Seksi & Parisuhde

Nyt kumotaan harhat miesten seksuaalisesta häirinnästä

Julkaistu:

Myös pojat ja miehet voivat olla seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteita. Seksuaalipedagogi Juha Kilpiä kertoo viisi tyypillistä harhaluuloa miesten ja poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Tiedätkö tyypillisimmät harhaluulot miesten ja poikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä?

Seksuaalipedagogi ja kouluttaja Juha Kilpiä on ollut mukana perustamassa Rajat ry:tä. Yhdistys auttaa seksuaalisesti hyväksikäytettyjä miehiä.

1. Stereotyyppiset näkemykset pojista ja miehistä


Pojat tai miehet eivät voi olla uhreja.

Kuka tahansa voi joutua raiskauksen uhriksi. Rikos ja rikoksen tekijä eivät tunne rajoja. Pojat ovat lapsia ja jo pelkästään se tekee hänestä aina heikomman ja haavoittuvaisemman kuin aikuinen. Aikuinen on myös aina suhteessa lapseen auktoriteetti ja sen kautta aikuisella on valta. Uhrius mielletään usein tyttöjen tai naisten rooliksi.

Poikien ja miesten tulisi pystyä taistelemaan/tappelemaan, jos heitä kohtaan hyökätään. Miesten ei tulisi näyttää tunteitaan. Tunteita näyttävä mies on heikko ja naismainen.


Sukupuoliroolit ovat hyvin kankeat. Sekä tytöt ja pojat että naiset ja miehet ovat tunteellisia ja monenlaisia ja samanlaisia tarpeita tuntevia eläviä olentoja eli ihmisiä. Poikien ja miesten aivot toimivat pelko- ja kauhutilanteissa kuin tyttöjen ja naistenkin aivot eli ihminen joko taistelee, pakenee tai jähmettyy. Hyvin usein lapsi sukupuolesta riippumatta "jähmettyy" seksuaalisessa hyväksikäytössä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

2. Sterotyyppiset näkemykset miehen seksuaalisuudesta


Miehet nauttivat mistä tahansa seksistä, josta syystä heidän on täytynyt nauttia myös hyväksikäytöstä. Jos pojalla tai miehellä on erektio, se tarkoittaa, että hän haluaa seksiä tai häntä voisi seksuaalisesti käyttää hyväksi.

Poika ja mies on muutakin kuin penis. Mies ei ole seksikone, aina valmis, aina halukas. Erektio on fysiologinen refleksi, jonka voi laukaista pissahätä, fyysinen stimulaatio, koskettelu tai esimerkiksi pornon näkeminen. Pojalla ja miehellä on oikeus erektiostaan huolimatta itse valita, kenen kanssa hän on seksuaalisessa kanssakäymisessä ja miten. Erektio ei anna lupaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

3. Stereotyyppiset näkemykset seksuaalisesta identiteetistä

Pojista, jotka ovat tulleet hyväksikäytetyiksi miehen taholta, tulee homoseksuaaleja.

Seksuaalinen identiteetti kehittyy kullakin ihmisellä omaa henkilökohtaista polkuaan, toinen ihminen ei voi sitä muuttaa. Jos lapsi tai nuori tulee hyväksikäytetyksi vanhemman ihmisen taholta, se todennäköisesti vahingoittaa tai ainakin aiheuttaa hämmennystä ja ristiriitoja lapsen tai nuoren seksuaalisen identiteetin kehityksessä.

Pojat, joita mies on hyväksikäyttänyt, luulevat usein virheellisesti, että heidän henkilökohtaisessa ulkonäössään on jotain, mikä vetää puoleensa miehiä eli hyväksikäyttäjää. He voivat luulla näyttävänsä "homolta". Todellisuudessa ongelma on se, ettei hyväksikäyttäjä kykene tasavertaisiin seksuaalisiin suhteisiin.

Jos hyväksikäyttäjä on ollut nainen, poika tai nuori mies on ollut onnekas saatuaan mahdollisuuden olla naisen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Vaikka nuori mies olisi innoissaan saamaan ensimmäisiä seksuaalisia kokemuksia naisen kanssa, ei naisella ole lupaa hyväksikäyttää nuorta miestä omiin tarkoitusperiinsä, joita ovat muun muassa opettaminen, opastaminen, iän ja kokemuksen tuoman vallan käyttö. Jokaisella pojalla ja nuorella miehellä on oikeus kehittyä rauhassa ja pikkuhiljaa.

4. Stereotyyppiset näkemykset hyväksikäyttäjistä


Hyväksikäyttäjä on syrjäytynyt yhteisöstä. Hyväksikäyttäjä on vanha, karkkeja, leluja tai pelejä tarjoava vieras mies. Lasten tai nuorten hyväksikäyttäjän voi erottaa ulkonäkönsä perusteella. Useimmat pojat ovat tulleet hyväksikäytetyksi homoseksuaalisen miehen taholta.

Useimmiten hyväksikäyttäjät näyttävät "normaaleilta" ja ovat osa tavallista yhteisöä ja yhteisöllistä toimintaa. Hyväksikäyttäjä voi olla minkä ikäinen, näköinen ja kokoinen tahansa. Hän voi olla parisuhteessa, hänellä voi olla lapsia. Hän voi olla minkä uskontokunnan edustaja tai mistä tahansa sosiaalisesta ryhmästä. Hyväksikäyttäjä voi olla mies tai nainen. Lapsia ja nuoria hyväksikäyttävä ihminen on yleensä pedofiili.


5. Stereotyyppiset näkemykset hyväksikäyttäjän ja hyväksikäytetyn suhteesta sekä fysiologiasta


Hyväksikäytetty poika tai nuori tuntee vain kielteisiä tunteita kuten vihaa tai inhoa hyväksikäyttäjää kohtaan. Hän ei voi pitää hyväksikäyttäjästään.

Hyväksikäyttäjä on usein tuttu ja jollainlailla turvalliseksi ja luotettavaksi koettu ihminen, jopa perheenjäsen. Tämä nostattaa valtavia ristiriitaisia tuntemuksia hyväksikäytetyssä, ja usein se synnyttää pakon salailuun, valtavasti häpeän ja syyllisyyden tunteita sekä romuttaa perusluottamuksen tunnetta yleisesti elämässä ja elämää kohtaan.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on aina väkivaltaista. Tai jos se ei ole väkivaltaista, se ei ole pojalle vahingollista.


Seksuaalinen hyväksikäyttö on aina jollain lailla vahingoittavaa pojalle. Hän joutuu kieltämään lapsuutensa: omat tunteensa ja tarpeensa. Hän tulee petetyksi luottamus- ja auktoriteettiasemassa olevan ihmisen taholta.

Jos hyväksikäytetty on kokenut seksuaalista kiihottuneisuutta tai saanut orgasmin hyväksikäytön aikana, tekee se hänestä syyllisen tai osasyyllisen. Tällöin hänellä ei ole aihetta valittaa hyväksikäytöstä tai oireilla sen seurauksena.


Tosiasiassa poikien ja miesten erektio on refleksi, fysiologinen vaste kosketukseen. Jos penistä koskettelee tai näkee seksuaalisesti stimuloivaa materiaalia, on luonnollinen reaktio tuntea kiihottuneisuutta. Joskus myös voimakas pelko tai kipu kokemus voi muuntautua seksuaaliseksi tuntemukseksi ja aiheuttaa ristiriitaisuudessaan hämmennystä ja häpeän tunteita.

Seksuaalinen hyväksikäyttö aiheuttaa nautintoa hyväksikäytetylle. Jos poika olisi kiihottunut tai saanut orgasmin hyväksikäyttötilanteessa, ei tarkoita, että hän olisi siinä vapaaehtoisesti tai nauttien mukana. Monet hyväksikäyttäjät perustelevat tekonsa lapsen automaattisilla fyysisillä reaktioilla: "hän halusi sitä itsekin" tai "hänhän nautti siitä". Kukaan poika tai mies ei nauti hyväksikäytöstä.

Lähde: Rakkaudeksi.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik, 25, soluttautui äärioikeiston sisäpiiriin – ”Tämä tulee päättymään sotaan”

  2. 2

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  4. 4

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  5. 5

   Nuorukainen loukkaantui vakavasti – jäi asfalttijyrän alle Nurmijärvellä

  6. 6

   Maajussi-Aapo vie morsianehdokkaansa kylpylään – naiset tyrmistyvät vähäisestä vaatetuksesta: ”Kaikki olivat vähän vastahakoisia”

  7. 7

   Kiekkoilijoiden karut kohtalot havahduttivat – ex-pelaajat ryhtyivät tukiverkoksi: ”Marko Jantunen oli käännekohta meille”

  8. 8

   Suomalaisartistien luottokitaristi kertoo, millaista on työskennellä tähtien kanssa – eräs laulaja kyvyiltään poikkeuksellinen: ”Jotain uskomatonta”

  9. 9

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  10. 10

   Sini Ariell julkaisi pysäyttävän kuvan – äärimmäisen vaikea raskaus riudutti pin up -kaunottaren: paino nousi vain alle 5 kiloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  3. 3

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  4. 4

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  5. 5

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  6. 6

   Maajussi-Aapo vie morsianehdokkaansa kylpylään – naiset tyrmistyvät vähäisestä vaatetuksesta: ”Kaikki olivat vähän vastahakoisia”

  7. 7

   Kulkukoiralauma yllätti turistin Kreikassa: Soitti hädissään perheelleen – löytyi seuraavana aamuna raadeltuna

  8. 8

   15-vuotiaana yksin laivalla New Yorkiin lähtenyt Irja, 83, ei aio palata enää koskaan Suomeen: ”Siitä on tullut liian moderni”

  9. 9

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  10. 10

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. 6

   Trafi aloittaa kampanjoinnin ylihuomenna: Kärkenä dieselautoilijalle luvassa oleva 17000 euron verolasku

  7. 7

   Huutokauppakeisari myi 90-luvun muumimukin suurella summalla – löytyykö sinulta tämä harvinaisuus?

  8. 8

   Onko tämä vaatetus ok? Tosi-tv-kaunotar Kylie Jenner ohitti K18-säännöt – lähes kaikki näkyy

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  10. 10

   Testaa, miten sinä pärjäisit Haluatko miljonääriksi -visassa – 18-vuotias teekkari jäi vain kahden kysymyksen päähän jättipotista

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Patrik, 25, soluttautui äärioikeiston sisäpiiriin – ”Tämä tulee päättymään sotaan”

  2. 2

   Antti Lindtman, 34, ja puoliso Kaija Storbom, 54, saivat jo äitiyspakkauksen kotiin – ”Välillä saa itseään nipistää”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -Aliisa häipyy yksin viikon lomalle – Esa-puoliso tuohtuu vaimonsa matkasta: ”Jos ihan suoraan sanon...”

  4. 4

   Merivartiosto pelasti perheen myrskystä – perheen tytär lohkaisi pelastajille äitiä nolostuttaneet sanat

  5. 5

   Nuorukainen loukkaantui vakavasti – jäi asfalttijyrän alle Nurmijärvellä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pohjois-Korea uhkasi testata vetypommia ilmakehässä Tyynellämerellä – tätä se tarkoittaisi maailmalle

  2. 2

   Juho on parisuhteessa sekä Aleksin että Sofian kanssa – näin kolmikon suhdekuvio toimii

  3. 3

   Lotta, 28, löysi unelmiensa miehen baarista – paljastuikin vankilomaa viettäväksi linnakundiksi: istunut kiven sisällä yli 10 vuotta

  4. 4

   Suomalaistähti Alman jättimäinen mainoskuva komeilee Times Squarella – kollegoilta sataa äimistyneitä onnitteluita: ”Holy shit!”

  5. 5

   Savoa puhunut valepoliisi ilmestyi Vienon, 80, ovelle Espoossa – pojanpoika Antti, 22, taltutti jujutsu-otteilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tv-juontajalle kävi äärimmäisen kiusallinen moka minihameessa – suora lähetys yllätti katsojat: Kuvat leviävät

  2. 2

   Ruotsalainen Natasha, 24, hämmästyttää äärimmäisellä muodonmuutoksellaan – vanhemmat eivät hyväksy tyttärensä kauneusleikkauksia

  3. 3

   Järkyttävä yllätys Napakympin kulisseissa: miesseuralainen katosi jäljettömiin – Neiti X lähti voittomatkalle yksin

  4. 4

   Tylyt oharit Napakympissä – Joni, 26, kertoo nyt katoamisensa taustoista: Pyytää anteeksi neiti X:ltä

  5. 5

   Nainen pudotti 160 kiloa ja suuntasi rannalle – rohkea kuva muuttuneesta kehosta on vahva viesti kiusaajille

  6. Näytä lisää