Tiina, Kirsi, Krista

Ravit

Valikko

Villitseekö tämä superhevonen suomalaiskatsomon 16 vuoden tauon jälkeen? ”Se on Herran hallussa”

Julkaistu:

ELITKAMPEN
Suomenhevoset eivät ole kyenneet voittamaan Elitkampenia sitten Vieskerin suuruusvuosien. Tänä vuonna ne säntäävät Ruotsin ravipyhättöön kuitenkin vahvalla itseluottamuksella.
Suomenhevoset ovat onnistuneet voittamaan vuodesta 1986 lähtien ajetun Elitkampenin kuudesti. Niiden viime voitosta on kuitenkin kulunut jo 16 vuotta.

Maailman suurimman kylmäverilähdön suomalaissankareita on kaksi. Vieskerin toimesta Suomen lippu on liehunut Solvallan salossa peräti viisi kertaa. Vieskerin lisäksi Ponseri on vienyt Elitkampenin vuonna 1994.

Suomenhevoset ovat olleet tällä vuosituhannella oppipojan asemassa Ruotsin ja Norjan kylmäveristen käsittelyssä, eikä kaikkina vuosina Elitloppet-raveihin ole saatu edes kunnon edustusta. Nyt asiat ovat kuitenkin kääntymässä suomalaisille miellyttävään suuntaan.

Kotimaassa supertähdiksi nousseet Vitter ja Jokivarren Kunkku matkaavat yli 20 000 hengen yleisön eteen lähdön suosikkeina. Suomi pääsee iskemään sunnuntaina todellisella kahden kärjen taktiikalla.

Vitterin omistajavalmentajan Jalmari Svartin mukaan yksi taisto on jo voitettu.

– Rata-arvontaa ei pääse kyllä moittimaan. Toivoimme rataa osastolta 3–5, ja sieltähän pamahti nelonen. Se on mainio paikka kiihdyttää. Lisäksi kovimmat vastustajamme sattuivat huonoille lähtöpaikoille, Svart huomauttaa.

– Toisaalta en tiedä, pääsemmekö keulaan, mutta ei sillä ole niin suurta merkitystä. Vitter menee kaikilta juoksupaikoilta. Totta kai hyvää lähtöpaikkaa varmasti yritetään käyttää hyödyksi.


Nuori ori on noussut poikkeuksellisen nopeasti rotunsa huipulle. Vermon Finlandia-ravien Erkon Pokaalissa kuusivuotias Vitter iski hallitsevan ravikuninkaan Jokivarren Kunkun kanveesiin tämän rinnalta. Svartin mukaan hevosen suunta on vielä vahvasti ylöspäin.

– Vitter on harjoitellut hyvin. Hierojan mukaan sen lihaksisto on huipputerässä. Tuntuu hullulta sanoa oriin tekemien huippuesitysten jälkeen, että se kehittyy vieläkin koko ajan.

– Ori pystyy parantamaan ennätystään selvästi. En pidä 19-alitustakaan mahdottomana, jos kaikki taivaankappaleet ovat säätä myöden kohdallaan. Toisaalta Ruotsiin mennään ajamaan sijoituksista, eikä ennätyksistä.

Svartin mukaan Vitterin valmistautuminen on sujunut täydellisesti, mutta matka Ruotsiin tuottaa pieniä kysymysmerkkejä.

– Tämä on nuorelle hevoselle ensimmäinen näin pitkä reissu, johon liittyy vielä matkustamista laivalla. Vitter on fiksu hevonen, mutta vielä tässä suhteessa kokematon. Ei hevosten kanssa voi koskaan taata, että kaikki natsaa. Lauantaina hypätään Naantalista laivaan ja toivotaan, että kaikki sujuu hyvin.

– En lupaa, että suomenhevosten karvas tappioputki katkeaa, mutta on meillä nyt sellaiset hevoset, että mahdollisuudet ovat hyvät. Se on Herran hallussa, mitä saadaan, mutta yritetään tuoda Suomelle kunniaa. Eiköhän siellä aikamoiset kekkerit saada pystyyn, mikäli menestystä suodaan, Svart olettaa.

Kuningas putosi haastajaksi

Suomalaiset ravifanit ovat hekumoineet jo viime kauden Suur-Hollolan ME-juoksusta lähtien, että Jokivarren Kunkusta tulee vihdoin se hevonen, joka nostaa maamme takaisin ”kylmäveristen Elitloppetin” kunniataulukkoon.

Vitterin piti olla Kunkun aisapari ja tulevaisuuden hevonen, mutta asetelmat kääntyivät Erkon Pokaalissa päälaelleen. Kunkku kävi sen jälkeen vielä Oulussa, missä sen pelin pilasi lähtölaukka. Laukka meni hevosen yli-innokkuuden piikkiin ja oli oiva osoitus siitä, etteivät huippuravuritkaan ole koneita.

– Olemme aloittaneet kauden suunnitelmien mukaisesti, ja Kunkku lähestyy sitä kuntoa, jossa sen kuuluu olla. Sen ei ole oletettukaan olevan ensimmäisiin startteihinsa mikään super, valmentaja Antti Ojanperä sanoo.

– Ei ori ehkä aivan paras mahdollinen ole vieläkään, mutta hyvin lähellä sitä. Laskeskelin, että Kunkun pitäisi mennä tässä vaiheessa maili 19-pintaan. Jos se aika ei riitä, niin sitten ei riitä.


Ojanperä sysää suosikin paineita Vitterin suuntaan. Syy on luonnollinen: Jokivarren Kunkun kahdeksas lähtörata.

– Vitter voi olla hankala lyötävä, mikäli se pääsee keulaan. Emme ole kuitenkaan luovuttaneet kiihdytyksenkään suhteen, sillä Kunkku lähtee avaa lujaa.

– Elitkampenissa on kieltämättä suomalaisittain herkulliset asetelmat. Silmissäni Vitter on meidän pahin vastustajamme, ja suomenhevosilla luulisi olevan hyvät mahdollisuudet katkaista 16 vuoden kurimus. Meidän tavoitteemme on ensisijaisesti oman hevosen voitto, mutta jos emme pärjää, niin toivottavasti ainakin toinen suomalainen, Ojanperä tuumii.

Kunkku aloittaa matkansa Ruotsiin jo torstaina, eli kaksi päivää Vitteriä aikaisemmin.

Elitkampen ravataan sunnuntaina. Voittaja kuittaa 32 000 euroa. Suomalaiskaksikon vastustajina on kaksi ruotsalaista ja peräti kahdeksan norjalaista kylmäveristä.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt