Leevi

Ravit

BWT Magic oli ilmiö yli lajirajojen – tämä superjuoksu ei unohdu koskaan

Julkaistu:

IKUINEN RAVIMUISTO
Yli 3000 voittoa ajaneen Ahti Antti-Roikon ikuisinta ravimuistoa ei ole vaikea arvata. Se on aikanaan ilmiöksi noussut BWT Magic kokonaisuudessaan.
BWT Magicin Finlandia-ajon uskomaton voittoisa suoritus vuodelta 2001 nousee taatusti useimman raviharrastajan mieleen, kun puhutaan huimimmasta suomalaisen ravihevosen tekemästä yksittäisestä kilpailusuorituksesta.

Ensiaskeleitaan vanhempien hevosten huipulla ottanut ori mitteli tuossa Finlandia-ajossa suomalaisten toivona kansainvälisiä vieraita vastaan. Hevosen voitto ei ollut yllätys, mutta tapa jolla se tuli oli suorastaan käsittämätön. Ahti Antti-Roikon kuvainnollisesti tähtipuvussa ohjastama viisivuotias kun kiersi yli puolet matkasta kolmannella radalla ja joutui tarpomaan näin kymmeniä metrejä pidemmän matkan kuin meritoituneet kansainväliset vieraat.

Lopulta voittajaa tarkasteltiin pitkään maalikameran kuvasta ja niukaksi ykköseksi paljastui kuin paljastuikin BWT Magic.

Katso jännittävä kilpailu alla olevalta videolta.


Ahti Antti-Roiko muistelee kilpailun tapahtumia kaiholla.

– Eihän tavallisella hevosella olisi tullut mieleenkään yrittää puskea vain kolmatta rataa eteenpäin. Se on yleensäkin mahdoton ajatus, saati sitten tuolla tasolla, kun mukana on vain kaikkein kovimmat. Magiciin oli kuitenkin niin mieletön luotto, ettei se suoritus loppujen lopuksi oikeastaan edes yllättänyt, Antti-Roiko muistelee.

– Törryyttelin vain eteenpäin ja kuvittelin, että muutkin ymmärtävät kuinka hyvä hevonen sieltä tulee, mutta niin ne vain koittivat sinnitellä vastaan yllättävänkin pitkään.

Voiton ratkettua pitkän tarkastelun jälkeen tunnelma oli luonnollisesti katossa, mutta Antti-Roiko muistelee silti ajatelleensa, että voittohan tästäkin pitikin tulla.

Ylivieskalaistreenari myöntää tajunneensa tuon ja monen muunkin "Mupen" suorituksen hurjuuden vasta vuosien päästä.

– Muppe teki niin usein mahdottomasta mahdollisen, ettei se tuntunut enää yliluonnolliselta. Kyllähän sen nyt jälkeenpäin tajuaa, että miten käsittämättömiä suorituksia se teki. Varsinkin se Finlandia-ajo.

Kosketti syvästi ihmisiä

Yksittäisenä voittona Antti-Roiko ei halua nostaa Finlandia-ajoa jalustalle muiden yläpuolelle, vaikka myöntääkin, suorituksen olleen näin jälkeenpäin ajateltuna yksi uskomattomimmista.

– Kymi GP:n voitto nelivuotiaana oli ehkä minulle sellainen merkittävin merkkipaalu. On sekin aika uskomatonta voittaa sellainen lähtö jo neljävuotiaana ja se oli kuitenkin meidän ensimmäinen kansainvälisen tason voitto aikuisia vastaan.

– Solvalla GP:n valloittaminen oli myös ikimuistoista, silloin oltiin kuitenkin ulkomailla edustamassa Suomea ja mediaakin oli paikalla monesta suunnasta.

BWT Magic nousi ilmiöksi yli lajirajojen ja saavutti kiinnostusta sellaisissakin ihmisissä, joita raviurheilu ei ollut ennen kiinnostanut. Hevonen kosketti syvästi muitakin ihmisiä kuin vain taustajoukkojaan. Asia jota Antti-Roiko kaipaa tämänkin päivän raviurheiluun.

– Muppe oli johtotähti, joka edusti Suomea ja menestyi kansainvälisestikin. Sellaista me kaipaisimme nytkin, ja se varmasti lisäisi kiinnostusta koko raviurheiluumme.

– Se oli kuitenkin pohjimmiltaan tarina amatöörin ja pienen tallin hevosesta, jonka ympärille rakentui uskomaton glooria, Antti-Roiko huomauttaa.

Ote BWT Magicin kilpailuhistoriasta sen kirkkaimmilta menestysvuosilta:


Matti Salmen BWT Magic ehti urallaan juosta 41 voittoa ja 569 339 euroa, vaikka vakava loukkaantuminen päätti sen uran lopulta ennen aikojaan.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt