Sami, Samuli

Suomi 100

Aino, 47, kuoli talvisodan ensi päivänä: pommi vei taiteilijan ja äidin

Julkaistu:

Talvisota
Ullakolta löytyi pölyn peittämä paketti, joka sisälsi Helsingin pommituksissa talvisodan ensimmäisenä päivänä kuolleen Aino von Boehmin koko elämäntyön.
Ensimmäinen ilmahälytys tuli Helsingissä kohta auringonnousun jälkeen, kello 9.15.

Talvisota oli syttynyt kaksi tuntia aikaisemmin. Neuvostojoukot olivat ylittäneet aamuseitsemältä itärajan, mutta pääkaupungin päivä oli alkanut jotakuinkin tavallisena: Elannoissa käärittiin leipää pakettiin ja kouluissa oli meneillään aamun ensimmäinen oppitunti.

Syksyn aikana radiossa oli useaan kertaan toistettu, että jos hälytyssireenit alkavat ulvoa, on tosi kyseessä. Silti sitä oli vaikea ottaa todesta.

Viisi minuuttia hälytyksen jälkeen keskustan yli lensi kolme konetta pohjoisen suuntaan. Minkäänlaista paniikkia ei silti syntynyt. Raitiovaunut pysähtyivät, niin kuin määräys oli, mutta kuljettajat ja rahastajat seisoskelivat vaunujensa vieressä odottamassa vaara ohi -merkkiä.

Hietalahdessa
Köydenpunojankadulla Aino von Boehm oli kotona tyttärensä kanssa, joka poti flunssaa. He noudattivat annettua ohjetta ja laskeutuivat neljännen kerroksen asunnostaan kellariin pommisuojaan.

Tytär Carmen kertoi myöhemmin, että ihmiset eivät tienneet, mitä ajatella. Oliko tämä sittenkin harjoitus? Jotkut arvelivat, että venäläiset halusivat vain pelotella. Aikansa jahkailtuaan naapurit alkoivat palata koteihinsa, ja äiti ja tytär tekivät samoin.

Aino lähti kaupungille pankkiin. Paluumatkalla hän poikkesi tapaamaan sukulaisiaan Hallonbladin sisaruksia, jotka asuivat parin korttelin päässä Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun kulmatalossa.

Kun hän vähän vaille kolme iltapäivällä lähti Hallonbladeilta, taivas oli mennyt tasaiseen pilveen.

Samaan aikaan yhdeksän venäläiskoneen laivue lähestyi Helsinkiä mereltä päin. Se oli noussut ilmaan Virosta, koukannut Hangon kautta ja saavutti rannikon noin kello 14.50 Hietalahden kohdalla.

Pilvikerroksen takia Helsingin ilmatorjunta näki koneet vasta, kun ensimmäiset pommit olivat jo putoamassa. Hälytystä ei ehditty antaa.

Jos koneiden oli tarkoitus tuhota satama, isku myöhästyi. Kaikki yhdeksän pommittajaa tyhjensivät lastinsa kilometrin mittaiselle kaistaleelle Hietalahden torin ja linja-autoaseman välille.

Ensimmäisen osuman sai Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun kulmatalo.

Aino von Boehm oli juuri astunut hissiin laskeutuakseen alas, kun koko kadun puoleinen nurkka romahti.

Nyt
kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta, on naisten vuoro. Näin päätti taidehistorioitsija ja professori Riitta Konttinen.

Konttinen kirjoitti kirjan ja kokosi näyttelyn viime vuosisadan alun suomalaisista naistaiteilijoista, joista lähes jokainen jäi tavalla tai toisella miesten katveeseen, osa kokonaan unohduksiin.

Ajan käsityksen mukaan naisella ei voinut olla sellaisia poikkeuksellisia lahjoja, jotka tekivät oikean taiteilijan. Maalaukset saattoivat olla sieviä, mutta oliko niissä taiteellista tulta? Ei, sellaiseen kykenivät vain miehet.

Unohdus oli myös Aino von Boehmin osa. Hänestä jäi nimi vanhaan näyttelyluetteloon, mutta se ei sanonut mitään edes taiteen asiantuntijalle. Mitä tämä nainen oli mahtanut maalata?


Tosiasiassa Aino, o.s. Zittig, oli heti ylioppilasvuonnaan 1911 aloittanut opinnot Taideteollisessa keskuskoulussa.

Hän oli valmistunut kuvaamataidon opettajaksi – niin kuin sivumennen sanoen moni muukin hänen aikansa naistaiteilija – mutta ei opettanut päivääkään. Hän halusi taidemaalarin ammattiin, piirsi Eero Järnefeltin ohjauksessa ja opiskeli keramiikkataidetta.

Sitten ura katkesi. 23-vuotias Aino meni naimisiin varatuomari Eero von Boehmin kanssa, ja liitosta syntyi kaksi lasta.

Pois boheemit vuodet Pariisissa, pois pitkät illat taiteilijatovereiden kanssa. Naisen paikka oli kotona lieden ja hoivan alalla.

Aino von Boehm yritti jatkaa opintojaan useaan otteeseen. Se onnistui kunnolla vasta 1928, jolloin hän aloitti Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun eli myöhemmältä nimeltään Ateneumin. Aino oli silloin jo 36-vuotias.

Muutamaa
vuotta aiemmin von Boehmin perhe oli muuttanut ensimmäisten joukossa Helsingin Hietalahteen Köydenpunojankatu 7:ään, johon oli noussut komea kivitalo.

Sukulaiset olivat ihmetelleet. Hietalahti oli niihin päiviin kantanut epäilyttävää mainetta ilotalojen ja kapakoiden laitakaupunkina. Samassa korttelissa oli pitänyt majaa tunnettu bordelli Eldorado.

Von Boehmien huoneisto neljännessä kerroksessa ei antanut aihetta moitteille. Ikkunoista näkyi meri, oli sali, neljä muuta huonetta, keittiö ja palvelijan huone.

Maalaamiselle pyhitettyä huonetta saati oikeaa ateljeeta Ainolla ei silti ollut koskaan.

Todistettavasti Aino maalasi, paljon: Tyttären varhaisimmissa lapsuusmuistoissa leijui tärpätin haju. Äiti seisoi salissa maalaustelineen edessä, astahti välillä kauemmas mittailemaan keskeneräistä työtään, alkoi taas sekoittaa värejä paletillaan ja kastoi siveltimensä tärpättiin.

Kesäpitäjässään Joutsenossa Aino sai oudon erakon maineen kulkemalla siveltimiensä kanssa rannoilla samaan aikaan, kun aviomies hoiti tuomarin tointaan Helsingissä.

Aino von Boehm alkoi osallistua innokkaasti myös taiteilijoiden yhteisnäyttelyihin: ensimmäisen kerran 1933 ja sen jälkeen lähes joka vuosi.Tunnustustakin tuli. Vuonna 1938 hän voitti ensimmäisen palkinnon Suomalaisen yhteiskoulun seinämaalauskilpailussa. Palkintorahoilla hän osti mieheltään salaa aitan kesäpaikan pihalle – ehkä kaivatuksi ateljeeksi.

Voittoisa työ Nuoruuden aika ehti tulla valmiiksi, ja Aino näki sen ripustettuna paikalleen juuri ennen talvisodan syttymistä. Ennen kuin talo romahti hänen päälleen.

Ainon kuolemasta ei puhuttu kotona koskaan. Isku oli perheelle musertava. Puoliso menehtyi jo pian sotien jälkeen. Äidin maalaukset hävisivät. Aikuistuneet lapset eivät osanneet niitä edes kaivata.

Lahjakkuus jäi.

Tytär Carmen aloitti äitinsä tavoin taideopinnot heti ylioppilasvuonnaan, mutta hänkin joutui huomaamaan, että jos valitsee perheen, on luovuttava taiteesta. Carmen avioitui pianistina ja Sibelius-tutkijana tunnetun Erik Tawaststjernan kanssa. Hänestä itsestään tuli opettaja.

Sen sijaan Ainon poika Tuomas von Boehm teki menestyksekkään uran taidemaalarina ja nousi sodanjälkeisen modernismin ydinjoukkoon.

Tuomas von Boehm jäi myös asumaan lapsuudenkotiinsa Köydenpunojankadulle. Talon ullakolle hän rakensi valoisan ateljeen, jossa taidepiirit kokoontuivat.Mahtoiko
kukaan ikinä katsoa ullakon kylmään vinttikomeroon. Siellä oli iso narulla sidottu paketti, jota peitti paksu pöly.

Paketti löytyi vasta vuonna 2001, kun perhe tyhjensi ullakkoateljeeta Tuomas von Boehmin kuoleman jälkeen. Siinä oli yli 200 Aino von Boehmin maalausta ja piirrosta, kehystämättöminä. Ainon elämäntyö oli pysynyt piilossa komerossa 61 vuotta. Tytär Carmen pyyhki pölyä pois vedellä ja astianpesuaineella.

Aino von Boehm on yksi Riitta Konttisen itsenäisen Suomen juhlavuonna nostamista naistaiteilijoista. Ilman ullakolta tehtyä löytöä hän olisi pysynyt unohduksissa.

Nyt Aino maalaa omakuvassaan lierihattu päässä. On kesä ja aurinko paistaa.


Riitta Konttinen: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa (Siltala). Samanniminen näyttely esittelee 30 viime vuosisadan alun naistaiteilijaa Tampereen taidemuseossa toukokuun loppuun saakka.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  3. 3

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  4. 4

   Turun iskusta pidätetyn pakettiautomiehen naapuri: ”He olivat yöeläjiä”

  5. 5

   Tankotanssija Oona Kivelän käsittämätön taidonnäyte: venyttää jalkansa ääriäsentoon naisen avustamana – tämän täytyy tehdä kipeää!

  6. 6

   Presidentti Niinistö antoi lausunnon Turun iskusta – lue koko lausunto sanasta sanaan

  7. 7

   El Mundo: Barcelonan terrori-iskussa kadonnut Julian, 7, on löytynyt

  8. 8

   Ruotsalaistutkija: Marokkolainen terroristiverkosto ulottuu Barcelonasta Turkuun

  9. 9

   Grafiikka: Näin Turun isku tapahtui – silminnäkijät kertovat

  10. 10

   Siirtolapuutarhamökki paloi Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  2. 2

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  3. 3

   Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  6. 6

   Supo: Tästä syystä Turun puukotuksia epäillään terroriteoksi

  7. 7

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  8. 8

   Uudet tiedot kootusti: Tässä kaikki, mitä tiedämme nyt Turun sarjapuukotuksesta

  9. 9

   Presidentti Niinistö antoi lausunnon Turun iskusta – lue koko lausunto sanasta sanaan

  10. 10

   Kommentti: On hyvä, jos Turun puukotuksesta epäilty jää henkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. 6

   Kuva: Tässä viedään Turun epäiltyä puukottajaa – tämä kaikki tapahtumista tiedetään nyt

  7. 7

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  8. 8

   25 kuvaa: Rajuilman jäljet – tällaista tuhoa Suomessa riehunut ”Kiira” sai aikaan

  9. 9

   Vain 10 prosenttia osaa vastata oikein tähän tarkkuustestiin – kokeile!

  10. 10

   Viereinen matkustaja valitti Sara Forsbergin käytöksestä lentoemännälle – laulaja tilitti kohupäivityksessä: ”Hän haisee p**seeltä”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Torimyyjä Arya, 24, ajoi Turun puukotuksista epäiltyä takaa pesäpallomailan kanssa

  2. 2

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  3. 3

   Puukotuksista epäillyn erikoinen käytös pizzeriassa herätti ihmetystä – ”Hän näytti olevan sulkeutunut omaan kuoreensa”

  4. 4

   Turun iskusta pidätetyn pakettiautomiehen naapuri: ”He olivat yöeläjiä”

  5. 5

   Tankotanssija Oona Kivelän käsittämätön taidonnäyte: venyttää jalkansa ääriäsentoon naisen avustamana – tämän täytyy tehdä kipeää!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Larisa näki Turun julman hyökkäyksen vierestä – lohdutti puukotetun naisen pientä lasta

  2. 2

   Turkulainen Petsi näki puukkomiehen lyyhistyvän katuun – ammuttu epäilty vain hymyili ja tuijotti eteensä tyhjin silmin

  3. 3

   Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina – epäilty 18-vuotias Marokon kansalainen

  4. 4

   Mies lähti viettämään railakasta viikonloppua uusien kavereiden kanssa – karu totuus paljastui maanantaina, kun poliisi soitti

  5. 5

   Tämä kaikki tiedetään epäillystä puukottajasta nyt: 18-vuotias marokkolainen, tuli Suomeen viime vuonna, haki turvapaikkaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi Turun tapahtumia hetki hetkeltä: Vaaratiedotetta ei ehditty lähettää, presidentti Niinistö otti osaa suruun

  2. 2

   Silminnäkijät kertovat: Veitsellä aseistautunut mies hyökkäsi silmittömästi Turussa – ”puukotti lastenvaunujen kanssa liikkunutta naista”

  3. 3

   Terroristit suunnittelivat vielä suurempaa iskua Barcelonassa – poliisi arvelee 17-vuotiaan päätekijän kuolleen

  4. 4

   Poliisin Turussa tekemä kiinniotto tallentui videolle – silminnäkijä: poliisit pitivät epäiltyä maassa

  5. 5

   Vesa näki puukkomiehen raa’an hyökkäyksen Turussa – ”Huusin niin kovaa kuin jaksoin”

  6. Näytä lisää