Ajankohtaista

Valikko

Esko Antikainen, 80, paljastaa muurinpohjalettujen salaisuudet ja varoittaa: ”Elekee sitte haletko!”

Julkaistu:

Letut
Sangollinen taikinaa, paistamiseen voita ja koivuvispilä – muuta ei tarvita.
Espoolainen Esko Antikainen tietää salat täydellisten muurinpohjalettujen takana. Lapsuusaika Peltosalmella Iisalmen lähellä on jättänyt makumuistot täydellisistä muurinpohjaletuista.

Muurinpohjalettujen tekotaito on kotoisin Ylä-Savosta. Niiden koti on Iisalmi ja sen neljä lähikuntaa, jotka ovat entinen Iisalmen maalaiskunta, Vieremä, Kiuruvesi ja Sonkajärvi.

– Taito tunnettiin sielläkin hyvin suppealla alueella. Sodan jälkeen muurinpohjaletut alkoivat levitä muuallekin Suomeen. Tämä kansankulttuurin hieno ilmentymä oli vanhan kansan juhannusruoka, jota tehtiin taloissa kesäisin jopa useita kertoja viikossa, Antikainen kertoo.

Muurinpohjalettujen nimi tulee siitä, että ennen letut paistettiin muuripadassa eli pyykkipadassa.

– Lettujen paisto muuripadassa oli raskasta, sillä paistaessa piti kumartua padan pohjalle. Tasaisella pohjalla oli hyvä paistaa isoja lettuja, Antikainen kertoo.

Muuripadan tilalle ovat tulleet lettupannut ja muurikkapannut.

– Paras lettupannu on valurautaa ja siinä on melkoisen laakea pohja. Halpoja lettupannuja näkee teräslevystä prässäämällä tehtyinä, mutta lämmön jakautuminen niissä ei ole yhtä hyvä ja työskentely vaikeutuu. Jos lettupannun reunat laskeutuvat kohti keskustaa liian jyrkkinä, taikina valuu keskelle, letun reunoista tulee liian ohuita ja keskustasta liian paksu, Antikainen opastaa.

Asenna oikein

Hänen mukaansa lettujen paistoa ajatellen muurikan asennustyössä kannattaa nähdä vaivaa, että paistamisesta tulee mukavaa eikä selkä väsy.

– Lettupannu on hyvä asettaa paistamisasentoon niin korkealle, ettei selkä väsy paistamisen aikana. Tulipohja on rakennettava noin 15 sentin päähän lettupannun pohjasta. On myös huolehdittava siitä, että tuli pääsee esteettä nuolemaan pannun pohjaa joka puolelta. Myös kaasuliekillä paistaminen onnistuu, mutta liekin tulee tulla laajalta alueelta eikä vain keskeltä.

Tärkeä koivuvispilä

Muut tarvittavat välineet, kuten lettulasta, kauha ja sanko löytyvät jokaisen keittiöstä.

– Lettulastan tulisi olla pitkävartinen ja riittävän iso, niin että letun kääntäminen onnistuu helposti, Antikainen muistuttaa.

Antikaisen mukaan ei ole yhdentekevää miten voi levitetään pannulle. Siihen tarvitaan koivuvispilä.

– Paistajan pitää tehdä vispilä jo varhain keväällä, kun koivut ovat hiirenkorvalla, jolloin koivun kuori irtoaa parhaiten. Vispilä syntyy helposti koivun hennoista oksista. Ellei vispilää ole, voi voin levittää vaikka pehmeän muovilastan kärjellä.

Oikeanlainen lettutaikina

Taikinan eli juuren ainekset ovat kylmä maito, mieluiten ”punainen” maito, ohrajauhot, vehnäjauhot, kananmunat, suola ja voi. Kylmään maitoon vatkataan aluksi huolellisesti ohra- ja vehnäjauhot. Koska ohrajauhojen osuus on suuri, ”punaisen” maidon valinta helpottaa paistamista. Sen jälkeen taikinan annetaan turvota ainakin tunti viileässä paikassa. Munia vatkataan hieman ja ne sekoitetaan juuri ennen paistamista taikinaan. Sitten lisätään suola.

– Vasta-alkajan on kenties syytä käyttää vehnäjauhoja hieman runsaammin kuin ohrajauhoja, mutta aidossa letunjuuressa ohrajauhoja on enemmän kuin vehnäjauhoja. Juuren on oltava melko juoksevaa, jotta siitä saadaan ohuita lettuja, Antikainen tietää.

Taikina-astia on paistamisen aikana koetettava pitää mahdollisimman kylmänä.

Paistaminen

Lämmityspuiksi sopivat parhaiten ohuiksi halotut kalikat.

Antikaisen mukaan oikean lämmön ylläpito onnistuu niillä paremmin kuin paksuilla puilla.


– Tärkeää on, että lämpö on tasainen. Lettupannu ei saa olla liian kuuma, sillä silloin lettu tummuu liian nopeasti ja jää raa’aksi. Savolaisten taitajien mukaan paras polttopuu on leppä, sillä se kuumentaa hitaasti ja antaa hyvän hiilloksen. Nykyään on saatavana riittävän suuria kaasupolttimoita, jollaisen päälle lettupannun voi asettaa. Rasvaa ei saa panna liikaa, jotta taikina ei mönjäänny.

Näin valutat taikinan oikein

– Taikina valutetaan kauhasta letun reunoista alkaen ympyränmuotoisin liikkein, niin että koko letusta tulee tasapaksu. Mahdolliset reiät voi tässä vaiheessa pikaisesti täyttää vetämällä lastalla vielä kovettumatonta taikinaa reikien päälle. Välillä voi kurkistaa lastan avulla letun alle, niin että näkee oikean kääntämishetken.

Laakeapohjaisessa ja riittävän suuressa pannussa voi kerralla paistaa kaksi soikeaa lettua, pienemmässä yhden pyöreän.

Millainen on hyvä lettu?

Antikainen kertoo, että Iisalmessa on pidetty letunpaiston mestaruuskilpailujakin.

– Arvosteluraadin erään jäsenen mielestä hyvä lettu on pyöreä tai hieman soikea, tasapaksu, pitsimäisen ohut ja sopivasti ruskettunut. Letun tulisi myös olla reikäinen. Oikeaan tulokseen päästään, kun taikina on riittävän ohutta ja rasvaa on oikea määrä.

Ylä-Savon Nuorisoseura järjestää Iisalmessa letunpaistoa kesäjuhliensa yhteydessä. Lettuja paistetaan vanhan ajan menetelmällä. Seuraavan kerran muurinpohjalettuja paistetaan heinäkuussa 2017.

Näin syöt letun oikeaoppisesti

– Letut syödään niin, että lettu kääritään rullalle sormin, rullan kylkeen sipaistaan hieman voita ja lettu syödään sormin. Juomana oli ennen kylmä maito. Letut ovat parhaimmillaan kuumina ja rapeina, mutta ylimääräiset voidaan jättää peitettynä vadille. Aidot muurinpohjaletut maistuvat myös huoneenlämpöisinä seuraavina päivinä. Jos paistaa ison taikinan, loput voi pakastaa.

Antikainen päivittelee erilaisia muurinpohjalettuohjeita.

– Kun letut ja pannut ovat nykyään levinneet kautta Suomen, monesti näkee pannulla paistettavan tavallista vehnäjauhotaikinaa, johon pannaan jopa neljä munaa maitolitraa kohti. Lettuja sitten syödään sokerin ja hillon kanssa. Tällaisilla letuilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisten muurinpohjalettujen kanssa!

– Jos on päässyt aitojen ohravoittoisten muurinpohjalettujen makuun, huomaa nopeasti, miten täydellisen nautinnon ne antavat, hän jatkaa.

Iisalmelaisen lettumestarin resepti:

1 l ”punaista” maitoa

2,5 dl ohrajauhoja

1,5 dl vehnäjauhoja

1 ½ kananmunaa

1 ½ tl suolaa

paistamiseen voita

Varoitus! Muutaman kerran maistelun ja paistelun jälkeen taikinaa tulee tehtyä kerralla 2-3 kertaa edellinen määrä.

– Elkee sitte haletko! Antikainen varoittaa vakavasti.

Koskettava lettumuisto

Yksi erityinen muisto muurinpohjaletuista on jäänyt Antikaisen mieleen. Koskettava muisto on kesältä 1944.


– Asuin Peltosalmella Iisalmen lähellä. Taisin olla 8-vuotias ja vuosi oli 1944. Sota oli loppumassa. Radan vieressä asui leskirouva, jolla oli monta lasta. Naapurin pihassa oli muuripata ja hän oli paistanut ison saavillisen lettuja lapsilleen. Muistan kuinka junarataa pitkin tuli sotilasjuna, joka kuljetti sotilaspoikia pohjoisesta etelään päin. Junan kulku oli hidasta juuri tuossa kohdassa. Vaunujen ovet olivat auki ja sotilaat istuivat vaunuissa jalat ulos roikkuen. Oli kuuma heinäkuinen päivä. Mökin rouva oli saanut juuri tehtyä sangollisen lettuja lapsilleen, mutta sotilasjunan saapuessa hän lähti juoksemaan junan vierustaa ja sai nostettua lettusaavin junaan sotilaspoikien iloksi. Se oli koskettava tapahtuma, joka on jäänyt mieleeni muurinpohjaletuista, Antikainen kertoo.

Onko sinulla hauskoja lettumuistoja? Kerro omista muistoistasi kommenttikentässä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  2. 2

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  3. 3

   Tästä kuvasta kuskilegenda Leo Kinnunen muistetaan: Jorma Pulkkinen roikkui hengenvaarallisesti takaluukussa

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   58 lentokonetta ja 75 000 euron vessa vai Lada ja 77 neliön asunto? Vladimir Putinin todellinen omaisuus on täysi mysteeri

  6. 6

   Tarja Halonen jäi lääkärin neuvosta pois Helsingin-lennolta 1978 – kone putosi järveen ja räjähti

  7. 7

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  8. 8

   Heti draamaa Jyväskylän MM-rallissa! Toyotan suomalaiskuljettaja romutti autonsa testierikoiskokeella

  9. 9

   Mitä Mika Salon Ferrarille tapahtui Unkarissa 18 vuotta sitten? ”Olemme sopineet, ettei asiasta puhuta”

  10. 10

   Poliisi loukkaantui kiinniottotilanteessa huoltamon pihalla Karkkilassa – joutui sairaalaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  3. 3

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  4. 4

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  5. 5

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  6. 6

   Kaksi yksityiskohtaa ihmetyttävät – ruotsalaiset kärkkäinä kuninkaallisten julkaisemasta perhekuvasta

  7. 7

   Muodoistaan tunnettu Instagram-suosikki Meri, 21, nauttii sinkkukesästä pikkubikineissä – ”Miehen pitää olla menestynyt”

  8. 8

   Arman Alizad vitsaili seksuaalisesta häirinnästä helsinkiläisessä sekasaunassa – ihmiset raivostuivat: ”Oksettavaa”

  9. 9

   Muistatko kesähitin 2007 laulaneen Tea Hiillosteen? Vaihtoi alaa kertaheitolla – ”Tää on niin mun juttu”

  10. 10

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. 6

   ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

  7. 7

   Testasimme viikon unihaasteen: mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan joka ilta klo 21?

  8. 8

   Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

  9. 9

   ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

  10. 10

   Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Järkyttävä huvipuisto-onnettomuus tallentui videolle USA:ssa: Laite irtosi ja ihmiset sinkoutuivat kyydistä – yksi kuoli, 7 loukkaantui

  2. 2

   Miss Suomen kuumat tunnelmat narubikineissä – paljastava peppukuva ihastuttaa: ”En saa silmiäni irti teistä”

  3. 3

   Tästä kuvasta kuskilegenda Leo Kinnunen muistetaan: Jorma Pulkkinen roikkui hengenvaarallisesti takaluukussa

  4. 4

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  5. 5

   58 lentokonetta ja 75 000 euron vessa vai Lada ja 77 neliön asunto? Vladimir Putinin todellinen omaisuus on täysi mysteeri

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS: Seksuaalinen häirintä riivaa helsinkiläistä sekasaunaa – erektioita, itsetyydytystä ja epämääräistä koskettelua

  2. 2

   ”Rintani näyttävät niin isoilta” – Anne Kukkohovi julkaisi näyttävän bikinikuvan

  3. 3

   Prinsessa Dianan veli paljastaa kammottavia yksityiskohtia siskonsa hautapaikasta – tuskaiset muistot piinaavat yhä

  4. 4

   Tiedätkö minkä merkkinen ja värinen on nyt Suomen yleisin henkilöauto? Ja ei, se ei suinkaan ole Skoda

  5. 5

   Me Naiset: Aira Samulinin ex-mies Ekku Peltomäki naimisiin – Samulin sivaltaa: ”Ekku vaihtoi sulavasti 50 vuotta nuorempaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

  2. 2

   Perheenäiti Laura, 31, joutui häipymään joogatunnilta kesken touhun – julkaisi rehellisen tilityksen: Nolo tarina leviää

  3. 3

   Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

  4. 4

   Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

  5. 5

   Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

  6. Näytä lisää