Verneri

Ravit

Yli 7500 voiton ohjastajan hurjimpana ravi-iltana tarvittiin poliisin suojelua – ”Viikon verran tappouhkauksia”

Julkaistu:

IKUINEN RAVIMUISTO
Vuosikymmeniä Suomen huippuihin kuulunut raviohjastaja Antti Teivainen muisteli hurjimpia kohtaamisiaan ajokkiensa taustajoukkojen kanssa.
Antti Teivaisella, 56, on takanaan pitkä ura. Hän on ohjastanut lähes 55 000 ravilähtöä, joten ei ole yllättävää, että nurmijärveläinen on joutunut moniin värikkäisiin tilanteisiin pettyneiden taustajoukkojen kanssa lähtöjen jälkeen.

Teivaiseen syvimmän muistijäljen on jättänyt parinkymmenen vuoden takainen tapaus Kouvolan raveissa, joista mies ei päässyt kotimatkalle ilman poliisipartion suojelusta.

Teivainen oli ohjastanut lähdössä ja hänen hevosensa tullut vastustajan toimesta laukalle häirityksi. Lopputulemana häirinnyt valjakko hylättiin, vaikka se oli ykkösenä maalissa. Vihat sai kuitenkin niskaansa Teivainen, joka oli lähtökohtaisesti ollut kärsijän roolissa.

– Tuomareilla on tapana kysyä häirityltä kommenttia tilanteeseen. Olin sitten varikkokaarteesta puhelinyhteydessä tuomareiden kanssa, enkä edes mitenkään kummemmin vaatinut hylkäystä. Hylätyllä hevosella oli kuitenkin sellaiset normaalia laajemmat tukijoukot raveissa, ja he näkivät yhteydenpidon. Eihän tämä joukko tiennyt mitä siellä puhuttiin, mutta muutama joukon kiivasluontoisin jäsen tuli kuitenkin päätelmään, että hylkäys tuli minun sanomisteni perusteella, Teivainen muistelee.

– Kyllä sieltä tultiin iholle saakka ja Teivaisen poika sai piilotella pitkään raviradan suojissa. Lopulta radan oli pakko kutsua Kouvolan keskustasta poliisi suojaamaan, ja heidän turvaamana pääsin vihdoin kotimatkalle. Viikon verran tuli kotiin erinäisissä muodoissa tappouhkauksiakin, mutta kyllä se siitä sitten ajan kanssa laantui. Ei se ilta kuitenkin ihan heti unohdu.

Paksu nahka ammatin perusvaatimus

Kun ravilähdössä vain yksi voi voittaa, se tietää automaattisesti pettymyksiä suurimmalle osalle hevosten taustajoukoista. Ohjastaja luovuttaa hevosen taustajoukoille aina hyvin pian lähdön jälkeen, ja silloin tunteet ovat usein vielä hyvinkin pinnassa.

Raviharrastajien muistissa on vuoden 2014 suomenhevosten Oulu Express ja sen jälkeen tv-kameroillekin tallentunut hevosenvaihto, jossa lähdön suosikkina epäonnistuneen Säihkeen Säpinän valmentaja Taisto Bordi ilmoitti kirosanojen saattelemana varsin suorasukaisin sanankääntein Teivaiselle lähdön jälkeen, että siinä paloi kuskin kortti tämän hevosen rattailta ikiajoiksi.

– Taisto kuuluu siihen joukkoon, joka elää totisesti tunteella. Totta kai ne ovat varsinkin epäonnistumisen jälkeen pinnassa. En minä siitä valita, että kuinka kurjaa se on ohjastajan kannalta. Se kuuluu tähän ammattiin ja sitä pitää sietää. On tässä silti pitänyt kasvattaa aika paksu nahka. Tunteella eläminen on silti yksi tämän lajin suola.

Bordinkin tapauksessa Säihkeen Säpinä starttasi kymmenen päivää Oulu Expressin jälkeen ja rattailla jatkoi taas Teivainen.

– Taisto soitti silloin pian tapauksen jälkeen ja puhuttiin asiat selviksi. Siinäkin oli kyseessä valmentaja, jonka kanssa oli tehty pitkään yhteistyötä. Molemmat tunsivat toisensa ja tiesivät, että joskus läikkyy yli. Tietysti se helpottaa, kun joidenkin taustajoukkojen kohdalla osaa jo varautua, että palaute on välitön ja suora.


Ohjastaja muistuttaa myös, että taustajoukkojen epärealistiset odotukset ja ajo-ohjeet ovat arkipäivää.

– Joskus ja varsinkin amatöörivalmentajien kohdalla odotukset ja ajo-ohjeet ovat jo lähtökohtaisesti epärealistiset. Sen myötä kritiikkiä tulee toisinaan aiheetta ja toisinaan aiheesta. Kyllähän sitä kuski yleensä itsekin tietää, että on mennyt vihkoon ja radalta pois päin suunnatessa pitää oikein miettiä, mitähän ihmettä sitä hevosen vastaanottajalle keksii.

Yksi Derbyn finaali vuosien saatosta on jäänyt Teivaisen mieliin esimerkkinä välittömän palautteen suorituksesta, joka otti häntä itseäänkin jo valmiiksi päähän.

– Siinä ajettiin isosta rahasta ja vähän odotuksiakin oli. Hevonen oli omassa valmennuksessani, mutta laukkasi. Jäin sen kanssa sisäpareihin laukkaamaan, kun poiskaan ei päässyt. Siinä oli 2600 metriä aikaa miettiä ja harmitella. Heti lähdön jälkeen tuli omistaja vastaan. Hetki tuijoteltiin toisiamme nenät viiden sentin päässä toisistamme, kunnes omistaja tokaisi isoon ääneen: Sehän meni helv***n hyvin, Teivainen. Mitäpä siihen vastaat, kun itseäkin harmitti koko lähtö jo niin vietävästi.

Teivainen muistuttaa myös uudesta ja yllättävästä merkille panneestaan seikasta.

– On outo suuntaus, että mitä huonommalla hevosella ajat, sen enemmän tulee eväiksi ajo-ohjeita. Toisinaan niin laaja repertuaari, että vaikka ajaisit samalla hevosella kaikki illan lähdöt, osa jäisi vielä varastoon.

Varsinkin totopelin myötä raviurheilu on vahvasti tulosurheilua. Teivaisen mukaan se johtaa kuskin kannalta paradoksaalisiin tilanteisiin.

– Ei ole ihan harvinaista, että ajat huonosti, mutta hyvä hevonen pelastaa ja voitat. Kuski on kuin jonkin sortin sankari. Sitten taas saatat ajaa oikeinkin hyvin, mutta sijoitus on sarjassa ynnä muut. Varsinkin jos olet ajanut suosikkia, yleisön ja pelaajien silmissä olet epäonnistunut.

– Pelaajat tuijottavat hieman liiaksi sitä, että tuo oli suosikki ja vastaavaa. Ne on kuitenkin eläimiä, eikä aina voi olla hyvä päivä. Olisi hyvä muistaa, ettei se huono sijoitus aina ole automaattisesti ohjastajankaan vika.


Nuoremmille ohjastajille Teivainen haluaa muistuttaa, että kuskin on hyvä pitää oma tyylinsä ohjeiden ja kritiikin sekamelskassa.

– Ei siitä tule mitään, jos yrität miellyttää kaikkia. Pitää luottaa omaan osaamiseensa ja tehdä käsissä olevalla ammattitaidolla niitä ratkaisuja, mitkä tuntuvat itsestä hyvältä. Totta kai se tuo mukanaan epäonnistumisia, mutta ei se ainakaan huonompi tie ole kuin se että epätoivoisesti yrittää miellyttää kaikkia osapuolia. Siinä ajautuu nopeasti tilanteeseen, jossa ei enää oikein itsekään tiedä mitä pitäisi tehdä, Teivainen ohjeistaa.

Uudessa ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt