paljoa itse bisneksen sisällöstä.

Kaikilla suuremmilla meklareilla on palvelutarjonnassaan suomalaisten vakuutusyhtiöiden tuotteiden lisäksi 10-20 suuren ulkomaisen vakuutusyhtiön tuotteita, lähinnä sijoitusvakuutuksia, osa Suomen oloihin räätälöityjä.

Vertailupohjaa ei oikein löydy.

Aon Finlandin toimitusjohtaja Seppo Hero sanoo yhtiönsä saaneen viime vuonna yksityishenkilöiden henkilövakuutuksen välityspalkkioita ´ehkä kuusi miljoonaa markkaa´. Unibron toimitusjohtaja Olli Waren ei puhu palkkioista, vaan henkilövakuutuspuolen reilun 80 miljoonan markan välitetyistä sopimuksista, joista kappalemääräisesti valtaosa oli yksityisten suomalaisten vakuutuksia.

Interbrokersin vakuutusmeklari Juha Myllyniemi sanoo yhtiönsä liikevaihdosta kymmeneksen koostuvan yksityisistä henkilövakuutuksista.

Hänen mukaansa tavallisten suomalaisten kiinnostus meklareita kohtaan näyttää olevan sukupolvikysymys. Nuoremmat ovat kiinnostuneet uusista tuotteista ja haluavat riippumatonta neuvontaa.

Kun muut puhuvat kilpailun kireydestä, jota euron tulo lisää entisestään, Myllymäki kaipaa koko henkilövakuutusmarkkinalle kilpailua lisää. Hän ei usko, että yhteisvaluutta eurokaan sitä merkittävästi tuo, sillä Suomen pienuus ei hirveästi houkuttele.

Jos asiakkaat vielä karsastavatkin ajatusta meklarin luo menosta, suomalaisten vakuutusyhtiöiden mielenkiinto meklareita kohtaan sen sijaan on heräämässä. Esimerkiksi johtaja Arto Heimonen Pohjolasta sanoo yhtiön pitäneen silmällä vakuutuksen välittäjiä yhtenä ´jakelukanavana´, kun henkilövakuutuksen tuoteuudistuksia viime vuonna tehtiin.

Skandia Lifen pääasiamies Erja Virtaneva nimeää yhtiön sijoitussidonnaisten henkilövakuutusten jakelukanaviksi kolme meklaria, kolme agenttia ja Aktian ja Ålandsbankenin pankkikonttorit.

Villeys on ongelma

Virtanevan mainitsemat agentit ovat useimmin sijoituskonsulttilistalla nähdyt nimet. Riippumattomina sijoituskonsultteina aloittaneista Link-Investistä, IFA:sta ja siitä irronneesta Alexandria Consulting Groupista riippumattomaksi sijoitusneuvojaksi itseään kutsuu enää IFA. Sijoitusrahastoyhdistyksen Markku Savikko sanoo lisäksi kuulleensa joistakin yksittäisistä konsulteista.

Savikon mukaan riippumattomia sijoitusneuvojia kaivataan niin osakesäästäjien kuin sijoitusrahastojenkin piirissä, mutta toiminnan pohjaksi pitäisi olla lainsäädäntö tai edes rekisteröintivelvoite. Nyt siitä on aika ajoin vain puhuttu ja viimeksi selvitysmies ja pankkiiri Björn Wahlroos vaati finanssitarkastusmietinnössään sijoitusneuvontaa luvanvaraiseksi.

Link-Invest on nykyisin Skandia Lifen asiamies, ja pitää toimitusjohtaja Timo Jormalaisen mukaan siitä kiinni niin kauan kuin lainsäädäntö on selkiintymätön. Alexandrialla on kolme vakituista yhteistyökumppania, eikä yhtiö toimitusjohtaja Antti Vuorion mukaan ole riippumaton sijoituskonsultti.

Vain kansansijoittamisen matkasaarnaajana toimiva IFA:n Totti Lintu hyväksyy riippumattoman neuvojan nimikkeen, ja sitä voi taas IFA:n osalta vähän epäillä.

IFA:n omistajan, luxemburgilaisen Financial Adviser Networkin takaa löytyy sama suku, joka omistaa myös Sveitsissä päämajaansa pitävän Svecian, joka taas on rahastosijoituksia ja omaisuudenhoitoa kauppaavan Dianan omistajayhtiö.

Lintu myöntää Dianan osuuden IFA:n välittämästä volyymista olevan kolmanneksen luokkaa, mutta vakuuttaa yhtiönsä varjelevan riippumattomuuttaan tuotepaletin laajalla rahastotarjonnalla.

Kaikkiaan palkkiotuloa tuli viime vuonna noin 10 miljoonaa ja tämän vuoden tavoite on 15-20 miljoonaa markkaa.

Lintu vaatii itsenäiselle sijoitusneuvonnalle auktorisointia. Hänen mukaansa pelkkä rekisteri ei riitä, vaan alalle tulevalle on asetettava mm. koulutukseen liittyviä vaatimuksia ja toimeksiantosopimuksille perusvaatimukset.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  2. 2

   Talousvaliokunta hyväksyi esityksen hallintarekisteristä

  3. 3

   Radiopuhelimen laturista voi saada sähköiskun – myyty Erätukussa

  4. 4

   Nordea uhkasi taas pääkonttorin siirrolla – päätös ”mieluiten ennen kesää”

  5. 5

   Näin paljon uusi kunnanvaltuutettu tienaa

  6. 6

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  7. 7

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  8. 8

   Nokian ja Alcatel-Lucentin fuusion vaikutukset alkavat näkyä – ”Voidaan sanoa, että se oli hyvä yrityskauppa”

  9. 9

   4 päivän työviikko kelpaisi monelle – voi olla totta tuleville sukupolville

  10. 10

   Intialainen it-jätti Tata aloittaa yt-neuvottelut Suomessa – vähennystarve 130 työpaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  2. 2

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  3. 3

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  4. 4

   Tokmanni ryntäsi Anttilan raunioille – liiketappio kasvoi selvästi

  5. 5

   Suurille konepajoille sataa nyt kauppoja – yhtiöillä jo miljardien eurojen tilauskanta

  6. 6

   Postissa ulosmarssi – liki miljoona kirjelähetystä voi viivästyä

  7. 7

   Ekonomisti: Asumistuen muutos ”iskee ehkä lujimmin työssäkäyviin”

  8. 8

   Tässä on maailman eniten myyty urheiluauto – myös Suomessa

  9. 9

   Näin päivähoitomaksut muuttuvat – hallituksen päätös alentaa monien perheiden maksuja

  10. 10

   Nokia kiitää pörssissä – tulos yllätti osakemarkkinat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   ”Vaahto valui alas mäkeä aamulla” – näin vuokramökeillä rellestetään

  3. 3

   Kesko sulkee 42 Siwaa ja Valintataloa ja avaa 8 K-Marketia – katso lista kaupoista

  4. 4

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Suomalaisille myyty tuhansia litroja väärennettyä moottoriöljyä

  7. 7

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  8. 8

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  9. 9

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  10. 10

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  11. Näytä lisää