Leevi

Ravit

125000 euron suurkilpailusta tuli lumijokisen pariskunnan toiveuni – ”En pystynyt katsomaan”

Julkaistu:

Derby-ravit
Elian Web kesti suosikin paineet ja voitti lämminveriravureiden Derbyn jättipalkinnon.
Lumijoella ravihevosia valmentavan pariskunnan Katja MelkkoJanne Soronen ura sai toistaiseksi kirkkaimman kruununsa, kun 4-vuotias Elian Web voitti lämminveristen Derbyn. Lauantaina Vermossa ajetun kisan ykköspalkinto oli hulppeat 125 000 euroa, mikä on enemmän kuin missään muussa kotimaisessa kisassa tänä vuonna.

Kaksikon työnjako on selvä. Melkko vastaa valmennuksesta ja Soronen ohjastuksesta. Derbyn voitto tuli mahdolliseksi, kun molemmat onnistuivat työssään sataprosenttisesti. Elian Web huippuhevosena hoiti loput upealla tavalla.

– Uskomaton fiilis! En pystynyt katsomaan radalle lähdön aikana. Vieressä seisonut toimihenkilö sanoi lopussa, että hyvältä näyttää, Melkko kertasi.

Pariskunta on pitänyt yhtä reilut 10 vuotta. Viime vuodet he ovat panostaneet raviurheiluun ammattimaisesti. Tallissa on nyt 11 hevosta, joista viisi kilpailee tällä hetkellä säännöllisesti.

– Tällainen hevonen on unelmien täyttymys, kuten olisi varmasti kaikille muillekin valmentajille. Hevonen on vain niin uskomattoman hyvä, valmentaja jatkoi.


Elian Web tuli Melkon ja Sorosen talliin jo puolivuotiaana taaperona. Kun varsan lahjakkuus selvisi, maaliksi asetettiin Derby. Se on suurkilpailu, jonka jokainen ravi-ihminen haluaa voittaa. Derbyn voittaja on kiistatta koko ikäluokan paras hevonen.

Melkko ja Soronen olivat suunnitelleet karistavansa sateisen pääkaupunkiseudun kurat mahdollisimman nopeasti jaloistaan, jos Derby olisi mennyt syystä tai toisesta pieleen. Nyt suunnitelmat muuttuivat niin, että he jäävät yöksi espoolaiseen hotelliin.

– Käydään syömässä ja ehkä parilla oluella, Soronen arveli rauhallisesti.

Elian Webin omistaa noin kymmenen henkilön kimppatalli Talli Webbie, johon kuuluu osakkaita niin Pohjois-Suomesta, Etelä-Suomesta kuin Kainuusta. Värikkään ja äänekkäästi voittoa juhlineen poppoon juhlissa pari olutta ei taida riittää edes alkupaloiksi.

Alkuvauhti ei hirvittänyt

Derbyn lähtökiihdytyksestä tuli odotettuakin railakkaampi. 07,5-vauhtinen ensimmäinen 500-metrinen on hurjaa kyytiä 2600 metrin matkalle ja oli varmasti kovempi kuin ohjastaja Janne Soronen toivoi. Silti hänellä ei käynyt mielessäkään luovuttaa keulapaikkaa pois. Elian Web meni niin helposti isoa kovaa.

– Erittäin kova luotto oli hevoseen viimeistään lämmityksen jälkeen. Se tuntui nyt sellaiselta kuin kesällä parhaimmillaan. Vielä Derbyn karsinnassa viiden viikon tauolta oli ruunassa oli liikaa taukopainetta ja se paineli liikaa remmeille, minkä vuoksi letkeys hävisi. Tänään Elian Web oli taas oma itsensä, kuski tiivisti.


Raastavasta alkuvauhdista huolimatta Elian Web voitti helposti. Sorosen ei tarvinnut käyttää hevosen varustukseen lisättyjä silmälappuja tai korvatuppoja kirivaihdetta terästääkseen. Oljenkorret jäivät odottamaan kovempia tehtäviä.

– Lopussa ei tarvinnut kuin pitää Sahara One pussissa ja tarkkailla, ettei ulkoa pääse kukaan yllättämään. 100 metriä ennen maalia annoin hevoselle luvan spurtata. Silloin se lähti kuin lentoon, voimia oli paljon enemmän jäljellä kuin kuvittelin. Elian Web olisi mennyt samaa vauhtia vielä pitkään ja oli käsittämättömän hyvä, Soronen päivitteli.

– Näin jälkikäteen ajateltuna ei tänään olisi tainnut olla sellaista vauhdinjakoa, jolla Elian Web olisi lähdön hävinnyt.

Derbyn kakkoseksi venyi Elian Webin selässä vaaninut Sahara One. Kolmanneksi kiri Still Loving You.

– Elian Web oli jäätävän hyvä ja ansaitsi voittonsa, Sahara Onen ohjastaja-valmentaja Conrad Lugauer tunnusti rehdisti.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt