Signe, Varma

Ravit

Aiheuttaako Derbyn musta hevonen taas hämmennystä? ”Se on täysi gangsteri”

Julkaistu:

SUURI SUOMALAINEN DERBY
Ruotsalaisvieras Sahara One herätti kuvioillaan ihmetystä Derbyn karsinnassa. Valmentajan mukaan finaalissakin voidaan odottaa mitä tahansa.
Elian Webin ja Sahara Onen Derby-karsinta oli tapahtumarikkaimpia lähtöjä Suomessa tänä vuonna, eikä vähiten lopulta toiseksi sijoittuneen Sahara Onen mutkailujen myötä.

Kaksikko kohtaa muut nelivuotisikäluokan tähdet lauantaina taistossa 125 000 eurosta. Finaaliin selvinnyt parivaljakko törmäili karsinnassaan jo alkumatkalla ja voittokin ratkesi loppusuoralla Sahara Onen heitettyä vapaalle ja puollettua useamman radan ulospäin.

– Se on täysi gangsteri, joka voi tehdä oikeastaan mitä tahansa. Eikä se paljon rauhallisempi ole kotonakaan. Varsana meni kolmet kärryt säpäleiksi, kun yhteistyö ei ollut sillä aina päällimmäisenä mielessä, saksalainen valmentaja Conrad Lugauer huomauttaa.

– Varpaillaan sen kanssa saa olla, mutta kyvythän sillä on hurjat.

Saksalaisen käsiin Lutfi Kolgjinin varsahuutokaupassa Ruotsissa päätynyt Saharan Ravitallin kasvatti ei ole juurikaan Suomessa juossut, vaikka onkin kotimaista kasvatusta. Nelivuotias nähtiin viime vuonna Kriterium-karsinnoissa ja tänä vuonna Derby-karsinnoissa.

– Se oli varsana myytävänä Ruotsissa, pidin siitä ja se hankittiin.

– Meillä on monessa maassa syntyneitä hevosia tallissa, eikä hankintahetkellä katsota syntymämaata. Toki ei sitä viitsi jokaisiin kissanristiäisiin rahdata Suomeen, mutta nämä klassikot (Kriterium ja Derby) nyt luonnollisesti olivat tähtäimessä.

Lugauer ei ole harmitellut hevosen hankkimista, vaikka sinänsä menestyksekäs taival on tuonut mainittuja välinerikkoja ja käytösongelmien vuoksi hevonen on määrätty tällä kaudella Ruotsissa koelähtöönkin.

– Hevonen teki jo varsana selväksi, että sillä on rahkeita tosi koviin lähtöihin ja silloin sitä sietää enemmän. Hieman sillä oli alussa liikkeiden kanssa vaikeuksia, joten emme uskoneet, että se ehtii huipulle näissä ikäluokkalähdöissä, mutta sen suhteen hevonen on yllättänyt positiivisesti.

Valmentaja palaa itse hevosen rattaille finaalissa, sillä karsinnan ohjastanut belgialainen huippuohjastaja Jos Verbeeck ei halunnut jatkaa hevosen kärryillä. Lugauer ei ole innostunut paljastamaan mahdollista taktiikkaansa.

– Siellä ajetaan 125 000 eurosta. En kai minä halua paljastaa, että mitä suunnitelmia meillä on. Sanotaan nyt kuitenkin se, että minulla on hevonen, jolla voi tarvittaessa tehdä ratkaisuja alussa tai matkallakin. Mutta kaikki ymmärtää, ettei 2600 metrin matkaa voi koko aikaa täyttä ajaa.

– Katsoin kaikki karsinnat nauhalta ja vastassa on kunnioitettavan hienoja hevosia, mutta mielestäni meidän on yksi niistä joka voi voittaa – ehdottomasti.

Sahara One on viettänyt Suomessa koko karsinnan ja finaalin väliajan. Sijoituspaikkana on ollut hevosen syntymäkoti Keuruulla. Lugauerin tietojen mukaan kaikki on sujunut hyvin ja sen puolesta oriilta voidaan odottaa lauantaina hyvää suoritusta.

– Hoitaja jäi hevosen kanssa Suomeen ja hän on ajanut kaikki harjoitukset toiveideni mukaan. Raportit ovat olleet positiivisia ja uskon hevosen tekevän hyvän juoksun. Toivottavasti se käyttäytyy ja palvelee.

Lugauer itse vaikuttaa Malmön lähistöllä, jonne mies muutti Saksasta omien laskujensa mukaan 2007.

– Nykyisellä farmilla olen ollut vuodesta 2014 lähtien, mutta periaatteessa Ruotsiin muutto tapahtui 2007.

– Saksan raviurheilu vajosi sille tasolle palkintojen osalta, että oli lähdettävä, mikäli meinasi tätä hommaa tehdä työkseen. Suunnaksi tuli Ruotsi, eikä ole tarvinnut katua. Olen tallini nykytilanteeseen oikein tyytyväinen. Meillä on useita huippuhevosia, joilla on mahdollista kilpailla myös kansainvälisesti, Lugauer iloitsee.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt