Soini, Veini

Ravit

Suomalaismorsian sai harvinaisen häälahjan – arvo nousee silmissä

Julkaistu:

Ravit
Iisalmelaista Riina Huttusta kohtasi onni vuonna 2011, kun hän vastasi myöntävästi nykyisen elämänkumppaninsa kosintaan.
Sulhasen häälahja ei ollut aivan tavallisimmasta päästä. Hevosten kanssa elämässään tiiviisti tekemisissä ollut Riina Huttunen sai riemukseen osuuden ikäluokkansa parhaimmistoon nousseesta oriista Vaelluksesta.

– Kauppa saatiin pidettyä täysin minun selkäni takana. Kyllä lahja oli tietysti positiivinen yllätys, Huttunen kertoo.

Vaellus oli vihkimisen hetkellä vielä nuori varsa, sillä hevonen oli syntynyt vasta vuotta aikaisemmin. Huttusella – eikä oriin muilla omistajilla Timo Vääräsellä ja Aulis Harmoisella ollut aavistustakaan miten lahjakas varsa heillä on käsissään.


Huttusen häälahja sijoittui viime vuonna toiseksi ikäluokkansa pääkilpailussa suomenhevosten Derbyssä. Vaellus kilpaili viime vuonna yhdeksän kertaa voittaen kahta vaille kaikki starttinsa. Palkintorahoja hevonen juoksi liki 30 000 euroa.

Vaelluksen kilpauran alkutaival on ollut niin ruusuinen, että hevonen voi hyvin nousta tulevaisuudessa taistelemaan ravikuninkaan seppeleestä.

Kilpailut tarkassa syynissä

Pitkäaikainen ystävyys mahdollisti Huttusen pääsyn hevosenomistajaksi.

– Timo ja Aulis ovat vanhoja ystäviäni. Se mahdollisti tällaisen lahjan. Eihän Vaelluksen kaltaisia hevosia ole muuten kaupan, Huttunen myöntää.

Huttunen on itsekin valmentanut hevosia, mutta hän ei osallistu Vaelluksen päiväaskareisiin Vääräsen ja Harmoisen tavoin.

– Minulla on vahva hevostausta, mutta nykyään en ole niiden kanssa päivittäin tekemisissä. Olin Ylä-Savon ammattiopistolla hevostaloudessa aikaisemmin, missä Timo oli opettajani. Olemme olleet sen jälkeen työkavereita ja ystäviä yli 20 vuotta.

– Nuoruudessani toimin hevosten kanssa, mutta perheen myötä se jäi valitettavasti pois. Hevoset ovat kuitenkin elämäntapani ja aina sydäntäni lähellä, Huttunen kertoo.

Kuusivuotiaaksi varttunut Vaellus on kilpaillut tänä vuonna kahdesti. Ensimmäisessä kilpailussaan Jyväskylässä oriin oli tyytyminen kakkossijaan, mutta viime lauantaina oli jo voiton vuoro. Vaellus voitti Oulussa Toto76-lähdön uudella ennätystuloksellaan 23,8/1600 metriä.


Oriin kilpasuorituksia seurataan Huttusen perheessä tarkasti yhdessä aviomiehen ja pojan kanssa.

– Vaelluksen juoksuja seurataan paikan päällä aina kun mahdollista. Mikäli raveihin ei ehditä, silloin kilpailua jännitetään kotona, Huttunen paljastaa.

Tammat kutsuvat Vaellusta

Lahjakkaalla oriilla keskitytään tänä vuonna pääasiassa siitokseen. Vaelluksella on riittänyt kysyntää siitosmarkkinoilla.

– Vaellusta on hyppyytetty nyt kaksi viikkoa. Tämä kesä on pyhitetty tammoille, sillä astutusvarauksia on nelisenkymmentä, Vääränen laskee.

Vaellus nähdään astutuskuvioiden ohessa kilparadoilla, mutta mitään riskejä hevosen kanssa ei oteta.

– Pitkälle ulottuvia kilpailusuunnitelmia ei ole tehty hyppyhommien takia. Vieremän Toto76-kierros on tässä lähellä parin viikon päästä, johon on tarkoitus osallistua, Kiuruvedellä asuva Vääränen sanoo.

– Sen jälkeen on mahdollisuus osallistua Kouvolan finaalikierrokselle. Kilpaileminen saa kuitenkin jäädä, mikäli Vaellus laihtuu yhtään astutusten takia.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt