Teijo

Suomi 100

Valikko

Aino, 47, kuoli talvisodan ensi päivänä: pommi vei taiteilijan ja äidin

Talvisota
Ullakolta löytyi pölyn peittämä paketti, joka sisälsi Helsingin pommituksissa talvisodan ensimmäisenä päivänä kuolleen Aino von Boehmin koko elämäntyön.
Ensimmäinen ilmahälytys tuli Helsingissä kohta auringonnousun jälkeen, kello 9.15.

Talvisota oli syttynyt kaksi tuntia aikaisemmin. Neuvostojoukot olivat ylittäneet aamuseitsemältä itärajan, mutta pääkaupungin päivä oli alkanut jotakuinkin tavallisena: Elannoissa käärittiin leipää pakettiin ja kouluissa oli meneillään aamun ensimmäinen oppitunti.

Syksyn aikana radiossa oli useaan kertaan toistettu, että jos hälytyssireenit alkavat ulvoa, on tosi kyseessä. Silti sitä oli vaikea ottaa todesta.

Viisi minuuttia hälytyksen jälkeen keskustan yli lensi kolme konetta pohjoisen suuntaan. Minkäänlaista paniikkia ei silti syntynyt. Raitiovaunut pysähtyivät, niin kuin määräys oli, mutta kuljettajat ja rahastajat seisoskelivat vaunujensa vieressä odottamassa vaara ohi -merkkiä.

Hietalahdessa
Köydenpunojankadulla Aino von Boehm oli kotona tyttärensä kanssa, joka poti flunssaa. He noudattivat annettua ohjetta ja laskeutuivat neljännen kerroksen asunnostaan kellariin pommisuojaan.

Tytär Carmen kertoi myöhemmin, että ihmiset eivät tienneet, mitä ajatella. Oliko tämä sittenkin harjoitus? Jotkut arvelivat, että venäläiset halusivat vain pelotella. Aikansa jahkailtuaan naapurit alkoivat palata koteihinsa, ja äiti ja tytär tekivät samoin.

Aino lähti kaupungille pankkiin. Paluumatkalla hän poikkesi tapaamaan sukulaisiaan Hallonbladin sisaruksia, jotka asuivat parin korttelin päässä Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun kulmatalossa.

Kun hän vähän vaille kolme iltapäivällä lähti Hallonbladeilta, taivas oli mennyt tasaiseen pilveen.

Samaan aikaan yhdeksän venäläiskoneen laivue lähestyi Helsinkiä mereltä päin. Se oli noussut ilmaan Virosta, koukannut Hangon kautta ja saavutti rannikon noin kello 14.50 Hietalahden kohdalla.

Pilvikerroksen takia Helsingin ilmatorjunta näki koneet vasta, kun ensimmäiset pommit olivat jo putoamassa. Hälytystä ei ehditty antaa.

Jos koneiden oli tarkoitus tuhota satama, isku myöhästyi. Kaikki yhdeksän pommittajaa tyhjensivät lastinsa kilometrin mittaiselle kaistaleelle Hietalahden torin ja linja-autoaseman välille.

Ensimmäisen osuman sai Lönnrotinkadun ja Abrahaminkadun kulmatalo.

Aino von Boehm oli juuri astunut hissiin laskeutuakseen alas, kun koko kadun puoleinen nurkka romahti.

Nyt
kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta, on naisten vuoro. Näin päätti taidehistorioitsija ja professori Riitta Konttinen.

Konttinen kirjoitti kirjan ja kokosi näyttelyn viime vuosisadan alun suomalaisista naistaiteilijoista, joista lähes jokainen jäi tavalla tai toisella miesten katveeseen, osa kokonaan unohduksiin.

Ajan käsityksen mukaan naisella ei voinut olla sellaisia poikkeuksellisia lahjoja, jotka tekivät oikean taiteilijan. Maalaukset saattoivat olla sieviä, mutta oliko niissä taiteellista tulta? Ei, sellaiseen kykenivät vain miehet.

Unohdus oli myös Aino von Boehmin osa. Hänestä jäi nimi vanhaan näyttelyluetteloon, mutta se ei sanonut mitään edes taiteen asiantuntijalle. Mitä tämä nainen oli mahtanut maalata?


Tosiasiassa Aino, o.s. Zittig, oli heti ylioppilasvuonnaan 1911 aloittanut opinnot Taideteollisessa keskuskoulussa.

Hän oli valmistunut kuvaamataidon opettajaksi – niin kuin sivumennen sanoen moni muukin hänen aikansa naistaiteilija – mutta ei opettanut päivääkään. Hän halusi taidemaalarin ammattiin, piirsi Eero Järnefeltin ohjauksessa ja opiskeli keramiikkataidetta.

Sitten ura katkesi. 23-vuotias Aino meni naimisiin varatuomari Eero von Boehmin kanssa, ja liitosta syntyi kaksi lasta.

Pois boheemit vuodet Pariisissa, pois pitkät illat taiteilijatovereiden kanssa. Naisen paikka oli kotona lieden ja hoivan alalla.

Aino von Boehm yritti jatkaa opintojaan useaan otteeseen. Se onnistui kunnolla vasta 1928, jolloin hän aloitti Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun eli myöhemmältä nimeltään Ateneumin. Aino oli silloin jo 36-vuotias.

Muutamaa
vuotta aiemmin von Boehmin perhe oli muuttanut ensimmäisten joukossa Helsingin Hietalahteen Köydenpunojankatu 7:ään, johon oli noussut komea kivitalo.

Sukulaiset olivat ihmetelleet. Hietalahti oli niihin päiviin kantanut epäilyttävää mainetta ilotalojen ja kapakoiden laitakaupunkina. Samassa korttelissa oli pitänyt majaa tunnettu bordelli Eldorado.

Von Boehmien huoneisto neljännessä kerroksessa ei antanut aihetta moitteille. Ikkunoista näkyi meri, oli sali, neljä muuta huonetta, keittiö ja palvelijan huone.

Maalaamiselle pyhitettyä huonetta saati oikeaa ateljeeta Ainolla ei silti ollut koskaan.

Todistettavasti Aino maalasi, paljon: Tyttären varhaisimmissa lapsuusmuistoissa leijui tärpätin haju. Äiti seisoi salissa maalaustelineen edessä, astahti välillä kauemmas mittailemaan keskeneräistä työtään, alkoi taas sekoittaa värejä paletillaan ja kastoi siveltimensä tärpättiin.

Kesäpitäjässään Joutsenossa Aino sai oudon erakon maineen kulkemalla siveltimiensä kanssa rannoilla samaan aikaan, kun aviomies hoiti tuomarin tointaan Helsingissä.

Aino von Boehm alkoi osallistua innokkaasti myös taiteilijoiden yhteisnäyttelyihin: ensimmäisen kerran 1933 ja sen jälkeen lähes joka vuosi.Tunnustustakin tuli. Vuonna 1938 hän voitti ensimmäisen palkinnon Suomalaisen yhteiskoulun seinämaalauskilpailussa. Palkintorahoilla hän osti mieheltään salaa aitan kesäpaikan pihalle – ehkä kaivatuksi ateljeeksi.

Voittoisa työ Nuoruuden aika ehti tulla valmiiksi, ja Aino näki sen ripustettuna paikalleen juuri ennen talvisodan syttymistä. Ennen kuin talo romahti hänen päälleen.

Ainon kuolemasta ei puhuttu kotona koskaan. Isku oli perheelle musertava. Puoliso menehtyi jo pian sotien jälkeen. Äidin maalaukset hävisivät. Aikuistuneet lapset eivät osanneet niitä edes kaivata.

Lahjakkuus jäi.

Tytär Carmen aloitti äitinsä tavoin taideopinnot heti ylioppilasvuonnaan, mutta hänkin joutui huomaamaan, että jos valitsee perheen, on luovuttava taiteesta. Carmen avioitui pianistina ja Sibelius-tutkijana tunnetun Erik Tawaststjernan kanssa. Hänestä itsestään tuli opettaja.

Sen sijaan Ainon poika Tuomas von Boehm teki menestyksekkään uran taidemaalarina ja nousi sodanjälkeisen modernismin ydinjoukkoon.

Tuomas von Boehm jäi myös asumaan lapsuudenkotiinsa Köydenpunojankadulle. Talon ullakolle hän rakensi valoisan ateljeen, jossa taidepiirit kokoontuivat.Mahtoiko
kukaan ikinä katsoa ullakon kylmään vinttikomeroon. Siellä oli iso narulla sidottu paketti, jota peitti paksu pöly.

Paketti löytyi vasta vuonna 2001, kun perhe tyhjensi ullakkoateljeeta Tuomas von Boehmin kuoleman jälkeen. Siinä oli yli 200 Aino von Boehmin maalausta ja piirrosta, kehystämättöminä. Ainon elämäntyö oli pysynyt piilossa komerossa 61 vuotta. Tytär Carmen pyyhki pölyä pois vedellä ja astianpesuaineella.

Aino von Boehm on yksi Riitta Konttisen itsenäisen Suomen juhlavuonna nostamista naistaiteilijoista. Ilman ullakolta tehtyä löytöä hän olisi pysynyt unohduksissa.

Nyt Aino maalaa omakuvassaan lierihattu päässä. On kesä ja aurinko paistaa.


Riitta Konttinen: Täältä tullaan! Naistaiteilijat modernin murroksessa (Siltala). Samanniminen näyttely esittelee 30 viime vuosisadan alun naistaiteilijaa Tampereen taidemuseossa toukokuun loppuun saakka.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  2. 2

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  3. 3

   19-vuotias opiskelija tienaa tuhansia euroja deittailemalla vanhempia miehiä – tarjoaa seuraansa nettisivustolla: ”Nautin esillä olosta”

  4. 4

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  5. 5

   Kaisa Mäkäräinen julkaisi kuvia rantalomaltaan – sukelteli haiden kanssa

  6. 6

   Suomalaisnainen kuvasi kummallisen vessan Madridissa: Miten tänne pääsee?

  7. 7

   Kalliolta mereen pudonnut mies menehtyi Naantalissa

  8. 8

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  9. 9

   Matti Nykänen sai alkoholinkäyttönsä kuriin – Pia-vaimo toi elämään rauhan: ”Pialla ei ole ollut helppoa”

  10. 10

   Kommentti: Vihreät iskeytyvät Aaltoon tai Karille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  4. 4

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  5. 5

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  6. 6

   Tuhannen tölkin olutpaketti muuttui vitsistä todeksi – menekki yllätti panimon täysin

  7. 7

   Tämän nimisillä miehillä on Suomessa 266 täyskaimaa

  8. 8

   Hyvän mielen lappu porraskäytävässä nosti taloyhtiön tunnelmaa: näyttelijä ilmoitti 90-vuotisjuhlistaan – ”voi kuulua meteliä”

  9. 9

   Sofia Belórf sinkkuhuumassa – iloitsee, että ei saanut Niko Nousiaisen kanssa lapsia: ”Silloin en olisi eronnut”

  10. 10

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  6. 6

   Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

  7. 7

   Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

  8. 8

   Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

  9. 9

   Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

  10. 10

   Samantha sai 14-vuotiaana tietää hirvittävimmän mahdollisen totuuden isänsä teoista – asia paljastui googlatessa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Ihminen syttyi tuleen Kampin yleisessä vessassa

  2. 2

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  3. 3

   19-vuotias opiskelija tienaa tuhansia euroja deittailemalla vanhempia miehiä – tarjoaa seuraansa nettisivustolla: ”Nautin esillä olosta”

  4. 4

   Sääkartta loimuaa vaarallisen myrskyn varoituksista – Juha Föhr: ”Helsingissäkin voi tulla ihan reilusti lunta ”

  5. 5

   Kaisa Mäkäräinen julkaisi kuvia rantalomaltaan – sukelteli haiden kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  3. 3

   Kadonnutta 7-vuotiasta Aleksi-poikaa etsittiin läpi yön Kouvolassa – löytyi hyväkuntoisena

  4. 4

   Espoolainen huippujohtaja alkoi vierailla tätinsä luona epäilyttävän usein – harvinaisen härski temppu paljastui

  5. 5

   Mies vei tavarataloon 22 000 euroa muovikassissa – oletti rahojen päätyvän tulevalle morsiamelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Virtsa värjäsi taloyhtiön uudet parvekelasit keltaisiksi – syyksi paljastui yläkerrassa asuva opiskelijatyttö

  2. 2

   Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

  3. 3

   Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

  4. 4

   Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

  5. 5

   IS:n vapputietovisa: Jos saat yli 5 oikein, sinulla on hyvä yleissivistys

  6. Näytä lisää