Sami, Samuli

Ravit

Tiina osti hevosen alle koiranpennun hinnan – taltutti potkineen ja purreen ”Mustan pirun” arvovoittajaksi

Julkaistu:

Kiukkupussi
Monoa ja hammasta on tullut, mutta Tiina Jämsän harrastus sai vihdoin komean palkinnon.
Toholampilainen Tiina Jämsä oli lauantaina polleaa naista. Hänen piti lähteä kiukkuisen hevosensa kanssa 29 kertaa kilpareissulle ennen kuin ensimmäinen totoravivoitto toteutui. Eikä kyseessä ollut mikä tahansa lähtö, vaan useiden tuhansien arvoinen Toto76-lähtö.

Jos olivat talvisotahevoset sitkeyden perikuvia, lähes samaa voi sanoa tämän päivän omistajista. Vaikka ravipalkinnot pienenevät, he jaksavat rehkiä tunteja laskematta rakkaan harrastuksensa ja rakastamiensa nelijalkaisten parissa.

Kun kuuntelee Jämsän ja Duanna-tamman yhteisen historian, omistajan lauantaisen arvovoiton synnyttämiin tunteisiin on helppo samaistua.

Kaksikon taival alkoi neljä vuotta sitten.

– Mieheni Simo sanoi silloin, että lähdetäänpä Paavo Perämäen hevoshuutokauppaan. Vastasin siihen, että joo, varmaan mennään. No, sinne kuitenkin lähdettiin – vain katselemaan. Tyttärenikin huusi puhelimessa kuin apina, ettemme voi ostaa taas uutta hevosta, Jämsä aloittaa.

Jämsä vakuuttaa, ettei hän ollut ostoaikeissa, eikä hankkinut edes huutokauppaluetteloa. Toisin kävi.

– Paikalla katselin, että tuossapa on kivan näköinen musta tammavarsa. Sen huutojen aloitushinta oli 500 euroa, jolla ei saa edes koiranpentua. Seuraavaksi katsoin miestäni ja nostin pokkana käteni pystyyn. Joku tarjosi vielä 600 euroa, mutta 700 euron huutoni päälle ei tullut enää tarjouksia.

– Varsan emä oli ajaton, ja jos minulla olisi ollut myyntiluettelo, en olisi kiinnittänyt varsaan minkäänlaista huomiota.

Ryppyinen seteli käsirahana

Huutokauppareissulla oli vielä yksi mutta.

– Eihän minulla ollut edes käsirahaa mukana - taskussani oli vain ryppyinen 20 euron seteli. Kun kerroin tämän huutokaupan järjestäjälle, hän sanoi, että no, anna se seteli tänne, Jämsä nauraa.

Kun Jämsät hakivat uuden ”perheenjäsenensä” seuraavana päivänä kotitalliinsa, yllätykset eivät olleet vielä ohi.

– Kivan näköinen varsa oli tallimme käytävälläkin, muttei niin kivaluonteinen. Sanoin, että vai tällainen tapaus, kun se latasi kohti molemmilla piipuillaan. Potkimisinnon lisäksi varsa yritti purra.

Varsan juoksijanlahjat paljastuivat myös varhain.

– Aloimme juoksuttaa yksivuotiasta Duannaa riimussa perähevosena toisten kanssa. Huusin silloin heti, että voi saamari, meillä taitaa olla juoksija. Se ei seonnut yhtään askelissaan, omistaja muistelee.

Vaikka ravaaminen oli Duannalle alusta asti helppoa, ammattilaiset tuskin olisivat katsoneet luonnikasta, potkivaa ja purevaa hevosta montaa päivää tallissaan.

– Minun piti tapella varmaan 30 kertaa, ennen kuin sain Duannan valjaisiin. Jossain vaiheessa lupasin, että jos saan tamman joskus kilparadoille, sen rintaremmiin kirjoitetaan sanat: musta piru. Niin siinä nyt lukeekin, Jämsä paljastaa.


Kiivaasta luonteestaan huolimatta tuittupäinen tamma ei ole aiheuttanut ihmisille vahinkoa. Itseään se on kyllä kolhinut potkimisellaan, minkä takia sillä on niin vähän kilpailuja takana.

– Perheessämme osataan varoa tamman käytöstä. Olen oppinut käsittelemään Duannaa, enkä ole pitänyt sitä niin kovassa komennossa kuin jotkut toiset olisivat varmasti pitäneet.

– Tyttäremme ovat moittineet Duannaa mahdottoman kovaksi kiukuttelijaksi. Olen vastannut heille, että antaa sen kiukutella, sillä mitä se haittaa.

Siitosura arveluttaa

Jämsä ei usko, että Duanna muuttuisi koskaan kiltiksi hevoseksi. Oriiden luonnetta voi yrittää hillitä ruunaamisella, mutta tammoilta on tyhjästä vaikea nyhjäistä.

– Sen olen joskus sanonut, että siitostammanani en Duannaa ehkä aio kilpailu-uran jälkeen pitää, Jämsä myhäilee.

Vaikka Duannasta on tullut poikkeuksellisten ja värikkäiden vaiheiden jälkeen omistajalleen hyvin rakas hevonen, toista samanlaista hän tuskin haluaa.


Aisojen välissä tamma paljon kiltimpi kuin vapaana, vaikka yrittikin monotella ohjastajaansa Santtu Raitalaa Kuopion raveissa ennen Seinäjoen T76-voittoaan.

Juhlat unohtuivat

Tamman menestys kaviourilla on kiihtynyt. Ennen viime viikonlopun 3 000 euron arvoista voittoaan se oli sijoittunut tavallisissa Toto4-raveissa kakkos- ja kolmossijoille.

Vaikka Duanna on ehtinyt harvoin ensimmäisenä maaliin, voitontahdottomuudesta menestys ei ole ollut Jämsän mielestä kiinni.

– Se on joutunut monesti juoksemaan takajoukossa, mistä ei ole vain ehtinyt voittoihin. Silti olimme lauantaina ihmeissämme T76-voiton jälkeen. Emme edes tajunneet juhlia voittoa, vaan pyörittelimme vain silmiämme, että näinkö tässä tosiaan kävi.

Duanna lunasti voitollaan paikan ensi kuussa ajettavaan T76-finaaliin, jossa maksetaan peräti 7 000 euron palkinto. Ei muuta kuin kohti uusia seikkailuja.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt