Verneri

Ravit

Tässä ovat ravivuoden parhaat – yksi mies oli ylitse muiden

Julkaistu:

VARJORAVIGAALA
Pekka Korpi tyhjensi IS Ravien varjoravigaalassa lähes koko pöydän.
IS Ravit valitsi viime vuoden parhaat raviurheilijat. Vuoden hevosesta ei ollut kahta sanaa, vaan se on yksimielisesti suomenhevoshallitsija Jokivarren Kunkku.

Pekka Korven kausi oli lähes täysosuma ja kokenut kehäkettu nousi monen kategorian ykköseksi. Yhdessä luokassa pitkästä aikaa ja hieman yllättäen. Miehen iänikuinen lempinimi "Kultasormi" piti tänä vuonna todellakin paikkaansa, sillä lähes kaikki mihin mies koski muuttui kullaksi.

Vuoden hevonen: Jokivarren Kunkku

Jokivarren Kunkku nousi tällä kaudella suomenhevosten kärkinimeksi ja teki asioita, joita ei ole suomalaisessa raviurheilussa nähty pitkään aikaan. Ori siirsi kaikkien aikojen hevosen Vieskerin Suomen ennätyksen historian lehdille, otti täyden matkan tasoitusajon ME:n nimiinsä ja voitti ravikuninkuuden vakuuttavasti kaikkien kolmen kilpailumatkan ykkösenä. Tienestejä kertyi siinä sivussa mojovat 187350 euroa.

Bret Boko palautti Suomen lipun Finlandia-ajon kunniatauluun ja edusti Elitloppetissa. Niilä ansioilla se on paras lämminverinen. Saaga S otti kuningatartittelin Jokivarren Kunkun tapaan puhtaalla pelillä, mutta kausi oli muuten ailahteleva. Suomen Mestari Seabisquit sai arvostusta ulkomaita myöten ja kutsuttiin edustamaan Suomea MM-kilpaan Amerikkaan. Sillä kuitenkin kieltäydyttiin kunniasta. Vitter voitti Derbyn ja alitti ensimmäisenä 5-vuotiaana 1.21-rajan.

Vuoden valmentaja, omistaja, kasvattaja: Pekka Korpi

Mikäli suomalaisessa raviurheilussa haluttaisiin keinotekoisesti luoda Triple Crown, se olisi todennäköisesti Kriterium, Derby ja Suur-Hollola -ajo.

Pekka Korpi vei valmennettavillaan vuonna 2015 nämä kaikki ja vieläpä kasvattamillaan sekä vähintään osittain omistamillaan hevosilla. Suorituksen arvoa nostaa, että kolmikosta Express Duo, Fabrice Duo ja Arctic Passion vain ensimmäinen oli jollain tapaa suosikkeja lähtöönsä. Korpi voitti valmentajien rahatilaston jo 11. kerran peräkkäin, mutta viime vuonna se ei riittänyt edes kärkikaavailuihin ykkösvalmentajaa valittaessa. Tänä vuonna tittelistä ei tarvitse edes keskustella.

Valmentajakategoriassa erityismaininnan ansaitsee nuori Antti Ojanperä, jonka talli teki Jokivarren Kunkun takanakin vahvaa työtä kautta linjan. Heikki Korhosella riitti epäonnea isoissa kilpailuissa, mutta pieni talli ylsi silti valmentajatilaston neloseksi.

Kasvattajista huomioidaan Pekka Oravisjärvi ja Seppo Kivimäki, joiden vähäinen, mutta tehokas kasvatustyö on tuottanut Jokivarren Kunkun lisäksi myös Mokomanin.

Omistajatilaston kärjessä monen paikka tulee yhden hevosen myötä, mutta Pekka Mäkisen kuolinpesän kakkossija on tullut Erkki-Pekka Mäkisen rajun nousun seurauksena ja ansaitsee ylistystä. Vesa-Matti Loirin osakkuus derbyvoittaja Fabrice Duossa toi lajille runsaasti kaivattua positiivista mediahuomiota.

Vuoden ohjastaja: Pekka Korpi

Kategoria, joka herättää tunteita ja valinta on pitkälle kiinni perusteista. Kokenut Kultasormi ei heilu voittotilaston keulilla, eikä taistele ajajaliigan voitosta. Korpi ohjasti kuitenkin kaksi klassikkovoittoa (Suur-Hollola -ajo ja Derby) ja se painaa valinnassa paljon. Vanha herra ajoi myös eniten ohjastavista merkittävästi eniten rahaa per startti.

Mika Forss voitti ajajaliigan kuudennen kerran peräkkäin ja tulee voittamaan monena vuonna tästä eteenkinpäin. Hämeenkyröläinen on taktisessa osaamisessaan kilpakumppaneita edellä ja takoo taattua työtä voittojen suhteen. Suurkilpailuklassikoiden voitot jäivät kuitenkin tällä kaudella puuttumaan, suomenhevosten Derbyä lukuun ottamatta. Voittaa todennäköisesti virallisen tittelin, eikä se ole mitenkään "väärin" sekään.

