Tiina, Kirsi, Krista

Ravit

Valikko

Tauskin pikaero Hennasta oli yllättävällä tavalla Janne Katajan ja suosikkiselostajan onnenpotku

Julkaistu:

Hevoskauppa
Avioero tuli ennen varsan syntymää, mutta lahjahevonen päätyi lopulta julkkisporukalle.
Kun Tauno ”Tauski” Peltonen asteli kolmanteen avioliittoonsa vuonna 2011, hääkirkon pihassa seisoi hevonen. Tamma Valeryanan vatsassa oli kasvamassa varsa, josta oli määrä tulla Tauskin yllätyslahja uudelle vaimolleen Henna Tuomiselle.

Tamman tiineysaika kestää noin yksitoista kuukautta ja siinä ajassa Tauskin avioliitto ehti kariutua. Varsa kuitenkin syntyi ja toinen emätamman omistajista, juontaja Sari Tamminen päätyi ottamaan sen hoteisiinsa. Persoonallinen varsa teki vaikutuksen myös Tammisen kavereihin, jotka päätyivät porukalla hevosen omistajiksi.

– Kaverit olivat sitä mieltä, että ostetaanpa pois Tauskin häälahja. Meillä on erittäin kiva omistajaporukka, johon kuuluvat muun muassa Janne Kataja, Neon 2:n Rami Alanko sekä juontaja J-P Jalo, hevosta valmentava Sari Tamminen taustoittaa.

– Minulla ei ollut häälahjakuvioon osaa eikä arpaa, mutta luimme silloin syksyllä lehdestä Tauskin eronneen ja lopulta tamma päätyi varsan kera takaisin meille. Se syntyi perjantaina 13. päivä huhtikuussa. Valtaosa Firemakerin omistajista on ummikkoja raviurheilun saralla, mutta innostus korvaa ennakkotietämyksen.

Tamminen kertoo omistajien elävän hyvällä fiiliksellä mukana, vaikka kaikki eivät kiireiltään kovin usein raveihin ehdi.


– Alangon Rami sanoi kerran, että hän on kyllä kaikkia syitä kuullut, millä varjolla pitäisi päästä kavereiden kanssa kaljalle. Älyttömin syy on kuitenkin, että sitä varten pitää ostaa hevonen, Tamminen nauraa.

– Meille tässä ei ole kyse rahasta, vaan enemmän hauskanpidosta ja hevosen mukana elämisestä. Omistajille on tärkeintä, että hevonen voi hyvin. Kilpailuissakin riittää, että se yrittää parhaansa.

Lapsiystävällinen hevonen

Tellervon nimipäivänä syntynyttä Firemakeria kutsutaan omistajien kesken Telleksi. Nyt Telle on nelivuotiaaksi varttunut tamma, jolla on urallaan kahdeksan kilpailua ja niistä yksi kakkossija sekä yksi kolmossija. Hevosella on Tammisen mukaan kykyjä nähtyä parempaan, mutta ennen kaikkea se vakuuttaa mukavalla luonteellaan.

Telleä voivat rapsutella pienet lapsetkin ja kiltti luonne on ollut hevosen vahvuus varsasta saakka.

– Meillä ei ole koskaan ollut näin fiksua hevosta! Hyvä, ettei se valjasta itse itseään. Lapsetkin voivat silitellä ja harjailla sitä. Telle vain pistää päätään lähemmäksi maata, että pienemmätkin ylettävät, Tamminen hehkuttaa.


Firemaker on laukannut useassa kilpailussa, mutta huhtikuisessa Porin startissa se meni koko matkan ravia ja ylsi jo hopealle. Tamminen uskoo, että Tellellä on vielä tulevaisuudessa annettavaa kilparadoilla.

– Sillä on vain ollut paljon huonoa tuuriakin. Viime kilpailussa sille tuli lihasrevähtymä ja parissa startissa on ollut vähän häiriötä. Paljon ohjastanut Ilkka Korpi on myös sanonut, että Telle on yritteliäs ja lahjakas hevonen.Telleä treenataan yhdessä toisen hevoseni Andreen kanssa, koska molemmat ovat yksistään laiskoja menemään.

Hevoset ovat olleet koko elämän pituinen harrastus Tammiselle jopa niinä vuosina, jolloin hänellä riitti kiirettä mm. Kesäillan valssi -ohjelman juontajana.

– Kakarasta asti tätä on tullut tehtyä ja ihan tosissaan yritän hevosiani treenata ja hoitaa. Hevosistani Andree on myös tulossa lähiaikoina starttiin, parhaillaan Kiuruveden Iskelmäviikkoa juontava Tamminen paljastaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt