Ruokauutiset

Valikko

Kebabliha hautuu kypsäksi folionyytissä - kokkaa yöruokien kuningasta kotona!

Kokoliha-Karhunen
Löytyykö Suomesta lihansyöjää, joka ei ole koskaan maistanut kebabia? Sellaiset ovat varmasti harvassa. Päätän kokata sian kulmapaistista maailman näppärintä yöruokaa, rullakebabia.
Muutamassa vuosikymmenessä kebabista on tullut pohjoisen maan kansallisruoka. Kebab-pizzerioita löytyy Suomen kaupungeista ja kylistä lähes yhtä paljon kuin parturi-kampaamoja.

Mistä kaikki alkoi? Suomen ensimmäisestä kebabravintolasta liikkuu kirjavaa tietoa. Tamperelainen-lehti kertoo, että Veikko ja Tuula Huhtakangas perustivat kebabravintolan Otavankadulle Poriin 1982. Kebab on saattanut olla jo aiemmin yhtenä ruokalajina jonkin ravintolan tai grillin ruokalistalla, mutta Giros Grilli oli ensimmäinen ravintola, jossa kebabvarras sai pyöriä luvan kanssa.


Huhtakankaat saivat ajatuksen Giros Grillin perustamiseen messumatkalla Lontoossa, kun he ihastelivat katukeittiöistä tulvivaa tuoksua Sohossa. Kebabia maistettuaan pariskunta sanoi Hannu Wissille, että tätä pitää saada Suomeenkin.

– Hanski sanoi, ettei suomalainen syö tällaista, pariskunta muistelee Tamperelainen-lehden haastattelussa.

Jälkiviisaana on helppo todeta, että Hannu oli väärässä. Jos Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo aloittaisivat nyt Patakakkosen, ohjelmassa kokattaisiin lanttulaatikon ja karjalanpiirakoiden lisäksi iskenderkebabia.

Ruho numero 2306:n kinkusta on jäljellä vielä kulma- ja paahtopaistit. Sisäpaistista kokkasin juhannuskinkkua, ulkopaistin marinoin rommissa ja paistoin uunissa.



Otan kulmapaistin pakastimesta. Kulmapaisti ei ole kovin arvostettu ruhonosa, sitä käytetään lähinnä pitkään haudutettavissa padoissa ja jauhelihan raaka-aineena. Kebabiksi kulmapaisti päätyy aivan taatusti harvoin. Joissakin maissa uskonto kieltää ylipäätään sian syömisen.

Kebabin juuret ulottuvat Lähi-itään, Keski-Aasiaan ja Välimeren maihin. Monissa maissa kebabiksi (tunnetaan myös nimillä kebap ja kabab) kutsutaan yksinkertaisesti vartaassa valmistettua lihaa.

Suomen kebab-pizzerioissa myydään döner kebabia. Se sai alkunsa 1800-luvulla Turkin Bursassa, missä Iskender Efendin ravintoloitsijaperhe painiskeli kebabin aiheuttamien savu- ja hajuhaittojen kanssa. Efendi keksi ratkaisun ongelmaan: poikittain hiilien päällä ollut lihavarras käännettiin pystyyn. Savuhaitat katosivat. Samalla lihasta tuli mureampaa, kun ylhäältä valunut rasva voiteli alempia kerroksia.


Turkissa syntynyt ja teini-ikäisenä Saksaan muuttanut Mahmut Aygün kehitti döner kebabia edelleen. Aiemmin kebab tarjoiltiin yleensä riisin kanssa, mutta Aygün keksi laittaa lihaa pitaleivän väliin. Ensimmäinen pitakebab tarjoiltiin Aygünin Hasir-ravintolassa Berliinissä 2. maaliskuuta 1971. Näppärä pikaruoka oli syntynyt.

Aygün oli melkoinen seppä. Hän keksi myös yhdistää kebabiin jogurttikastikkeen.

Kebabin suurmiehen kuolemasta tammikuussa 2009 tulikin kansainvälinen uutinen.

Oikeaoppinen döner kebab valmistetaan yleensä lampaanlihasta, joka pinotaan lämpäreinä vartaaseen. Suomessa kebabiin käytetään lähinnä jauhettua naudanlihaa tai naudanlihaa ja lampaanlihaa.

Voiko kebabia valmistaa siasta? Mikä ettei. Esimerkiksi Kreikassa ja Kyproksella suosittu gyros valmistetaan yleensä porsaanlihasta tai kanasta. Elämäni parhaat gyrokset olen syönyt pienessä "nakkikiskassa" Pythagorionin kaupungissa Samoksen saarella.

Selailen netistä erilaisia kebabreseptejä. Guardianissa kerrotaan, kuinka döner kebabia voi valmistaa tyhjässä säilyketölkissä.

Sitten silmiini osuu Me Naisten resepti. Päätän ottaa sen pohjaksi kokkailulleni. Lisään kuitenkin roimasti mausteiden määrää. Kebabista vuollaan ohuita lastuja, joten mausteita voi tuskin olla liikaa. Sama periaate pätee makkaran maustamiseen.



Valmistaisinko pitakebabia vai iskenderkebabia? Maistuisiko sittenkin kebab ranskalaisilla vai riisillä? Valinta on yhtä vaikea kuin pikaruokaravintolan tiskillä aamuyöllä kello 4.

Päädyn rullakebabiin. Se on täydellinen keksintö – parasta kebabrintamalla sitten pitakebabin keksimisen! Kebabliha, soossit ja vihannekset asetellaan lättänän pitaleivän tai pizzapohjan päälle. Leipä rullataan paketiksi, jota on kätevä kuljettaa mukana. Harmi, että rullakebabin keksijästä ei ole tietoa. Hän ansaitsisi palkinnon.

Aloitan urakan lihan jauhamisella. Kun keväällä valmistin makkaramassaa, lihamylly jumittui. Sain liikkeestä tilalle uuden myllyn, joka toimii nyt kuin unelma. Jauhan lihan kahteen kertaan: ensin karkeammaksi, sitten hienommaksi. Lisään mukaan hieman silavaa.

Me Naisten reseptissä jauheliha ja mausteet pyöräytetään tehosekoittimessa, jotta jauheliha tiivistyy. Jätän tehosekoittimen kaappiin ja vaivaan massaa käsin kymmenisen minuuttia. Muotoilen lihasta pötkylöitä, käärin ne tiukasti folioon ja laitan uuniin.



Kebabliha uunissa:

1 kg sian kulmapaistia
100 g silavaa
1 rkl suolaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl mustapippuria
1 tl chiliä
2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl valkosipulijauhetta
oliiviöljyä

Jauha kulmapaisti ja silava lihamyllyllä ainakin kahteen kertaan. Lisää jauhelihan sekaan mausteet. Sekoita sileäksi tehosekoittimessa tai vaivaa kunnolla käsin. Muotoile massasta kaksi makkaraa paksumpaa pötkylää. Kääri pötkylät tiukasti kaksinkertaiseen folioon. Laita nyytit uuniin 100 asteeseen noin neljäksi tunniksi. Anna nyyttien jäähtyä kunnolla – laita ne lopuksi jääkaappiin. Leikkaa lihasta siivuja esimerkiksi juustohöylällä. Asettele siivut uunipellille leivinpaperin päälle ja valele niitä öljyllä. Paista siivuja uunissa 225 asteessa grillivastuksen alla noin viisi minuuttia.


Kebab tarvitsee seurakseen kastikkeita. Yleensä liha tarjoillaan tomaattipohjaisen soosin ja jogurttikastikkeen kera.

Kebabravintoloissa on usein tarjolla kahta tomaattikastiketta: mietoa ja tulista. Kokoliha-Karhusen kastike on siltä väliltä. Tulisuus riippuu chililajikkeesta – itse käytän kastikkeessa perusmarketista löytyviä punaisia chilejä, jotka eivät ole kovin tulisia.


Sopivan tulinen tomaattikastike:

1 tlk tomaattimurskaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tummaa sokeria
1 tl suolaa
oliiviöljyä

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä ja lisää pilkottu chili. Kaada sekaan loput ainekset ja sekoita. Anna porista hiljalleen noin tunnin ajan sekoittaen välillä.



Jogurttikastike mintulla:

5 dl turkkilaista luonnonjogurttia
1/2 punttia minttua pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 tl sokeria
ripaus suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna tekeytyä jääkaapissa noin kahden tunnin ajan.



Pitaleipien valmistamiseen käytän pizzakiveä ja kaasugrilliä. En ole mikään leipurimestari, joten leipien tekeminen jännittää hieman. Ostinkin kaupasta varmuuden vuoksi paketin valmispitaleipiä, jos leipominen epäonnistuu.


Pitaleivät grillissä:

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
5 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikina. Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla. Levitä jauhoja pizzakiven päälle. Muotoile taikinasta pizzakiven kokoisia, mahdollisimman ohuita lättyjä. Laita grillin tehot täysille. Paista pitaleivät molemmin puolin pizzakiven päällä.



Kebabpötkylät ovat olleet uunissa nelisen tuntia. Annan niiden jäähtyä hieman.

Leikkaan lihasta siivuja juustohöylällä. Huomaan, että en antanut lihan jäähtyä kunnolla. Lihamassa ei ole tiivistynyt tarpeeksi, joten kebablastuista tulee hauraita. Seuraavana päivänä leikkaan siivuja toisesta kebabtangosta, joka on saanut olla yön yli jääkaapissa. Ero on huomattava.

Voitelen lastut oliiviöljyllä ja laitan ne hetkeksi uuniin ruskistumaan. Sitten kaikki alkaakin olla valmista. Pitaleivät paistuivat rapeiksi grillissä, tomaattisoosi muhi aikansa liedellä ja jogurttikastike maustui pari tuntia jääkaapissa. Oheen olen pilkkonut tomaatteja, salaatinlehtiä ja kurkkua.

Kokoan aineksista kebabrullan. Kotitekoinen pitaleipä on sen verran paksu ja rapea, että sitä on hankala taittaa rullalle. Tämän rullakebabin syömiseen tarvitaan haarukkaa ja veistä.

Pikaruokaa tämä ei missään nimessä ole. Rullakebabin valmistamiseen kului kuutisen tuntia.



Maku on uskomattoman hyvä. Mehevässä lihassa on riittävästi mausteita, kastike on juuri sopivan tulista ja jogurtti tuo annokseen täyteläisyyttä. Silloin tällöin jostain pilkahtaa esiin aavistus minttua.

Ateria hakkaa mennen tullen lähipizzerioiden kebabannokset ja hieman fiinimmät hipsterikebabitkin. Ainoastaan säilykechilit unohtuivat – niiden kera annos olisi täydellinen.

Teknisen muutoksen vuoksi blogiin aiemmin kirjoitetut kommentit eivät välttämättä näy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Sofia Belórf: Avioliitto Niko Nousiaisen kanssa ohi! Fitnesskaunotar avautuu eron syistä ensimmäistä kertaa

    2. 2

      Punkki puri Annukkaa piknikillä, seuraukset olivat karmeat: unohti jopa oman nimensä

    3. 3

      Tuomas Enbuske ihmetteli tv:ssä Lauri Ylösen ja ex-vaimo Paula Vesalan lämpimiä välejä – Ylöseltä tyhjentävä vastaus

    4. 4

      Marita Taavitsainen ja aviomies Tomi Natri ottivat suhteessaan aikalisän – avautuvat nyt eron taustoista

    5. 5

      Tapparan mestaruusjuhlat saivat yllättävän käänteen – ”Hätkähdin kun kuulin tutun äänen”

    6. 6

      Kuvat: Seppo Räty 55 vuotta – näin keihäslegenda on muuttunut vuosien varrella

    7. 7

      HS: Sauli Niinistö torjui virkanimityksen – oikeusministeriö muutti ehdotustaan uudeksi oikeuskansleriksi

    8. 8

      Viiden tähden hotelli rapistui paikoilleen – vip-vieraiden unelma on nyt karu näky

    9. 9

      Trump myöntää avoimesti: ”Voimme päätyä suureen, suureen konfliktiin Pohjois-Korean kanssa”

    10. 10

      Yön uutiset: Katso mitä tapahtui, kun nukuit

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

    2. 2

      Suomalainen fitnessdokumentti järkyttää netissä – päähenkilöltä raju purkaus: ”Tuleeko se hetki, kun hakkaan kuvausryhmän jäsenen?”

    3. 3

      Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

    4. 4

      Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

    5. 5

      Hirvensalmen uhrien äiti jakoi helmikuussa koskettavan runon – ”Sydämeni tulee kantamaan sinua aina”

    6. 6

      68-vuotias mies ampui kotiinsa tunkeutunutta murtovarasta, epäillään tapon yrityksestä

    7. 7

      Viiden tähden hotelli rapistui paikoilleen – vip-vieraiden unelma on nyt karu näky

    8. 8

      Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

    9. 9

      Playboy-kuviin kosiskeltu Kaisa Mäkäräisen kilpasisko on tyrmäävä mallikaunotar – Dorothea Wierer, 27 poseeraa upeissa bikinikuvissa

    10. 10

      Opiskelijoiden K18-bileet seikkailupuistossa ihmetyttävät Kuopiossa: ”En välttämättä menisi heti aamulla muksun kanssa sinne”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

    2. 2

      Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

    3. 3

      Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

    4. 4

      Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

    5. 5

      Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

    6. 6

      Kolarissa kuolleiden kaksospoikien äiti joutui käymään tragedian uudelleen läpi: ”Emme tule tästä selviämään koskaan”

    7. 7

      Minea Blomqvist purskahtaa itkuun tv:ssä – ehkäisy petti yllättäen matkalla

    8. 8

      Poikaystävä jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla kesken romanttisen illallisen – ravintolan Facebook-vastaus leviää vauhdilla

    9. 9

      Kuvat: Temptation Islandiin uusi pariskunta – Pauliina, 21, rikkoo heti rajat poikaystävän selän takana

    10. 10

      Poliisi vahvistaa: Herttoniemenrannasta löytynyt ruumis on kateissa ollut Valtteri Ihalainen

    11. Näytä lisää
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Sofia Belórf: Avioliitto Niko Nousiaisen kanssa ohi! Fitnesskaunotar avautuu eron syistä ensimmäistä kertaa

    2. 2

      Punkki puri Annukkaa piknikillä, seuraukset olivat karmeat: unohti jopa oman nimensä

    3. 3

      Tuomas Enbuske ihmetteli tv:ssä Lauri Ylösen ja ex-vaimo Paula Vesalan lämpimiä välejä – Ylöseltä tyhjentävä vastaus

    4. 4

      Marita Taavitsainen ja aviomies Tomi Natri ottivat suhteessaan aikalisän – avautuvat nyt eron taustoista

    5. 5

      Tapparan mestaruusjuhlat saivat yllättävän käänteen – ”Hätkähdin kun kuulin tutun äänen”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

    2. 2

      Suomalainen fitnessdokumentti järkyttää netissä – päähenkilöltä raju purkaus: ”Tuleeko se hetki, kun hakkaan kuvausryhmän jäsenen?”

    3. 3

      Poliisi kertoo nyt harvinaisen järkyttävästä työtehtävästä: eri puolilta taloa löytyi kolmen lapsen ruumiit

    4. 4

      Patrik Laineen leppoisa lomakuva herätti MM-kisaraivon

    5. 5

      Hirvensalmen uhrien äiti jakoi helmikuussa koskettavan runon – ”Sydämeni tulee kantamaan sinua aina”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Suihkuun aamulla vai illalla? Asiantuntijoilla on selkeä vastaus

    2. 2

      Tilasto paljastaa: Yleisin naisen nimi Suomessa on jättiyllätys!

    3. 3

      Poliisi avautuu harvinaisen järkyttävästä tehtävästä: nainen oli jo pilkullinen

    4. 4

      Tuttava Hirvensalmen tragedian taustoista: Perheenisä puhui avoimesti vaikeuksistaan

    5. 5

      Samu Haber esitti kuohuttaneen Joutsenlaulu-version tv:ssä – katsojilta yksimielinen tuomio vedolle

    6. Näytä lisää