Ari Moilasen taidot riittävät tasapäiseen taistoon edellisen kanssa, mutta mies ei yllä tilastoissa vastaaviin lukemiin. Hannu ja Jukka Torvinen ovat tulevaisuuden hallitsijoita, mutta tällä hetkellä vielä juuri sen verran kehäkettuja jäljessä, kuin tilastotkin osoittavat.

Vuoden komeetta: Antti Ojanperä

Hankala kategoria. Vuoden hevoseksi nimetty Jokivarren Kunkkukin on omanlaisensa komeetta, sillä nousu aivan huipulle tapahtui tänä vuonna. Jukka Torvinen paransi ohjastajana voittomääräänsä melkein sadalla, mutta sai tämän palkinnon jo viime vuonna.

Palkittavaksi valikoituu Jokivarren Kunkun valmentaja Antti Ojanperä, joka tasainen nousu valmentajana huipentui tämä vuonna muutenkin kuin ravikuninkaan suoritusten muodossa. Voittoja tuli rajulla prosentilla ja laajalla rintamalla, eikä uran selvästi parhaat lukemat selity pelkästään yhden tähden läpimurrolla.

Ikäruunien Vinkan Hovin ja Aki-Vein nousu rotunsa rahatilaston kärkipaikoille on myös mainitsemisen arvoinen yllätys. Samoin kuin Välähdyksen, Polaran ja Josveisin huima voittotehtailu. Ikäluokkatähtiä ei mainita, sillä ne nyt ovat jo luontaisesti komeetan tapaisia.

Vuoden raviteko: Bubbles/Antti Peltola/Mikkeli

Peliammattilainen Antti Peltola laittoi tuulemaan ja perusti peliravintolan. Bubbles nousi pikavauhtia pelimyynniltään Suomen ykköseksi ja kerrannaisvaikutuksena aluetuottojen myötä miehen kotiradalla Mikkelissä ajetaan ensi vuonna merkittävästi suuremmista palkinnoista.

Vuoden yllättäjä: Erkki-Pekka Mäkinen

Alle kymmenen kilpailevan hevosen voimin operoiva pirkanmaalainen teki mahdottomasta mahdollisen ja ylsi Vermon valmentajaliigan ykköseksi amatöörilisenssillä. Melkoinen saavutus, vaikka miehen itsensä mielestä omilla hevosilla on luokkaa voittaa Finlandia-ajo ja Elitloppet joka vuosi.

Vuoden sykähdyttävin ravihetki: Jorma Kontion 10000. voitto

Pitkään Ruotsissa vaikuttanut Jorma Kontio saapui sopivasti Suomen kiertueelle kymppitonnin lähestyessä ja Pihtiputaalla saatiinkin aikaan melkoiset karnevaalit upean merkkipaalun ylittyessä. Ravi-ihmisille varmasti yksi koko urheiluvuoden kohokohtia.

Bret Bokon Finlandia-voitto sai kylmät väreet kulkemaan suomalaisten hevostelijoiden kehossa. Ruunasta tuli kilpailun ensimmäinen suomalainen voittaja sitten BWT Magicin ja vuoden 2001.

Fabrice Duon derbyvoitto oli viihdetaiteilija Vesa-Matti Loirin pitkän hevosenomistajauran huipennus ja koko ravi-Suomi eli miehen nautinnossa mukana.

Vuoden lämminverinen

1. Bret Boko 143800 euroa
2. Seabisquit 84978 euroa
3. Shadow Woodland 111916 euroa

Vuoden suomenhevonen

1. Jokivarren Kunkku 187350 euroa
2. Saaga S 104150 euroa
3. Vitter 75500 euroa

Vuoden valmentaja

1. Pekka Korpi 702443 euroa
2. Antti Ojanperä 332190 euroa
3. Heikki Korhonen 270955 euroa

Vuoden ohjastaja

1. Pekka Korpi 30 voittoa/467014 euroa
2. Mika Forss 288/1228218
3. Ari Moilanen 243/1098484 

Vuoden omistaja

1. Star Racing/Pekka Korpi 311077 euroa + Määrittelemättömät osaomistukset, joista merkttävä lisä.
2. Pekka Mäkisen kuolinpesä 213008 euroa
3. Heikki Korhonen 205350 euroa

Huom: Voitto- ja eurosaldot ennen vuoden viimeisiä raveja.

Kerro kommentointilaatikossa oma mielipiteesi vuoden parhaista.
Pelaa täällä: Veikkaus.fiMAINOS Rekisteröidy ja pelaa netissä Veikkauksen ravipelejä Suomeen ja Ruotsiin!Lue lisää ›

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt