Tiina, Kirsi, Krista

Ravit

Valikko

Valokuvaajatähti iski kultasuoneen hevoshuutokaupassa – 7000 euroa muuttui kahdeksi miljoonaksi

Julkaistu:

Elitloppet
Stefan Melander hakee kahden hevosensa voimin toista Elitloppet-voittoaan. Mies miettii myös jo tulevaisuuttaan ilman ravivalmennusta.
Nuncio starttaa klassikkokilpailu Elitloppetin suurena suosikkina sunnuntaina. Hevosen omistaja-valmentaja Stefan Melander asettaa viivalle myös toisen hevosensa, Volsteadin.

Melander, joka vaihtoi kuuluisasta valokuvaajasta ravi-alan menestyjäksi, yllättää puheillaan suurkilpailun alla.

– Suunnittelen eläkkeelle jäämistä. Hevosia on ollut jo pitkään myynnissä. Hevosten määrä pienenee koko ajan ja pian lopetan. En tiedä, onko tällaista määrää hevosia edes mahdollista saada myytyä, mutta jos vaikka joku porho tulisi ja ostaisi kaikki, Melander yllättää.

– Olen aivan tolkuton ravifani. En ollut missannut yhtään Hambletoniania sitten 1980 enkä yhtään Prix d'Ameriqueta sitten vuoden 1973. Tänä vuonna jouduin jättämään molemmat väliin, kun minulla oli niin paljon töitä tallilla. Ymmärsin silloin, etten halua jatkaa näin.

– Aikansa kutakin. Haluan kierrellä maailmaa, tavata ihmisiä ja tehdä muita asioita.

Yksi Melanderin hevosista on tehnyt konkariin niin suuren vaikutuksen, ettei siitä luopuminen tule kysymykseen.

– Nunciota en myy koskaan, mutta muut on myytävänä. Haaveena on, että kaikki on myyty siihen mennessä kun Nuncio on juossut viimeisen kilpailunsa. Sen jälkeen voin viimeistään jäädä eläkkeelle.

Edelleenkin laajan katraan omistavalla Melanderilla on parhaimmillaan ollut 150 hevosta. Mies on kyennyt poikkeukselliseen triplaan, sillä hän on voittanut omilla hevosillaan Yhdysvaltojen tavoitelluimman kilpailun Hambletonianin, Ranskan ja maailman arvostetuimman stayer-lähdön Prix d'Ameriquen sekä tänä viikonloppuna kisattavan Euroopan sprintterikisojen ykkösen Elitloppetin.

– Prix d'Amerique on minulle se suurin ja kaunein, mutta upea on tietenkin myös Elitloppet. Se on hyvä kakkonen.

Nuncio – 7000 dollarin täysosuma

Melander on ostanut elämässään satoja hevosia huutokaupoista, mutta Elitloppet-suosikki, 30 kertaa 44 startistaan voittanut ja lähes kaksi miljoonaa euroa tienannut Nuncio on ostoksena omassa kastissaan.

– Amerikassa voidaan myydä yhdessä huutokaupassa pelkästään 500 hevosta. Joskus todelliset helmet jäävät vähälle huomiolle. Enkä minä ole koskaan tehnyt huonoa ostosta. Kaikkiin huutamiini hevosiin on ollut perusteltu syy ja mielestäni ne ovat olleet hyviä kauppoja jokainen riippumatta lopputuloksesta.

– Totta kai Nuncio oli käsittämättömän halpa ja sen hinta olisi kuulunut olla jotain aivan muuta. En minä osaa selittää mitä muut ajattelivat, kun sitä myytiin. Ehkä kaikki muut sattuivat olemaan silloin vessassa.

Aktiiviselle huutokauppaostajalle on jäänyt huonojakin muistoja, vaikkei hän omasta mielestään ole tehnyt huonoja ostoksia. Ikävät muistot liittyvät ostamatta jääneisiin hevosiin. Yksi esimerkeistä on Nuncion ja Volsteadin kova vastustaja tämän vuoden Elitloppetissa, Propulsion.

– Pidin siitä aivan mielettömästi, mutta hinta nousi liian korkealle. Olen ollut oikeasti aika pihi, enkä tykkää ostaa hevosia isoilla summilla. On stressaavaa aloittaa rahan ansaitseminen kilpailuissa, kun taloudellista takamatkaa on paljon.

Suosikinasema ei aiheuta stressiä

Yllätysten mies Melander aiheutti kuuman puheenaiheen jo viikko sitten, kun hän pestasi Nuncion kuskinpenkille yhden Ruotsin tavoitelluimmista ohjastajista, Örjan Kihlströmin. Ratkaisusta tekee erikoisen se seikka, että mies on kertonut itse ohjastetun Elitloppet-voiton olleen hänen lapsuuden haaveensa. Melander on ohjastanut tähän mennessä kaikki Nuncion aikaisemmat startit Ruotsissa.

– Se on vain bisnestä. Ei siinä mielestäni ole mitään ihmeellistä. Rattaille pannaan loistava kuski, en kommentoi asiaa sen enempää. Sitä paitsi ajanhan minä Volsteadia, sekin voi voittaa.

Suursuosikin kunto pitää.

– Hevonen on ollut varsin rauhallinen ja kaiken pitäisi olla hyvin. Yleensä se ymmärtää, kun siirrymme Solvallaan. Siellä se intoutuu lentoon, sillä niin huippuhevoset tekevät.

Melander ei tunnusta jännittävänsä lähtöä.

– Tiedän, että kaikki on tehty niin hyvin kuin vain voi. Tulos on mitä on. Kun on valmistautunut hyvin, niin ei tarvitse jännittää, Melander sanoo.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt