Alvar, Auno

Ravit

Suomalainen ravivalmentaja hakee ruotsalaisten palkintorahat rohkeasti – ”Kynnys lähteä on laskenut”

Julkaistu:

Toto76
Orimattilalainen Pasi Tikkala tekee onnistuneita ryöstöretkiä Ruotsin rahakkaisiin ravitapahtumiin.
Suomalaisten raviharrastajien keskuudessa haaveillaan usein kilpailumatkasta länsinaapuriin. Ajan lisäksi matka vaatii kanttia, sillä oman hevosen riittävyyttä Ruotsin ravilähdöissä epäillään usein itsekriittisesti.

Orimattilassa 17 ravuria treenaava Pasi Tikkala rohkaistui reissuun toissa vuonna. Paremmin ei olisi voinut mennä.

– Kävimme Ruotsissa ensimmäisen kerran syksyllä 2015. Silloin Mountain Cleaver voitti lähtönsä.

Tikkala on sittemmin matkannut Mountain Cleaverin kanssa Pohjanlahden yli useamman kerran. Ravikilpailujen luonteeseen kuuluen aina ei ole onnistanut, mutta viime aikoina Tikkala on saanut tuulettaa voittoja.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitja Nummenmaan omistama Mountain Cleaver voitti loppuvuonna kahdesti Ruotsin ravipyhätössä Solvallassa ja ansaitsi 20 000 euroa palkintorahoja.

– Ruotsin vierailujen yksi syy on ollut tammalähdöt. Mountain Cleaverille on ollut siellä tarjolla sopivia kisoja. Isot palkintorahat houkuttavat toki myös lähtemään, Tikkala myöntää.

Mountain Cleaver ei ole ainoa Tikkalan menestyjä Ruotsin rahakkaissa kilpailuissa. Seitsemänvuotias ruuna Bouncing Hill nappasi joulukuussa kaksi arvokasta kakkossijaa. Hevosen voittosumma kasvoi niiden myötä yli kymppitonnilla.

– Ajattelin hevosten olevan hyvässä kunnossa. Aivan tällaista menestystä en kuitenkaan osannut odottaa.Kilometriajat mairittelevat

Suomalaisia ravureita näkee ravikilpailuiden osallistujalistoilla Ruotsissa useimmiten Bodenin radalla Pohjois-Ruotsissa. Bodenin ravirata on usealle pohjoisen valmentajalle lähes elinehto. Siellä maksetaan suurempia palkintoja kuin Suomessa.

Kilpailujen taso kovenee Ruotsissa etelämmäksi laskeuduttaessa, mutta Tikkala muistuttaa, ettei länsinaapurin hevonen ole välttämättä suomalaista etevämpi, vaikka tuloksista voisi niin ennakkoon päätellä.

– Ruotsissa on melkein aina kesärata. Sinne mennessä voi näyttää sille, että radalla olisi puoli metriä lunta, mutta niin vain kilpailujen koittaessa sieltä löytyy hiekkapinta. Suomen ja Ruotsin ravien kilometriajat eivät kulje käsi kädessä.

Ruotsiin seuraavan kerran mahdollisesti helmikuussa matkaava treenari kannustaa muitakin koittamaan rahkeitaan länsinaapurin kilpailuissa.

– Kynnys lähteä on laskenut itsellä menestyksen myötä. Olen sen kannalla, että koittamaan kannattaa lähteä. Vaikka menestystä ei heti tulisikaan, reissussa oppii aina jotain uutta.

– Suomessa samoilla rahoilla kilpailevat hevoset ovat ruotsalaisia rutinoituneempia. Täällä hevoset juoksevat suhteessa kovissa lähdöissä, Tikkala muistuttaa.

Ennakointi tärkeää

Tikkala neuvoo ottamaan tulevan kisareissun huomioon jo edellisinä päivinä myös ravinnon suhteen. Ennakoimalla voi välttää epäonnistumisia, sillä tutussa ympäristössä ruoka maittaa ravurille todennäköisesti paremmin.

Tikkala nostaa yhden seikan muiden edelle, jottei haastava kilpareissu pääty fiaskoon.

– Hevosen juominen on tärkeää, se on oikeastaan edellytys reissun onnistumiselle.

– Mountain Cleaver ja Bouncing Hill ovat molemmat ahneita syömään ja juomaan kotona. Ravinto maistuu niille myös matkalla.


Kaikkien hevosten kanssa matkustaminen ei aina välttämättä onnistu, vaikka reissuun valmistautuisi kuinka hyvin tahansa. Tikkala joutui sen kokemaan, kun tallin uuden vahvistuksen Aisha Simonin Solvallan valloitus jäi ainakin toistaiseksi haaveeksi.

– Aisha Simoni oli huono matkustaja, vaikka sen olisi pitänyt maailmaa nähdä ennenkin. Sillä kesti toipua Solvallan reissusta.

Voiton vuoro kotimaassa

Tikkalan ravitallin ykköspyssy Mountain Cleaver kilpailee vaiheeksi myös Suomessa, kun se pyrkii jatkamaan menestyskulkuaan lauantaina Tampereen Teivossa. Hevonen osallistuu tammalähtöön, jossa starttaa takamatkalta suosikkina.

– Mountain Cleaver palautui Solvallan reissusta hyvin. Teivossa on erilainen tehtävä edessä. Kärkeen nouseminen ei ole yksinkertaista, mutta tamma jaksaa tehdä omaakin juoksuaan. Reilun vuoden mitä hevonen on minulla ollut, on se saanut starttien myötä lisää voimaa.

Sisukas tamma saa kilpailussa rattailleen ensimmäistä kertaa huippukuski Mika Forssin.

Tikkala on luottavainen jenkkimalliset kärryt perässä viilettävän suojattinsa pärjäämismahdollisuuksien suhteen.

– Viimeaikaisten näyttöjen perusteella suosikinasema on varmasti perustelu. Ainakaan huonomman tuntuinen Mountain Cleaver ei ole viime juoksunsa jälkeen ollut.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt