Soini, Veini

Ravit

SE-varsan kilpailumatkasta tuskien taival: "Toinen kives on roskalaatikossa"

Julkaistu:

Ravit
Huippulupaus Ellin Sisun kauden avanneesta kilpailumatkasta tuli painajainen.
Uransa poikkeuksellisen lupaavasti aloittaneesta Ellin Sisusta povataan jo neljävuotiaana yhtä rotunsa huipuista. Useampaa huippuhevosta valmentaneen Pauli Raivion mukaan kyseessä on lahjakkain hänen käsissään milloinkaan ollut ravuri, ei siis ihme, että miehellä oli keskiviikon ja torstain välisenä yönä totiset paikat.

Kauden avanneen Kaustisen kilpailumatkan jälkeen Ellin Sisu nimittäin kamppaili hengestään Laukaassa hevosklinikalla.

– Hevonen oli outo startin jälkeen. Se ei juonut ja se on sille tavatonta, Raivio muistelee Kaustisen tapahtumia.

– Emme päässeet kotimatkaa kovin pitkälle, kun tuntui, että Ellin Sisu laittaa koko kuljetuskaluston säpäleiksi. Pysäytettiin ja mentiin katsomaan hevosta. Sen toinen kives oli paisunut valtavaksi ja se oli yltäpäältä hiessä.

Raivio soitti samantien Olli Kaukolle Laukaan Hevosklinikalle ja sieltä tuumattiiin, että hevonen hoitoon ja pian.

– Onneksi pysäytettiin. Jos olisi ajettu kotiin asti, niin meillä tuskin olisi hevosta.

Ellin Sisun ravipäivän ilta sujui leikkauspöydällä ja siltä poistettiin toinen kives, kun suolet olivat niin sanotusti valuneet sinne.

Raivion mukaan luultavasti paras ratkaisu olisi ollut poistaa molemmat kivekset, mutta erittäin lupaavalla hevosella on luultavasti kysyntää myös siitosoriina ja suvunjatkamiskykyä haluttiin varjella mahdollisuuksien mukaan.

– Toinen kives on roskalaatikossa, mutta toinen vielä sentään siellä sille kuuluvalla paikalla. Normaalihevosen kohdalla olisi napattu molemmat pois, mutta nyt pelastettiin mitä pelastettavissa oli.

Ellin Sisu vietti yön klinikalla ja toipuminen on toistaiseksi sujunut hyvin. Riskit eivät kuitenkaan ole ohi.

– Ainahan sitä on mahdollisuus, että tulee tulehduksia ynnä muuta. Hevonen on luonnollisesti voipunut, sillä se hikoili julmat määrät nestettä.

Raivion mukaan tauko ei silti välttämättä veny kovin pitkäksi, mikäli asiat sujuvat suotuisassti.

– Biofarm-Cupiin emme olleet muutenkaan menossa, sillä hevonen olisi joutunut tosi pitkälle takamatkalle. Pikkupelimanni on ensimmäinen selkeä tähtäin.

– Meidän tauon pitäisi olla aika lailla saman pituinen kuin ruunauksen jälkeen eli parisen viikkoa otetaan hissukseen. Pikkupelimannin karsintoihin meidän pitäisi ehtiä, mutta riskejä ei tietenkään oteta, Raivio laskee.

Ellin Sisu on startannut urallaan neljä kertaa ja voittanut kaikki. Kolmevuotiskauden viimeisessä startissaan hevonen ravasi ikäluokkansa SE-tuloksen 29,4/2100 metriä. Rahaa hevonen on ansainnut toistaiseksi 8500 euroa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt