Tiina, Kirsi, Krista

Ravit

Valikko

Hippoksen mystiset IT-ongelmat paisuvat – jälleen väärä hevonen hävisi lähtölistasta

Julkaistu:

Ravit
Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmää kohtaan sataa kritiikkiä. Keskusjärjestön mielestä vika on edelleen sen käyttäjissä.
IS Ravit uutisoi keskiviikkona ravivalmentaja Ville Mäkelän tuskasta, kun hänen silmäteränsä Blackened katosi mystisesti Villinmiehen Tammakilvan karsintoihin ilmoitettujen hevosten listalta.

Lajin kattojärjestö Suomen Hippos vieritti tuolloin syyn valmentajan niskoille. Hippos perusteli, että sen ilmoittautumisista vastaava Heppa-järjestelmä on aukoton, ja että kyseessä täytyi olla valmentajan inhimillinen virhe.

Ongelmatapauksia ja kummallisuuksia on kuitenkin paljastunut koko ajan lisää.

Valmentaja Tapio Mäki-Tulokas yritti poistaa huomisista perjantain Forssan raveista sairastuneen opetuslähtöhevosensa, mutta tämän sijasta poistetuksi tulikin viralliseen lähtöön osallistuva Tomac.

Mäki-Tulokas uskoo löytäneensä asiaan selityksen. Hän ei allekirjoita, että kyse olisi puhtaasti käyttäjän huolimattomuudesta ja kertoo huomanneensa omissa testeissään ongelman ytimen.

– Huomasimme, että kun valitsee poisjätettävän hevosen, järjestelmä muuttaa sen mielivaltaisesti vahvistusviestiin joksikin aivan muuksi hevoseksi. Totta kai minun olisi pitänyt olla Tomacin kohdalla tarkempana, mutta ei tullut mieleenikään, että hevonen vaihtuu siinä välissä. En voi uskoa, että järjestelmän on tarkoitus toimia niin, Mäki-Tulokas tuskailee.


Valmentaja teki myös huvikseen pikatestin ensi lauantain Toto76-raveihin. Hän oli tämänkin jälkeen yhtä hämmästynyt.

– Koetin, että jos haluaisin jättää esimerkiksi tallimme Bacardi Razzin pois lauantain raveista, mitä tapahtuisi. Vasta jollain seitsemännellä yrittämällä järjestelmä olisi tarjonnut sitä vahvistuskysymykseen, vaikka joka kerta valitsin sen listalta ensin poisjätettäväksi. Väittäisin, että näemme vielä useita vastaavia virheitä, mikäli järjestelmä toimii samalla kaavalla jatkossa, Mäki-Tulokas uskoo.

Muitakin esimerkkejä

IS Ravit kysyi Hippoksen henkilökunnalta, pysyykö se edelleen kannassaan Heppa-järjestelmän luotettavuudesta.

Ohjelmistosuunnittelija Pauli Kukkohovi ei halua kommentoida asiaa Hippoksen puolesta virallisesti, mutta avaa esille tulleita esimerkkejä.

– Olemme testanneet tuota Mäki-Tulokkaan skenaariota, emmekä saa toistettua sitä meidän IT-osastollamme. Hippoksen kantaa kohuun pitää kysyä ylemmältä taholta, Kukkohovi sanoo.

– Blackenedin ja Tomacin tapaukset ovat siinä mielessä erilaisia, että toinen poistettiin listoilta jo ennen lähtölistojen valmistumista ja toinen vasta lähtölistojen ilmestymisen jälkeen. Toiminnot suoritetaan eri näkymässä, eivätkä ole lähtökohtaisesti verrannollisia. Meidän testeissämme noita asioita ei kuitenkaan saada tapahtumaan, Kukkohovi selventää.

Kukkohovin väittämistä huolimatta julkisuuteen on tullut esimerkkejä, joiden mukaan Heppa-järjestelmässä tehtyjä toimintoja on kohdistunut eri hevosille kuin on ollut tarkoitus.

Suomenhevosten Oulu Express -karsinnoissa koettiin hämmennystä, kun Aika-Otus katosi mystisesti lähtölistoilta ilman, että taustajoukot olisivat niin halunneet. Lämminverinen Stella Unica ei puolestaan poistunut Oulun ravien lähtölistoilta, vaikka valmentaja oli saanut siitä vahvistuksen sähköpostiinsa.

Toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi kertoo Hippoksen virallisen kannan asiaan.

– Ensiksi on hyvä todeta, että Heppa on hoitanut jo noin 70 000 ilmoittautumista tänä vuonna. Hämmennysten määrä on siihen verrattuna vähäinen. Minkään asian ei pitäisi olla eri lailla kuin alkuvuonnakaan, Koskenniemi korostaa.

– Meidän IT-osastollamme on tapahtumista selvä olettamus, jonka mukaan järjestelmä toimii oikein, mutta ongelmat ovat käyttäjäperäisiä. Käsityksemme mukaan ongelma tulee tilanteessa, jossa valmentajalla on useampi hevonen startissa samoissa raveissa, ja näin ollen hänellä on useita välilehtiä auki järjestelmän sisällä. Näin käyttäjä antaa käskyjä, kuten poisottoja, tietämättään jollekin muullekin kuin tarkoittamalleen hevoselle.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt