Heidi

Ravit

Valikko

Jouluna ei ravata, talleilla riittää silti puuhaa: ”Tämä ei ole tehdas, jonka voi sulkea pyhiksi”

Julkaistu: , Päivitetty:

HYVÄÄ JOULUA!
Ravitallit rauhoittuvat jouluksi, mutta eivät pysähdy.
Monille vähemmän raveja seuraaville tulee pienenä yllätyksenä, että Suomessa ajetaan raveja kaikkina muina vuoden päivinä paitsi jouluaattona ja joulupäivänä.

Lyhyt kilpailutauko ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hevosten hoitajat ja valmentajat pääsisivät lepäämään laakereillaan, edes jouluna. Ravitalli eroaa yrityksenä ja työpaikkana monesta muusta erityisesti yhden asian vuoksi.

– Tämä ei ole tehdas, jonka voi sulkea pyhiksi ja jäädä kotiin juhlimaan joulua. Tämä työkaveri vaatii huolenpitonsa joka päivä, pariakymmentä hevosta menestyksekkäästi valmentava tammelalainen Tapio Mäki-Tulokas naurahtaa jouluaaton tallin aamutoimien lomasta.

Hevoset eivät lue kalenteria, vaan vaativat ruokansa, karsinoiden siistimisen ja ulkoilunsa joulunakin. Mäki-Tulokas painottaa toki, että ainakin hänen tallillaan suoritetaan vain minimiaskareet.

– Joulu näkyy ilman muuta. Eihän tässä ryntäillä, eikä hevosia ajeta. Perustoimet hoidetaan, eikä stressata. Tulin itse joulutyömieheksi, että mahdollisimman moni työntekijä saisi viettää joulua perheensä parissa.

– Meillä käytettiin tämä väli hyväksi niinkin, että kaikki ne hevoset rokotettiin, joilla rokotusaika olisi muutenkin lähestymässä. Se tarkoittaa niille sopivasti muutamien päivien lepoa joka tapauksessa.

Kaikilla ei varaa hengähtää

Mäki-Tulokas huomauttaa kuitenkin, että monessa tallissa ei luultavasti voida ottaa yhtä rennosti jouluna kuin heillä. Maanantaina esimerkiksi ravataan Toto76-ravien merkeissä Porissa ja tarjolla on mojovia palkintoja, kuten aina profiiliraveissa. Se taas tarkoittaa, että viimeistelytyöt on tehtävä jouluna, mikäli aikoo olla terävänä kilpailussa.

– Ensi viikolla on täysi höyry päällä ja useammat profiiliravit. Meidän talli ei kilpaile talvella ihan niin ahkerasti kuin kesällä. Ei meilläkään luultavasti pidettäisi ajotaukoa, mikäli ensi viikolla olisi iso osa tallista tulessa ja ison rahan jahdissa.

Hevosenomistajat muistavat valmentajaa, hoitajia ja hevosiaan

Mäki-Tulokkaan mukaan joulu näkyy tallilla eniten hevosenomistajien aktiivisuutena. Moni omistaja muistaa valmentajaa sekä oman hevosensa hoitajaa erilaisilla huomionosoituksilla jouluna ja lomien aikaan myön omaa pollea käydään herkemmin moikkaamassa. Heppakin saa myös usein lahjansa.

– Tietysti on omistajia pitkän matkan takaa, joille on mahdotonta ehtiä tallille tai se ei yleensäkään ole heidän juttunsa, mutta kyllä näin joulun aikaan trafiikkia tännepäin on hieman normaalia enemmän. Mielestäni se on hieno ele, että kovasti hevosten hyvinvointiin panostavia hoitajia muistetaan. Eivät he ainakaan liiaksi saa huomiota työmääräänsä nähden.

– On meidän hevosten porkkana- ja ihmisten muut herkkuvarastot täydentyneet myös kivasti tässä viime päivinä. Ihmiset haluavat muistaa myös hevostaan pienillä lahjoilla, Mäki-Tulokas iloitsee.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt