Heidi

Ravit

Valikko

Harrastehevonen pitää maatilan isännän mielen virkeänä – juoksee myös voittoja

Julkaistu:

Toto76
Lakori huolehtii kilpailemisen ohella omistajansa mielenterveydestä.
Siikalatvalaisen Markku Lunkin tilalla asustaa muiden eläimien kanssa 8-vuotias ruuna Lakori.

– Lakori on ollut meillä omistuksessa varsasta saakka. Olen opettanut sille vuosien kuluessa kaikki mahdolliset toimenpiteet kengityksestä alkaen.

Maatilalla aika kuluu jokapäiväisten askareiden parissa. Hevosten kanssa puuhastelu pitää Lunkin ajatukset kirkkaana.

– Maatilalla on kaksi hevosta mielenvirkeyden vuoksi. Ihan puhdasta harrastustoimintaa tämä on, Lunki kertoo.

Lakori on tallin hevoskaksikosta kilpailuihin osallistunut yksilö. Ruunan viimeaikaiset esitykset raveissa ovat olleet enemmän kuin hyviä. Vuoden kahdesta kilpailusta on alla yhtä monta ykköstilaa.

– Voitot eivät ole tulleet yllätyksenä. Ruuna on saanut lisää treeniä ja saanut olla nyt terveenä, Lunki paljastaa.

Ruunalla on ollut aikaisemmin ongelmia terveyden kanssa, mutta vaikeat loukkaantumiset ovat kiertäneet.

–  Pientä alaraajavammaa hevosella on ollut, jonka takia on ollut taukoja uralla. Silloin on ajettu pohjakuntoa ja voimaa, jonka ansiosta hevonen on jaksanut kilpailuissa aina perille saakka.

Alla vahva suoritus

Viimeisimmässä kilpailussa Oulussa ruuna kiersi peräti 80 metrin takamatkasta huolimatta helppoon voittoon uudella ennätystuloksella.

– Lakorilla on monta sekuntia sisässä. Parasta ei ole vielä haluttu - eikä tarvinnut saada ulos hevosesta. Ruunan kanssa ei ole haluttu riskeerata mitään ja sen takia on menty nätisti.

Lakorin parasta ominaisuutta kysyttäessä ei Lunkin tarvitse miettiä kauaa vastausta.

– Vauhtikestävyys on Lakorin vahvuus. Hevonen ei ole tarkka juoksunsa suhteen ja jaksaa kiertää. Kesällä on tarkoitus kilpailla myös pidemmillä matkoilla, joita ei ole oikein tarjolla talvisin.

Hevosen pätkänopeus kaipaisi Lunkin mielestä vielä kehitystä. Lisäksi yksi luonteenpiirre aiheuttaa välillä harmaita hiuksia.

– Sukurasitteen takia Lakori on hieman arka kaikelle. Tuuli kun pölläyttää sopivasti heinänkortta, niin silloin mennään. Radalla hevonen käyttäytyy hyvin. Sitä ei kuitenkaan kestä pysäyttää sielläkään turhaan - eikä se välttämättä pysähdy, vaikka yrittäisi.

Hyvä palkinto tarjolla

Lakori jahtaa lauantaina Oulussa uransa suurinta ykköspalkintoa, kun kylmäveristen tasoitusajo ajetaan 5000 euron ykköspalkinnolla. Lähtöasetelmat ovat aikaisempiin voittojuoksuihin nähden erilaiset, sillä ruuna starttaa paalun ykkösradalta.

– Lakori ei ole nopein lähtemään, vaikka lähtönopeus on kehittynyt. Jarmo (Saarela) on ajanut hevosta useamman kerran tietäen sen vahvuudet ja heikkoudet. Kyllä tuolta lähtöpaikalta on pieni pussitusriski olemassa.

Vahva ruuna kuuluu lähdön suosikkeihin, eikä urallaan kaksitoista kertaa voittaneen menestys järkyttäisi pelaajia.

– Lähdössä on mukana 5 - 6 hevosta, jotka pystyvät voittamaan lähdön. Juoksunkulku on ratkaisevassa roolissa. En yllättyisi voitosta, mutta vastassa on hyviä hevosia, Lunki muistuttaa.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt