Signe, Varma

Ravit

Raviohjastajilla kuohahti Forssassa – järjestysmiehiä tarvittiin paikalle

Julkaistu:

Ravit
Ohjastajien välinen skisma aiheutti mittavan tuomarioperaation.
Forssan ravien neljäs lähtö sai tunteet kuohahtamaan perjantaina. Lähdössä nähtiin tiukka kiihdytys, jossa useampi valjakko pilasi mahdollisuutensa laukkaan.

Lähdön kiihdytystapahtumat voi katsoa Fintoton videokirjastosta.

Lähdön- ja sitä seuranneet tapahtumat poikivat tuomioita kahdelle ohjastajalle. Golden Elevenin ohjastaja Tapio Perttunen sai liian nopeasta kaistanvaihdosta 43 euron sakon ja kolmen päivän ajokiellon.

Stampede Alleyn kuskin Esa Ylilammin tuomiona oli peräti kahden kuukauden ajokielto epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Ravien valvojana toiminut Kai Tuusa selventää, mitä tilanteessa tuomariston mukaan tapahtui.

– Ikävä tilanne sai alkunsa, kun toisen osapuolen hevonen laukkasi startissa. Kiihdytyksessä toista valjakkoa häirinnyt ohjastaja sai tilanteesta rangaistuksen, Tuusa viittaa Perttusen sakkoon ja ajokieltoon.

– Ohjastajat provosoituivat tapahtumista. Lähdön jälkeen käytiin osapuolten välillä useiden lähtöjen ajan kestänyttä kovaäänistä sananvaihtoa, johon järjestysmiehet joutuivat puuttumaan.

Ohjastajien sanaharkkaa tutkittiin Tuusan mukaan tuomariston tiimoilta tarkkaan.

– Tapauksen tiimoilta kuultiin kymmenkunta henkilöä. Osa yhteydenotoista oli omaehtoisia. Yli puolet kuulleista kertoi riitapukareiden välillä tapahtuneen fyysistä kosketusta, vaikkakin lievää sellaista.

– Rehellisesti sanottuna tällaiset tapahtumat eivät kuulu raviurheiluun, vaikka tilanteet ovat välillä tiukkoja ja joku kokee epäonnea, Tuusa harmittelee.

Riitapukarit kieltävät koskeneensa toisiinsa

Esa Ylilammin mukaan lähdön kiihdytyksessä tapahtui kontakti hänen ja Perttusen hevosen välillä.

– Kanssakilpailija osui hevoseni etujalkaan. Perttunen käänsi ajokkinsa heti auton lähdettyä, eikä siinä ollut mitään tehtävissä. Harmi, kun ennakkomaksullisessa kilpailussa kävi näin.

– Sanailimme lähdön jälkeen Perttusen kanssa tapahtuneesta, mutta mitään uhkauksia ei tapahtunut. Myöskään mitään fyysistä kanssakäymistä ei ollut.


Ketjureaktion tuloksena myös Mika Forssin ohjastama pelisuosikki Heidi Ale pomppasi laukalle ja menetti pelin.

– Pyysin heti lähdön jälkeen anteeksi Mikalta. Olen rehellinen mies ja pystyn myöntämään tekemäni virheen. Mielestäni lähtö olisi pitänyt uusia. Monesti lähtöjä uusitaan silloinkin, jos suosikki on lähdössä myöhässä.

Ylilammin kahden kuukauden ajokielto olisi tehnyt ammattikuskin tilipussiin melkoisen montun, mutta kankaanpääläinen ohjastaja kilpailee muutenkin harvakseltaan. Tänä vuonna takana on vasta kahdeksan kilpailua.

Siitä huolimatta pitkä ajokielto harmittaa Ylilammia. Tuomaritoiminta saa häneltä ison kasan risuja.

–  Epäoikeudenmukainen tuomarityöskentely pilaa raviurheilun. Tuomarit tekevät aivan mielivaltaisia päätöksiä. Olen saanut jatkuvasti aiheettomia sakkoja. Tuomareilla ei ole työskentelyssä mitään moraalia.

– Miten voi olla, että minä saan kaksi kuukautta ajokieltoa ja Perttunen vain kaksi päivää? Yksi suuri syy ravien mielenkiinnon laskemiseen Suomessa on järkyttävän huono tuomarityöskentely.

Myös kiistan toinen osapuoli Perttunen pitää saamaansa tuomiota epäoikeudenmukaisena.

–  Lähdössä ei tapahtunut mitään kontaktia. Saamani ajokielto on täysin väärin. Olimme Ylilammin kanssa tyystin eri mieltä lähdön tapahtumista, joten lähdön jälkeen tuli sananvaihtoa, muttei mitään muuta.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt