Leevi

Ravit

Tapio Suomisen silmäterän ura loppui kesken: ”Jossain vaiheessa pitää ymmärtää lopettaa vaatiminen”

Julkaistu:

Ravit
Lahjakkaan Geena Alen ura ei edennyt toivotulla lailla ja omistajaporras päätyi harvinaiseen, mutta kunnioitettavaan ratkaisuun.
Toimittaja Tapio Suomisen menestyvien hevosenomistajien joukkoon nostaneen Geena Alen ura on tullut päätökseen ennen aikojaan. Vasta kuusivuotias ravuri pärjäsi ikäluokkalähdöissä ja voitti ulkomaillakin, mutta sen menoa hidastaneet vaivat saivat taustajoukot miettimään kilpailemisen mielekkyyttä. Kimppatamma siirtyy siitokseen parhaimmassa kilpahevosen iässä.

Geena Ale oli Suomisen ensimmäinen ravihevonen ja se jää saavutustensa myötä ikuisiksi ajoiksi hänen sydämeensä.

– Tamma tarjosi monta upeaa kokemusta. Totta kai nyt on lievä harmitus päällä, koska tuntuu, että tarina jäi kesken. Toisaalta hevonen antoi meille uransa aikana paljon. Jossain vaiheessa pitää ymmärtää lopettaa vaatiminen, sillä pakottamalla toimii harva asia, Suominen filosofoi.

– Hevonen ei pystynyt enää kehittymään terveysmurheidensa vuoksi, ja ajattelimme sen parasta.

Suomisen kokemukset raviurheilussa rajoittuivat ennen Geena Alea lähinnä ravitulosten lukemiseen töissä. Mies tunnustaa kokeneensa raviseikkailunsa aikana paljon pääosin positiivisia yllätyksiä.

– Tulin ravimaailmaan Geena Alen myötä melko täydellisenä ummikkona. Täytyy tunnustaa, että sain kokea mielettömän jännittäviä hetkiä. Positiivisia yllätyksiä tuli vastaan mitä syvemmälle lajiin pääsin sisälle, Suominen painottaa.

– En ymmärtänyt alkuunkaan, kuinka ammattimaista toiminta on raviurheilussa ja kuinka omistautunutta työtä hevosten taustalla pitää tehdä menestyäkseen tai edes päästäkseen kilpailemaan. Huippukuntoon viritetty ravihevonen on käsittämättömän uljas ilmestys! Sellaista jos jotakin ihmisten pitää mennä seuraamaan paikan päälle raveihin ennen kuin sen todella ymmärtää.Suominen muistaa päällimmäisenä tunteena kihelmöivän jännityksen kilpailuja seuratessaan. Hänen harkinnassaan on jatkaa ravihevosen omistajana sopivan mahdollisuuden tullen.

– Varmasti on mahdollista, että olen jo pian uudelleen hevosenomistaja. Kimppaomistamisessa kulut pysyvät siedettävinä, ja voin luvata, että siinä saa taatusti elämyksiä.

Huippuoriiden morsiameksi

Geena Ale kilpaili viime lauantaina Toto76-lähdössä. Koska hevonen alisuoritti, sen taustajoukot laittoivat juoksun jälkeen mietintämyssyn päähänsä.

– Geenalle ei tullut Vermossa erityistä uutta vammaa, mutta läpi uran vaivanneet pienet asiat alkavat ilmeisesti mennä sen psyykeeseen. Mietimme sunnuntaina tamman jatkoa tarkemmin, ja hyvin nopeasti tehtiin päätös, ettei hevosesta haluta väkisin riipiä tuloksia irti vaan se päästetään siitospuuhiin, valmentaja Pertti Isotalo kommentoi.

– Varmasti sillä olisi vielä saanut jonkin euron sieltä ja jonkin täältä ja vielä muutaman voitonkin, mutta halusimme kunnioittaa rehtiä hevosta. Totta kai valmentajaa kirpaisee, kun näin hyvä hevonen lopettaa kilpailemisen, mutta mielestäni tällaisia päätöksiä voitaisiin tehdä Suomessa useamminkin. Kaikkea ei pidä aina mitata rahassa.

Geena Alen kehityskäyrä osoitti vahvasti kohti tammahuippua. Se voitti 47 startistaan 11 ja ehti ansaita 44 532 euroa. Taustajoukot toivovat nyt, että tamma pystyisi periyttämään lahjojaan jälkeläisilleen. Se astutetaan keväällä.

– Geena Ale palaa alkuperäiselle omistajalleen Hannu Koivistolle, jolta se oli liisattuna Able Stablelle. Tamma saa varmasti mahdollisuuden näyttää periyttäjälahjansa jonkin huippusiitosoriin kanssa, Isotalo arvioi.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt