Ajankohtaista

Valikko

10 kysymyksen tietovisa: Tunnetko viina-Suomen historiaa?

Julkaistu:

Seuraavaksi narautetaan auki 10 tiukkaa kysymystä kieltolaista, viinasta ja Oy Alkoholiliike Ab:n alkutaipaleesta.

KIELTOLAIN aikana suomalaisten alkoholinkulutus nousi uusiin lukemiin. Ajanjakso on täynnä tarinoita trokareista, salakapakoista, kosteista huvituksista ja väkivallasta.

Tunnetko 1920- ja 1930-lukujen ja alkoholin historiaa? Testaa!
  • Yllä olevalta videolta pääset kurkistamaan yleisöltä suljettuun Altian alkoholimuseoon!
1. Suomen uusi yksikamarinen eduskunta hyväksyi kieltolain eli asetuksen alkoholipitoisista juomista ensimmäisen kerran vuonna

a) 1907 b) 1917 c) 1919

2. Mitä tarkoitti kieltolain aikakauden kielenkäytössä sana klappaaminen?

a) pirtun salakauppaa b) pirtun laimentamista c) pirtun pullottamista



3. Helsingissä oli kieltolain aikaan arviolta tuhat laitonta viinan myyntipistettä. Kolmannella Linjalla sijainnut pirtukauppa tunnettiin nimellä

a) Kankkunen b) Piikki c) Pirtulinna



4. Pirtukuningas Algoth Niska salakuljetti Itämerellä 1930-luvulla muutakin kuin alkoholia. Mitä?

a) pakolaisia pois natsi-Saksasta b) vakoilijoita Neuvostoliiton rannikolle c) taide-esineitä ulos Pietarista

5. Rappioalkoholistia kuvaava sana puliukko tulee pulituurista, jota käytettiin korvikealkoholina. Pulituuri oli spriipohjaista

a) hiuslakkaa b) puhdistusainetta c) huonekalulakkaa

6. Suomessa tilastoidaan nykyisin noin sata henkirikosta vuodessa. Kieltolain synkimpänä väkivallan vuotena 1929 henkirikoksia tuli poliisin tietoon

a) yli 200 b) yli 300 c) yli 400



7. Kieltolaki kaatui vuonna 1932, Suomen ensimmäisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen. Monissa kunnissa kieltolaki haluttiin kuitenkin pitää voimassa. Missä kieltolailla oli suurin kannatus, peräti 84,2 prosenttia?

a) Kittilässä b) Alastarossa c) Kaustisilla



8. Montako myymälää kieltolain kumoamisen jälkeen kiireesti perustettu Oy Alkoholiliike Ab eli Alko avasi kieltolain päättymispäivänä 5.4.1932 kello 10?

a) 48 b) 88 c) 128



9. Kuinka monta Alkon itse valmistamaa viinalaatua oli yhtiön historian ensimmäisessä vähittäismyyntihinnastossa?

a) 9 b) 5 c) ei yhtäkään

10. Alkon ensimmäisiä kotimaisia menestystuotteita olivat Pöytäviina ja Karhuviina. Kirkkaiden viinojen kestosuosikiksi noussut Koskenkorvan viina tuli myyntiin vuonna

a) 1933 b) 1943 c) 1953

Lue lisää Suomen alkoholipolitiikan historiasta, kieltolaista ja pirturallista Ilta-Sanomien erikoislehdestä Kieltolaki, joka ilmestyi 23. kesäkuuta.

Oikea rivi

1: a, 2: b, 3: b, 4: a, 5: c, 6: b, 7: c, 8: a, 9: c, 10: c

9–10 oikein: Alkoholi- ja kulttuurihistorian ekspertti

7–8 oikein: Vähintään viinatieteen dosentti

5–6 oikein: Keskimääräistä parempi pubivisailija

3–4 oikein: Tarvitset vielä lisää elämänkoulua

1–2 oikein: Amatööri
  • Testit ja visat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Yksi Suomen etsityimmistä henkilöistä jäi kiinni – KRP: ”Yleisön tarkat silmät auttoivat”

    2. 2

      Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

    3. 3

      Bikineissä poseeraavalta Suvi Pitkäseltä raju tilitys lapsiystävällisestä hotellista – perheloma alkoi pettymyksellä: ”Järkytys oli taattu”

    4. 4

      Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

    5. 5

      Poliisi julkaisi kuvan Sveitsin epäillystä moottorisahahyökkääjästä

    6. 6

      ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

    7. 7

      Yllättävä F1-väite Valtteri Bottaksen tilanteesta – Vettel jatkosopimuksen tiellä!

    8. 8

      Nainen kärsi ummetusvaivoista koko ikänsä – sai lopulta yllättävän diagnoosin

    9. 9

      Suuri pottutesti! McDonald's, Hesburger ja Burger King – mistä saa parhaat ranskalaiset?

    10. 10

      Kuvat: Merivoimat kuvasi venäläisalukset Suomenlahdella

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

    2. 2

      Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

    3. 3

      ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

    4. 4

      Älä tee tätä yleistä virhettä, kun väistät hälytysajoa – poliisi muistuttaa yhden sanan merkityksestä: ”Jos mikään muu ei auta niin sitten näin”

    5. 5

      Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

    6. 6

      Rupikonnien maihinnousu yllätti tamperelaisen Ossin – katso uskomattomat kuvat mökkirannasta

    7. 7

      ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

    8. 8

      Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

    9. 9

      Touko Aalto vastasi Juha Sipilän puheluun Keljon K-citymarketissa – kiistää hurjat huhut

    10. 10

      Beckhamien yli viiden miljoonan euron ökykodissa erikoinen järjestely – onko syynä ex-jalkapalloilijan railakas elämäntyyli?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

    2. 2

      Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

    3. 3

      Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

    4. 4

      Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

    5. 5

      ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

    6. 6

      Katso: Tulipunainen hellemassa jysähtää pian jopa koko Suomeen – Ilmatieteen laitoksen video näyttää, millainen helle voi alkaa!

    7. 7

      Teemu Selänteen pojat katsoivat ilmaiseksi keikkaa isänsä luksusjahdilta – lavalla esiintyneeltä Reino Nordinilta osuva kuitti aiheesta

    8. 8

      TMZ: Linkin Parkin solisti Chester Bennington, 41, on kuollut

    9. 9

      Sabina Särkkä narahti uimapukukuvansa muokkaamisesta – kihlatun julkaisu paljasti totuuden: huomaatko eron?

    10. 10

      Nuori nainen lähetti avoimen sairauslomaviestin – pomon reaktio sai itkemään

    11. Näytä lisää
    Näitä luetaan!
    1. 1

      Yksi Suomen etsityimmistä henkilöistä jäi kiinni – KRP: ”Yleisön tarkat silmät auttoivat”

    2. 2

      Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

    3. 3

      Bikineissä poseeraavalta Suvi Pitkäseltä raju tilitys lapsiystävällisestä hotellista – perheloma alkoi pettymyksellä: ”Järkytys oli taattu”

    4. 4

      Mökkinaapuri järjesti harvinaisen viheliäisen koston auton lämmitysajastimen avulla

    5. 5

      Poliisi julkaisi kuvan Sveitsin epäillystä moottorisahahyökkääjästä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

    2. 2

      Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

    3. 3

      ”Kalju lihava äijä” haki nuoria kesätöihin konepajalle riemastuttavalla ilmoituksella – näin kävi

    4. 4

      Älä tee tätä yleistä virhettä, kun väistät hälytysajoa – poliisi muistuttaa yhden sanan merkityksestä: ”Jos mikään muu ei auta niin sitten näin”

    5. 5

      Duudsonit-Jukka esittelee tyrmäävän vaimonsa Instagramissa – tältä näyttää julkisuudesta pois pysytellyt kaunotar

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Marjanpoimijoiden touhut hillasuolla herättivät epäilyt – Matti kurkisti ämpäriin ja tyrmistyi

    2. 2

      Kansainvälisen uintiliiton julkaisema kuva järkyttää – ”Todella nöyryyttävää, epäkunnioittavaa, skandaali”

    3. 3

      Harrastatko sinäkin ”Pirkka-seksiä”? 7 syytä, miksi se on tajuttoman upeaa

    4. 4

      Teinityttö julkaisi tavalliselta näyttävän kuvan itsestään ja poikaystävästään – synnytti yllättäen silmittömän nettiraivon

    5. 5

      ”Palopuron puuma” Laura, 40, vaihtoi nuupahtaneen liiton 15 vuotta nuorempaan mieheen: ”Seksi on hyvää”

    6. Näytä lisää