Signe, Varma

Ravit

Oma kasvattihevonen teki Riitan pitkäaikaisesta haaveesta totta – ”Mietin, että mitenköhän tässä mahtaa käydä”

Julkaistu:

Toto76
Maskulaiset Riitta ja Hannu Nylund ovat kasvattaneet New Grove -hevosia 1990-luvun alusta saakka.
Yksi pariskunnan yli 30 kasvatista täytti Riitta Nylundin hartaan haaveen tänä keväänä, kun se pääsi kilpailemaan länsinaapuriin Solvallaan. Ruuna New Grove Regal kilpaili Ruotsin pääradalla maaliskuussa ja sijoittui lähdössään himmeimmälle mitalisijalle.

– Solvallan-matka meni yllättävän mukavasti tuloksen puolesta. Hevosen puolesta ei kuitenkaan, sillä se matkusti huonosti. Se ei syönyt eikä juonut kunnolla. Mietin, että mitenköhän tässä mahtaa käydä, mutta hyvin kävi, Riitta Nylund ilakoi.

– Solvallassa kilpaileminen merkitsi hirveästi, koska kyseessä on oma kasvattini. Parempaa en olisi voinut toivoa – paitsi tietysti voittoa. Siellä kilpaileminen oli pitkäaikainen haaveeni.

Tuloksen puolesta hyvin sujunut reissu sai Nylundin miettimään uutta Solvallan valloitusta. Hevosen heikosti sujuneeseen matkustamiseen on myös keksitty mahdollinen ratkaisu.

– Ensi kerralla täytyy ottaa hevoselle kaveri mukaan, jolloin matkustaminen sujuisi varmasti paremmin. Etsimme sellaista viime reissulle turhaan. Eepee (Erkki-Pekka Mäkinen) oli Solvallassa kilpailemassa samana päivänä, mutta hänellä oli kuljetusauto täysi.

– Hevosen pysyessä terveenä voisi uutta matkaa suunnitella talvella. Meiltä on helppo matkustaa sinne, koska Naantalin satamaan on kotoa matkaa vain viisi kilometriä.

Vaivat häirinneet kilpailemista

New Grove Regal aloitti kilpailemisen vuonna 2014, mutta on startannut urallaan vain 14 kertaa. Ruuna ei ole kilpaillut Ruotsin-matkan jälkeen, joten starttiväliä on kertynyt kuukausi. Nylundin mukaan vaivojen takia on mentävä täysin hevosen ehdoilla.

– New Grove Regalilla on ollut murtuma etupolvessa. Hankoside on mennyt kaksi kertaa vakavasti.

– Viime syksynä Turun startin jälkeen hankkari reagoi hieman, mutta sen jälkeen ei ole ollut ongelmia. Moni eläinlääkäri on katsonut hevosta, eikä ole huomannut vanhaa hankosidevammaa ollenkaan, joten hyvällä mallilla se on. Mamman mussukka vaatii kuitenkin hoitoa aamusta iltaan, Nylund kertoo ja painottaa haluaan tehdä kaikki mahdolliset asiat hevosen kanssa itse.


Lauantaina Porissa ruuna juoksee kyvyt esiin -lähdössä, jossa se arvottiin takarivin lähtöpaikalle. Nylund näkee, ettei lähtöpaikka vie hevosen pärjäämismahdollisuuksia.

– Moni olisi takarivistä harmissaan, mutta ei se merkkaa tälle paljoa. Monesti näissä lähdöissä avataan lujaa, kun eturivissä on nopeita avaajia. Porissa on pitkä loppusuora.

Ruunalle kokeillaan Porissa varustemuutosta, joka tuo monelle hevoselle lisää menohalua kilpailuun.

– Jenkkikärryt laitetaan perään ensimmäistä kertaa. Uskon niillä olevan jotain vaikutusta suoritukseen.

– Odotan New Grove Regalia kolmen parhaan joukkoon, mutta toki silloin juoksun pitää onnistua. Kiva harrastehevonen tekee starteissa aina kaikkensa. Jos se tulee viimeisenä maaliin, on siihen varmasti syynsä, Nylund painottaa.

Kasvatustoiminta ennallaan

Nylund on tietoinen raviurheilun merkittävästä muutoksesta – palkintojen korotuksesta. Raviharrastaja pitää muutosta positiivisena, mutta suhtautuu siihen varauksella. Monella tilalla varsojen määrä tulee jatkossa kasvamaan, mutta maskulaisella maatilalla on tarkoitus pysyä maltillisella linjalla.

– Olemme käyneet kaksi lamaa läpi, joten tiedämme, ettei valoisiin näkymiin ei ole täysin luottamista.

– Kasvattaminen on ollut pienimuotoista ja sellaisena sen on tarkoitus myös jatkua. Yksi varsa on tulossa jälleen tänä vuonna.


– Elämässä on muutakin hienoa sisältöä kuin hevosten kanssa toimiminen. Harrastamme puolison kanssa moottoripyöräilyä. Meni lauantain startti syteen tai saveen, lyön Harley Davidsonin käyntiin aurinkoisen päivän sattuessa kohdalle, Nylund nauraa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt