MITÄ TAPAHTUU WALL STREETILLÄ

Julkaistu:

Wall Streetistä on kirjoitettu kaksi terävää kirjaa
Wall Streetistä on kirjoitettu kaksi terävää kirjaa ja terroristi Ulrike Meinhofin elämästä on löydetty uusia puolia.

Raadollinen sisäpiirikuvaus

Frank Partnoy: F.I.A.S.C.O. - Blood in the Water on Wall Street. W.W. Norton & Company 1997.

San Diegon yliopistossa rahoitusmarkkinoiden säätelyn juridiikkaa nykyään opettava apulaisprofessori Frank Partnoy on kirjoittanut kiusallisen terävän ja hauskan kirjan kolmen vuoden kokemuksistaan johdannaiskaupasta Wall Streetillä.

Kansasin yliopistossa matematiikkaa ja taloustiedettä opiskellut Partnoy hankki oikeustieteellisen tutkinnon Yalen yliopistosta ja meni 1993 töihin First Boston -pankkiin siirtyen sieltä kesällä 1994 Morgas Stanleyn palvelukseen.

Pörssimaailman gurujen menestystarinoissa harvoin vaivaudutaan kuvaamaan meklarisalien arkipäivää ja asenteita yhtä viiltävän paljastavasti kuin liituraitapukujen maailmaan heitetyn kansasilaispojan pikamuistelmissa.

Yhdysvaltain parhaista yliopistoista värvätyt nuoret miehet tuntuvat käyttäytyvän työpaikoillaan kuin vasta heiluvaisensa huomanneet murrosikäiset pojat.

Naiset pärjäävät amerikkalaisessa pörssimaailmassa vain jos heillä on joko isot rinnat, pitkät sääret ja löysä moraali tai jos he ovat valmiita omaksumaan kaikki Wall Streetin machoasenteet ja tulemaan yhdeksi pojista.

Wall Street ei ole ollut ihastunut Partnoyn kirjasta, jossa kuvataan pankkiiriliikkeiden raadollisia asenteita. Hurjinta luettavaa ovat Partnoyn sisäpiirikuvaukset laittomuuksien rajamailla liittyvistä eksoottisista johdannaiskaupoista, joiden ensisijaisena tavoitteena on kehrätä pankkiiriliikkeelle välityspalkkioita piittaamatta lainkaan siitä, että samalla asiakkaan pää revitään irti. Jorma Lindfors

Ei enää ole entisellään

Doug Henwood: Wall Street. Verso 1997.

Toimittaja Doug Henwoodin pääväittämän mukaan Wall Street on alkanut elää omaa elämäänsä, jolla ei ole enää mitään tekemistä arvopaperipörssien alkuperäisen tehtävän kanssa, koota ja ohjata pääomia tuotannollisen toiminnan ja kaupankäynnin rahoittamiseen.

Samalla kun Henwood arvostelee amerikkalaisen vasemmiston Wall Street -kritiikkiä pinnalliseksi, Henwood tekee Wall Streetille ruumiinavauksen, jolla hän pyrkii osoittamaan valtaosan Wall Streetin kaupankäynnistävä palvelevan vain pankkiiriliikkeitä itseään.

Henwood osoittaa osakekaupan pääosiltaan - osakeannit mukaanluettuna - liittyvän yritysten omistuksen uudelleenjärjestelyihin, ei uuden pääoman hankkimiseen tuottavaan työhön.

Henwood ei kriittisestä asennoitumisestaan huolimatta repostele Wall Streetin skandaaleja, vaan hän esittää rakenteellisen arvostelunsa periaatteellisemmalla tasolla.

Kriittisenä taloustoimittajana tunnettu Henwood tukee sujuvalla kynällä esitettyjä väitteitään tarkoilla lähdeviitteillä, tilastomateriaalilla ja taulukoilla. Henwoodin kritiikkiä tukevaa lisälukemista kaipaavat voivat viettää loppuelämänsä tutustumalla kirjan loppuun sijoitetun 22-sivuisen kirjallisuusluettelon antiin. Jorma Lindfors

Terrorismin ytimessä

Steve Sam - Sandberg: Theres. Romaani Ulrike Meinhofin elämästä. Suom. Asta Piiroinen. Like 1997.

Turkistarhaiskuja puuhaavien kettutyttöjen ja -poikien pysyessä sitkeästi julkisuudessa on terveellistä lukea Aftonbladetin kirjallisuustoimittaja Steve Sem-Sandbergin teos Ulrike Meinhofista ja saksalaisen terrorismin luonteenlaadusta.

Baader-Meinhof -ryhmän tarina on kertomus yhteiskuntaa, talouselämää ja järjestökoneistoja vastaan suuntautuvan kapinan muuttumisesta veriseksi sodaksi, joka päättyy täydelliseen tappioon.

Sem-Sandbergin kiihkeärytmisessä teoksessa kaivetaan esiin Meinhofin edustaman saksalaisen radikaalivasemmiston maailma. Saksalainen talousihme edusti heille tekopyhyyden ja epäoikeudenmukaisuuden maanpäällistä helvettiä, joka piti kaataa paremman maailman luomiseksi.

Yhteiskuntakriitikkona ja kolumnistina julkisuuteen noussut Meinhof liittoutui Andreas Baaderin, Gudrun Esslinin, Jan-Carl Raspen ja muiden punaisen armeijakunnan terroristien kanssa hyökätäkseen täydellä voimalla fasistisena pitämänsä yhteiskunnan kimppuun. Idealistinen perheenäiti muuttuu lähi-idässä koulutetuksi kaupunkisissiksi, pankkiryöstäjäksi ja terrorismin ideologiksi.

Saksalainen yhteiskunta vastasi uhkaan niin kovin ottein, että punainen armeijakunta RAF alkoi todella uskoa elävänsä fasistisessa poliisivaltiossa. Meinhof ja kumppanit loivat näin ympärilleen oman todellisuuden.

Sem-Sandberg piirtää teoksessa moniulotteisen kuvan 1970-luvun saksalaisesta terrorismista. Fakta, fiktio ja reportaasi ja dokumentit yhdistyvät kirjassa yllättävän hyväksi kokonaisuudeksi. Jarkko Vesikansa

Uusi koulukunta nimeltä NIE

Juha-Antti Lamberg-Jari Ojala (toim.):

Uusi institutionaalinen taloushistoria. Johdanto tutkimukseen. Atena 1997.

Kahden nuoren jyväskyläläisen historiantutkijan toimittama kokoelma pureutuu taloushistorian tutkimuksen menetelmien ongelmiin.

Samalla he tarjoavat laajempaa näkökulmaa markkinamekanismiin. Näkökulmaa kutsutaan uudeksi institutionaaliseksi koulukunnaksi (New Institutional Economics, NIE).

Tekijät keskittyvät kolmeen perusongelmaan: instituutioiden ja organisaatioiden suhteeseen, liiketoiminnan kustannusten muodostumiseen sekä julkisen valinnan teorian sovellutuksiin.

Instituutiot ovat se kulttuurinen kehys, jossa organisaatiot toimivat. Instituutioita ovat esimerkiksi tavat ja muut epäviralliset sopimukset; niitä ovat myös lakien asettama toimintakehys. Instituutiot ohjaavat taloudellisia toimijoita tehokkaasti.

Esimerkiksi turkistarhauksen investoinnit ovat Suomessa tulleet entistä riskialttiimmiksi. Syynä ovat institutionaaliset muutokset, mielipiteiden kärjistyminen sekä suora toiminta tarhausta vastaan. Pitkällä aikavälilä koko alan houkuttelevuus taloudellisena toimintana ei ole itsestään selvä.

NIE-näkökulmaa voidaan soveltaa vapaamatkustajan ongelmaan ratkaistaessa julkisten hyödykkeiden investointeja. Julkishyödykkeet ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden hyötyä ei rajoiteta koskemaan vain osaa yhteisön jäsenistä. Sillalla ei kerätä tullia sen ylittämisestä.

Käänteisenä ongelma on esimerkiksi maanpuolustuksessa. Veronmaksajan on osallistuttava kustannuksiin, vaikka saatava hyöty koskisi vain pientä ja rajoitettua osaa yhteisöstä. Tällöin voi puhua matkan maksajasta, joka ei nouse kyytiin.

Teos on kokoelmakirjaksi harvinaisen hyvin kirjoitettu. Se antaa mielenkiintoisen näkökulman suomalaisen taloudellisen toiminnan taustaan.Jukka Kanerva

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  2. 2

   Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

  3. 3

   KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

  4. 4

   Lukioihin vaaditaan ilmaisia kirjoja – nyt opinnot voivat maksaa jopa 2 600 euroa

  5. 5

   Valinnanvapaus ei tuonut ryntäystä yksityislääkäriin – osa valitsi yksityisen vahingossa

  6. 6

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  7. 7

   Avolava-autojen omistajat syyttävät General Motorsia päästöhuijauksesta – osake lähti laskuun

  8. 8

   Pörssiin pyrkivän Silmäaseman markkina-arvo selvisi

  9. 9

   Nooa Säästöpankin toimitusjohtajaksi nousee Esa Jäntti

  10. 10

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   KKO:lta työoikeudellinen ennakkoratkaisu – Yrittäjät: Tämä on erittäin merkittävä linjaus

  2. 2

   Hypo: Uusi ilmiö uhkaa Suomen asuntomarkkinoilla – nollan asunnon loukku

  3. 3

   Valinnanvapaus ei tuonut ryntäystä yksityislääkäriin – osa valitsi yksityisen vahingossa

  4. 4

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  5. 5

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  6. 6

   Arvaatko, missä nostetaan pieniä ja missä isoja seteleitä? Yhä useammalla pankkiautomaatilla voi myös tallettaa rahaa

  7. 7

   Venäjä antoi luvan: Helsingistä saa lentää kolmeen uuteen kohteeseen – Finnair kiinnostunut reiteistä

  8. 8

   Kommentti: Ainoa syy työllisyyden nousuun: Jo joka neljäs nainen on osa-aikatöissä

  9. 9

   Erikoiset työttömyysluvut hämmentävät – ”Tämä on tyypillinen ilmiö, kun talous piristyy”

  10. 10

   Taloyhtiö ei voi parvekegrillaukselle käytännössä mitään – Kiinteistöliitto: Älkää edes yrittäkö kieltää sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Haluatko eläkkeelle miljonäärinä? Näin paljon sinun pitää säästää joka kuukausi

  2. 2

   Tällaiset huippuosaajat voivat nyt sanella työehtonsa – ”Haluan kolme päivää vapaata ja 7 000 euroa”

  3. 3

   Delta Auton mekaanikot marssivat ulos – ”Porukalle riitti”

  4. 4

   SK: Kanadalainen kaivosyhtiö jätti miljoonalaskun suomalaisille veronmaksajille – ”Jättivät sotkun meidän hoidettavaksi”

  5. 5

   Globaali autoilmiö on jättipotti suomalaisyritykselle – isot rekrytoinnit alkavat ensi vuoden puolella

  6. 6

   Jaakko, 36, puski läpi työttömyyden – sitten lykästi: "Tulot ovat aika lailla tuplaantuneet"

  7. 7

   Laivaopas, kirvesmies, pelikoodari... Jättiselvitys: Tällaista työtä Suomesta löytyy nyt

  8. 8

   Tutkimus vahvisti: suomalainen keksintö auttaa tupakoinnin lopettamisessa – kyselyjä tulvii Suomesta ja maailmalta

  9. 9

   Ainutlaatuinen jättipotti: Kirpputorilta 30 vuotta sitten löytynyt ”tekojalokivi” paljastui 26 karaatin timantiksi

  10. 10

   Liki 60-vuotias sihteeri löysi piilotyöpaikan – viisi vinkkiä täsmähakuun

  11. Näytä lisää