Heidi

Ravit

Valikko

Amatöörivalmentajan unelma Pariisista toteutuu vihdoin

Julkaistu:

PARIISI
Vesa Santasen unelma Pariisin Vincennesin ravipyhätössä kilpailemisesta toteutuu toisella yrittämällä.
Lietolaisen amatöörivalmentajan Vesa Santasen Ratu Royale valloitti toukokuussa Ruotsin ravipyhätön Solvallan EE-ajalla ja siitä saakka omistaja-valmentaja on haaveillut tamman kilpailemisesta Euroopan tunnetuimmalla raviradalla Pariisin Vincennesissä.

Ensimmäinen yritys elokuun lopulla päättyi matkustuksen osalta jo Forssan kohdalla, kun ilmoitusasioissa tapahtuneiden epäselvyyksien vuoksi hevonen katosi yllättäen starttilistalta.

– Silloin meni Hippoksessa asioita pieleen vahvistusten osalta. Tällä kertaa ilmoittautumisen etenemistä seurattiin yötä myöten ja olivat täältä Ranskastakin yhteydessä vielä, että muistakaa, nyt pitää vahvistaa. Eri maailma, eri systeemit. Vahinkoja sattuu ja menneet ovat menneitä, Santanen muistelee pieleen mennyttä yritystä.

Perjantaina Ratu Royale nähdään vihdoin tositoimissa Ranskassa, 3-vuotiaiden EM-lähdössä, jossa voittaja palkitaan 45 000 eurolla. Hevonen olisi tosin juossut Vincennesissä jo aiemmin tällä viikolla, mikäli valmentaja olisi saanut päättää.

– Tiistaina olisi ollut sopiva harjoittelulähtö meille, mutta molemmissa ei maan sääntöjen vuoksi voinut kilpailla. Olisi ollut hyvä harjoitella rataa ja saada startti alle sairastumisen vuoksi tulleen epäonnistumisen jälkeen, mutta mennään nyt näin.

EM-suosikkeihin kuulunut Diamanten juoksi tiistain lähdössä, eikä saa sen vuoksi startata perjantaina.

Ratu Royalen toukokuun tammojen EE-aika on edelleen ikäluokan kärkitulos oriitkin mukaan luettuna ja sen myötä Santanen muistuttaa, ettei EM-lähdössä olla pelkällä turistireissulla.

– Unelma toteutuu, kun ollaan täällä ja osallistutaan, mutta me ollaan myös tilastokärki, joten mielestäni on aiheellista myös tavoitellakin jotain muuta kuin jämäsijoja.

Suomen Kriterium oli yksi Ratu Royalen kauden päätähtäimistä, mutta se meni pieleen, sillä tamma oli karsinnassa sairas. Santasen mukaan hevonen on saatu terveeksi kurkkupöpöstä, eikä siitä pitäisi olla murhetta perjantain kovassa kisassa. Useamman päivän ja päälle 40 tuntia kestänyt siirtymä Pariisiin ei sekään huoleta miestä.

– Tamma on kokenut matkustaja, eikä se olisi pystynyt niin hyviin suorituksiin ulkomailla ellei olisi. Pidettiin me useampi jaloittelutauko päälle 40 tunnin matkalla ja oltiin Hollannissa yötäkin välissä Ari Pakarisen hevoskuljetusfirman majapaikassa.

– Pitkät pätkät on istuttu autossa, mutta hevonen on virkeä ja meni iloisesti viimeistelyissä. Uskon, että hevonen pystyy tasonsa mukaiseen suoritukseen ja silloin siltä voi odottaa melkein mitä vain. Se on nähty, Santanen muistuttaa.

Ratu Royale starttaa kisaan mainiolta kolmosradalta. Lähtö ajetaan perjantaina noin kello kymmenen Suomen aikaan. Se on Vincennesin iltaravien kolmas lähtö. Rattailla nähdään suomalainen ohjastajalupaus Olli Koivunen, joka siirtyi oppilaskategoriasta ammattiohjastajaluokkaan saadakseen ajaa ko. lähdössä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt