LEPPÄSEN PREETI JA TEKNOLOGIAN KEHITYS

Ihmiskunta on siirtynyt keräilytaloudesta maanviljelyn ja teollisen yhteiskunnan kautta informaatioyhteiskuntaan. Maanviljelysyhteiskunnassa ihmisten välisten taitoerojen sallittiin näkyä palkkauksessa ja yhteiskunnallisessa asemassa: Täällä Pohjantähden alla Akseli Koskela ansaitsi itselleen vapaan talonpojan aseman niittämällä ja metsää kaatamalla, ja Janne Kivivuori irtautui maanviljelyksestä muurarin ansioiden turvin. Leppäsen Preeti taas pysyi ikänsä mäkitupalaisena tai muonamiehenä, joka teki pätkätöitä silloin kun tarvittiin.

Jos maatalousyhteiskunnassa joku olisi esittänyt, että Akselin pitää luovuttaa pois puolet ansioistaan, kieltänyt Preetiltä satunnaiset työt ja maksanut Preetille Akselin rahoilla korvausta siitä, että Preeti odottaa jonkun palkkaavan hänet täysipäiväisiin metsä- tai niittotöihin, ei ehdottajaa olisi kauaakaan kuunneltu. Ehdotus olisi ollut liian absurdi jopa Kankaanpään Eliaksen suuhun.

Teollisuusyhteiskunnassa, Tampellan tehtaassa sekä Akseli että Preeti olisivat olleet suunnilleen samanarvoisia työntekijöitä koneen hoitaessa pääosan töistä. Akseli tosin olisi luultavasti ajan myötä ylennyt vuoropäälliköksi tai esimieheksi kuten punakaartissa.

Tämä teollinen, ´fordilainen´ yhteiskuntamalli on kuitenkin osoittautumassa vain välivaiheeksi ihmiskunnan kehityksessä. Kun kone edistyy tarpeeksi selviytyäkseen mekaanisesti toistuvasta sarjatyöstä, ei Akselin ja Preetin tarvitse enää seistä hihnan ääressä tekemässä asioita jotka kone tekee paremmin, tehokkaammin ja varmemmin.

Kone ei pysty yhtä monipuolisiin ja vaihteleviin työtehtäviin kuin ihminen, ja siksi ihmistyövoiman tulee siirtyä aloille jossa näitä ominaisuuksia tarvitaan.

Käsite ´työttömyys´ muuten ilmestyi länsimaiseen kielenkäyttöön vasta teollistumisen myötä, kun koneellistuvasta maataloudesta vapautunut työvoima siirtyi kaupunkiin tehdastöihin. Huonostikin palkattu tehdastyö tarjosi paremman elatuksen kuin maatalous. Osalle väestä ei teollisuustyötä kuitenkaan riittänyt, ja se jäi oman onnensa nojaan. Maatalousyhteiskunnassa ei ilmiötä tunnettu. Jokaiselle riitti jotakin työtä; jos ei muuta niin lampaiden paimentamista tai verkon paikkuuta.

Jälkiteollisessa yhteiskunnassa tiedon käsittely ja analyysi on tärkein tuotannon ala. Isokaan teollisuusyritys ei pärjää kilpailussa, jollei se saa käyttöönsä tietoa esimerkiksi markkinoista ja hinnoista. Kuten viime torstaina totesin, teollisuus- ja informaatioyhteiskunnan perustava tehokkuusero tuli esiin Persianlahdella vuonna 1990.

Teknologian muutokset tuovat aina esiin ihmisryhmiä, jotka vastustavat muutosta. Useimmiten kyseessä on puhdas oman edun puolustaminen. Englannissa vaikutti teollisen vallankumouksen aikaan luddiiteiksi kutsuttu liike. Ned Luddin johtamat, työttömiksi jääneet villankehrääjät kulkivat tuhoamassa kehruukoneita. Hyödyn korjasivat kehruukoneiden korjaajat. Kiinan keisarikunnan lopettanut vallankumous puhkesi vuonna 1911, kun Sechuanin maakuntaan rakennettavan rautatien uhkaamat kantajat yrittivät puolustaa ammattinsa tulevaisuutta. Turhaan.

Kun teknologinen kehitys siirtyy liukuhihnateollisuuden ajasta kohti Charles Handyn kolmiapilamallia soveltaen kuvaamaani yhteiskuntaa, ei kehitystä vastaan kannata taistella kieltämällä automaattista tuotantoa tai vaikeuttamalla pätkätöiden tekoa. Yhteiskunnan tulisi päinvastoin pyrkiä pois teollisen ajan mallista, jossa ihminen sopeutetaan koneen tahtiin tekemään säännöllisiä töitä - samaan tahtiin ja samoin ansioin henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta.

Käsite työelämä tulee laajentaa käsittämään säännöllisen, kuukausipalkatun työn sijaan kaikki työt, olivat ne kuinka pitkiä ja kuinka säännöllisiä tahansa. Tässä mallissa ei suinkaan käy niin, että yksi saa töitä ja 99 kadehtii, kuten Ojapelto eilen esitti. Päinvastoin: yksi saa vaativan, käytännössä ympärivuorokautisen työn, kaksi muuta pääsee säännölliseen vuorotyöhön tekemään pizzoja, viisi silittää edellisten paitoja...

Työvoima ei ole reservissä kolmiapilayhteiskunnassa. Se siirtyy kysynnän mukana alalta toiselle, tekee ´portfoliotöitä´. Ei Pentinkulmallakaan yksi kartanon paroni omistanut kaikkea ja muut kärsineet hätää, vaan jako tilallisiin, torppareihin, renkeihin, päiväläisiin ja mäkitupalaisiin toimi ja antoi jokaiselle mahdollisuuden hankkia elatuksensa itse.

Maatalousyhteiskunnassa luokkajaon määräsi ensisijainen tuotantoväline, maaomaisuus - joko peritty kuten paronilla tai itse hankittu kuten Jussi Koskelalla. Informaatioyhteiskunnassa tärkein tuotannontekijä on kyky käsitellä tietoa, mikä vapauttaa yhteiskuntakiertoa verrattuna maatalousyhteiskuntaan. Toisin kuin maata, henkisiä ja fyysisiä valmiuksia on sekä helppo kantaa mukanaan että vaikea siirtää jälkeläisilleen.

Kolmiapilamalli pyrkii esittämään ratkaisumallin nyky-yhteiskunnan ongelmaan: työssäkäyvien on pakko elättää myös niitä, joilla työtä ei ole. Työttömän taas ei kannata ottaa vastaan edes tilapäistöitä korvausten menettämisen pelossa. Kannattaako nyt hävittää kaivinkoneet ja siirtää työttömät lapiohommiin vai kenties muuttaa järjestelmä pätkätyöt salliviksi, ja vaikka muotoilla passivoiva työttömyysturvajärjestelmä työntekoa kannustavaksi?

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Sijoitusneuvonnassa ihmisellä ja robotilla on samat säännöt – mutta kumpi on luotettavampi?

  7. 7

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  8. 8

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  9. 9

   Katso miten muut arvostavat työtäsi

  10. 10

   Nordean pääanalyytikko: ”Yksin Trump voi aiheuttaa lähinnä harmia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Rauman telakka sai ison tilauksen puolustusvoimilta

  4. 4

   Uusi tulorekisteri otetaan käyttöön – mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen

  5. 5

   Lähdössä reissuun? Mieti minä päivänä tankkaat

  6. 6

   Google ja Facebook myönsivät: lankesivat massiiviseen huijaukseen

  7. 7

   Verohallinto: Vastikkeeton talkooruoka edelleen verotonta, makkarametreissä muistettava kohtuullisuus

  8. 8

   Sadat ovat saaneet ajokortin reilulla tonnilla – ”Tulokset näyttävät hyviltä”

  9. 9

   Stockmann päästää asiakkaat katolle – vanhasta tupakkapaikasta tehdään hulppea terassi

  10. 10

   Pörssiin pyrkivän autokauppias Kamuxin arvo selvisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun ero tuli, miehellä oli 10 miljoonaa ja vaimolla kymppitonni – Ero voi viedä perintömökin tai elämäntyön

  2. 2

   Näistä merkeistä tiedät, ettet rikastu koskaan

  3. 3

   Kodin viemäri tukkeutui ja vesi nousi lattialle – asiakas hämmästyi, kun vakuutus ei korvannut

  4. 4

   Perintövero voi iskeä ankarasti – katso 7 vinkkiä, joilla voit pienentää maksuja

  5. 5

   Tällainen on keskimääräinen asuntolaina – onko sinulla enemmän vai vähemmän?

  6. 6

   Sijoittajat tulppana asuntomarkkinoilla – ”Yksi varasi 20 asuntoa”

  7. 7

   Eurojackpot-voitolla on kolme jakajaa – Epäuskottava sopimus voisi lohkaista siitä jättiverot

  8. 8

   Uskomus kalliista bensasta elää Suomessa – näin asia oikeasti on

  9. 9

   Jopa 15 000 euron lisätulot vuodessa – näin mökillä voi tienata

  10. 10

   Maailman kallein lääke vedetään pois markkinoilta

  11. Näytä lisää